|
[ zvekis @ 23.05.2008. 10:29 ] @
[ likson69 @ 23.05.2008. 11:21 ] @
Ja bih stavio 2X24V oko 150W trafo!!!
2N3055 Radi na 60V ima 15A i 115W
Link sa slikom je nedostupan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[ dule6491 @ 23.05.2008. 13:39 ] @
Pre ce biti 2X35VAC... Naravno ako je napajanje simetricno(mrzelo me da otvaram sliku)! Ako nije,onda samo 35VAC...
Edit:
I kako burazeru trafo od 150W da izgura ovo? (otvorio sam ipak) 6tranzistora u izlazu... Trebace ti tu jaci trafo... Jel imas sliku trafoa? Ili mu barem znas dimenzije..??
[ likson69 @ 23.05.2008. 14:26 ] @
Citat: dule6491: Pre ce biti 2X35VAC... Naravno ako je napajanje simetricno(mrzelo me da otvaram sliku)! Ako nije,onda samo 35VAC...
Edit:
I kako burazeru trafo od 150W da izgura ovo? (otvorio sam ipak) 6tranzistora u izlazu... Trebace ti tu jaci trafo... Jel imas sliku trafoa? Ili mu barem znas dimenzije..??
Dule6491 u pravu si nisam mogao otvoriti sliku do sad i nisam vidio da se radi o 3 para izlaznih tranzistora ( mislio sam da je riječ o 1 paru) !!!
Trafo će trebati minimum 300W!
Izmjeri veličinu jezgra na koje je namotan kalem i pošalji nam dimenzije da ti izračunamo snagu transformatora!
2x35V AC kad prođe kroz diode i kondove ode na bliže 2x45V! Nisam siguran, dali je to prevelik napon za 2N3055???
[ zeoN_Rider @ 23.05.2008. 14:43 ] @
@zvekis, nisi napisao da li se radi o stereo ili mono pojacavacu.
Vrlo je bitno, zbog snage transformatora.
Pozdrav zeoN_Rider
[ dule6491 @ 23.05.2008. 15:43 ] @
Citat: 2x35V AC kad prođe kroz diode i kondove ode na bliže 2x45V! Nisam siguran, dali je to prevelik napon za 2N3055???
Bice 50V! I nije preveliki,to je uobicajan napon za 2N3055...
[ ajdeBre @ 23.05.2008. 19:37 ] @
PA-200 me asocira na 200W; pretpostavljam da je ovo pojacalo mono, znaci da, trafo od bar 300W, a bolje je da bude od 400W, naravno ako ima mesta u kutiji.
I, na trecoj slici, veliki elektrolit desno mi deluje malo naduveno na sredini? U svakom slucaju zameni elektrolite u napajanju novim.
Jos nesto, proveri izlazne i pobudne tranzistore, trafo ne crkava tek tako, moguce je da su svi izlazni tranzistori probili i prave kratak spoj izmedju + i -. Za prvo ukljucenje, povezi mu napajanje preko malih osiguraca (npr. 1A), da vidis kako ce da se ponasa, pa onda gledaj dalje.
Srecno!
[ zvekis @ 24.05.2008. 08:15 ] @
Ako pogledate malo bolje sliku,sa strane se vidi gde je stajao torus, ostao je rtag na limu, a sa suprotne strane sam stavio neki mali trafo od 2x24v da proverim da li su tranzistori u zivotu i radi ali ne kao pre, nekako krlja cim pustim malo jace, mono je i ima simetricno napajanje, i otkad je stavljen ovaj trafo ne radi mu eho ,inace je sluzilo za neke male svirkice i zurke i teralo dve kutije (somodji - sal) od 250w i cini mi se da se na ni jednoj svirci nije ozbiljnije zagrejalo, ali zato su ga tehno zurke ubile...
[ zeoN_Rider @ 24.05.2008. 12:52 ] @
Pa sto odmah ne kazes da je to proizvod "Pro Muzike", cak znam ko je projektovao taj pojacavac!
