[ Srđan Pavlović @ 28.05.2008. 05:11 ] @
http://www.pcmag.com/image_popup/0,1871,iid=195936,00.asp

(tip: uporediti cene ova dva laptopa)
[ Stator @ 28.05.2008. 08:43 ] @
Ne kapiram pojentu ovoga?

Dell je 1300 $ Apple je 1999$ WOW Apple je sqplji! Eto necega sto nisam znao! Ocekujem sledeci post da bude posle 7 meseci istrazivanja tim naucnika je ustanovio da je nebo plavo!
[ degojs @ 28.05.2008. 19:13 ] @
Koliko ljudi je spremno da izbroji $1300 za laptop danas? $2000 da ne pominjem..
[ Stefan Markic @ 28.05.2008. 19:35 ] @
Bah, da mogu da priustim, ali ono, bas da ne razmisljam puno o kesu, uzeo bih Mac. :(
[ _AxeZ_ @ 28.05.2008. 21:28 ] @
SLucajno imam bas Dell XPS M1530.
Iskreno da kazem, to je zver od masine i stvarni ne vidim sta to MacBook pro ima sto nema na Dellu.

A o ceni necu ni da govorim, mislim Dell je skup ali je MacBook pro totalno idiotski precenjen....verovatno ga idioti i placaju.....
[ Buum @ 28.05.2008. 21:46 ] @
Citat:
degojs: Koliko ljudi je spremno da izbroji $1300 za laptop danas? $2000 da ne pominjem..

S obzirom na nikad slabiji dolar, te cifre i nisu bog zna šta za vrhunski laptop.
[ Ivan Dimkovic @ 28.05.2008. 22:14 ] @
@degojs,

U mnogim EU zemljama za ekvivalent $1300 mozes dobiti samo entry-level laptopove. Za $2000 se dobija prosecan business laptop.

Sony Vaio TZ, sa druge strane, je pri izlasku u DE kostao 3500 EUR (!!!), u Japanu oko 1700 EUR (odakle sam ga kupio ;-) a u USA oko 2200 EUR.

Mada, bilo bi realnije to uporediti sa prosecnim primanjima, kako bi se izbegli efekti valutnih razlika.
[ degojs @ 28.05.2008. 22:20 ] @
@Buum:
Stvar je da većini ljudi, ali baš većini, nešto što se zove "vrhunski laptop" apsolutno ne treba. I čini mi se da i prodaja to potvrđuje.

Ja živim od programiranja, ne bi mi bio problem da kupim bilo koji, ali pazi kad mi ni u snu nije palo na pamet da izbrojim $1300 za laptop, a $2000 da ni ne komentarišem.

Da se razumemo, sigurno te mašine imaju svoje kupce, samo kažem da većini apsolutno nisu interesantne, ni potrebne, tj. jednako će uspešno da rade svoj posao i na mnogo jeftinijoj mašini.
[ degojs @ 28.05.2008. 22:23 ] @
@Ivan: možda, ali kod mene lično je stvar u tome da je meni desktop mašina primarna, pa onda laptop.. ne vidim kako bih potrošio iole značajniju sumu.

E sad, kad bih se rešio desktop PC-a i ostao SAMO sa laptopom, onda bi možda i dao neku veću sumu, ali mislim da bi tih $1300 bila zaista gornja granica.

Evo sad baš pogledah, npr.

I to je naravno sa Vistom :)

A da li je prosečnom korisniku uopšte potrebno i toliko snage.. ne bih rekao, ni blizu.
[ Srđan Pavlović @ 28.05.2008. 23:52 ] @
Ovaj Dell XPS M1530 sam kod nas nasao za 1000 evra.
Apple-ov MacBook Pro koji se ovde poredi ima sigurno
kvalitetnije kuciste i zavrsnu obradu (kako se to kaze),
ali posto ne nameravam da ispustim na beton ni jedan ni drugi,
kada bi efekat verovatno bio slican kod oba :) ,
onda mislim da je, bar ovde u Srbiji, Dell XPS bolja kupovina. Slazem se da neko ko se bavi
programiranjem nema neke posebne prohteve za snagom (pogotovo
mu ne treba ova 8600 grafika) - ali ovo je masina nekako zaokruzena
pa pored programiranja mozes da radis i neke prilicno zahtevnije stvari.
Za samo programiranje (naravno ne uvek) je dovoljan i onaj
laptopic od 400 evra (mada, verovatno bi i eeeAsus zavrsio posao
u vecini slucajeva - jednostavne desktop aplikacije, racunovodstvo,
mini-baze itd :)
[ degojs @ 29.05.2008. 02:15 ] @
Pa da bre, vidi ovo:

$800, 17" monitor, dual core CPU, 2GB memorije.. mislim, sta fali? Naravno ima i jos jeftinije, itd.

A onih $1300 ili $2000, to covek mora da ima dobar razlog, bar po meni :)
[ Džeronimo @ 29.05.2008. 10:15 ] @
Citat:

I šta pokušavaš da dokažeš tu?

Prvo: Ako je na tom testu pravljeno poređenje sa nekim starim modelom MacBook Pro-a (a po specifikacijama se vidi da to nije aktuelni model jer ni jedan aktuelni model nema Merom procesor), zašto onda kažeš "uporediti cene ova dva laptopa", kad se modeli MacBookova sa Merom procesorom više i ne proizvode, niti mogu da se nađu u bilo kojoj Apple prodavnici? Koje onda cene to porediš? Je l' to gledaš cenu aktuelnog modela MacBook Pro-a?

Pa to je potpuno isto kao kad bi neko pričao za neki stari model nekog PC laptopa koji se više i ne proizvodi, a da navodi cenu nekog najbržeg PC laptopa koji je skoro izašao.

Al' izgleda da ti to namerno radiš jer skoro uvek praviš takva poređenja, samo da bi ispalo da je neki PC laptop sličnih specifikacija navodno "mnogo jeftiniji" ili da ima "jači laptop" za iste pare.

Tako si i onomad na Mac delu foruma predlagao ljudima da razmisle o kupovini nekog PC laptopa sa Slackwareom umesto MacBooka i navodio si neke specifikacije za neki stari model MacBooka uz cenu koliko je tad koštao aktuelni model. Ne znam šta si očekivao da postigneš time, pošto na Mac delu foruma ljudi obično znaju koji je aktuelni model nekog Maca, tako te tvoje fore sa navođenjem specifikacije za neki stari model nekog Maca i cenu najnovijeg modela ne prolaze i tako nećeš nikog da ubediš da pređe na PC.

Nego, ako možeš sad da pojasniš zašto si baš Slackware preporučivao jer ja stvarno ne vidim kako to neki Slackware može da bude neka "zamena" za OS X, pogotovo što velika većina programa koji postoje za OS X ne postoje za Linux (za mnoge programe koji postoje za OS X čak ne može da se nađe ni neka alternativa koja radi na Linux) i što je Slackware poznat po tome da nije baš dobar izbor za desktop OS ako neko ne namerava da uči kako Linux radi, ako ne namerava da čita neka uputstva i ako hoće da je sve na klik.

I ako možeš da pojasniš zašto ti tolko smeta ako neko hoće da kupi Mac, a ne PC, pa si i na Mac delu foruma ubeđivao ljude da kupe PC :)

Šta tebe briga koji računar neko hoće da kupi?

Drugo: Zašto benchmark sa Win-a? Pa valjda taj MacBook Pro ima Mac OS X.

Velika većina ljudi koji kupuju Mac koriste OS X, a ne Win.

Pa valjda treba da se radi benchmark na onom OS-u koji se koristi na tom računaru.

Al' eto, na Mac ti niko ne brani da koristiš i OS X i Win, što ne važi i za PC, tako da je Mac opet u prednosti :)

Citat:
degojs: Koliko ljudi je spremno da izbroji $1300 za laptop danas? $2000 da ne pominjem..

Pa mnogi ljudi kad kupuju računar ne uđu samo u prodavnicu i kupe najjeftiniji računar koji mogu da nađu.

Mnogima su performanse mnogo bitnije od toga da li računar jeftin.

Citat:
_AxeZ_: SLucajno imam bas Dell XPS M1530.
Iskreno da kazem, to je zver od masine i stvarni ne vidim sta to MacBook pro ima sto nema na Dellu.

Pa pogledaj specifikacije aktuelnih modela MacBook Pro-a.

