[ JCDenton @ 19.05.2008. 22:35 ] @
Izvinjavam se ako već postoji neka slična tema, ali čitajući sve te "slične", nikako nisam uspeo da izvučem neki konkretan zaključak vezan za sertifikate i njihovu kombinaciju zarad proširenja znanja i unapređivanja CV-a i karijere. Većina tema, nekako, "izgubi nit", tako da se krene od jednog pitanja, a završi sa 10-ak drugih (što opštih, što konkretnih) pitanja i na kraju se ispostavi da ni na jedno nije dat konkretan i nedvosmislen odgovor. Stoga sam odlučio da pokrenem novu temu i jednom za svagda rešim svoje (a možda i nečije tuđe) nedoumice vezane za školovanje i sertifikaciju. Dakle.....

Pošto sam na samom kraju studija na Beogradskoj Poslovnoj Školi, informatičkog usmerenja (što će reći da imam neki "formalni papir"), zainteresovao sam se za, konkretno, M$ i Cisco sertifikate. E sada, ja sam siguran da ću ići na Micro$oft kurseve, a želeo bih da zaokružim i dopunim znanje i nekim CCNA sertifikatom (nešto kasnije, naravno).

Čitajući ovaj forum i raspitujući se među ljudima koji rade na položajima sistem admina, dobijao sam razna, potpuno oprečna, mišljenja vezana za sertifikaciju. Da budem konkretan - od nekih ljudi sam čuo da ako idem na, recimo, MCSE, batalim CCNA(?!?), tj. da se skoncentrišem na "softverski deo" cele priče (kako to oni kažu). Takođe sam čitao ovde negde, po forumu, da se ne treba "razvući" i na M$ i UNIX/Linux, jer tako samog sebe sputavaš u napredovanju ka apsolutnom ekspertu za jednu platformu ("u najboljem slučaju ćeš biti osrednje dobar u oba", napisao je neko u jednoj temi). Neću ni da spominjem prepucavanja tipa "Vinča valja! -Nije, ne valja! -CET su lopovi....".

Da ne davim dalje, slobodno me, vi iskusniji, ispravite ako grešim i preporučite mi nešto drugo:

Ja sam imao (i idalje imam) ideju da, po završetku BPŠ-a, upišem MCSA kurs, a zatim, po dobijanju MCSA sertifikata nekoliko meseci kasnije, da upišem CCNA kurs na RCUB Cisco Network Academy. Dakle, Diploma fakulteta (tj. više škole) + MCSA + CCNA. Kasnije bih se upgrade-ovao na MCSE, ali to mnooogo kasnije... Da li je ovo dobra ideja - kombinacija kojom bih se barem u startu, da se tako izrazim, "zaokružio" kao informatičar na polju umrežavanja, ili postoji bolja kombinacija? Kažem "u startu" jer NARAVNO da nameravam da se dalje usavršavam i napredujem u srodnim oblastima, a da mi ovo bude samo neki, aj da kažem, dobar start.

Eto, toliko za sada. Svima se unapred zahvaljujem na odgovoru i pozdravljam vas!

[Ovu poruku je menjao JCDenton dana 20.05.2008. u 00:11 GMT+1]
[ Miroslav Jeftić @ 19.05.2008. 22:42 ] @
Odlična ideja, štaviše ako i uspeš negde u sve to da uguraš i Linux/Unix znanje (kakvo-takvo) još bolje. Naravno da bi bilo idealno da se baviš samo jednim od tih, ali iskreno se ne sećam u skorije vreme nekog oglasa za posao (administracija), a da nije bilo izuzetno poželjno imati znanje iz sve tri oblasti (Win, Lin i Cisco).
Svakako, ne moraš sve odjednom, MCSA je dobar početak.
[ jablan @ 19.05.2008. 22:47 ] @
Ako si već toliko lud za sertifikatima (što apriori ne razumem, ali 'ajde, svako je svet za sebe), što se ne bi zaposlio u nekoj firmi pa nek ti oni plaćaju kurseve i sertifikate? Na kraju krajeva, onda ćeš najbolje da znaš koje ti znanje najviše fali i koje bi ti najviše koristilo, nego ovom logikom "neće da se baci".
[ Miroslav Jeftić @ 19.05.2008. 23:01 ] @
Citat:
jablan: Ako si već toliko lud za sertifikatima (što apriori ne razumem, ali 'ajde, svako je svet za sebe), što se ne bi zaposlio u nekoj firmi pa nek ti oni plaćaju kurseve i sertifikate?


To je uvek najbolja, ali i najteža, odnosno najteže ostvariva varijanta. Sa diplomom faksa i bez iskustva možeš samo da staneš u red.
[ JCDenton @ 19.05.2008. 23:38 ] @
Citat:
jablan: Ako si već toliko lud za sertifikatima (što apriori ne razumem, ali 'ajde, svako je svet za sebe), što se ne bi zaposlio u nekoj firmi pa nek ti oni plaćaju kurseve i sertifikate? Na kraju krajeva, onda ćeš najbolje da znaš koje ti znanje najviše fali i koje bi ti najviše koristilo, nego ovom logikom "neće da se baci".


O, pa bilo bi idealno da se zaposlim, pa da preduzećje finansira moje "hirove" sa kursevima. Međutim, što reče Miroslav, jako je teško izvesti tako nešto, stoga mi je ovo, jel'te, druga opcija. Inače, na kursevima insistiram zato što želim da što je temeljnije moguće obradim problematiku sistem administracije i umrežavanja. Ovo, dakle, podrazumeva da ću, pored standardnih predavanja, konsultovati i video lekcije, ovaj forum, kolege i .pdf literaturu. ZAISTA želim da budem najbolji što mogu u svom budućem poslu i daću sve od sebe da to postignem. Imam još par meseci (tačnije, oko tri meseca) da sve isplaniram, pa sam otvoren za sugestije.
[ Branko Santo @ 20.05.2008. 13:45 ] @
Tvoja zelja i namera je vrlo pohvalna.

