[ Kostic Margareta @ 19.05.2008. 09:01 ] @
U vezi sa temom imala bih nekoliko pitanja:
1. Koji driver (data provider) bi preporucili za povezivanje na Oracle 10g XE bazu iz .NET-a 2005 i zasto?
2. link sa koga mogu da ga skinem.
3. Kratko uputstvo za njegovu instalaciju.
Unapred veliko HVALA!
[ bunker @ 19.05.2008. 13:47 ] @
1. Imas odgovarajuceg klijenta na istom sajtu odakle si skinuo Oracle XE. Zove se OracleXEClient. - Mislim da ga i oni preporucuju. Nemam drugo opravdanja za ovo. Za povezivanje iz .NET-a koristi System.Data.OracleClient namespace. Nemoj Oledb, mnoooogo je sporiji

2. Na oraklovom sajtu, tamo gde je i XE

3. Klasican MSI. Otvoris exe ili msi i klikces next. Nema mnogo filozofije. Zatim bi trebalo da u fajlu (orptilike) c:\oraclexe\network\ADMIN\tnsnames.ora dodas konekciju ka svom racunaru.
Trebalo bi da izgleda ovako:
Code:

Database_Alias =
  (DESCRIPTION =
    (ADDRESS_LIST =
      (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = naziv_racunara_na_kome_je_xe_instaliran)(PORT = 1521))
    )
    (CONNECT_DATA =
      (SERVICE_NAME = naziv_racunara_na_kome_je_xe_instaliran)
    )
  )

Code:

ConnectionString="Data Source=Database_Alias;User ID=dbuser;Password=dbpass;Unicode=True"

Nadam se da sam ti pomogao bar malo da ti pomognem. Ja sam imao sledeci problem: na radnoj stanici je bio instaliran klijent ka Oracle Client 10, a ja sam dodao OracleXE Server. Vise nisam mogao da pristupim ni jednom drugom udaljenom serveru, a lokalni XE je radio bez problema. Nisam uspeo da pronadjem u cemu je bio problem, ali ti nagovestavam sta bi moglo da te snadje.

Javi ako budes nasao resenje za ovo poslednje.

[ pile_naucnik @ 20.05.2008. 23:26 ] @
Mozda mozes da pokusas sa ODP.NET (Oracle data provider).
Imas clanak o tome na http://www.oracle.com/technology/oramag/oracle/08-may/o38net.html

pozdrav
[ Kostic Margareta @ 22.05.2008. 13:04 ] @
Hvala momci resila sam problem!
Pozdrav!