Evo nekih od razlika u odnosu na taj Dell XPS M1530:

Bolji procesor, bolja grafička, multi-touch trackpad, DVI port, FireWire 800, mnogo bolje kućište (MacBook Pro nije od plastike kao taj PC laptop, nego je od aluminijuma), verovatno je i ekran bolji (MacBook Pro ima bolji ekran od velike većine laptopova)... a i MacBook Pro ima i OS X :)

Citat:
_AxeZ_: ali je MacBook pro totalno idiotski precenjen

Šta je tu kao nelogično da laptop sa boljim procesorom, boljom grafičkom, boljim kućištem i još dosta prednosti bude skuplji?

Citat:
_AxeZ_: verovatno ga idioti i placaju

Ovo me podseća na one "argumente" koje su PC advokati koristili kad PC nije imao grafičko okruženje i nije imao miš, pa su neki PC-jevci pričali "ja neću da me mašina tretira kao idiota" :D

Nego, je l' si razmišljao, možda, da postoje ljudi kojima jednostavno neki prosečan PC laptop nije dovoljan?

Evo, na primer, mnogim naučnicima za rad na terenu treba što brži laptop koji dugo drži bateriju i ima 64-bitni OS.

Pa samo to što Macovi imaju 64-bitni OS koji je zadržao kompatibilnost i sa 32-bitnim aplikacijama i drajverima je dovoljna prednost za mnoge da se odluče za MacBook Pro.

Šta da radi neko kome je 64-bitni OS neophodan za posao kojim se bavi ako mu slučajno zatreba i kompatibilnost sa nekom 32-bitnom aplikacijom ili nekim 32-bitnim drajverom, a koristi PC? Je l' misliš da će neko da se zeza i da instalira i 32-bitnu i 64-bitnu verziju OS-a, pa kad mu zatreba kompatiblnost sa nekom 32-bitnom aplikacijom ili drajverom da restartuje laptop i da prelazi u 32-bitnu verziju, pa posle kad mu zatreba kompatibilnost sa 64-bitnim aplikacijama i drajverima ponovo da restartuje laptop da bi prešao u 64-bitnu verziju OS-a?

Ili, na primer, šta ako se neko profesionalno bavi fotografijom i treba mu Aperture (izuzetno cenjen program među ljudima koji se profesionalno bave fotografijom) i što bolji ekran? Dobro, možda može da se nađe neki PC laptop koji ima jednako dobar ekran kao MacBook Pro (MacBook Pro nema neki prosečan ekran i može da se primeti razlika u prikazu boja u odnosu na neki laptop sa prosečnim ekranom) za malo manje pare, ali šta je sa Aperture?

A ako se neko bavi profesionalnom video produkcijom i treba mu Final Cut Studio i dok nije u studiju (ako, na primer, snima neku seriju malo dalje od studija), onda mu je takođe neophodan MacBook Pro.

Zato se i zove MacBook Pro jer je namenjen profesionalcima, a ne prosečnim kućnim korisnicima koji traže samo neki jeftin laptop za surfovanje po Internetu.

Citat:
degojs: Stvar je da većini ljudi, ali baš većini, nešto što se zove "vrhunski laptop" apsolutno ne treba. I čini mi se da i prodaja to potvrđuje.

I šta hoćeš da kažeš?

To je isto ko da kažeš "Većini ljudi Maybach ne treba, a to i prodaja potvrđuje". Jeste da većina ljudi ne razmišlja o kupovini Maybacha, ali to nikako ne znači da sad svi proizvođači automobila treba da proizvode samo automobile koji su u klasi sa Yugom.

MacBook Pro nije neki prosečan kućni laptop, niti cilja na tržište jeftinih kućnih laptopova, tako da je potpuno nebitno da li neko ko traži jeftin kućni laptop misli da je MacBook Pro skup i da li nekom kome odgovara i neki jeftin laptop treba jača mašina.

A ljudima kojima stvarno treba MacBook Pro, teško da bilo koji drugi laptop može da bude alternativa, pogotovo ne neki jeftini PC laptopovi.

Citat:
degojs: $800, 17" monitor, dual core CPU, 2GB memorije.. mislim, sta fali? Naravno ima i jos jeftinije, itd.

I šta ti je uopšte poenta tu?

Pa svi znamo da postoje jeftini laptopovi. Niko nije ni osporavao to. :D

Pa to je ko da napišeš "Evo, pogledajte Ferrari, a pogledajte Yugo, pa uporedite cene... Yugo ima 4 točka, ima vrata, ima prozore, ima motor... šta mu fali?" :D

Ili, na primer, da neko napiše "Evo pogedajte pošto je Plazma TV i običan TV... i na običnom TV-u mogu da se gledaju filmovi i serije... šta će nekom onda Plazma TV?" :D

[Ovu poruku je menjao Džeronimo dana 29.05.2008. u 11:42 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 29.05.2008. 10:56 ] @
Citat:
Koje onda cene to porediš? Je l' to gledaš cenu aktuelnog modela MacBook Pro-a?

Pa ti stalno sam sebi "skaces u stomak" pozivajuci se na aktuelni model. Pa valjda ti je jasno
da je aktuelni model JOS SKUPLJI od nekog starijeg, pa citava stvar ispada jos gora.
I mora ti jednom biti jasno da se ovde ne radi o tome koliko je koji model "aktuelan", niti iko o
tome govori, vec se ovde radi o poredjenju 2 modela sa vrlo slicnim specifikacijama i vrlo razlicitom cenom :)

Kao sto mozes videti na onom testu su korisceni modeli sa istim specifikacijama sto se tice
procesora i graficke (dakle oba imaju T7500 na 2.2GHz i 8600m GT grafiku).

I ajde, molim te reci mi, zasto bi MacBook Pro bio za profesionalca, a Dell XPS m1530 ne?
I zasto uvodis pricu o Slackware-u, Windows-u ili MacOS-u? Kakve to ima veze sa zivotom?
Ovde se radi o tome da je gotovo isti hardver kod jednog prodavca skoro pa duplo skuplji,
i to ne mogu opravdati nikakvi "ima bolji ekran", "on je za profesionalce", "ima MacOS", itd.. - razlozi.

Citat:
Tako si i onomad na Mac delu foruma predlagao ljudima da razmisle o kupovini nekog PC laptopa sa Slackwareom umesto MacBooka i navodio si neke specifikacije za neki stari model MacBooka uz cenu koliko je tad koštao aktuelni model. Ne znam šta si očekivao da postigneš time, pošto na Mac delu foruma ljudi obično znaju koji je aktuelni model nekog Maca, tako te tvoje fore sa navođenjem specifikacije za neki stari model nekog Maca i cenu najnovijeg modela ne prolaze i tako nećeš nikog da ubediš da pređe na PC.

Necu ja nikog nista da ubedjujem, samo iznosim cinjenice koliko kosta jedan racunar a koliko drugi.

Evo, ako tvrdis da ja stalno navodim nekakve pogresne specifikacije ili cene, onda mi ti daj bilo koju
specifikaciju nekog MacBook Pro-a i daj njegovu cenu, pa cemo da vidimo kako te pare mogu da se
utrose pametnije ;)

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 29.05.2008. u 12:18 GMT+1]
[ Džeronimo @ 29.05.2008. 12:01 ] @
Citat:
Kernel-1: Pa ti stalno sam sebi "skaces u stomak" pozivajuci se na aktuelni model. Pa valjda ti je jasno da je aktuelni model JOS SKUPLJI od nekog starijeg

Valjda bi tebi do sad trebalo da bude jasno da Apple ne menja cene svaki put kad izbaci novi model nekog MacBooka.

To sam ti već rekao jednom.

Kad su izašli modeli MacBook Pro-a, stari modeli su povučeni i cena u Apple prodavnicama je ostala ista ona po kojoj su prodavani i stariji modeli.

Je l' jasno tebi da se taj model za koji navodiš specifikacije više ne proizvodi, niti može da se nađe u nekoj Apple prodavnici?

Citat:
Kernel-1: I mora ti jednom biti jasno da se ovde ne radi o tome koliko je koji model "aktuelan"

Ozbiljno?

A to što taj stari model više ne košta toliko (taj stari model više ne može da se kupi u nekoj Apple prodavnici), nego je to sada cena za trenutno aktuelni model MacBook Pro-a tebi nije bitno?

Citat:
Kernel-1: 2 modela sa vrlo slicnim specifikacijama i vrlo razlicitom cenom :)

To je cena trenutno aktuelnog modela MacBook Pro-a, koji ipak nije tako sličan po specifikacijama sa tim PC laptopom.

Citat:
Kernel-1: I ajde, molim te reci mi, zasto bi MacBook Pro bio za profesionalca, a Dell XPS m1530 ne?