Svakako da je super opcija da ukoliko imas MCSA imas i CCNA. To ce ti biti tas na vagi na intervjuu. Potrebno je samo da imas osecaja i strpljenja, ne moze sve bas tako brzo da se nauci.

[ JCDenton @ 20.05.2008. 14:55 ] @
Citat:
Branko Santo: Tvoja zelja i namera je vrlo pohvalna.

Svakako da je super opcija da ukoliko imas MCSA imas i CCNA. To ce ti biti tas na vagi na intervjuu. Potrebno je samo da imas osecaja i strpljenja, ne moze sve bas tako brzo da se nauci.


Koliko mogu da zaključim iz dosadašnjih postova, ovo "batali CCNA ako ćeš na MCSA/E" je obična nebuloza.

Naravno, ja imam vremena i strpljenja, i spreman sam na ozbiljan rad na unapređivanju svojih znanja i veština. Svestan sam koliko će mi vremena oduzeti samo da dobijem MCSA, a kamoli da steknem neko iskustvo i "pravo", a ne "papirno" znanje Windows Servera. Posle toga me čeka, zaključujem prema rečima ovdašnjih foumaša, još ozbiljniji rad na dobijanju CCNA sertifikata... Računam da će mi trebati barem 2 godine samo da završim sa sertifikacijom, a onda tek sledi "skakanje u vatru", odnosno zapošljavanje i hvatanje u koštac sa realnim - praktičnim problemima. Imam ja da se pomučim itekako dotle, ali neće mi pasti teško, jer you reap what you sow.
[ Branko Santo @ 20.05.2008. 16:36 ] @
Kurs MCSA: 10 nedelja
Kurs CCNA: 4 nedelje

Samostalno ucenje pre polaganja svakog: 1 mesec

Sve ukupno oko 8 meseci.

Ovo sve naravno po mojoj slobodnoj proceni i iz licnog iskustva.
Posle toga naravno guras da nadjes neki poslic kao junior a zatim posle npr. godinu dana mozes da se upustis u trziste.
[ JCDenton @ 20.05.2008. 17:14 ] @
OK za MCSA, ali CCNA traje od 6 do 9 nedelja po semestru na Cisco Network Academy u Beogradu. Tako da zbog toga cenim da će mi trebati oko 2 godine rada i učenja (ali detaljnog, a ne samo da položim ispite) da bih stekao oba sertifikata. Takođe, već sada imam tri kompjutera u kući, a nameravam da kupim još tri neka polovnjaka, pa da na "živoj mreži" eksperimentišem. Baš sam ti ja neki entuzijasta .

[ Miroslav Jeftić @ 20.05.2008. 17:58 ] @
To je već individualna stvar, koliko dugo i na koji način ćeš se spremati. Naravno, što temeljnije to bolje.
[ Branko Santo @ 20.05.2008. 21:22 ] @
Batali prave masine nego uzmi jednu napucaj 4GB RAM-a i neki 64bit OS i tu virtualisi sve mreze.

Uz sve to na isti mozes da instaliras i Cisco emulator poznatiji kao Dynamips.org pa i to da emuliras.


<Moguci konflikt interesa>
Kod nas u skoli ( Smart.rs ) ima trenutno kurs koji se bas bavi tematikom CCNA kursa (mada se tako ne zove) i predaje ga jedan CCIE (najjaca titula za cisco profesionalca). Kurs traje 4 nedelje.
</Moguci konflikt interesa>


Cisco akademije preteruju sa odugovlacenjem, ako zapnes za godinu dana mozes da naucis i ispolazes CCNP a ne CCNA. (Opet provereno :) )
[ JCDenton @ 21.05.2008. 09:46 ] @
Dobro, znači CCNA kurs je, takoreći, nepotrebno "razvučen" na Cisco Network Academy i može se spremiti mnogo brže? Uzgred, ako bi neko mogao da mi objasni razliku između CCNA i CCNP, pored "standardne žvake" koju mogu da pročitam u reklamnim e-brošurama po internetu, bio bih mu veoma zahvalan. Takođe, znam da MCSA vs MCSE tema postoji, ali ako bih mogao da zamolim nekog od vas da se malo ponavlja i u 35 words or less objasni tačne praktične razlike, odnosno šta to u praksi zna MCSE što ne zna MCSA?

I na kraju, Branko, bacio sam pogled na www.smart.rs, ali nigde nisam uočio bilo šta vezano za Cisco ili CCNx sertifikate (možda ne vidim dobro.... ).
[ Branko Santo @ 22.05.2008. 06:05 ] @
Kurs se zove "Smart Networking". (Edit: Evo sad gledam na sajtu stvarno nema nista, cimni ih telefonom)

MCSA vs MCSE
Prvi odrzava mreze, drugi ih dizajnira implementira a i odrzava.

CCNA vs CCNP
Pocetni nive (jedan ispit) vs Napredni nivo (Jos 4 ispita)
[ JCDenton @ 22.05.2008. 15:37 ] @
Citat:

MCSA vs MCSE
Prvi odrzava mreze, drugi ih dizajnira implementira a i odrzava.

CCNA vs CCNP
Pocetni nive (jedan ispit) vs Napredni nivo (Jos 4 ispita)


E, ovo sam podrazumevao pod "klasična žvaka". Aj, izgleda da nisam bio dovoljno precizan, odnosno jasan: Mene interesuje da li neko, ko završi MCSA i zna principe po kojima funckioniše mrežno okruženje (bože moj, održava ga, pa bi trebalo da zna), može da ne zna da dizajnira i implementira te iste tehnologije i principe, tj. da li zaista mora da plati još 500 eura do MCSE (mislim, naravno da ne mora da plati, može da uči i sam, ali you get the point...)? Isto ovo važi i za CCNA vs CCNP.
[ Branko Santo @ 22.05.2008. 15:41 ] @
Pa ja evo upravo slusam MCSE kod kolega i mogu ti reci da sam svasta naucio. Neke stvari se ni ne spominju na MCSA, sto zbog manjka vremena sto zato sto ne bi imale smisla dok se materija sa MCSA ne slegne valjano.