Pozdrav zeoN_Rider
[ Milan_zika @ 26.05.2008. 00:28 ] @
Citat: zvekis: Ako pogledate malo bolje sliku,sa strane se vidi gde je stajao torus, ostao je rtag na limu, a sa suprotne strane sam stavio neki mali trafo od 2x24v da proverim da li su tranzistori u zivotu i radi ali ne kao pre, nekako krlja cim pustim malo jace, mono je i ima simetricno napajanje, i otkad je stavljen ovaj trafo ne radi mu eho ,inace je sluzilo za neke male svirkice i zurke i teralo dve kutije (somodji - sal) od 250w i cini mi se da se na ni jednoj svirci nije ozbiljnije zagrejalo, ali zato su ga tehno zurke ubile...
zvekis
da bi resio ovo pojacalo kako za svirke tako i za tehno zurke pokusaj sa trafoom od 300W a filtrirani napon da ti bude maksimalnih 2x38V ovo ti je ipak nesto kao pro. ali mu obavezno smanji mirnu struju na min. da bi terao techno zurke, najverovatnije je konstruisan na 4ohm (posto si vezivao po dve kutije na izlazu) pa prema tome mislim da ne bi smeo da stavljas vece napone a mozda bi mu i 38v bilo mnogo.
Pozdrav
[ dule6491 @ 26.05.2008. 07:21 ] @
Mislis 38ACV,ili 38DCV?
[ zvekis @ 26.05.2008. 08:51 ] @
Pa to mi bas i nije poznato, aj ako nije frka posalji nesto na [email protected] i neki komentar o tom projektu, bas me interesuje
[ zeoN_Rider @ 26.05.2008. 09:14 ] @
Sa slike se vidi da je ispravljac zajedno sa izlaznim stepenom, mislim na istoj stampi.
Vrlo prosto procitaj za koliki su radni napon DC ta dva "ROE" elektrolita, jedina dva velika.
I slikaj taj pojacavac iz nekog drugog ugla jer mi se cini da unutra ima jos jedan transformator na levoj strani unutrasnjosti kad gledas spreda.
Pozdrav zeoN_Rider
[ zvekis @ 26.05.2008. 12:16 ] @
Vec sam pisao da su kondenzatori 4700mF /63V a taj trafo sam ja stavio cisto radi probe, on ima 2x24V i pojacalo radi s njim ali krlja opasno vec na pola i ne radi eho,pa cak malo i bruji, ali pretpostavljam da je to zbog transformatora posto na ovaj obican idu veci kapaciteti, a tu je bio torusni
[ michabass @ 26.05.2008. 22:04 ] @
Evo da ne pretpostavljamo dalje šta je:
U originalu je bio torusni trafo od 200W sa sekundarnim naponom od 2x24VAC. Elektroliti su u originalu bili 4700uF/40VDC. Napon napajanja meren na tranzistorima je bio 2x33VDC... Deklarisana snaga na samom pojačalu je u originalu bila 200W na 2oma (tako je pisalo na šasiji).
E sad reallity check: Ja nikad nisam uspeo da iz njega izvučem više od nekih 90W na 4oma (ako me sećanje služi a služi me jer nisam toliko mator) pre klipinga koji se itekako čuje jer je napona napajanja prenizak za bilo kakvu ozbiljnu snagu... a upotrebljeni tranzistori diktiraju napon napajanja i tako u krug...
Da su 2N3773 pa još i da izvuče neki wat ali ovako šta je tu je... Čim sam video da to nema snage ni za lek prodao sam ga
Evo šeme koju sam skenirao iz moje skromne zbirke šema. Oprostićeš valjda što je crtana rukom, jbg tad kad sam ja to skidao sa uredjaja na mom radnom stolu nije bilo Interneta a kamoli foruma da se potraži na gotovo
Tu je i šema pretpojačala i napajanja.
pozdrav!
PS
-pojačalo je mono
-krči sa tim malim trafoom jer on nema dovoljno snage da izgura ono što ti tražiš od njega
-elektroliti (ti veliki) nisu original
-eho je imao neko jako retko kolo MN3005 (ili tako nešto - nemoj da me držiš za reč) koje se nije nešto baš proslavilo
[Ovu poruku je menjao michabass dana 26.05.2008. u 23:20 GMT+1]
[ dule6491 @ 26.05.2008. 23:01 ] @
Citat: michabass:Napon napajanja meren na tranzistorima je bio 2x33VDC...
a upotrebljeni tranzistori diktiraju napon napajanja i tako u krug..
Ne shvatam... 2N3055 trpi skoro dupli veci napon! Pa,ja sam pravio pojacalo sa 2N3055 i napon na pojacalu mi je bio 55VDC! I radi dan danas veoma lepo! Ako vec moze da bira,zasto ne bi stavio veci trafo,pa da izvuce jos malo snage iz tog cuda,kada vec tvrdis da je preslabo...