Ne izvrći ono što sam rekao.

Ja nisam rekao da taj PC laptop ne mogu da koriste neki profesionalci.

Rekao sam da ako nekom ko se profesionalno bavi video produkcijom treba laptop na kom će da koristi Final Cut Studio, onda mu je MacBook Pro neophodan.

Ako nisi znao, Final Cut Studio ne postoji za Win, tako da je neki Win laptop neupotrebljiv ako je nekom za posao neophodan Final Cut Studio.

Zato taj PC laptop nije za ljude kojima je neophodan Final Cut Studio ili neki drugi program koji ne postoji za Win.

Citat:
Kernel-1: I zasto uvodis pricu o Slackware-u, Windows-u ili MacOS-u? Kakve to ima veze sa zivotom?

Takvi laptopovi se ne kupuju samo za surfovanje po Internetu, tako da je jako bitno kakva je ponuda profesionalnih aplikacija za koji OS.

Misliš da je nekom kome treba neka aplikacija koja ne postoji za Win i Linux svejedno da li će da kupi Mac ili PC?

Citat:
Kernel-1: Ovde se radi o tome da je gotovo isti hardver kod jednog prodavca skoro pa duplo skuplji

Je l' jasno tebi da je to cena trenutno aktuelnog modela MacBook Pro-a i da taj stari model o kome ti pričaš više ne može da se nađe u Apple prodavnicama?

Ti bukvalno navodiš specifikacije za stari model MacBook Pro-a, a gledaš cenu trenutno aktuelnog MacBook Pro-a.

Gde je tu logika?

Citat:
Kernel-1: samo iznosim cinjenice koliko kosta jedan racunar a koliko drugi

Činjenica je da trenutno aktuelni model košta toliko, a taj stari model je toliko koštao dok je bio aktuelan.

Valjda možeš da napraviš razliku između "košta toliko" i "koštao je toliko".

Citat:
Kernel-1: Evo, ako tvrdis da ja stalno navodim nekakve pogresne specifikacije ili cene, onda mi ti daj bilo koju specifikaciju nekog MacBook Pro-a i daj njegovu cenu

Pa odi bre na Appleov sajt, pa pogledaj.

Je l' opet treba da ti se postavljaju linkovi tu jer ti kao "ne znaš" gde je Appleov sajt?

A znaš gde je Appleov sajt kad pišeš o tome kako te nerviraju Get a Mac reklame na Appleovom sajtu :D
[ Srđan Pavlović @ 29.05.2008. 12:14 ] @
hm... zasto izbegavas da mi das konkretnu specifikaciju i cenu?
Jel to toliko tesko? :) - ne moram ja da idem na Apple sajt da
vidim cenu, ja je znam, kao sto je znaju i svi ostali kojima se
cini malo paprena - kao sto rekoh - samo iznosim cinjenice koliko
kosta jedno manje-vise isto parce hardvera kod dva prodavca :)
[ Džeronimo @ 29.05.2008. 12:31 ] @
Citat:
Kernel-1: hm... zasto izbegavas da mi das konkretnu specifikaciju i cenu?

Zašto da ja pišem ovde koje su specifikacije aktuelnog modela, kad već sve lepo piše na Appleovom sajtu?

Evo ti pa čitaj: http://www.apple.com/macbookpro/specs.html

A što se cene aktuelnog modela tiče već si dobio odgovor da se cena nije menjala.

Kada su izašli trenutno aktuelni modeli MacBook Pro-a, cene se nisu promenile ni za jedan jedini cent u odnosu na stare modele.

Koliko puta treba da ponovim to?

Citat:
Kernel-1: samo iznosim cinjenice koliko kosta jedno manje-vise isto parce hardvera kod dva prodavca :)

Obzirom da toliko košta trenutno aktuelni model, a ne stari model (kao što sam već rekao, taj stari model se više ne proizvodi, niti može da se nađe u Apple prodavnicama), onda nikako ne možeš da kažeš da je "činjenica" da stari model toliko košta.

Stari model je toliko koštao, a sada toliko košta trenutno aktuelni model MacBook Pro-a.

[Ovu poruku je menjao Džeronimo dana 29.05.2008. u 13:50 GMT+1]
[ Mitrović Srđan @ 29.05.2008. 13:55 ] @
Kernel-1 valjda si stvarno trebao da shvatis dosad da Apple ne menja cene kada izadju novije
apgrejdovane masine :)

Citat:

Pa valjda ti je jasno
da je aktuelni model JOS SKUPLJI od nekog starijeg,

Ne razumes bas politiku izdavanja Apple proizvoda :)
[ Srđan Pavlović @ 29.05.2008. 14:02 ] @
Ama imenjace, shvatas li ti da ja uopste ne govorim o tome sta je aktuelno a sta nije :)
a vidis da i Dzeronimo ne moze da mi kaze specifikacije i cenu, valjda mu tesko da
prevalja tu cifru preko tastature ili ako je stavi u svoj post, onda mu izgleda nekako stvarnije... :)

Mene ne zanima politika izdavanja prozivoda vec me zanima

1. model sa tacnim spscifikacijama
2. njegova cena

Dakle, samo sam dao to poredjenje, totalno je nebitno da li je stvar aktuelna ili ne :)

8600M GT se ne razlikuje od 8600M GT po tome sto je jedna aktuelna a druga ne,
ako me razumes :) - ali se zato razlikuju po ceni izgleda... Ili MacOS kod Steve kosta 600 evra? :)
[ Džeronimo @ 29.05.2008. 14:57 ] @
Citat:
Kernel-1: Dzeronimo ne moze da mi kaze specifikacije i cenu

A je l' umeš ti da klikneš na gore postavljen link i da pročitaš specifikacije za MacBook Pro?

Citat:
Kernel-1: Mene ne zanima politika izdavanja prozivoda vec me zanima

1. model sa tacnim spscifikacijama
2. njegova cena

Ej, dosadan si... stvarno si dosadan.

I na jedno i na drugo si već dobio odgovore.

Klikni na gore naveden link, pa pročitaj koje su specifikacije.

Za cene si takođe već dobio odgovor, a ako ne veruješ da se cene nisu menjale, odi na Appleov sajt i pogledaj.

Tako si i prošli put kad si poredio specifikacije i cenu MacBooka sa PC laptopovima pisao kako ti nije jasno koji je to aktuelni model MacBooka i kako ne znaš koja je cena, iako si i tad već dobio odgovore i na jedno i na drugo pitanje.

To što ti nećeš da pročitaš specifikacije i da prihvatiš da taj MacBook Pro o kome ti pričaš nije isti po specifikacijama kao trenutno aktuelni model MacBook Pro-a ne znači da će sad neko da ti po deset puta daje link za specifikacije i da u svakoj poruci navodi pošto je aktuelni model MacBook Pro-a.

Citat:
Kernel-1: 8600M GT se ne razlikuje od 8600M GT

Pa nema samo jedan jedini model te grafičke.

Neki laptopovi imaju tu grafičku sa 128MB memorije, neki sa 256MB, a neki sa 512MB.

Da nećeš možda da kažeš da nema razlike?

U aktuelne modele MacBook Pro-a se ugrađuju te grafičke sa 256MB i 512MB memorije (u zavisnosti od modela MacBook Pro-a).

A kolko sam video na Dellovom sajtu, taj PC laptop o kome pričaš ima NVIDIA 8400M GS grafičku sa 128MB memorije. Ima i opcija sa 8600M GT sa 256MB memorije, al' treba da se doplati još 100 dolara za tu grafičku.

Citat:
Kernel-1: Ili MacOS kod Steve kosta 600 evra? :)

Između aktuelnog modela MacBook Pro-a i tog PC laptopa nije samo razlika u OS-u. Već sam pisao koje su neke od razlika i nemam nameru da ponavljam sve to ponovo, a i ti bi mogao da pročitaš tehničke specifikacije za aktuelni model MacBook Pro-a, a ne da nagađaš da su "iste" kao specifikacije tog PC laptopa koji pominješ.

[Ovu poruku je menjao Džeronimo dana 29.05.2008. u 16:39 GMT+1]
[ degojs @ 29.05.2008. 18:15 ] @
Citat:
I šta hoćeš da kažeš?

To je isto ko da kažeš "Većini ljudi Maybach ne treba, a to i prodaja potvrđuje". Jeste da većina ljudi ne razmišlja o kupovini Maybacha, ali to nikako ne znači da sad svi proizvođači automobila treba da proizvode samo automobile koji su u klasi sa Yugom.