CCNA i CCNP su jako velika razlika u klasi. To ti je kao help desk i administratore da poredis. Iz mog iskustva nece ti ni trebati u Srbiji mnogo vise od CCNA ukoliko ne radis za firmu koja implementira Cisco okruzenja.
[ JCDenton @ 22.05.2008. 16:03 ] @
Aha, ok onda. Dakle, ako je meni ambicija da se bavim implementacijom i administracijom mrežnih okruženja, šta bi mi ti savetovao - da se držim mog osnovnog plana MCSA + CCNA, ili da se više potrudim, pa da odmah krenem na MCSE (bez iskustva i MCSA)? I ne samo ti, već i ostali koji ovo čitaju, a ne mrzi ih da odgovore .

I još nešto, imajući u vidu da ne gajim aspiracije ka zanimanju koje će se ticati isključivo implementacije Cisco opreme, šta ću ja to, zapravo znati (ili bolje rečeno - šta bi trebalo da znam) posle CCNA vezano za mreže i koliko se to nadovezuje na MCSE?

P.S.

Ljudi, izvinite što ovoliko davim, ali zaista bih jednom za svagda da se opredelim i da krenem jednim putem, a bez da tu moju odluku konstantno preispitujem.
[ Miroslav Jeftić @ 22.05.2008. 19:05 ] @
MCSE u sebi "sadrži" MCSA, odnosno ne može ni postati MCSE ako prethodno nisi "prošao" kroz MCSA. Ako pare (i vreme) nisu problem, idi odmah na MCSE. Ako jesu problem, onda bolje idi na MCSA, pa kad ga dobiješ, onda ćeš već znati da li ti se nastavlja do MCSE ili ne.
Što se tiče cisco ispita, ako nećeš posle imati prilike da radiš sa cisco opremom nisam siguran koliko će ti koristiti. Sa MCSA/E (koji se najvećim delom bazira na administraciji Win 2003 Servera) nema previše dodirnih tačaka.
[ JCDenton @ 22.05.2008. 19:29 ] @
Citat:
MCSE u sebi "sadrži" MCSA, odnosno ne može ni postati MCSE ako prethodno nisi "prošao" kroz MCSA. Ako pare (i vreme) nisu problem, idi odmah na MCSE. Ako jesu problem, onda bolje idi na MCSA, pa kad ga dobiješ, onda ćeš već znati da li ti se nastavlja do MCSE ili ne.


Ma, OK, znao sam ja da su sva 4 ispita potrebnih za MCSA, sastavni deo MCSE kursa (od 7 ispita), nego sam pod "bez MCSA" podrazumevao da pre toga nisam imao sertifikat pa nastavljao (takoreći prvi put vidim tu materiju), već odmah krenuo na obimnije stvari. Ukratko, samo se plašim da ne zagrizem više nego što mogu da progutam, pa zato pitam. Samo da naglasim, nije da nisam imao priliku da vidim i da radim u Windows Server 2003 - imali smo ispit (to je bio praktični deo) iz te oblasti (uglavnom smo samo podizali servise Aktivni direktorijum, DNS, DHCP). Isto to sam radio i u SUSE Linux okruženju (imali smo Server 2003 i Linux na ispitu). Inače, vreme nije problem, dok pare....aj neću da kažem "nisu problem" da ne ispadnem snob . Šalim se, naravno - nisu TOLIKI problem.


Citat:
Što se tiče cisco ispita, ako nećeš posle imati prilike da radiš sa cisco opremom nisam siguran koliko će ti koristiti. Sa MCSA/E (koji se najvećim delom bazira na administraciji Win 2003 Servera) nema previše dodirnih tačaka.


Pa i pretpostavio sam tako nešto, mada opet kažem, bolje da imam veštinu viška, nego manjka prilikom konkurisanja na radno mesto.

[ JCDenton @ 25.05.2008. 10:30 ] @
Izvinjavam se za double posting, ali palo mi je nešto na pamet. Naime, ja moram da prelomim vrlo značajnu stvar koja može da mi odredi kojim ću se putem u životu kretati. Dakle:

Ja imam priliku da, po diplomiranju na Beogradskoj Poslovnoj Školi i dobijanja zvanja strukovnog inženjera informatike (Bachelor of Science), upišem tzv. transfer program na FON-u, položim razliku u ispitima i dobijem diplomu tog fakulteta. Samim tim otvara mi se mogućnost ka specijalističkim, a možda čak i master studijama (nebitno, jer i jedno i drugo su studije drugog stepena i znanje koje bih stekao se relativno visoko kotira). Međutim, pored ovoga imam i drugu opciju, a to je sve ono iznad ovog posta - Bachelor + MCSE + CCNA/P ili bilo koja druga kombinacija sertifikata.

Ovo pitanje postavljam ovde jer znam da samo ljudi koji su u sferi informatike i imaju radnog iskustva mi mogu pomoći da donesem pravu odluku:

*Da li može jednoga dana da me "prikolje" to što nemam Master nivo fakultetskog znanja (jer će mastera biti "k'o kusih pasa" u narednih nekoliko godina), odnosno dokle mogu da očekujem da ću napredovati sa diplomom, de facto, više škole i raznim sertifikatima? Zaista ne bih voleo u životu da mi se desi da nekoga prime na neko radno mesto, a mene da ne prime, samo zato što taj neko ima višu stručnu spremu od mene (da li se ovo, uopšte, dešava sada i da li će se dešavati u budućnosti s obzirom na dalja kretanja razvoja IT-a?)*

Molim sve prisutne ljude dobre volje da, na osnovu svog iskustva sa ovakvim stvarima, daju svoje mišljenje na ovu temu. Takođe, ja sam svestan da je ova nauka još uvek prilično "mlada", stoga i ne očekujem neki savršeno precizan odgovor na ovo pitanje.

