[ m257 @ 19.05.2008. 20:00 ] @
Koliko vidim iz pretrage Google-a trenutno ne postoji ni jedan sajt na .ac.rs domenu. Kakav je trenutno status tog domena? Da li ga je Akademska mreza preuzela? Sta se sa njim desava i kada ce konacno poceti da "radi"?
[ twiddle @ 19.05.2008. 20:52 ] @
ac.rs je namenjen za Akademsku i naučno-istraživačku mrežu Srbije, ali ga do daljeg administrira RNIDS. Delegacija će biti obavljena kada se takva organizacija formira kao posebno pravno lice, koje će obuhvatati sve državne i privatne univerzitete i naučno-istraživačke organizacije u zemlji (što je, koliko je meni poznato, već zapisano u odgovarajućem zakonu, ali još uvek nije realizovano i očekuje se da će biti realizovano u bliskoj budućnosti). Što se tiče preregistracije postojećih ac.yu domena, o tome postoji odluka UO RNIDS i prema mojim informacijama taj proces bi trebalo uskoro da počne (i vrlo brzo se završi, jer tih domena nema puno... ako se dobro sećam, manje od 100).

Pozdrav,
Sloba
[ m257 @ 10.09.2008. 12:27 ] @
Evo nas u septembru, prosli su raspusti ali .ac.rs jos uvek nije aktivan. :( Evo ponovo postavljam pitanje da li neko zna sta se trenutno oko toga desava? Ima li nekih novih informacija?
[ twiddle @ 10.09.2008. 13:03 ] @
U petak je UO RNIDS, pa cu pitati kakav je status tih preregistracija. Potrudiću se da nadležna institucija (nisam još 100% siguran da li je to MTID ili neka druga) u najkraćem roku odredi organizaciju kojoj bi RNIDS mogao da delegira ac.rs domen.

Pozdrav,
Sloba
[ twiddle @ 26.09.2008. 09:35 ] @
Dok se vi razgovarate, dogovarate i pregovarate fakulteti ce za sebe lepo kupiti .rs domene, kao sto su to vec uradili ETF i FON (etf.rs, fon.rs ... mozda jos neko?). A x.y.z.bg.ac.rs i sl. ce postati cist visak.
[ agvozden @ 27.09.2008. 08:15 ] @
A, koji je uopste tvoj posao u ministarstvu kada nista ne znas?

Hajde sto ne znas za privatizaciju telekoma, ali nemoj u ovoj sferi da me razoravas. Kod mene biti neobavesten ili biti nenadlezan u slucaju politicara znaci biti nesposoban.

Probudi se i poteraj malo ljude oko sebe da urade nesto... (jeste digresija i malo uopsteno, ali...)
[ twiddle @ 27.09.2008. 12:36 ] @
@agvozden
Pošto sebe ne smatram političarem, sad mi je mnogo lakše što sam se srećno provukao kod tebe ;-)

Elem, drago mi je što mogu da vas obavestim da je posrednička misija uspela i da će MTID dati saglasnost da se ac.rs domen delegira Konferenciji univerziteta (institucija osnovana zakonom koja okuplja sve akreditovane državne i privatne univerzitete).

Da se ja pitam, ovo je moglo da bude gotovo još pre godinu dana i još tada sam i ja i drugi iz RNIDS molili MTID da odluči o ovom pitanju... zašto se to tada nije desilo, nego se čekalo da ja padnem sa neba u MTID, stvarno ne znam, ali mislim da je dobro da smo i to pitanje konačno zatvorili.

Pozdrav,
Sloba
[ agvozden @ 27.09.2008. 19:22 ] @
Onda samo napred - ja dajem podrsku svima koji nesto rade.
Ukoliko ne daju rezultate, a nalaze se na uticajnim mestima - takve pljujem i nistavim!
I sam sam se sklonio kada sam video da ne mogu biti produktivan.
Ali da ne zavlacim u politiku, daj da vidimo kakav ce biti status sa .ac.rs ...
[ Mister Big Time @ 09.10.2008. 23:05 ] @
Citat:
twiddle:

Elem, drago mi je što mogu da vas obavestim da je posrednička misija uspela i da će MTID dati saglasnost da se ac.rs domen delegira Konferenciji univerziteta (institucija osnovana zakonom koja okuplja sve akreditovane državne i privatne univerzitete).


Jao... Konus da delegira akademski domen? Opće rasulo...

Visokoškolska ustanova čiji sam webmajstor prešla na edu.rs. Doduše oni nisu ni imali ac.yu domen.

[ twiddle @ 10.10.2008. 01:29 ] @
Konus će administrativno biti zadužen za upravljanje domenom i donošenje pravila, a samu registraciju i održavanje servera će verovatno poveriti nekom drugom (recimo AMRES ili nekom drugom za koga proceni da može taj posao dobro da radi).
[ Milan Gligorijevic @ 05.11.2008. 09:54 ] @
Neki okviran datum kada će .ac.rs biti u funkciji je?
Da li se očekuje za par meseci, pola godine, godinu...?
[ twiddle @ 05.11.2008. 10:30 ] @
ac.rs je od sinoc u nadleznosti RCUB (kome je KONUS delegirao tehnicko upravljanje ac.rs domenom), tako da tokom narednih 7-10 dana (prema recima ljudi iz RCUB) mozemo ocekivati aktivaciju svih postojecih ac.yu imena u ac.rs prostoru. KONUS ce do kraja godine takodje izraditi prvi pravilnik o registraciji ac.rs domena (koji ce pod jednakim uslovima biti dostupni svim privatnim i drzavnim akademskim i nacuno-istrazivackim institucijama). Slican pravilnik u istom periodu bice izradjen i za gov.rs domene od strane MTID, u saradnji sa UZZPRO i RZII.

Pozdrav,
Sloba
[ m257 @ 10.11.2008. 16:39 ] @
Koliko sam uspeo da vidim .ac.rs je konacno proradio.