[ likson69 @ 27.05.2008. 07:57 ] @
michabass
I ja sam negdje imao istu šemu ali da me ubiješ ne mogu je naći!!!
dule6491
Ako ti nije problem okači šemu pojačala o kom pričaš.
Volio bih da vidim kako funcioniše, pošto nisam sličnu sreo do sad!
Sigurno sam napravio 10-ak pojačala sa 2N3055 i svi su imali praktično isto napajanje 2X24VAC!
Mada nikad nije bilo priče o 200W!
Iako se sad sjtih neke šeme iz radio amatera (godina totalna nepoznanica) sa 2N3055 u mosnom spoju 12Kom je davalo oko 250W na 4 Ohm!!!
[ michabass @ 27.05.2008. 16:29 ] @
Citat: dule6491: Ne shvatam... 2N3055 trpi skoro dupli veci napon! Pa,ja sam pravio pojacalo sa 2N3055 i napon na pojacalu mi je bio 55VDC! I radi dan danas veoma lepo! Ako vec moze da bira,zasto ne bi stavio veci trafo,pa da izvuce jos malo snage iz tog cuda,kada vec tvrdis da je preslabo...
@dule6491
nećemo valjda istu priču kao od onda kad si pravio retro? 
moraćeš da budeš malo precizniji. kad kažeš 55 Volti da li misliš na 2x55V ili samo na 55V sa sprežnim kondom redno na zvučnik?
To nije isto. Prvo je simetrično napajanje gde izlazni tranzistor teoretski može da "vidi" napon od skoro 2x55 tj 110V, što je preko nazivnog napona bilo kog pa i najkvalitetnijeg tj originalnog 2N3055. Po specifikaciji 2N3055 trpi 100V 15A i 115W (naravno to su neke maksimalne vrednosti kod kojih dolazi do proboja poluprovodnika, čak i ako se ne pojave dve vrednosti zajedno). Medjutim ako uzmeš i pogledaš prodajne kataloge beogradskih prodavnica elektronskih delova (recimo I*C) primetićeš da u njima za 2N3055 piše 60V 15A i 115W. Zašto je to tako? Zato što je 2N3055 verovatno najpopularniji izlazni NF tranzistor u istoriji. A kad je nešto popularno ljudi to štancuju u enormnim količinama i automatski kvalitet takvog poluprovodnika nije ni približno onakav kakav bi trebalo da bude. Dešavalo mi se da stavim potpuno novo tranzistore u kolo pojačavača koje provereno radi i da crknu već na 2x25VDC!! To je bilo zlatnih devedesetih kad je sve dolazilo "ispod tezge". Malo iskusniji članovi foruma će ti to potvrditi. Danas je situacija dosta bolja ali i dalje ne baš sjajna. I dalje se može naleteti na bofl...
E sad da se vratimo na PA200 od "Pro Muzike". Konstruktori ovog pojačala su verovatno znajući kakvo djubre prave, i znajući da je neminovno da ono crkne kad ga ljudi vežu na 2oma i odvrnu do panja, verovatno odlučili da poprilično konzervativno rangiraju napon napajanja na svega 2x33VDC što je još koliko - toliko na granici koju bi svaki 2N3055 trebalo da izdrži bar neko vreme  . Umesto da su stavili 2N3773 u izlaz...
Snagu pojačala ne možeš povećati samo stavljanjem jačeg trafoa, to je valjda očigledno jelte... kod PA200 konstruktori su računali na "izvlačenje" više snage iz pojačala na račun nižeg otpora zvučnika. Stoga su stavili 6 kom 2N3055 u izlaz i stavili veliki trafo od 200W računajući da je to dovoljno. E pa nije. Da bi se ostvarila realno veća snaga potrebno je imati veliki "voltage swing" na zvučniku, za šta je potreban poprilično visok napon napajanja, i treba imati besno dobre poluprovodnike i elektrolite i grec u napajanju, kao i jak trafo izmedju ostalog.
Staviti samo trafo od 300W sa i dalje malim naponom od 2x24VAC je nepotrebno rasipanje sredstava. Sa tolikim trafoom bi mogla da se napajaju dva ovakva izlazna stepena na recimo 4 oma a tek bi na 8oma komotno postizao.