Hvala svima unapred!

[ jablan @ 25.05.2008. 10:42 ] @
Citat:
JCDenton: Da li može jednoga dana da me "prikolje" to što nemam Master nivo fakultetskog znanja

Može, ako budeš aplicirao za neki iseljenički program. U nekim zemljama školska sprema nosi određeni broj bodova koji je ponekad presudan.
Citat:
Zaista ne bih voleo u životu da mi se desi da nekoga prime na neko radno mesto, a mene da ne prime, samo zato što taj neko ima višu stručnu spremu od mene (da li se ovo, uopšte, dešava sada i da li će se dešavati u budućnosti s obzirom na dalja kretanja razvoja IT-a?)*

Ne (osim možda u nekim državnim preduzećima gde ionako ne želiš da radiš, ako želiš da radiš). :)
[ JCDenton @ 25.05.2008. 23:34 ] @
Hvala na brzom i konkretnom odgovoru! Informacije koje si naveo definitivno me ohrabruju da se odlučim da, po diplomiranju na BPŠ, stavim tačku na "formalno" obrazovanje. Međutim, postoji još jedan "crvić" koji me "glođe" i ne daje mi mira:

Kao što rekoh, cela ova priča o sistem administraciji je relativno nova stvar, a pogotovo ovaj deo sa sertifikatima i specijalizacijom za konkretna rešenja i platforme. Ovde sada želim da postavim jedno, možda interesantno, pitanje:

Koji su putevi napretka sistem administratora? Evo pokušaću da budem konkretan kroz idealizovan primer: Završim ja (ili bilo ko drugi) ovu moju školu, potrošim par godina na sertifikaciju (u ovom slučaju MCSE + CCNA/P), pa skoknem na InfoStud i tamo nađem interesantnu ponudu za posao. OK, pošaljem CV i oni me pozovu na razgovor i prime me na radno mesto kao mladog i neiskusnog . Ako za trenutak apstrakujemo činjenicu da sve ovo što sam naveo obično tako ne biva u praksi, kako izgleda, odnosno kako bi trebalo da izgleda, "razvojni put sistem admina" ?

Ne znam koliko vam je interesantno pitanje, ali mene zaista živo interesuje da li ću ja i kada budem bio pred penzijom u cca. 60 godina (i sa jedno 30 i kusur godina staža), raditi isti posao kao i sa 5-10 godina radnog iskustva? Uzgred, koliko godina ima najstariji sistem admin kojeg poznajete?

Dakle:

1) Da li smatrate da sam upravu što ne nastavljam fakultetske studije, već se opredeljujem za sertifikate?

2) "Razvojni put Bore Admina" ?
[ Miroslav Jeftić @ 25.05.2008. 23:49 ] @
To je već na tebi da odlučiš. Ja bih radije završio FON ako bih već imao šanse, a sertifikati neće pobeći, biće oni tu i kasnije.
[ JCDenton @ 26.05.2008. 00:47 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: To je već na tebi da odlučiš. Ja bih radije završio FON ako bih već imao šanse, a sertifikati neće pobeći, biće oni tu i kasnije.


Dobro, znači 1:0 za fakultete! Naravno, ne želim da zvučim neozbiljno, ali nekako mi M$ i Cisco obuka i specijalizacija deluje primamljivije jer se ipak tu radi o konkretnim stvarima, dok bih na "transfer programu" i specijalistickim studijama na FON-u opet, pak, dobio nekakva opšta teoretisanja iz oblasti informatike. Evo i spiska od celih 5 predmeta sa spec. strukovnih studija: http://www.fon.bg.ac.yu/postdiplomskestudije/sss/is/modul/#it Kao što se vidi iz priloženog, ništa konkretno se ne izučava, već se ostaje na nekoj opštoj priči o internet tehnologijama i e-poslovanju. S druge strane, opet mi to donosi viši stepen stručne spreme, ali ja bih i pored toga opet morao na M$ ili Cisco. Ono što hoću da kažem je da ja ovde dovodim u pitanje upotrebnu vrednost tog nekog znanja koje bih stekao na FON-u (a trud i vreme koje bih morao da utrošim, polažući 12 ispita na "transfer programu" + 5 na spec. studijama, nisu mali, a da ne spominjem finansijski deo cele priče).

A da ponovim, ono što mene zapravo brine je situacija u kojoj bi me iz užeg izbora na nekom konkursu izgurao neko ko isto tako ima sertifikate, ali koji su podržani nekim FON-om ili, ne daj bože, ETF-om. A da budem još precizniji sa pitanjem: Koliku ulogu igra formalno obrazovanje (fakultet ili viša škola), a koliko sertifikat i podrazumevano znanje koje stoji iza njega (takođe podrazumevam da je neki kandidat u ovom primeru "pokupio" neki od najpopularnijih sertifikata)? Šta ima (i šta će u budućnosti imati) veću težinu?

P.S.

Još jednom koristim priliku da se izvinem na mom (pre)opširnom interesovanju i insistiranju na najkonkretnijim mogućim odgovorima, ali zaista mi je potreban savet iskusnijih i boljih od mene.

[ Miroslav Jeftić @ 26.05.2008. 05:44 ] @
Naravno, ETF ili FON + sertifikati će uvek imati veću težinu od Više poslovne + sertifikati, ukoliko niko od pomenutih nema značajnog iskustva. Kao što rekoh, ipak je tvoja odluka - novac, vreme, itd. Moje lično mišljenje je da sertifikat možeš steći bilo kad, a ako sad odustaneš od faksa, teško da ćeš se posle vratiti.
Druga stvar je ako ti se žuri/dosta ti je štrebanja i ispita/hteo bi da što pre radiš nešto/itd. onda je stvar jasna.
[ JCDenton @ 26.05.2008. 10:48 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Naravno, ETF ili FON + sertifikati će uvek imati veću težinu od Više poslovne + sertifikati, ukoliko niko od pomenutih nema značajnog iskustva. Kao što rekoh, ipak je tvoja odluka - novac, vreme, itd. Moje lično mišljenje je da sertifikat možeš steći bilo kad, a ako sad odustaneš od faksa, teško da ćeš se posle vratiti.
Druga stvar je ako ti se žuri/dosta ti je štrebanja i ispita/hteo bi da što pre radiš nešto/itd. onda je stvar jasna.