Yugo se ne izrađuje od istih delova kao neki mnogo skuplji automobili, itd.

HP laptop od npr. $800-900 sigurno nije Yugo, šta god ti pričao. Ne znam čemu opšte raspredate priču o mašinama koje su interesantne za možda 1% kupaca.

$2000 za laptop.. pa to može da plati samo neko ko "ne zna" šta će sa parama, tj. ima ih baš na pretek (u tom slučaju razumem) ili totalni idiot (i u tom slučaju razumem :).

Najbolje je sve ispod npr. $1000 proglasiti za loše, jer Apple neće da spusti cene ili ponudi modele u toj kategoriji, hehehehe, kako da ne :)))

[Ovu poruku je menjao degojs dana 29.05.2008. u 19:43 GMT+1]
[ MegaPixel @ 29.05.2008. 20:51 ] @
Citat:
degojs: Pa da bre, vidi ovo:

$800, 17" monitor, dual core CPU, 2GB memorije.. mislim, sta fali? Naravno ima i jos jeftinije, itd.

A onih $1300 ili $2000, to covek mora da ima dobar razlog, bar po meni :)

Jesi siguran da su ove cene u $ ? :o
[ Karlo Gavric @ 29.05.2008. 21:17 ] @
Citat:
degojs:

Najbolje je sve ispod npr. $1000 proglasiti za loše, jer Apple neće da spusti cene ili ponudi modele u toj kategoriji, hehehehe, kako da ne :)))

Pa ako hoces npr. ispod imas MacBook masinu ali ne Pro... dobro sada je 999€ plus popust od 13% studentski sracunaj koliko je... a bas u dolarima (nemam pojma kakav je sada kurs mu) je 1099$.

U sustini nitko nije rekao da treba proglasiti masine ispod 1000$ losim, nego da jednostavno ta masina nece, niti moze da odradi x stvari (kao sto je gospodin Dzeronimo vec prije naveo) koje bi/ce odraditi MB Pro, dakako i taj od 800$ npr. za nekoga kome Lap treba za surf ili ukljuciti eventualno Winamp ili WMP je i previse nego dobar... - valjda malo jasnije.

@Kernel-1 - Mac OS X pa nekosta bas 600$ :P kosta koliko kosta (znas ti to naci), i koriste ga i profesionalci kao i amateri zivi, drugim rijecima samo jedna verzija postoji... dok koliko para treba da se izvali za Vistu Ultimate da bi sljakala na tom Dellu?! Nisam ni gledao ali sumnjam da "TOP" Vista dolazi s njim, koja je opet MS proizvod.

Dalje... sada opet se kacim dolara, posto ajd cijene su iste naravno i za sada aktuelni model kao i za one prije (sa puno slabijim komponentama - dobro ne slabijim, ali starijim...) - ali mogu reci jednu zanimljivo stvar... npr. u Austriji, Njemackoj... cijena je drugacija - promjenjena... tj. drugim rijecima novi model je sada jeftiniji od prijasnjeg - a ima bolje komponente (znatno).

To znam licno jer sam kupio prosle godine MB Pro... pa evo poredenje cijena tih i modela... (dok je na US trzistu apple.com cijena ista)

model 15" (slabiji - prije 1999€, sada 1799€)
model 15" (jaci - prije 2499€, sada 2199€) - pa dodatak na ovo (stariji 2.33GHz, 2GB rama, ATI X1600 256MB, 120GB HDD... - trenutni (za manje para) 2.5GHz, 2GB rama, NVIDIA GeForce 8600M GT 512MB, 250GB HDD...) da ne pominjemo novi LCD ekran, multi-touch pad usw.
model 17" (prije 2699, sada 2499€)

@Dzeronimo - nemoj dzabe care da se mozda slucajno nazivciras :P radi Kernela-1 mislim da si usao u fazon sta mu je namjera ovdje i s ovom pricom, a to je da provocira i proziva ljude ili sta vec... nalazi se tu pametan ili sta vec praviti zna ako cemo otvoreno "pametovati" nevalja to ovo ono, davati linkove sa slikama i poredenjima a nezna kada njemu neko da (kada on to zatrazi specifikacije i cijene) da klikne na isti iako ima sve na gotovo, npr. ovako:

A trziste: http://store.apple.com/Apple/W...me/shop_mac/family/macbook_pro
DE trziste: http://store.apple.com/Apple/W...k_pro&sf=wAU4UKP4A49PUDAJA
US trziste: http://store.apple.com/1-800-M...cbook&sf=wHF2F2PHCCCX72KDY

Sustinu price onaj ko hoce da cuje moze, ko nece nema potrebe ubjedivati, i svako ima svoj ukus i (valjda) zna koliko se moze "ispruziti", samo nikada nisam gledao da dobijem nesto slabije za nesto manje para koje cemi trajati 5god., ili nesto malo skuplje (sacekat malo dok se pare skupe ili sl.) pa kupiti nesto to sto je skuplje i koje je x puta bolje i isplatit ce se vise nego to, samim tim sto nemoram npr. zamijeniti to za 5 god. nego za 10-15god... (nebitan primjer za ovo - govorim inace...)
[ degojs @ 29.05.2008. 21:26 ] @
Citat:
Jesi siguran da su ove cene u $ ?

Jesu, ima ta prodavnica na 10 minuta od mene (a slične cene su i recimo u BestBuy-u)

Možemo da pogledamo i pošto se prodaju Apple laptopi kod njih..

www.futureshop.ca

BestBuy? Evo http://www.bestbuy.ca/catalog/...mp;list=&page=0&sort=3

Najeftiniji Apple laptop je preko $1000.

Dakle, meni se čini da ako si sasvim zadovoljan onim karakteristikama koje daje onaj HP, prolaziš dosta jeftinije. Apple ti uopšte ne nudi opciju ispod $1000, bar mi tako izgleda, možda grešim?

Mislim.. šta ovi pričaju.. kao sa laptopom kao što je onaj HP, ne može da se radi ništa nego surf i muzika? Kako da ne.. sigurno - mašina sa dual core procesorom i 2 GB memorije nije sposobna za ništa više od tog.. hehehe.

Citat:
pa kupiti nesto to sto je skuplje i koje je x puta bolje i isplatit ce se vise nego to

To u slučaju Apple-a ne vredi jer oni naplaćuju samo svoje ime više kada je reč o hardveru. Sorry, vremena kada je Apple imao poseban hardver i pričao bajke kako je to kvalitetnije su prošla i to - neslavno, svi znamo šta je bilo sa PowerPC pričom. Ostaje jedino da se raspravlja da li OSX vredi te razlike u parama.

[Ovu poruku je menjao degojs dana 29.05.2008. u 22:38 GMT+1]
[ Karlo Gavric @ 29.05.2008. 21:38 ] @
Citat:
degojs:
Mislim.. šta ovi pričaju.. kao sa laptopom kao što je onaj HP, ne može da se radi ništa nego surf i muzika? Kako da ne.. sigurno Mašina sa dual core procesorom i 2 GB memorije nije sposobna za ništa više od tog.. hehehe.

Neznam jeli se sada ovaj post odnosi na ono sto sam gore stavio, pa da prevedem sta sam htio sa tim da kazem... da za takve (kojih ima jako jako mnogo) nije ni potrebno i toliko (nesto manje ispod 1000) da daju, jer nece iskoristit ni u najboljem slucaju ca. 30% mozda tih preformansi, tako da mogu i neki puno puno jeftiniji laptop da uzmu, dakako opet kazem, da svako kupuje ono sto moze da si priusti ili ono sto on smatra najboljim - tako da je stvarno glupo blatiti ovo ono, ili nagovarati nekoga to ti nevalja ovo valja bla bla bla, jer neko bi rade kupio npr. novog Opela dok bi ja kupio za te pare starijeg BMW-a par godina, sve ima svoje, i svako moze da si odluci sta misli da je najbolje za njega... Stvar ukusa i razmisljanja...
[ degojs @ 29.05.2008. 21:55 ] @
^Nemojte stalno da poturate te priče o Opelu i BMW i slično.. jer ti automobili nisu sklopljeni od istih delova, a ovo gore su sve klasični PC kompjuteri, nema tu neke razlike - najveća je u softveru (Windows vs. OSX+Parallels+Windows).
[ Srđan Pavlović @ 30.05.2008. 00:47 ] @
Citat:
a ovo gore su sve klasični PC kompjuteri, nema tu neke razlike - najveća je u softveru (Windows vs. OSX+Parallels+Windows).

