[ Kosta ******um Rex Persia @ 19.05.2008. 21:41 ] @
| Znate šta,pala mi je jedna ideja o obliku CCD ili CMOS senzora, zbog čega moraju da budu samo pravougaonog tj. kvadratnog oblika, šta bi se desilo kad bi FF senzor bio npr. romboidnog ili elipsastog oblika, kako bi to uticalo na kvalitet same slike i na oštrinu i samim uglovima?
Ajmo stručnjaci,da vas vidim. |
[ Backy @ 19.05.2008. 22:37 ] @
elipsa nema uglove ;)
[ pitamneskitam @ 20.05.2008. 09:04 ] @
Ideja je odlična!
Nestali bi problemi sa sa oštrinom u uglovima jer uglova više ne bi ni bilo. Još bolje bi bilo da se skroz izbaci senzor.
Da li sam bio dovoljno stručan?
[ StORM48 @ 20.05.2008. 09:37 ] @
Malo je neozbiljna tema, čini mi se.
Ja bih insistirao na kvadratnom senzoru, koji bi omogućio portretne fotografije pritiskom na jedan taster, umesto zakretanja celog aparata za 90 stepeni, a to bi (između ostalog) značilo veću efektivnu rezoluciju za fotografije kvadratnih proporcija, iz kojih bi se (opet) po želji mnogo lakše kropovale fotografije u landscape ili portrait položaju.
E sad, druga je priča što je ovo nerealno, budući da bi drastično poskupelo senzore.
@Kosta ******um Rex Persia
Ideja Ti je skroz naopaka. Na taj način ne bi dobio ništa. Pravougaoni krop sa takvog senzora, budući da bi opet dodirivao obode istog, proizveo bi efekat identičan sadašnjem, osim što bi veći deo ćelija na senzoru blejao u prazno.
Pozdrav
[ maxa11 @ 20.05.2008. 11:10 ] @
Citat:
StORM48:
Na taj način ne bi dobio ništa. Pravougaoni krop sa takvog senzora, budući da bi opet dodirivao obode istog, proizveo bi efekat identičan sadašnjem, osim što bi veći deo ćelija na senzoru blejao u prazno.
Pozdrav
osim ako neće da pravi okrugle slike

[ StORM48 @ 20.05.2008. 12:16 ] @
... i gleda ih na okruglom monitoru
Pozdrav
[ NShappy @ 21.05.2008. 09:32 ] @
Jedna od smešnijih tema u poslednje vreme.....
[ n1tr0 @ 21.05.2008. 11:10 ] @
Jednostavan razlog - cak je jednostavnije napraviti pravougaoni senzor sirine npr. 0,8cm nego okrugli precnika 0,8cm , a pravougaoni ima vecu iskoristivost od okruglog...
[ Nebojsa Milanovic @ 21.05.2008. 11:16 ] @
Ne mogu da shvatim da neko o ovome ozbiljno diskutuje
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.