BTW najviši napon napajanja sa kojim sam ja napajao jedno od mnogih pojačala koje sam napravio sa 2N3055 je bio 2X37VDC i to su bili u pitanju neki stari dobri RCA originalni američki tranzitori skinuti sa nekog profi radijskog uredjaja daleke 1996
Citat: likson69: ...Iako se sad sjetih neke šeme iz radio amatera (godina totalna nepoznanica) sa 2N3055 u mosnom spoju 12Kom je davalo oko 250W na 4 Ohm!!!
Eh, radio amater! kako naviru sećanja! Za mosni spoj stvarno ne znam, (nije sramoti reći ne znam  ) nisam nikad radio sa 2N3055 u mosnom spoju, uvek sam birao da imam strejt snagu iz jednog izaznog stepena...
pozdrav!
PS
ne dajte mi da kucam ovoliko molim vas 
[ zeoN_Rider @ 27.05.2008. 17:57 ] @
@michabass, svaka cast za objasnjenje.Zato i nisam nista pisao, znao sam sta me ceka!
Sto se konstruktora tice doticnog pojacavaca on je negde na Kubi koliko ja znam.
Apro po 2N3055 mislim da je taj tranzistor odavno prevazidjen, mislim ako je potrebna kvazi komplementarna veza izlaznih tranzistora bolje ici na soluciju sa 2N3773.Mnogo bolji tranzistor, veci napon proboja a nije ni skup.
U radio klubu ima da se kupi kit pojacavaca mislim da je sa 2N3055 i njegov komplement, a radi sa 2 x 46 V DC.
Ne mojte da me drzite za rec, davno sam to slucajno video.
U Att. sam postovao shemu veoma dobrog pojacavaca sa 2N3773, a imam i izgled PCB-a.
Pozdrav zeoN_Rider
[ michabass @ 27.05.2008. 19:48 ] @
Citat: zeoN_Rider: Sto se konstruktora tice doticnog pojacavaca on je negde na Kubi koliko ja znam.

na Kubi???
jel ga jurili nezadovoljni vlasnici PA200 i sličnih uredjaja? ili ti to ozbiljno?
poz
[ zeoN_Rider @ 27.05.2008. 19:58 ] @
Na Kubi, bar su to informacije koje ja imam.
Ma koji vlasnici, da prekopapamo Srbiju jedva da nadjemo par komada, bivsi su presli na mnogo bolje sprave pa su zaboravili na PA200.
Pozdrav zeoN_Rider
[Ovu poruku je menjao zeoN_Rider dana 27.05.2008. u 23:02 GMT+1]
[ dule6491 @ 27.05.2008. 21:58 ] @
Zasto bi koristili 2N3773 umesto 2N3055 kada imamo na primer BD911,BD912... Nemojte da me terate da otvaram sada pojacalo,da merim napon! Siguran sam da je bio oko 50VDC!
Citat: zeoN_Rider:U radio klubu ima da se kupi kit pojacavaca mislim da je sa 2N3055 i njegov komplement, a radi sa 2 x 46 V DC.
Ovim je dovoljno receno.
I nisam mislio da stavi jaci trafo,nego trafo sa malo vecim naponom,posto ti tvrdis da je to sto ima malo... I michabass,evo precizno: Meris u odnosu na masu i na plus grani imas 55V,pa onda meris u odnosu na masu i na minus grani imas 55V!! Napredovao sam ja od retra dosta,evo LEGEND je pri kraju...
[ Milan_zika @ 27.05.2008. 22:18 ] @
dule6491
Na ovom pojacalu koje on ima moze staviti maksimalnih 2x38VDC (znaci filtriran napon)
gde ti trafo treba biti negde oko 2x27VAC
ipak je to najbolje objasnio:
Citat: michabass: Eh, radio amater! kako naviru sećanja! Za mosni spoj stvarno ne znam, (nije sramoti reći ne znam :) ) nisam nikad radio sa 2N3055 u mosnom spoju, uvek sam birao da imam strejt snagu iz jednog izaznog stepena...
pozdrav!
PS
ne dajte mi da kucam ovoliko molim vas :)
zvekis sve sto ti preostaje jeste da zavrsis svoje pojacalo pa da nam kazes kako se cuje
[ dule6491 @ 27.05.2008. 22:22 ] @
Ne pricam ja o njegovom pojacalu,vec o 2N3055...e,stvarno je nebitno...