Tacno tako. Najobicniji PC hardver (upakovan u dobro dizajniran case) ispred kojeg stoji naziv Apple, a kad mu jos dodas i ono "Pro"... zapale se mase :)

@Karlo - znam ja tacno koliko vredi MacOS, ali sam rekao da Stevi Jobsu valjda vredi oko 600 evra
jer ne vidim zasto slican hardver naplacuje skoro duplo vise, pa sam pomislio da je OS u pitanju :)
(ili mozda samo bezobrazluk...)

@Dzeronimo - pa ako ti mozes da pokrenes temu "Ako je neki PC brzi od Mac-a na papiru ne mora da znaci da je stvarno brzi"...
onda, molicu lepo, dopusti da ja pokazem da se za skoro duplo manje novaca moze kupiti Laptop koji je podjednako dobar
ili bolji od Mac-a na nekim poljima, a to onima, koji imaju 3 blage veze sa ekonomijom, nesto znaci :) - i bez ljutnje, ovo nije nista licno,
samo sam izneo test koji je radio PC-Magazin, dakle nista strasno ;)

(sto se tice "aktuelnih modela", MacBook Pro (2,4GHz sa 8600GT) je 1800 evra na linkovima koje je postavio Karlo,
ali u nemackoj, a kod nas najjeftiniji MacBook Pro iznosi oko 1960 evra (apple.co.yu izvor)

Za kraj uvek jedno poredjenje sta moze da se kupi za tih 1960 evra, a onako nije lose.. ;)

TOSHIBA Satellite X200-23G Intel-Core2 Duo 2.5GHz 3072MB ram, 500GB HD DVD 17'' WSXGA+ (1680x1050) Windows Vista Home Premium = 1715 evra kod nas,
znaci ostane mi jos nekih 200 i vise eurica... recimo za jos jedan externi HDD od 1 Terabajt....

(mada nema potrebe posto je u performansama ovaj MBP slican sa Dell XPS m1530 koji kosta 1080 evra :) - razlika tricavih 900 evra :)

Priceless ;)

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 30.05.2008. u 04:13 GMT+1]
[ Džeronimo @ 30.05.2008. 06:09 ] @
Citat:
degojs: Najbolje je sve ispod npr. $1000 proglasiti za loše, jer Apple neće da spusti cene ili ponudi modele u toj kategoriji, hehehehe, kako da ne :)))

Niko nije ni rekao da su laptopovi ispod 1000 dolara loši, ali takvi laptopovi jednostavno ne mogu da se porede sa MacBook Pro.

Evo, na primer, mnogima je jako bitno kakav ekran ima laptop. Tebi je možda to nebitno, ali to ne znači da je i svima nebitno. Sve zavisi za šta nekom treba laptop. Evo, na primer, nekom ko profesionalno bavi fotografijom ili grafičkom pripremom uopšte nije svejedno da li će da kupi neki jetin laptop sa prosečnim ekranom ili neki profi laptop sa ekranom kakav mu je potreban.

Isto tako je i mnogima bitno kakve su performanse laptopa.

Pa ne misliš valjda da je nekom ko se profesionalno bavi video produkcijom svejedno da li će da montira video na MacBook Pro ili na nekom prosečnom laptopu? Prosečni laptopovi jednostavno nemaju te performanse kao MacBook Pro.

Citat:
Karlo Gavric: @Dzeronimo - nemoj dzabe care da se mozda slucajno nazivciras :P radi Kernela-1 mislim da si usao u fazon sta mu je namjera ovdje i s ovom pricom, a to je da provocira i proziva ljude ili sta vec

Ma ne nerviram se ja uopšte :)

On sve jedne iste fore pokušava da progura na skoro svakoj temi, tako da su se do sada valjda svi navikli da se on folira da kao ne ume da na Appleovom sajtu pronađe specifikacije za neki Mac, a kad mu neko dâ link do stranice sa specifikacijama on taj link ignoriše.

Citat:
degojs: ^Nemojte stalno da poturate te priče o Opelu i BMW i slično.. jer ti automobili nisu sklopljeni od istih delova, a ovo gore su sve klasični PC kompjuteri, nema tu neke razlik

Pa ni MBP nije sklopljen od istih delova kao ti PC laptopovi koje pominješ.

C2D Penryn i neki AMD Dual Core (pričao si za laptopove sa tim procesorom) nije isto.

Logička ploča u MBP i matična ploča u tim PC laptopovima koje pominješ takođe nije ista.

Ima još razlikâ...

Pa to što ti tvrdiš da su ti PC laptopovi isti kao i MBP je kao kad bi neko napisao "Pa Yugo i Ferrari se baš i ne razlikuju... evo i jedan i drugi imaju 4 točka, i jedan i drugi imaju vrata, i jedan i drugi imaju prozore..."

Citat:
Kernel-1: Najobicniji PC hardver (upakovan u dobro dizajniran case) ispred kojeg stoji naziv Apple

Ozbiljno?

Ajde onda kaži da li negde može da se nađe, na primer, neka matična ploča za PC koja ima EFI... da li ima negde da se kupi takva matična ploča?

A između logičke ploče u MBP i matične ploče u tim PC-jevima o kojima pričate nije samo razlika u tome što logička ploča za MBP ima EFI, nego ima još razlika, što može da se vidi i ako se pogledaju portovi na kućištu.

Kako je onda to "najobičniji PC hardver"?

A što se tiče komponenti koje su iste... to što se neke komponente koriste i na PC platformi ne znači da su PC-only hardver.

Da nećete možda da prisvajate i FireWire?

Citat:
Kernel-1: ne vidim zasto slican hardver naplacuje skoro duplo vise

Pogledaj specifikacije za MBP i videćeš da je MBP jači.

A i pogledaj na Dellovom sajtu koliko piše da ti Dell XPS M1530 laptopovi koštaju.

Evo ti link: http://www.dell.com/content/pr...s&l=en&s=dhs&cs=19

Obrati pažnju na specifikacije.

Model tog laptopa koji je duplo jeftiniji od MBP ne može da se poredi sa MBP jer je dosta slabiji.

Ima tamo i dugme "Build Yours", pa probaj da sastaviš nešto što po slecifikacijama liči na aktuelni model MPB-a (ne samo grafička da bude ista, nego i procesor da bude isti i da ima LED ekran...) i da odabereš da hoćeš Vistu Ultimate, pa obrati pažnju koliko će onda takav laptop da košta... nije baš nešto znatno jeftinije od MBP, a opet MBP ima bolje kućište (aluminijumsko, a ne plastično), DVI port, FireWire 800, multi-touch trackpad i uz MBP dolazi i iLife i razni razvojni alati za OS X.

Citat:
Kernel-1: pa ako ti mozes da pokrenes temu "Ako je neki PC brzi od Mac-a na papiru ne mora da znaci da je stvarno brzi"...

A kakve veze ta tema ima s ovom, osim što si ti i na toj temi pokušavao da dokažeš da "ima bolji PC laptop za duplo manje pare"?

Naravno, ni na toj temi, kao ni na ovoj, nisi naveo taj "bolji PC laptop za duplo manje pare", nego si samo postavljao specifikacije za neke stare modele MacBook-a.

Citat:
Kernel-1:dopusti da ja pokazem da se za skoro duplo manje novaca moze kupiti Laptop koji je podjednako dobar ili bolji od Mac-a

Pa je l' te sperečava neko da kažeš koji je to "bolji PC laptop za duplo manje pare"?

Već na nekoliko tema pominješ taj "bolji PC laptop za duplo manje pare", al' još nisi rekao koji je to laptop.

Samo uzmi u obzir da neki PC laptop sa C2D Merom na 2,2GHz nije brži od aktuelnog modela MBP-a iz prostog razloga jer C2D Merom na 2,2GHz jednostavno nije brži od C2D Penryn na 2,4GHz... a uzmi u obzir i da Penryn podržava SSE4 instrukcije, tako da ako je neka aplikacije optimizovana za SSE4, onda će dosta brže da radi na računaru sa Penryn procesorom.

Citat:
Kernel-1: TOSHIBA Satellite X200-23G Intel-Core2 Duo 2.5GHz 3072MB ram, 500GB HD DVD 17'' WSXGA+ (1680x1050) Windows Vista Home Premium = 1715 evra kod nas

Koja je grafička i koliko memorije ima?

Kakav ekran ima taj laptop? Nešto ne vidim da piše da ima LED ekran kao MBP.

Daj neke malo detaljnije specifikacije za taj laptop (koja je tačno grafička, koje sve portove ima, kakav je ekran...).

