[ dr_mracni @ 19.05.2008. 13:15 ] @
Pozdrav grupi,jedna mala pomoc ako moze. Kako da prepravim ova muljava slova na mozilli? |
[ dr_mracni @ 19.05.2008. 13:15 ] @
[ boolander @ 19.05.2008. 14:19 ] @
idi na Edit->Preferences i tamo u tabu Content možeš da menjaš font...
[ dr_mracni @ 19.05.2008. 14:37 ] @
Tu sam i iso,ali opet su malo muljava ostala,u svakom slucaju hvala na odgovoru boolander
POzdrav [ jablan @ 19.05.2008. 14:39 ] @
Na šta konkretno misliš kad kažeš muljava slova? Ubuntu sasvim dobro renderuje fontove.
[ dr_mracni @ 19.05.2008. 16:55 ] @
Nisu kristalno jasna,probao sam i sa operom ali isto,na windowsu u mozillili nisu muljava nego jasna,tako su i na IE7 u windowsu isto malo muljava, dok na IE6 su perfektno kristalno jasna.
[ jablan @ 19.05.2008. 17:05 ] @
Ne bi bilo loše da okačiš screenshot.
[ dr_mracni @ 19.05.2008. 17:17 ] @
Malo sam ih popravio ali opet to nije to,evo i screen.
[ Ivan Dimkovic @ 19.05.2008. 17:31 ] @
Slika izgleda kao da ti nije ukljucen neki od font-smoothing algoritama. Ovo nije bio veliki problem za vreme CRT monitora, cak je smoothing davao kontra-efekat (previse zadebljana slova), ali sa TFT ekranima zaista nije lepo gledati prikaz fontova gde ne postoji smoothing.
Pretpostavljam da je to na Ubuntu-u iskljuceno zbog patenata. Probaj ovo: http://www.howtogeek.com/howto...-smooth-fonts-on-ubuntu-linux/ [ japan @ 19.05.2008. 17:38 ] @
ako hoces fontove kao na win-u, instaliraj msttcorefonts paket
[ Ivan Dimkovic @ 19.05.2008. 17:41 ] @
Mislim da ovo nije problem fontova, fontovi se jednostavno iscrtavaju bez smoothing-a
Treba jednostavno ukljuciti smoothing i problem je resen. [ Tyler Durden @ 19.05.2008. 18:20 ] @
Jel ovako nesto zelis?
Ovo je na mom 19" LCD monitoru... [ dr_mracni @ 19.05.2008. 18:37 ] @
Hvala vam puno ljudi na pomoci,instalirao sam msttcorefonts kao sto je japan reko,ali sad dalje ne znam sta sa tim.
Ivane ovo sa smoothing-om mi nije jasno jer sam pocetnik na linuxu, i kako ga ukljuciti? Ovaj font bi mi odgovarao kao sto je zakacio Tyler. Hvala vam jos jednom dobri ljudi. [ jablan @ 19.05.2008. 19:10 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Treba jednostavno ukljuciti smoothing i problem je resen. Pitanje... 100 ljudi, 100 ćudi, ko zna šta ko podrazumeva pod "muljavim fontom". Neko i u Windowsu drži isključen smoothing i ClearType jer su mu tako slova "muljava", a neko obrnuto. Generalno, treba da instalira msttcorefonts i onda da se igra sa podešavanjima fontova u Gnomu i da nađe ono što mu najviše odgovara. Ovako (atačment) izgleda kod mene, uključen subpixel smoothing, potpuno isključen hinting. [ Zoran Rodic @ 19.05.2008. 21:33 ] @
Pogledaj obavezno ovaj link
Improved subpixel font rendering for Feisty Fawn Ako je u pitanju 8.04 onda ti ovo moze biti makar putokaz Ako si u prilici, odaberi SegoeUI ili Verdanu ... daju odlicne rezultate [ saigon_from_europe @ 19.05.2008. 21:49 ] @
Da li neko zna zasto su originalni fontovi na Ubuntu-u (a i na drugim distribucijama) uvek tako siroki? Na mnogim stranicama pukne prelom (npr. na B92) jer tekst u menijima ne moze da stane gde je dizajner zamislio.
Takodje, da li neko zna gde ima da se nadje neki lep neproporcionalni font (za editore), po mogucstvu bitmapiran? Moze da se nadje dosta vektorskih, ali bez "hintinga" to ne izgleda bas najbolje. Voleo bih neki rucno crtani font da stavim na sistem, mora negde da toga ima na netu, ali ja ne uspevam da nadjem. [ jablan @ 19.05.2008. 21:54 ] @
@alkion: Ako si uradio to po uputstvima sa linka, možeš li okačiti svoj skrinšot da vidimo dal' zaista vredi truda da se budži ili ne?
@saigon: Kako misliš široki fontovi? Što se veb dizajna tiče, dizajneri mahom uzimaju zdravo za gotovo da ti poseduješ te fontove u kojima su oni radili dizajn (obično MS fontove) tako da nisu ni isprobali kako se stranice vide na sistemima koji ih ne poseduju. A što se editorskog fonta tiče, ja sam ekstra zadovoljan Terminusom (ima ga među Ubuntu paketima), a guglaj i za "profont", "sheldon" i "proggy fonts". Na kraju krajeva, ni Monospace koji je po defaultu postavljen u Ubuntuu nije loš. [ Zoran Rodic @ 19.05.2008. 22:28 ] @
Citat: jablan: @alkion: Ako si uradio to po uputstvima sa linka, možeš li okačiti svoj skrinšot da vidimo dal' zaista vredi truda da se budži ili ne? Vredi ;) ![]() [ saigon_from_europe @ 19.05.2008. 22:42 ] @
@jablan
Sto se tice sirine fontova, moj utisak je da su fontovi na Windowsu u proseku uzi od svojih pandana na Ubuntu-u. Shvatam da je greska dizajnera sto mnoge stvari uzimaju zdravo za gotovo (citaj: da su kao na Windows-u). Mozda su jednostavno MS fontovi dizajnirani uzi (verdana, rekao bih, nije) nego sto zapravo treba. U principu, nisam nezadovoljan kako izgledaju fontovi na Ubuntu-u, ali generalno volim kada fontovi imaju ostre ivice. Imam "obican" TFT, dakle nema visoku rezoluciju (u smislu DPI) i iako smoothing radi posao, to nikada ne moze da bude lepo kao rucno crtani font. To je stvar ukusa, verovatno sam se nvaikao na hinting na Windows-u. Iskreno, do Ubuntu-a mi je uvek prva stvar bila da instaliram Windows fontove i da patch-ujem rendering biblioteke da rade hinting. Hvala za preporucene fontove, isprobacu. [ Stefan Markic @ 20.05.2008. 01:28 ] @
[ Mister Big Time @ 24.05.2008. 05:12 ] @
Ovo nije ubuntu-only problem, dosta se raspravljalo o ovome na Advocacy forumu...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|