Hm, ja sam se muvo tamo-vamo sa Linux-om i probao sam par distribucija: REdHat, SuSe, Debian, i onda resio da probam LinxFromScratch i dosta naucio, ali od onog dana kad sam probao
*OpenBSD, tja sta da ti kazem kao Sysadmin koji se godinama muva sa razlicitim sistemima, prvi put sam se osetio kao "kod kuce". Dopalo mi se sto je sistem vrlo korektan, man stranice su prva liga i ako oces da se muvas po sistemu moras VRLO DOBRO DA ZNAS sta radis. Naravno u nekom drugom sistemu isto moras da znas, ali ovde je stvarno uvek sve bilo opisano. Instalacija mi se isto dopala neverovatno jednostavna i brza. Update sistema je isto bio za mene vrlo interesantan, i kroz citanje doc-sa i web sajta sam vrlo brzo i kompilirao ceo sistem... E posto za OpenBSD nema jos podrske za 2 procesora a na poslu nam je trebala produktivna masina sa dosta rezerve, onda sam poceo da se bavim i sa
*FreeBSD, koji stvarno ima ogromnu community, i nekako mi najvise lici na Linux, ali je ipak sa moje tacke gledista mnogo cistiji i naravno zbog podrske sa dva procesora smo ga izabrali. I tu sam upoznao ports sistem od FreeBSD-a koji je stvarno prva liga, sto ce reci najbolji nacin da instaliras bilo koji program. Ports sadrzi hiljade kostura za instaliranje gomile Programa, i cesce su nove verzije u "ports" sistemu pre nego sto se pojave za Linux. Stvarno super sistem i bogme isto superstabilan... E sad sam bio na nekom sajmu u Minhenu i nabavio novu knjigu od
*NetBSD community i instaliracu i masinu sa NetBSD-om. Hm kolko mi je poznato sva tri sistema su vrlo malo zahtevna po pitanju hardvera, ali NetBSD je najpoznatiji po raznovrsnosti jer, koji Operativni Sistem postoji za (trenutno) 54 razlicitih Hardver platformi (
http://www.netbsd.org/Ports/), pa i za Sony Playstation?
Mogo bih jos dosta da napisem, ali ni tvoje pitanje nije bas precizno, nadam se da nisi neki

Micro$oft spijun? hahha
evo jos par stvarcica:
1. dobar engleski za sisteme je uvek neophodan
2. veb sajtovi sva tri sistema su stvarno prva liga
3. NetBSd je konzervativniji po pitanju "novih" fazona
4. OpenBSD to znaju i vec vrapci je za Security dobar izbor
5. FreeBSD ima veliku "community" i mnogoo pristalica (sa dobrim razlogom)
6. Svi ovi sistemi imaju "linux binary compat" biblioteke, sto ce reci ako imas neke linux programe samo kao binaries ( recimo Oracle ili Unreal Tournament Server

) mozes ladno da ih startujes i u BSD-u...
7. BSD Sistemi su ustvari tradicionalni Unix Sistemi od kojih svi zivi kradu izvore i prodaju ih, sto je kod Linux-a mnogo teze zbog licence
8. Ja danas koristim iskljucivo jos BSD-ove i volim sva tri, ali licno koristim OpenBSD gde god je to moguce....
9. last but not least: RTFM
eto tako...