E, ovakav odgovor mi je trebao! Da li ovo znači da, što ja više radnog iskustva budem sticao, pitanje "šta si završio" i nivo stručne spreme igraju sve manju ulogu (ovde imam u vidu da ja ipak imam/ću imati vrlo uskoro taj neki Bachelor Of Science), odnosno da postaje presudno šta si, gde i koliko radio?

Stvar je u tome da su moji finansijski resursi, naravno, ograničeni i da ja moram novac (a samim tim i vreme) da uložim na najbolji mogući način. Nije meni problem učenje, već se postavlja pitanje smisla - odlučim li se za FON, potrošiću još najmanje 2 godine (godinu dana na transfer program, godinu dana na spec. studije) i opet ću morati da idem na M$/Cisco sertifikaciju. Drugo, ako se opredelim za "moja diploma + sertifikati", trošim manje vremena, a stičem vrlo konkretna i krajnje primenljiva znanja i veštine. Prema nekoj mojoj računici, ovo drugo mi je isplativije.

Ono čega sam svestan da može da me zadesi je da mi neko, jednoga dana, kaže da ne mogu da napredujem dalje od neke trenutne pozicije, zato što nemam odgovarajuću stručnu spremu ("Dobar si ti radnik - vredan i posvećen, ali ti jednostavno ne možeš na poziciju za koju nemaš formalne kvalifikacije"). Zato sam i postavio pitanje "kako izgleda karijera jednog sistem/mrežnog administratora/inženjera).

Zaključak: Nema "pogrešnog puta", samo je jedan efikasniji i isplativiji, a ja moram da budem dovoljno veliki "vizionar" da, uz pomoć iskrenih mišljenja i iskustava vas, koji ste već u toj priči (iznad mene, dakle), donesem optimalnu odluku.

Otvoren sam za dalje sugestije i savete, a izuzetno sam zahvalan svima koji nalaze vremena da mi odgovore (ali ZAISTA jesam, ne "šlihtam se" )
[ Miroslav Jeftić @ 26.05.2008. 12:38 ] @
Naravno, sasvim je druga stvar kad nekom kažeš "bio sam administrator u centrali (lupam) Raiffeisen banke x godina" i u tom slučaju nije bitno ni da li si završio faks ili samo osnovnu školu. Ovo što sam pomenuo se više odnosilo na vreme dok ne stekneš neko iskustvo i u tu fakultet može da pomogne više nego Viša škola.
Ali jednom kad se "uguraš" negde, onda sve zavisi od tvojih sposobnosti/znanja i kako se snađeš, a manje od obrazovanja na papiru.
[ Buum @ 26.05.2008. 12:43 ] @
Par saveta:
1. Bachelor of Science ti je u ovom momentu sasvim dovoljan. Kasnije, kad se zaposliš kako administrator, imaćeš vremena i para da odradiš neke dopisne Master studije.
2. Gledaj da što pre nađeš posao, bez obzira što nemaš radnog iskustva i sertifikate. Što se pre rešiš tog balasta zvanog "nedostatak iskustva", lakše će ti biti.
3. Ako te zanima administracija, obavezno se sertifikuj za MCSE i CCNA. Nemoj previše odugovlačiti jer te nijedan poslodavac neće pitati sa kolikim % si prošao testiranje, a ionako ćeš realno znanje steći tek u radu. Kasnije možeš da se specijalizuješ i za druge stvari, npr. da pojuriš CISSP i/ili CCIE.

Najbitnije: Pokaži poslodavcu da si inteligentan, da si vredan, da brzo učiš i da ćeš se predano posvetiti poslu.

Može se desiti da te neka firma angažuje kao junior admina i da ti plati MCSE ili CCNA sertifikaciju u zavisnosti od toga šta im treba za tu poziciju. Samo treba da ih ubediš da imaš potencijal koji će opravdati njihova očekivanja.
[ JCDenton @ 28.05.2008. 20:08 ] @
Čitajući odgovore članova ovog foruma, pre svega u ovoj, ali i u drugim temama, i uzimajući u obzir neke trenutne situacije, konačno sam prelomio:

Definitivno ću dići ruke od nastavka "formalnih studija" na državnim fakultetima i upustiti se u svet sertifikacije i specijalizacije. Na osnovu post-ova gospodina moderatora Miroslava, gospodina Jablana i gospodina Buuma (koji je svojim savršeno preciznim, a u isto vreme konciznim, post-om stavio tačku na moju nedoumicu) , mogu samo da zaključim da je učenje i polaganje za MCSA/E i CCNA sertifikate, praktično, logična stvar ako želim da karijeru gradim baveći se projektovanjem i održavanjem informacionih sistema (odnosno nekih njegovih delova).

Zaključak je, dakle, da bi mi diploma nekog fakulteta olakšala put do prvog posla (u odnosu na diplomu, faktički, više škole - trogodišnjih strukovnih studija), ali da jedino što je bitno kasnije je koliko si ti zaista dobar u tome što radiš i/ili šta sve znaš da radiš (ovo nepisano pravilo se najviše odnosi na IT).

U vezi sa tim, odlučio sam da od juna krenem, za početak, na MCSA kurs u školi CPU ili GUIDANCE (još treba da odlučim i da se raspitam). Razgledajući po forumu mogu da zaključim da CPU spada u kvalitetnije škole (slobodno me ispravite ako grešim ). Dakle, prvo četiri, pa zatim još tri ispita, jer računam, ući ću u štos i videti o čemu se radi i kako se polaže, pa ću verovatno učiti sam za dodatna 3 ispita do MCSE... Posle svega toga je na redu Cisco, pa ćemo videti za dalje... Ali dobro, to su već neki planovi kojima nema potrebe da vas zamaram.

