[ Majstor_Pućko @ 12.05.2008. 22:33 ] @
Instaliram novi hdd na linuxu, naravno znam da treba mount-ovati particiju. Ja sam pomocu gparteda vec formatirao i napravio ntfs sistem. Citam neki manual i unjemu pise da trebam da dodam zapis u /etc/fstab, a onaj string da trebam da izvucem iz foldera /dev/disk/by-uuid tamo mog novog diska nema. on se zove /dev/sda1, i nijedan ne linkuje ka njemu. Sta da radim?
Hvala unapred!
[ Srđan Pavlović @ 12.05.2008. 23:53 ] @
jesi probao da montiras taj /dev/sda1 na neki folder?

recimo:

# mkdir /mnt/proba
# mount /dev/sda1 /mnt/proba
[ maksvel @ 13.05.2008. 11:27 ] @
Ako sam dobro shvatio, dodao si drugi disk. Koja je oznaka starog diska i koje uopste diskove imas u /dev?
[ Majstor_Pućko @ 13.05.2008. 15:43 ] @
Uspeo sam nekako da mauntujem particiju. Izgleda da je Linux to sam odradio, jer ga je mountovao kao /media/disk.
Uglavnom sada me interesuje, kako da promenim dozvole, da mogu da pisem na njega. Sistem je NTFS. Komanda sudo chmod 777 nece da odradi posao

@ maksvel iako mi je sada proradilo samo od sebe, hocu da naucim kako se mountuje, samo ako nije problem kada ovo resim posto mi je zurba. Tebi hvala kao i Kernel-1 na brzim odgovorima.

Jos jednom pozdrav i hvala!
[ Danilo Cvjeticanin @ 13.05.2008. 15:53 ] @
Na OVOM LINKU imas najbolje objasnjenje kako da mountujes NTFS particiju i kako da na nju pises. Nemoj da te buni sto je tutorijal za stariju verziju Ubuntu-a :) (ni ne znam koju imas), u svakom slucaju prati te korake i sve ces resiti.
[ Majstor_Pućko @ 13.05.2008. 16:11 ] @
Ok hvala ti!
Iskreno podosta sam razmisljao da li uopste da pokrecem temu, jer vidim da clanovi ne vole da se ponavljaju teme.
[ Majstor_Pućko @ 13.05.2008. 16:18 ] @
Evo procesljao sam tutorial i ne radi...
Sve sto je tamo navedeno vec je uradjeno na mom racunaru. Nisam morao nista da dodajem. A particija je 100%mountovana jer mogu da otvorim njen sadrzaj. Jeste da je disk prazan, ali ocitava ga, reaguje momentalno kada ga ukljucim.
[ CONFIQ @ 13.05.2008. 16:38 ] @
Pokusaj "rucno" da ga mount-ujes kako ti je rekao kernel-1. Znaci prvo unmount pa tek onda mount
[ Majstor_Pućko @ 13.05.2008. 16:56 ] @
Evo ovako stoje stvari:
Drajv je> /dev/sdc1
Mount point je> /media/disk

Pokusao sam da ga unmountujem, namestio sam na toolbaru onaj disk mounter, ne dozvoljava mi kaze da to moze smao root.
Evo sadrzaja /etc/fstab fajla
Code:
# /etc/fstab: static file system information.
#
#  -- This file has been automaticly generated by ntfs-config -- 
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>

proc /proc proc defaults 0 0
# Entry for /dev/sda3 :
UUID=5b414862-30e8-4cbb-ac10-14a61b9ff85f / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
# Entry for /dev/sda6 :
UUID=807d97f2-fdf4-43de-a337-f2e38219ae55 none swap sw 0 0
/dev/hda /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0

na starom isku imam
Code:

/dev/sda1 -particija na kojoj se nalazi prsnuti windows,nebitno sada
/dev/sda5- NTFS particija, mount point /media/storage
/dev/sda6- linuxova swap particija
/dev/sda3- linuxova ext3 particija

u /dev/disk/by-uuid nalazi se fajl koji linkuje na novi disk, i tri koja linkuju na ostale particije

Eto ja se sada lepo sit iskucah, nadam se da sada bolje vidite situaciju. Ako vam jos nesto treba pitajte.