Računaj da treba da se doplati i za Vistu Ultimate jer ne odgovara svima ta Vista za kućne korisnike.

MBP dolazi sa OS X Leopardom, a Leopard se ne deli na neki posebne kućne verzije i neke verzije za posao, nego je to jedna kompletna verzija.

Citat:
Kernel-1: mada nema potrebe posto je u performansama ovaj MBP slican sa Dell XPS m1530 koji kosta 1080 evra :)

Ozbiljno?

Ajde daj detaljne specifikacije za taj PC laptop (koji tačno procesor ima, koju tačno grafičku ima i sa koliko memorije, koliki hard disk, kakav ekran ima, uz koji OS dolazi, koje sve portove ima...), pa da vidimo koliko je "slično" :)

[Ovu poruku je menjao Džeronimo dana 30.05.2008. u 07:29 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 30.05.2008. 08:04 ] @
Citat:

Evo, na primer, mnogima je jako bitno kakav ekran ima laptop. Tebi je možda to nebitno, ali to ne znači da je i svima nebitno. Sve zavisi za šta nekom treba laptop. Evo, na primer, nekom ko profesionalno bavi fotografijom ili grafičkom pripremom uopšte nije svejedno da li će da kupi neki jetin laptop sa prosečnim ekranom ili neki profi laptop sa ekranom kakav mu je potreban.

A, znaci Apple prodaje PVA ili IPS panele u svojim laptopovima? :)

Laptop paneli i graficke pripreme... Drzeronimo, puh-lease :)

Ja jos ne videh dobar laptop panel koji moze da se priblizi kvalitetnom monitoru... Mislim oni OLED imaju nesto bolji kontrast i ravnomernu osvetljenost, ali je svako poredjenje laptop ekrana sa iole kvalitetnijim desktop ekranom... besmisleno.

Osim, ako, naravno, na laptop ekranu ne stoji jabuka :) To mu daje magicnu moc :)
[ Slobodan Miskovic @ 30.05.2008. 08:20 ] @
Citat:
Isto tako je i mnogima bitno kakve su performanse laptopa.

Pa ne misliš valjda da je nekom ko se profesionalno bavi video produkcijom svejedno da li će da montira video na MacBook Pro ili na nekom prosečnom laptopu? Prosečni laptopovi jednostavno nemaju te performanse kao MacBook Pro.

Koliki je procenat ljudi koji koriste laptop za pro video produkciju i montazu? :)
[ pri3rak @ 30.05.2008. 08:32 ] @
A evo i mene interesuje da nam dzeronimo navede neki poznatiji film koji je recimo montiran na macbook pro, i koliko se to svetske profi video produkcije radi na macbook pro ili svejedno bilo kom laptopu :)
[ Džeronimo @ 30.05.2008. 09:44 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: A, znaci Apple prodaje PVA ili IPS panele u svojim laptopovima? :)

Laptop paneli i graficke pripreme... Drzeronimo, puh-lease :)

Ja jos ne videh dobar laptop panel koji moze da se priblizi kvalitetnom monitoru...

Ja sam rekao da je ekran na MBP bolji od ekrana koje većina običnih laptopova imaju.

Profi desktop monitore nisam ni pominjao.

Citat:
Slobodan Miskovic: Koliki je procenat ljudi koji koriste laptop za pro video produkciju i montazu? :)

Koriste oni koji na terenu trebaju da montiraju video, a ne mogu da nose kompletan desktop računar sa sve monitorom na teren.

MBP je sasvim dovoljan za korišćenje Final Cut Studia i mnogi koriste Final Cut Studio i na MBP.

Evo i u ovom klipu može da se vidi MBP: http://www.youtube.com/watch?v=NMVnup5GLdk

Citat:
pri3rak: A evo i mene interesuje da nam dzeronimo navede neki poznatiji film koji je recimo montiran na macbook pro, i koliko se to svetske profi video produkcije radi na macbook pro ili svejedno bilo kom laptopu :)

Je l' ti uvek moraš da izvrćeš baš sve što neko ko nije iz PC tabora kaže?

Evo šta sam napisao:
Citat:
A ako se neko bavi profesionalnom video produkcijom i treba mu Final Cut Studio i dok nije u studiju (ako, na primer, snima neku seriju malo dalje od studija), onda mu je takođe neophodan MacBook Pro.

Gde si ti tu pročitao da sam ja pomenuo da se poznati filmovi montiraju na MBP?

Tako si i na onoj temi na kojoj sam bio stavio link za klip u kojem je Jobs pričao o prednostima 64-bitnog OS-a i prednostima CoreAnimation-a ti postavljao neka pitanja meni koja blage veze nemaju sa onim što sam ja rekao.

Zato na bilo koje tvoje pitanje upućeno meni neću više ni da odgovaram jer nemam nameru da na svako tvoje pitanje odgovor počinjem sa "Ja to nisam ni rekao" i da moram da citiram ono što sam rekao i da dodatno pojašnjavam šta sam rekao.

Jednostavno nemam nameru, niti mi je interesantno, da ja sad tu raspravljam o tome da li sam ja hteo da kažem ono što sam napisao ili ono što ti nagađaš da sam ja hteo da napišem.
[ Ivan Dimkovic @ 30.05.2008. 09:49 ] @
Da vidimo sta si ti rekao:

Citat:
Džeronimo

Ovaj, notebook monitori generalno prikazuju oko 260K boja od 16 miliona - osim ako Apple nije ugurao S-IPS ili S-PVA panel unutra, sto cisto sumnjam u pitanju je najobicniji run-off-the-mill TN panel, eventualno sa LED osvetljenjem.

Nisam bas siguran da tu mozes bilo sta "profesionalno" da odradis, posto ces videti samo 1.5% boja koje se vide na IPS/PVA panelima...
[ Slobodan Miskovic @ 30.05.2008. 10:06 ] @
Citat:
Koriste oni koji na terenu trebaju da montiraju video, a ne mogu da nose kompletan desktop računar sa sve monitorom na teren.

Izbegavas odgovor :) koliki je procenat ljudi od ukupnog broja korisnika laptop racunara kojima to treba? :)

Takodje sta to Apple laptop ima sto neki HP high end u cenovnoj klasi nema pa da bi se taj mizeran broj korisnika odlucio za Apple (osim zbog znaka jabuke koja svetli u mraku) :)))
[ pri3rak @ 30.05.2008. 10:09 ] @
Citat:
Džeronimo: Gde si ti tu pročitao da sam ja pomenuo da se poznati filmovi montiraju na MBP?

Tako si i na onoj temi na kojoj sam bio stavio link za klip u kojem je Jobs pričao o prednostima 64-bitnog OS-a i prednostima CoreAnimation-a ti postavljao neka pitanja meni koja blage veze nemaju sa onim što sam ja rekao.

Zato na bilo koje tvoje pitanje upućeno meni neću više ni da odgovaram jer nemam nameru da na svako tvoje pitanje odgovor počinjem sa "Ja to nisam ni rekao" i da moram da citiram ono što sam rekao i da dodatno pojašnjavam šta sam rekao.

Jednostavno nemam nameru, niti mi je interesantno, da ja sad tu raspravljam o tome da li sam ja hteo da kažem ono što sam napisao ili ono što ti nagađaš da sam ja hteo da napišem.

Citat:
Džeronimo:Ma ne nerviram se ja uopšte :)

[Ovu poruku je menjao Džeronimo dana 30.05.2008. u 07:29 GMT+1]

tolko o tome :D

Sto se one teme tice, izbacio si onaj pritupi video gde nekoliko hiljada ekrana pliva sa streaming videom i sveti steva otkuca ribica i pojavi se mrdajuca ribica ili slicno al princip je taj ... Ako pogledas tj. poslusas video publika je dozivela kolektivni orgazam kad je sveti stevan odradio naprednu pretragu po tagu videa a ne kada je prvi put prikazao onaj plutajuci spektakl od nekoliko hiljada ekrana ... generalno jabucare uvek izimpresioniraju apple igracke, e sad ako to ostale ne impresionira odmah nisu shvatili poentu ili sta vec ;)

sto se ovoga ovde tice na ako nemas nesto malo jace od tn matrice ne mozes imati profesionalnu obradu ni slike ni videa cak ni u slucaju neke ispomoci i tu nista niste bolji od konkurencije, ako vam je efi i aluminijumsko kuciste uz igrajuce patke i mrdajuce kamioncice dovoljan motiv da platite razliku od vise stotina dolara u klasi da biste imalu svoj way of life onda je to tako simpaticno al ne vidim poentu ubedjivanja ostalih da je to right way to do :)
[ Džeronimo @ 30.05.2008. 10:13 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ovaj, notebook monitori generalno prikazuju oko 260K boja od 16 miliona - osim ako Apple nije ugurao S-IPS ili S-PVA panel unutra, sto cisto sumnjam u pitanju je najobicniji run-off-the-mill TN panel, eventualno sa LED osvetljenjem.