Sve u svemu, najlepše vam hvala svima na iskrenim, brzim i konkretnim odgovorima! Nadam se da ću i ja negde u ovo doba iduće godine, na ovom forumu, moći da u svoj profil unesem barem MCSE, a ako zapnem možda čak i CCNA. Ali da ne budem preveliki optimista i da "ne ureknem", I'll just shut up right now!

Pozdrav svima!

[Ovu poruku je menjao JCDenton dana 28.05.2008. u 22:33 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao JCDenton dana 28.05.2008. u 22:34 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao JCDenton dana 28.05.2008. u 22:34 GMT+1]
[ Ignjatije Antiohijski @ 18.07.2008. 09:41 ] @
Evo da i ja dodam nesto ovoj temi.
Mislim da ce biti vrlo korisno, jer bas imam da kazem dosta toga, s obzirom da sam verovatno jedan od retkih koji su zavrsili i ETF i odslusali MCSE (tek treba da ispolazem ispite, tempom koji mi dozvoljava moj posao).

1. FAKULTET VS SERTIFIKATI
Ne moze da se poredi. Na faksu osim teoretskog znanja, (koje brzo ispari ako ne radis u struci) steknes sposobnost da analiticki i sistematski resavas probleme, sto je i najvaznija osobina koja tu mozes da steknes. Poslodavcu je vazno da zna da si sposoban da se uhvatis ukostac i sa problemima koji ti nisu bas zanimljivi ( hvala Bogu, pa na savakom faksu ima gomile predmeta koje bi smo preskocili). Dakle, tokom studija steknes opste, sveobuhvatno i celovito znanje, koje, u zavisnosti od licnih sposobnosti moras da povezes sa praksom. Sertifikati su korisni, pogotovo ako si teorijski vec potkovan. Oni ti pruzaju znanje koje ne mozes da steknes na faksu. Znaci da te dve stvari ne mogu da se uporedjuju. Ali ako vas interesuje sta poslodavci vise cene, onda je to fakultet, bez ikakve sumnje! (to vam kazem na osnovu svog iskustva, jer sam i sam bio u situaciji da intervjuisem i biram kandidate).
Ko nema zivaca, sposobnosti, spremnosti na visegodisnje opterecenje studijama, i puno novca, onda neka se odluci za sertifikat.

2.KOJI SERTIFIKAT

Po mom misljenju, ako se dvoumite : MCSA-MCSE-CCNA, rekao bih sledece.
Ja sam se opredelio za MCSE, mada mislim da je i MCSA sasvim dovoljan. Na MCSE ne cujes nista spektakularno novo. CCNA je odlican, ali je dosta skup i mora da se cesto obnavlja.

3.DA LI ICI NA KURS U NEKU SKOLU RACUNARA?

E sad cu verovatno izazvati oprecna misljenja i gnev nekih.
Po meni, ne treba ici ni na jedan kurs vec ucite sami!!!
Kurs tece zestokim tempom, i ne mozete da ispratite predavaca ma kako dobar bio. Jako su skupi kursevi. Ako vec imate toliko para onda vam preporucujem sledece:
Kupite 2-3 polovna Pentiuma, instalirajte na jednom Server, napravite domen, i recimo 2 , a moze i samo jedan komp, ubacite kao klijente.Nabavite literaturu sa Interneta, i sami ucite1 Na kursu slusate samo ono sto pise u MOC-ovima (Microsoft Ofical Course)!!! Prema tome, ako znate da citate, znate engleski, i ulozite nekih 300-500 evra u dodatne racunare, ne treba vam nikakav kurs! Na kursu necete cuti nista osim onoga sto pise u MOC-ovima!!!!
I ja sam se prosle godine lomio oko ovih pitanja. U novembru sam otisao u Vincu da se upisem, zbog izvesnog I.LJ. za koga sam cuo da je dobar predavac. Kada sam im rekao da hocu da slusam kod njega, rekli su da jos neznaju ko ce da upadne u koju grupu. A nisu kazali da je doticni upravo dao otkaz i presao u drugu skolu! na moju nesrecu, predavac mi je bio D.J. kome je to bilo prvo predavanje MCSE. Kao covek je OK, trudi se, ali dzaba, kad nema neko znanje, a to se vidi iz aviona! Predavanje mu se svodilo na to da cita MOC i kaze nam sta da podvucemo!! I to za preko 1100 evrica!!!I sam sam radio ka profesor u jednoj beogradskoj srednjoj skoli, i mogu da procenim kvalitete predavaca.. Ovo ne pricam da bih ulazio u neku raspravu, vec samo da upozorim one koji bi da se upisu kod doticnog predavaca.
E onda sam okrenuo list, i posle 2 meseca, napustim Vincu (vratili su mi 1/3 novca) upisem CPU kod pomenutog I.LJ. I zaista, vec na prvom predavanju, se videlo da covek zna materiju, ima je u malom prstu i ima iskustva u predavanju. Zao mi je sto zbog mojih poslovnih obaveza nisam bio u mogucnosti da bas redovno pratim kurs.
Uspeo sam da skapiram osnove kursa, a ispite cu tek da spremim. Nije bauk, samo se malo posvetite tome (odprilike mesec-mesec ipo dana ucenja po ispitu ako vec znate osnove)

4. MOJ ZAKLJUCAK

Ako hocete sertifikat, sami ucite kod kuce, citajte literaturu i razbijajte racunare!!! Kurs vam nije neophodan!
Ako bas hocete da upisete kurs u nekoj skoli racunara, PAZITE GDE SE UPISUJETE!! Nikoga ne reklamiram, ali sam vrlo kompetentan (zavrsen faks, slusao MCSE u dve skole, radio kao profesor!!) da kazem da je ODABIR PREDAVACA BITAN A NE SKOLA koju upisujete!!Ja sam u jednoj bacio pare, a u drugoj sam nesto naucio, mada sam i to mogao sam, polako kod kuce.

