[ slobo klajic @ 10.05.2008. 08:59 ] @
Molim za pomoć kako da u OS Vista home premium ograničim da SISTEM RESTORE /system volume information/ zauzima manje memorije, tj da mu smanjim procenat psole kog že prepisivati kopije preko prethodne jer mi sada mnogo zauzima - ne prepisjue baze preko stare,
Sistemska particija mi je 75 GB pa bi vas zamolio da mi na osnovu toga preporučite na koji procenat podesiti da najviše zauzima od particije kao i objasnite kako se to i gde radi u Visti.
[ GM_X @ 10.05.2008. 09:15 ] @
Pokreni cmd.exe kao administrator i kucaj: vssadmin list shadowstorage ,tu ce ti pokazati koliko je trenutno u upotrebi i koliko maksimum može da koristi.
Onda kucaj sledeće: vssadmin Resize ShadowStorage /For=C: /On=C: /Maxsize=3GB zameni slovo diska za koji menjas veličinu i stavi koliko hoćeš da koristi i to je to.

[ slobo klajic @ 10.05.2008. 10:55 ] @
Citat:
GM_X: Pokreni cmd.exe kao administrator i kucaj: vssadmin list shadowstorage ,tu ce ti pokazati koliko je trenutno u upotrebi i koliko maksimum može da koristi.
Onda kucaj sledeće: vssadmin Resize ShadowStorage /For=C: /On=C: /Maxsize=3GB zameni slovo diska za koji menjas veličinu i stavi koliko hoćeš da koristi i to je to.

Išao sam upravo sad tamo ali mi ne daje nikakve informaciji ovo o čemu goroviš, ipak možda ovo ferca u OS XP ali u Visti mislim da ne, verovatno ima neka druga putanjica, negde se kao kroz maglu sećam da sam to video u nekom časopisu ali pošto mi je toliko izgledao prosto malte ne sam taj teks zanemario, a evo sada kad treba to da uradim NE IDE - ZABORAVIO.
[ slobo klajic @ 10.05.2008. 11:52 ] @
evo kad ovo uradim koju mi poruku izbaci i pored toga što sam ulogovan kao admin
[ GM_X @ 10.05.2008. 12:53 ] @
Pa kaže ti da nemaš admin privilegije. Nije ovo za XP nego baš za Vistu i ja sam tako smanjio kod sebe i 100% radi.
Ne znam kako si ti pokrenuo cmd ali probaj bas ovako: kucaj u Search polje "cmd" i stisni levi CTRL+SHIFT+ENTER i tako ce da ti pokrenuti cmd u admin modu pa onda kucaj one dve komande i mora da radi.
[ calexx @ 10.05.2008. 13:18 ] @
Malo mi čudan taj tvoj admin, da mu neko ipak nije ukinuo privilegije? Otkucao sam ovo što si pokazao i meni piše da su potrebni dodatni argumenti (koje naravno nisam upisao) pa bih rekao da to ipak radi.
[ Ivan Dimkovic @ 10.05.2008. 13:35 ] @
Citat:

evo kad ovo uradim koju mi poruku izbaci i pored toga što sam ulogovan kao admin

Da li imas ukljucen UAC? Ako imas, moras da "podignes" sebi privilegije cak i ako si ulogovan kao admin :)

[ Catch 22 @ 10.05.2008. 19:50 ] @
http://www.elitesecurity.org/t253184-2#1898052
Podešavanje Vista System Restore

http://www.elitesecurity.org/t253184-2#1942445
Podešavanje maksimalne dozvoljene veličine Vista System Restore

Mislim da je Slobin problem u ovome:
Citat:
slobo klajic: Išao sam upravo sad tamo ali mi ne daje nikakve informaciji ovo o čemu goroviš...

Pošto u datom uputstvu nije bilo napisano kako se pokreće cmd prozor:
Start / Run pa ukucaj: cmd

Pa onda klikni na ikonicu u gornjem levom uglu prozora čiji naslov bi morao biti "Administrator: ..." (kao na slici) i obavi paste tekstalne komande koju si prethodno iskopirao... (i pritisni [ENTER])

[Ovu poruku je menjao Catch 22 dana 10.05.2008. u 21:28 GMT+1]
[ aleksandar.dragojlovic @ 10.05.2008. 20:14 ] @
Smanjio bih System restore, ali ne znam na koliko, odnosno ne znam na koliko je preporučljivo??