Nisam bas siguran da tu mozes bilo sta "profesionalno" da odradis, posto ces videti samo 1.5% boja koje se vide na IPS/PVA panelima...

Ja nisam ni poredio ekran na MBP sa profi desktop ekranima poput Apple Cinema Display.

Rekao sam da ako nekom ko se profesionalno bavi fotografijom ili grafičkom pripremom treba laptop, da onda nije svejedno da li će da kupi neki jeftin laptop ili MBP... ako ni zbog čega drugog, LED ekrani su bolji od običnih laptop ekrana jer su bolje osvetljeni.

A valjda se podrazumeva da ako se neko već profesionalno bavi fotografijom ili grafičkom pripremom da ima i desktop računar sa nekim profi ekranom.

Citat:
Slobodan Miskovic: Izbegavas odgovor :) koliki je procenat ljudi od ukupnog broja korisnika laptop racunara kojima to treba? :)

Zašto je to uopšte bitno?

Najveći procenat korisnika računara čine prosečni korisnici, a prosečni korisnici uglavnom kupuju prosečne računare, a ne neke high-end laptopove, tako da nije ni bitno da li se prosečni korisnici bave video obradom.

Citat:
Slobodan Miskovic: Takodje sta to Apple laptop ima sto neki HP high end u cenovnoj klasi nema

Evo, na primer, na MBP može da se koristi Final Cut Studio... Final Cut Studio ne može da se koristi ni na jednom Win PC-ju iz prostog razloga jer Final Cut Studio ne postoji za Win. :)

A za Mac postoji još brdo programa koji uopšte ne postoje za Win :)

[Ovu poruku je menjao Džeronimo dana 30.05.2008. u 11:48 GMT+1]
[ Danijel Krmar @ 30.05.2008. 11:48 ] @
Ajde da uporedimo dva laptopa visoke iste cene, jedan je MacBook Pro a drugi Dell XPS M1730. Oba kostaju 3.174,00$.
Evo i konfiguracije MBP-a, trenutno aktuelni model sa Apple-ovog sajta:
[att_img]

A kod Dell-a je dugacka lista, moracete mi verovati na rec ;), a mozete i sami proveriti. Procesor je Intel Core2 Duo T9300 na 2.5GHz, sa 4GB RAM-a, 2x320GB HDD spojeni u RAID, NVIDIA SLI Dual GeForce8700MGT sa 512MB GDDR3 Memory i AGEIA PhysX 100M procesorom, monitor je 17 inch UltraSharp TrueLife Wide-screen WUXGA, a kao slag na tortu dolazi Vista Premium sa SP1. Ima jos nekih stvari kao McAffe antivirus na 15 meseci i 30GB Online Backup na jednu godinu...

Sad ili meni nesto nije jasno ili za istu cenu dobijem 340GB diskova vise (koji se vrte na 5400rpm-a za razliku od 4200 kod MBP), Dual graficku uparenu sa Aegis procesorom, monitori su iste rezolucije, procesori isti... Meni se cini da kod Appl-a za iste pare dobijem manje.

[Ovu poruku je menjao Danijel Krmar dana 30.05.2008. u 13:01 GMT+1]
[ Slobodan Miskovic @ 30.05.2008. 11:55 ] @
Citat:
Evo, na primer, na MBP može da se koristi Final Cut Studio... Final Cut Studio ne može da se koristi ni na jednom Win PC-ju iz prostog razloga jer Final Cut Studio ne postoji za Win. :)

A za Mac postoji još brdo programa koji uopšte ne postoje za Win :)

Sto nikako nije prednost Mac-a niti mana Win-a vec iskljucivo mana tih programa jer ne rade na obe platforme. ;)
[ Goran Arandjelovic @ 30.05.2008. 14:20 ] @
Evo, recimo pogledajte ova dva laptopa:

MacBook Pro i TOSHIBA Satellite X200-23G

Dakle, isti procesor, ista grafička... ali, ova Toshiba ima 500GB, 3GB rama (a i Fingerprint, čitač kartica, 6 usb portova naspram 2 koja ima MBP)

Ne vidim zašto bi se neko ovde između ova dva laptopa opredelio za MBP koji je ~1000EU skuplji (neka i je i ~900EU, ako je Vista Ultimate u pitanju, a ne Home Premium)

------

@Dzeronimo
Ova dva laptopa su poprilično aktuelna.

------

Na stranu ovo gore, ja sam uzeo ovaj laptop koji je za šire narodne mase MSI EX600X-073EU, ali je i za bilo kakav normalan rad i programiranje sasvim dovoljan.
[ Džeronimo @ 30.05.2008. 16:24 ] @
Citat:
Danijel Krmar: Ajde da uporedimo dva laptopa visoke iste cene, jedan je MacBook Pro a drugi Dell XPS M1730. Oba kostaju 3.174,00$.

Podrazumevani model MBP-a od 17'' košta 2799 dolara na Appleovom sajtu.

Ne znam što si na tu cenu uračunao i cenu najskupjeg LED ekrana koji može da se izabere (svi su LED, al' ti si baš najskuplji izabrao), kad za taj Dell XPS M1730 nigde ne vidim da piše da ima takav LED ekran. Evo sad sam pogledao i na Dellov sajt šta piše za taj laptop i nigde ne vidim da piše da taj laptop ima LED ekran.

Citat:
Danijel Krmar:a kao slag na tortu dolazi Vista Premium sa SP1

A zašto bi to bila kao "prednost"? :D

Pa bre računaj da treba onda još da se doplati za Vistu Ultimate :)

Uz MBP dolazi puna verzija Leoparda, a ne neka posebna verzija za kućne korisnike koja nema sve funkcije koje puna verzija ima.

A i Leopard je 64-bitni OS koji je kompatibilan i sa 32-bitnim aplikacijama i 32-bitnim drajverima.

Šta da radi neko ko koristi, na primer, 64-bitnu Vistu ako mu zatreba kompatibilnost i sa nekim 32-bitnim aplikacijama i 32-bitnim drajverima? Je l' mu onda treba i 32-bitna verzija Viste na istom računaru? :)

Plus što se uz MPB dobija i iLife i skoro sve što je prosečnom korisniku računara potrebno od aplikacija, a tu su i razni razvojni alati za OS X i WebObjects :)

Citat:
Danijel Krmar: koji se vrte na 5400rpm-a za razliku od 4200 kod MBP

Pa uz podrazumevani model MBP-a od 17'' dolazi hard disk koji se vrti na 5400rpm.

Ima i opcija da se kupi uz hard disk na 7200rpm.

Citat:
Slobodan Miskovic: Sto nikako nije prednost Mac-a niti mana Win-a vec iskljucivo mana tih programa jer ne rade na obe platforme. ;)

Kako nije prednost Maca ako neki program postoji za Mac, a ne postoji za Win? :)

Nije ni mana tih programa to što ne rade na Win... Jednostavno, mnogim Mac developerima je lakše da prave aplikacije samo za Mac.

Na Mac postoje frameworkovi koji developerima mogu dosta da olakšaju pravljenje kvalitetnih aplikacija sa odličnim interfejsom.

Čak i verzije nekih multiplatformskih programa za Mac izgledaju bolje od verzija za Win i Linux.

Evo, na primer, VLC player za Mac ima bolji UI od Win i Linux verzije, a ima i neke efekte koji na verzijama za druge platforme ne postoje.

Na tom sajtu nisu sve specifikacije tačne.

MBP nema dial-up modem kao što su napisali tamo.

MBP od 17'' ima 3 USB porta, a ne 2 kao što su na tom sajtu napisali.

MBP ima AirPort Extreme (koji je zasnovan na IEEE 802.11n draft specifikaciji i kompatibilan je i sa IEEE 802.11a/b/g), a ne samo WLAN 802.11b, WLAN 802.11g kao što su tamo napisali.

Takođe nisi naveli ni koje sve portove ima MBP, a zaboravili su i još neke specifikacije.

Nemojte bre na tom sajtu da gledate specifikacije, nego gledajte na sajtu proizvođača laptopa. Valjda proizvođači bolje znaju specifikacije za svoje proizvode.