[ Milan_zika @ 27.05.2008. 22:29 ] @
Citat: dule6491: Zasto bi koristili 2N3773 umesto 2N3055 kada imamo na primer BD911,BD912... Nemojte da me terate da otvaram sada pojacalo,da merim napon! Siguran sam da je bio oko 50VDC!
Ovim je dovoljno receno.
I nisam mislio da stavi jaci trafo,nego trafo sa malo vecim naponom,posto ti tvrdis da je to sto ima malo... I michabass,evo precizno: Meris u odnosu na masu i na plus grani imas 55V,pa onda meris u odnosu na masu i na minus grani imas 55V!! Napredovao sam ja od retra dosta,evo LEGEND je pri kraju...
dule6491 u redu je i to sa 55v jer 2N3055 moze raditi cak iu sa 60V ali bi se grejao kao lud i najverovatnije ubrzo izgoreo; sve ipak zavisi od seme samog pojacala
a voleo bih da imam u svojoj kolekciji tvoju shemu ako nije problem jer ako stvarno radi stabilno to pojacalo sa 2x55VDC onda ti imas pojacalo sa maksimalno iskoricenom snagom navedenih tranzistora
[ dule6491 @ 27.05.2008. 22:36 ] @
I ja bih voleo da napravim jos jedno takvo pojacalo,ali semu nemam na papiru. Morao bih da skidam sa plocice pojacala direktno,ali celo pojacalo je napravljeno tako da se nikada ne otvara! Sve je veoma tesno,i morao bih celog da ga rasturim da bih precrtao semu. A,sada nikako nemam vremena za to,zao mi je. Radi se o semi nekog starijeg pojacavaca od EI Nis-a! Greje se dosta,to da,ali je kutija cela lepo osmisljena,pa je to tako reseno. Pola kutije mu dodje hladnjak,i plus ventilator...eee,koliko zurki je to pregrmelo...
[ zvekis @ 28.05.2008. 12:53 ] @
Svaka cast majstore, ko zna,zna, a da mu ja turim 6kom 2n3773 i trafo 300-400w naravno na simetricno nekih 40-45 volti (jednosmerno) jel to izvodljivo? cisto da iskoristim plocicu i kutiju, pa ne moram te ekvilajzere vise ni da koristim,nego samo izlazno pojacalo
[ Milan_zika @ 28.05.2008. 19:29 ] @
naravno da je izvodljivo cak ce ta kombinacija biti i jaca ali nemoj preterivati sa naponom
a mislim da bi u tom slucaj morao da odradis i nova podesenja
[ dule6491 @ 29.05.2008. 01:00 ] @
Pa,naravno da bi morao... I mirnu struju i simetriju,ako toga ima u projektu! Nego na koliko volti su ti kondenzatori na tom pojacalu? Npr.neki sto ide od mase ka plusu (ili minusu).. Mozda su bili terani do maximuma sa starim (manjim) naponom,pa ti sad puknu...
[ Milan_zika @ 29.05.2008. 22:19 ] @
zvekis u svakom slucaju bi ti bilo najbolje da izmenjas sve elektrolite u pojacalu, kao sto dule rece mozda su isli na male razlike u naponu ali mozda se neki i rasusili a neki sigurno jesu bar za neki %
[ stereo2.0 @ 03.06.2008. 13:40 ] @
I ja sam za to da se umesto 2N3055 postavi 2N3773 pa ce pojacalo sasvim normalno raditi i sa 2x50v ali ako se korise 4 oma zvucnici onda treba biti nesto nizi napon.
Treba pripaziti i na ulazne BC212 jer je njihov napon 60v. Pravio sam vise pojacala ove konstrukcije sa raznim napajanjima i tranzistorima. U mojim verzijama kod ulaznih tranzistora umesto ovde 10k ja sam stavljao redno 3,3k i 6,8k odakle sa njihovog spoja je isla zenerica 8,2v na masu. Sa napomina i do 2x55v sam korstio BC556 kao ulazne tranzistore bez ikakvih problema.
[ zeoN_Rider @ 03.06.2008. 13:52 ] @
Moj savet svima koji pocinju da prave ili su vec u akciji da umesto BC tranzistora koriste MPS-a 42/92, daleko veci napon, cena slicna jedina je razlika u rasporedu izvoda, a gde treba MJE340/350, drajveri MJ1530/31.
I naravno neizbezni 2N3773.
Pozdrav zeoN_Rider
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|