Recimo C particija mi je približno 60GB. Ograničio sam System restore na maksimalno 4GB. Je li to malo??
[ Catch 22 @ 10.05.2008. 20:37 ] @
^ Proceni sam koliko misliš da ti treba...
Moj primer: hard disk sa Vistom je 80GB, od čega je trenutno zauzeto oko 30GB. System Restore Point (jedini postojeći snimak) zauzima kao na slici:
[att_img]

PS
Treba imati u vidu da na računarima sa dva OSa (Vista i XP), bez obzira da li su na fizički odvojenim diskovima ili samo na odvojenim particijama, svako pokretanje Windows XP automatski briše sve postojeće Restore Point koje je napravila Vista
[ slobo klajic @ 10.05.2008. 20:43 ] @
Postavio Milan GligorijeviĆ, u temi instalacija i podešavanje viste:
"Control Panel => Administrative Tools => Local Security Policy => Local Policies => Security Options => stavi na Enable "Accounts: Administrator account status""

E ne znam da li u svim verzijama Viste ima ove opcije ali kod mene u home premium kad udjem u administrative tools - nema opcije Local Policies,

Citat:
GM_X: Pokreni cmd.exe kao administrator i kucaj: vssadmin list shadowstorage ,tu ce ti pokazati koliko je trenutno u upotrebi i koliko maksimum može da koristi.

Na kraji sam ušao sa ovo ctrl+shift+enter ali mi nije jasno i dalje koja slova, kako i gde menjam i da li se ovo kuca ovako u originalu kao što je napisano sa ovim razmacima, kosim crtama, dvotačkama i td, znači koje slovo diska mednjm * to je malo nejasno objašnjeno i koliko bi recimo bio dovoljan prostor za sistem restore za sistemsku paticiju od 75 GB
[ slobo klajic @ 10.05.2008. 20:57 ] @
Catch 22
Ne ide buraz išao sam preko run komande i kad udjem izbaci mi prozor ali iza znaka cmd /crne kockice u kojoj stoji C:\ piše C:\Windows\system32\cmd.exe * nema prvo ovo administrator, a logujem se kao admin - nemam korisnički nalog i ne znam šta mu je te i u control panelu u administrative tools - nema opcije Local Policiesu.

Upravo sam sad provalio da preko searcha kad ukucam cmd i idem ctrl+shift+enter odnma mi piše u vrhu adinistrator a peko run komande neće
[ GM_X @ 10.05.2008. 21:28 ] @
Hm. Ovako u vezi slova diska: ako ti je windows na C disku ne menjaj ništa to se odnosilo samo na ostale particije.
Kucaš u Search
Code:
cmd
onda stisneš levi Ctrl+Shift+Enter i ako ti se pojavi UAC pitanje klikneš Continue pa će ti se pojaviti Cmd.exe prozor, onda kucaš ili copy-paste ove komande ovako kako su napisane
Code:
vssadmin list shadowstorage
ova prva nije bitna to je samo da vidiš trenutno zauzeće možeš odmah kucati ovu
Code:
vssadmin Resize ShadowStorage /For=C: /On=C: /Maxsize=5GB
ovo /For=C: /On=C: ti je za koju particiju manjaš, ono 5GB na kraju ti je nova veličina koju hoćeš da staviš,ja sam stavio 5GB i kod sebe na duplo većoj particiji, mislim da ti je dosta ali vidi sam ako imaš viška prostora ti stavi više.
[ slobo klajic @ 11.05.2008. 20:42 ] @
Citat:
Proceni sam koliko misliš da ti treba...
Moj primer: hard disk sa Vistom je 80GB, od čega je trenutno zauzeto oko 30GB. System Restore Point (jedini postojeći snimak) zauzima kao na slici:

Neće li ovo smanjivanje prostora za sistem restore utiati nešto na pravljenje kopije sistemske patice pomoću acronisa - nma li to u stvari veze na tu fukciju kada se acronisom pravi kopija sistemske particije /ricaveri disk/
[ Catch 22 @ 12.05.2008. 02:04 ] @
^ Ne koristrim Acronis, tako da ne bih znao... ali ne vidim kakve bi to veze uopšte imalo jedno s drugim?!?
Vista Ultimate ima odličan system za "Full PC Backup" i mislim da nikakav dodatni program za to nije potreban. Pošto su cene praznih DVD diskova trenutno veoma povoljne, povremeno uradim taj backup i ne razmišljam dalje... "Full PC Backup" može da se uradi i kao image na drugom hard disku, pri čemu Vista automatski sama izdeli image na više fajlova, pojedinačno manjih od 2GB, pa ih po potrebi možeš prebaciti i na DVD...
:)