Pozdrav svima,
i bicemi drago ako sam bar jednome pomogao da odluci
p.s U prepucavanja se ne upustam, ali cu svakom iskreno zainteresovanom da odgovorim
[ JCDenton @ 18.07.2008. 10:29 ] @
Jako dobar post, Ignjatije! Prilično precizan i nedvosmislen, a to je ono što, verujem, ljudi i žele da čuju!

Btw, ja trenutno slušam MCSA u školi CPU kod (toliko pominjanog i hvaljenog) Ljube Ivaniša i mogu reći da je čovek zaista izuzetan stručnjak i predavač. Kao što reče Ignjatije, materiju drži u malom prstu, a metodologija i stil su mu vanserijski dobri - savršen miks ozbiljnog i opuštenog. Takođe je značajno da, i pored toga što je očigledno izuzetno cenjen u "Aj' ti" krugovima, ne pati od "kompleksa veličine".

Inače, paralelno učim (CBT Nuggets, .pdf literatura, a i knjige smo dobili - CETove prevedene) i slušam predavanja i mogu reći da sasvim solidno savlađujem materiju. Idem polako, ali sistematski i to bih i svima preporučio da rade.

Diplomski me čeka u septembru/oktobru, a onda idemo redom, sve do MCSE...
[ mirdraal @ 18.07.2008. 11:44 ] @
Bravo za Ignjatija ... Covek je 1000 % u pravu . Ja smo zelim da dodam : rad , rad i samo rad...
Nijedan fakultet ili kurs nece te nauciti ono sto ti treba za realan posao (nebitno da li je IT ili druga struka ) . To je samo osnova
na koju "nakalemljujes" dalje znanje . Realno , prakticno znanje stice se samo radom , eksperimentisanjem , resavanjem realnih
prakticnih problema i sl.
[ Branko Santo @ 18.07.2008. 12:12 ] @
@Ignjatije


>2.KOJI SERTIFIKAT
>Po mom misljenju, ako se dvoumite : MCSA-MCSE-CCNA, rekao bih sledece.
>Ja sam se opredelio za MCSE, mada mislim da je i MCSA sasvim dovoljan. Na MCSE ne cujes nista spektakularno novo. >CCNA je odlican, ali je dosta skup i mora da se cesto obnavlja.

Ne bih se slozio, na MCSE se cuje dosta toga interesantnog iako mozda nije spektakularno jako dobro se konacno sloze kockice sa MCSA i onda je to neko "kompletno" znanje koje moze da se uklapa sa iskustvom.
CCNA i ne mora tako cesto da se obnavlja, rok je 3 godine. Ono sto je dobro jeste da ako polozite bilo koji ispit za CCNP ili neki iz CCxP serije automatski vam se CCNA obnavlja. A da je skup jeste, precenili su ga ali bas poprilicno (barem one cene koje sam ja video)

3.DA LI ICI NA KURS U NEKU SKOLU RACUNARA?

Slazem se apsolutno, sve se to moze nauciti i sam. Mada moj je predlog potruditi se pa pogledati Nuggetse i nesto jos isprobati pa tek onda ici na kurs vec spreman. Zasto tako? Pa znacete tacno sta da pitate i moci cete potpuno da iskoristite prisutnost predavaca. Znaci ko ima uslove za kurs svakako predlazem.

P.S. Kupovati zute kante je bezveze u danasnje vreme kada 4GB rama kosta 5.000din. Bolje lepo napucajte masinu dignite hrpu virtualnih i vozite.

[ Miroslav Jeftić @ 18.07.2008. 12:12 ] @
Citat:
Ignjatije Antiohijski
2.KOJI SERTIFIKAT

Po mom misljenju, ako se dvoumite : MCSA-MCSE-CCNA, rekao bih sledece.
Ja sam se opredelio za MCSE, mada mislim da je i MCSA sasvim dovoljan. Na MCSE ne cujes nista spektakularno novo. CCNA je odlican, ali je dosta skup i mora da se cesto obnavlja.


Nije mi baš jasno kako je CCNA skup, budući da je jeftiniji od MCSE (bar je bio ranije, ne znam koje su sad cene)? Uglavnom, lično mislim da je ova dilema pogrešna, jer se te dve grupe sertifikata (CISCO i MS) bave različitim stvarima, mada imaju po neku dodirnu tačku.
[ jorganwd @ 21.07.2008. 19:22 ] @
Fakultet je nezaobilazan definitivno.
Ja sam se zaposlio u firmi u kojoj i sad radim, jos kao student i stigao do 7 sertifikata. Ali kao student dok ne diplomiras zaposljavas se na osnovu skole, barem sto se tice biroa, zakona itd. Svi su prasnuli u smijeh kada je direktor nalozio da se zavedem kao network engineer a pravnik ga upitao: "Kako kad je po struci turisticki tehnicar?" Onda su morali sertifikati nekako da udju u pricu, jer su svi kandidati za posao bili tek pripravnici bez ikakvog znanja. Smijesno zar ne? Promasena profesija :) Ali ko te pita, zakon kaze da prednost imaju svrsenici fakulteta!
Za dva sertifikata sam isao na kurs, ni zbog jednog ne zalim jer sam mnogo truda ulozio i dosta naucio. Ako si neko ko ne postavlja pitanja, onda nemoj ici na kurseve. Ne moras bas kupovati nekoliko polovnih pentiuma, dovoljan ti je solidan komp, core2duo i 2 gige rama i mozes potjerati solidne 4 virtuelne masine, ako nisi prezahtjevan i do 5.
Internet je pun knjiga i video tutorijala ako bas ne volis crno na bijelo. Ako si samouk, kao ja npr, uvijek ces naci nesto interesantno.