[Ovu poruku je menjao Majstor_Pućko dana 13.05.2008. u 18:18 GMT+1]
[ maksvel @ 13.05.2008. 17:59 ] @
"Razmontiraj" sa umount tvoj_disk,
Inače, listu trenutno montiranih uređaja dobijaš samo sa mount (bez dodataka), pa ovde možeš videti kako je montiran tvoj novi disk.
Takvu liniju bi trebalo da imaš u fstab-u, eventualno uz neki dodatak.(Očigledno je ntfs config petljao po fstabu, ali nije uneo ništa ) Imaš i ovde korisnih informacija
[ Vlade Maksimovic @ 13.05.2008. 19:26 ] @
Ako se ne snalaziš sa konzolom baš najbolje, imaš i grafički program da odradiš to što ti treba.
http://flomertens.free.fr/ntfs-config
[ Majstor_Pućko @ 13.05.2008. 19:49 ] @
Evo ga izalaz mount komande u terminalu:
Code:

/dev/sda3 on / type ext3 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
/sys on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
varrun on /var/run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,mode=0755)
varlock on /var/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,mode=1777)
procbususb on /proc/bus/usb type usbfs (rw)
udev on /dev type tmpfs (rw,mode=0755)
devshm on /dev/shm type tmpfs (rw)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620)
lrm on /lib/modules/2.6.20-16-generic/volatile type tmpfs (rw)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw)
/dev/sda5 on /media/storage type ntfs (rw,nosuid,nodev,umask=222,utf8)
/dev/sdb1 on /media/disk type ntfs (rw,nosuid,nodev,umask=222,utf8)

nego mi sada nije jasno sto menja ovo sdc1 pa sdb1, to izgleda kako vetar duva :) Zato sto ja nista ne diram, ugasim disk, upalim ga ono druga oznaka.
@ vlade videcu da probam ovaj programcic pa cu javiti sta sam uradio

u svakom sslucaju hvala svima vama jos jednom
[ maksvel @ 13.05.2008. 20:27 ] @
Ovaj, mislim da si već koristio ovaj program ntfs-config, ako si pratio Danilov link, to je to (a i u fstabu stoji komentar).
Trebalo bi da u fstab dodaš nešto tipa
/dev/sdb1 /media/disk ntfs-3g silent,umask=0,locale=en_US.utf8 0 0

Znači, sudo gedit /etc/fstab, pa staviš ovo
[ Majstor_Pućko @ 13.05.2008. 22:15 ] @
Evo stvari se odvijaju ovako: Instalirao sam onaj programcic "NTFS Configuration tool" checkirao sam obe NTFS particije. Iskopirao sam fajlove. Posle kopiranja zavrsenog kopiranja sam restartovao racunar, i posle boota cudna situacija: postoji /media/disk (inace to je mnt. pt. za externi hdd) otvorim kad ono prazno. Pokrenem opet onaj NTFS cfg. tool opet podesim dozvole i fajlovi se na externom disku pojave niotkuda. E sada, posto ce posle ovoga ici format diska, zato sam se ovako i patio sa ovim stvarima, mene interesuje dali su podaci ostali na disku? Kada otvorim G pated on mi javlja da je /dev/sdb1(externi hdd) popunjen sa 76.5GB podataka, otprilike koliko sam kopirao, ako je on to detektovao da li je to sigurno?

@maksvel
tu stvar sto si naveo cu pokusati kada sredim racunar pa cu se polako zanimati sa tim komandama, pa ako opet negde zapne, ja cu doci da vas samaram :) Sada zaista nemam vremena i bitno mi je samo da se odradi posao, ali rekoh kada budem imao vremena eto mene...

Jos jednom stvarno hvala svima za trud!
[ Srđan Pavlović @ 15.05.2008. 13:39 ] @
$ sudo mount | grep /dev/sd > sdx-particije.txt
$ sudo mount | grep /dev/hd > hdx-particije.txt

Da upisete u tekst fajlove sta imate od uredjaja koji pocinju na /dev/hd i /dev/sd - (hard-diskovi, particije).
A onda sadrzaj ta dva text fajla posaljete ovde na forum za uputstva o montiranju :)