Jos nesto, dok je covjek student ima najvise vremena da se posveti samostalnom istrazivanju, kad dodje posao, zena, djeca, to je sto je, ili nemoj spavati :)

Sa srecom!

edit: Danas je fakultet kao sto je prije 20tak godina bila srednja skola, to je neko moje zapazanje...
[ Lazy_boy @ 21.07.2008. 22:35 ] @
Nije ni visa skola bas losa za trenutno zaposljenje neka zavsi sertifikate pa guraj fon barem ces sa sertifikatima moci da lakse zavrsis fakultet jer ces barem imati detaljan uvid u materiju koja se radi a samim tim ces i mnogo lakse zavrsiti faks
[ JCDenton @ 26.09.2008. 18:49 ] @
Evo, da osvežim temu.

Ja sam danas završio sa slušanjem MCSE, odnosno MCSA kursa u školi CPU, pa ću se za koji dan (posle kraće pauze) baciti na spremanje ispita.

Sve u svemu, ja sam prezadovoljan uslugom u školi CPU, a pogotovo (sjajnim) predavačem Ljubom Ivanišem, koji je od prvog, do poslednjeg dana kursa demonstrirao vrhunsko znanje iz ove (i još nekih drugih, srodnih) oblasti i, što je još važnije, nam to svoje znanje i iskustvo maksimalno kvalitetno prenosio. Ovo je ujedno i moja lična preporuka svima koji se dvoume - gde i kod koga slušati kurs, da uzmu u razmatranje CPU jer su im uslovi za rad, kao i predavači, zaista odlični! Iskreno se nadam da ovo moderatori neće protumačiti kao reklamu, jer je ovo zaista moje lično mišljenje posle svega što smo prešli, isprobali, konfigurisali, troubleshoot-ovali....

Što se tiče same teme, pre svega bih želeo da kažem da sam otklonio sve nedoumice oko raznih kombinacija "papira" - diploma, sertifikata, uverenja, pohvalnica... Drugo, što se mene tiče, mislim da je u ovom trenutku isplativije ići na neki kurs nego nastavljati studije jer, sudeći po ponudama za posao, svi poslodavci traže nešto konkretno da radiš - održavaš sisteme, mrežu, bazu... Ta konkretna - u praksi primenljiva znanja se stiču uglavnom na kursevima (Microsoft, Cisco, Linux....), a u daleko manjoj meri na fakultetima i "visokim strukovnim školama".

Dakle, moje mišljenje u ovom trenutku je sledeće: Ako želiš da radiš (u smislu klasičnog radnog mesta - pod ugovorom ili stalno zaposlenje), onda su kursevi bolji izbor. Međutim, ko želi da se bavi akademskim radom i/ili proučavanjem neke oblasti, pravi (i jedini) izbor su Master, odnosno doktorske studije. Naravno da je Master + MCSE + CCNP još bolja, a Phd. + MCSE + CCIE najbolja moguća (ali gotovo neostvariva) kombinacija , ali mišljenja sam da i neki Bachelor + sertifikati može dosta dobro da plasira čoveka na tržištu rada.

Toliko od mene...trenutno...

[Ovu poruku je menjao JCDenton dana 27.09.2008. u 01:46 GMT+1]
[ Sergio Mrav @ 03.10.2008. 16:25 ] @
Pametan mladic...:))), dobro je izabrao...:))
[ JCDenton @ 06.10.2009. 21:31 ] @
Eto, prođe nešto više od godinu dana od poslednjeg post-a u ovoj temi, pa sam nekako osetio moralnu obavezu da istu povampirujem i kažem šta je i kako na kraju sve ispalo (odnosno "kako ispada", jer je još uvek u toku), pre svega zato što sam svojevremeno "udavio" pitanjima dosta ljudi dobre volje na ovom forumu.

DakleM, negde tamo u septembru prošle godine sam odslušao MCSA kurs, i počeo da spremam ispite. U međuvremenu sam iskoristio znanje stečeno na MS kursu da napišem diplomski rad, te sam samim tim ujedno i stavio tačku na Beogradsku Poslovnu Školu (dobih Bachelor, jel'te...). Kasnije je sve išlo planiranim tokom - prvo sam došao do MCSA 2003 (negde u junu ove godine), a zatim sam krajem avgusta došao i do MCITP: Server Administrator sertifikata, što mu dođe, kažu, ekvivalentno MCSA za 2008, ili malo više, međutim mišljenja sam da MCITP:SA pokriva više tema nego li MCSA (barem što se samog Windows Servera tiče)...

Elem,

počeo sam da se spremam za CCNA, međutim napredak je dosta spor jer od septembra "služim dug otadžbini" (civilno, normalno ). Jedino gde je došlo do odstupanja od onoga što sam žvakao u ovoj temi jeste nastavak studija... Ipak mi jedan deo mene nije dao mira, te sam odlučio da poslušam neke ljude koji su mi preporučivali da ipak završim nešto što će se tretirati kao završen fakultet. S tim u vezi, upisao sam specijalističke strukovne studije na Visokoj ICT školi (smer: Mrežne tehnologije). http://www.ict.edu.rs/studiran...cke_studije/mrezne_tehnologije . Sudeći po predmetima, definitivno će mi se lepo nadovezati na celu priču, a i odgovara mi da studije završim, manje-više, istovremeno sa završetkom vojne obaveze (ili koji mesec kasnije) i tako sasvim solidno uštedim vreme.

Eto tako. Predpostavljam da malo koga interesuje ova moja priča, međutim, kao što rekoh na početku, s obzirom na to koliko sam smorio prošle godine, mislim da su ljudi koji su odvojili vreme da mi pomognu zaslužili makar da saznaju šta je bilo "na kraju balade".

Hvala još jednom svima, i nadam se da je i ovaj post, sam po sebi, doprineo da nekome otkloni nedoumice oko svega i svačega.