Evo koje su specifikacije za MBP: http://www.apple.com/macbookpro/specs.html

Citat:
Goran Arandjelovic: Ne vidim zašto bi se neko ovde između ova dva laptopa opredelio za MBP

Možda zbog LED ekrana (za taj Toshibin laptop nigde ne vidim da piše da ima LED ekran), zbog portova koje taj Toshibin laptop nema, zbog dizajna laptopa, zbog OS X-a i nekih profesionalnih programa koji postoje samo za OS X.

Možda se neko i brine za očuvanje životne sredine, pa hoće laptop koji je environmentally friendly :)

Za razliku od velike većine PC laptopova, MBP je environmentally friendly laptop :)

MBP svakako ima svoje kupce, ma koliko je vama to "neverovatno".

Jeste da postoje laptopovi koji su dosta jeftiniji od MBP, to niko nije ni osporavao, ali ti jeftiniji laptopovi jednostavno ne mogu sve što može i MBP.

Mogućnosti nekog laptopa ne zavise samo od brzine procesora i grafičke kartice, nego i od OS-a i softvera koji dostupan za taj OS.

[Ovu poruku je menjao Džeronimo dana 30.05.2008. u 17:45 GMT+1]
[ Sir_Oliver @ 30.05.2008. 17:33 ] @
@Dzeronimo
Znam da ces da popizdis kada ovo budes procitao, ali po mom skromnom misljenju MBP je cista snobovska igracka. U stvari dobar deo Apple-ovih proizvoda su snobovske igracke. Izuzimam iPod-e i iPhone (verovatno sam jos nesto zaboravio). Ove dve djunte su stvarno vredne svakog ulozenog centa.
[ Slobodan Miskovic @ 30.05.2008. 17:38 ] @
Citat:
Kako nije prednost Maca ako neki program postoji za Mac, a ne postoji za Win? :)

Da lepo, to je kao kada bi rekao da LG-ev DVD rezac nije dobar jer Nero ne moze da radi na njemu a Samsung je super jer ga Nero podrzava.

Ne pravi Mac softver sam za sebe nego to prave softverske firme tako da softver koji radi na Macu ne moze da bude prednost Mac-a.
[ Danijel Krmar @ 30.05.2008. 17:56 ] @
Citat:
Podrazumevani model MBP-a od 17'' košta 2799 dolara na Appleovom sajtu.

Ne znam što si na tu cenu uračunao i cenu najskupjeg LED ekrana koji može da se izabere (svi su LED, al' ti si baš najskuplji izabrao), kad za taj Dell XPS M1730 nigde ne vidim da piše da ima takav LED ekran. Evo sad sam pogledao i na Dellov sajt šta piše za taj laptop i nigde ne vidim da piše da taj laptop ima LED ekran.

Pa i ovaj Dell sam dodatno konfigurisao, a u Apple prodavnici dodatnih 2GB RAM-a kosta 200$. Osim memorije, diska i monitora nisam nista dirao.
Ne znam ni ja da li je LED ili ne, a kod Apple-a sam stavio ovaj zato sto nisam nigde nasao da li onaj sto vec dolazi sa MBP podrzava 1920x1200, ne mogu nigde da nadjem taj podatak, a za ovaj skuplji model znam da podrzava, te mislim da su tu u rangu taj Dell-ov i taj skuplji za MBP.

Citat:
A zašto bi to bila kao "prednost"? :D

Pa bre računaj da treba onda još da se doplati za Vistu Ultimate :)

Uz MBP dolazi puna verzija Leoparda, a ne neka posebna verzija za kućne korisnike koja nema sve funkcije koje puna verzija ima.

A i Leopard je 64-bitni OS koji je kompatibilan i sa 32-bitnim aplikacijama i 32-bitnim drajverima.

Šta da radi neko ko koristi, na primer, 64-bitnu Vistu ako mu zatreba kompatibilnost i sa nekim 32-bitnim aplikacijama i 32-bitnim drajverima? Je l' mu onda treba i 32-bitna verzija Viste na istom računaru? :)

Izvini moja greska, i mislio sam na Ultimate, sa Premiumom je 150$ jeftiniji. Znaci ova cena koja sam naveo je za Vista Ultimate, menjamo u firmi neke racunare za nove na kojima dolazi Vista Premium, pa sam slucajno napisao Premium. Sorry, jos jednom :D.

Citat:
Pa uz podrazumevani model MBP-a od 17'' dolazi hard disk koji se vrti na 5400rpm.

Ima i opcija da se kupi uz hard disk na 7200rpm.

Jeste, dolazi, ali od 250GB, da je u onom konfiguratoru bila opcija za 300GB pa na 5200rom ili za RAID, bio bih stavio to, ali su ponudjene jedino opcije 250GB koji dolazi standardno, ovaj od 300 na 4500rpm i 200GB na 7200rpm koji se isto doplacuje. Ako je razlika u ceni izmedju hdd-a od 250GB na 5200rpm i hdd-a od 300GB na 4200rpm 50$, koliko bi tek kostala nadogradnja da dobijes RAID kao sto postoji na Dell-u?

Dell takodje ima Intel® PRO/Wireless 4965a/g/n Mini Card, tako da je zadovoljen tvoj uslov za IEEE 802.11n.

Citat:
Možda se neko i brine za očuvanje životne sredine, pa hoće laptop koji je environmentally friendly :)

Evo sa ovim XPS M1730 dobijes i Free Recycling Kit.

Ali ajde mi objasni kako to da ovaj Dell koji je dosta jaci od MBP-a kosta isto koliko i MBP?
[ Dragi Tata @ 30.05.2008. 18:18 ] @
Citat:
Džeronimo: A i Leopard je 64-bitni OS koji je kompatibilan i sa 32-bitnim aplikacijama i 32-bitnim drajverima.

Na 64-bitnoj Visti 32-bitne aplikacije rade sasvim fino. Što se MacOS a tiče, izgleda da je tamo kernel 32-bitan i na 64-bitnoj verziji, pa zato može da tera stare drajvere: http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=383492

I da dodam lično mišljenje - ako mi neko pokloni Mac, koristiću ga sa zadovoljstvom, ali mi ne pada na pamet da dajem pare za njega.
[ Danijel Krmar @ 30.05.2008. 18:48 ] @
Citat:
Dragi Tata:
I da dodam lično mišljenje - ako mi neko pokloni Mac, koristiću ga sa zadovoljstvom, ali mi ne pada na pamet da dajem pare za njega.

Slazem se. Pa, ima li neko voljan da pokloni koji MBP :D?
[ Srđan Pavlović @ 30.05.2008. 19:11 ] @
Citat:
A između logičke ploče u MBP i matične ploče u tim PC-jevima o kojima pričate...

hehe, pazi - kad istu stvar zelis da predstavis kao nesto spektakularno, prvo
i osnovno je STA? - pa da joj promenis ime. Recimo maticna ploca se zove
logicka ploca. Cudi me da Steva nije izmislio i poseban naziv za USB port
(koji naravno na Apple racunaru radi brze, i ima ga u 5 boja i svetli u mraku),
a koji se naravno ne zove tako nego recimo AppleMBP (mighty buss port) ;)

/edit: u, jbt, umalo da zaboravim - i kosta 1.6x vise... :(

Citat:
Što se MacOS a tiče, izgleda da je tamo kernel 32-bitan i na 64-bitnoj verziji, pa zato može da tera stare drajvere: http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=383492

Ako Steva kaze da je sve zivo 64-bitno na Leopardu ("from scratch"), ima da mu se veruje i tacka! ;)

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 30.05.2008. u 20:26 GMT+1]
[ Stefan Markic @ 30.05.2008. 20:56 ] @
Citat:
Sir_Oliver: MBP je cista snobovska igracka. U stvari dobar deo Apple-ovih proizvoda su snobovske igracke. Izuzimam iPod-e i iPhone (verovatno sam jos nesto zaboravio). Ove dve djunte su stvarno vredne svakog ulozenog centa.

Meni se pored ta dva svidja i poslednji iMac. :)
[ Goran Arandjelovic @ 30.05.2008. 21:53 ] @
@Dzeronimo
Čak i sa tim promenama specifikacije MBP-a koje si izneo u odnosu na onu sa IT sveta, to ne vredi ~1000EU više svakako.

Citat:
Džeronimo: Možda zbog LED ekrana (za taj Toshibin laptop nigde ne vidim da piše da ima LED ekran), zbog portova koje taj Toshibin laptop nema, zbog dizajna laptopa, zbog OS X-a i nekih profesionalnih programa koji postoje samo za OS X.

Koje još bitne portove ona Toshiba nema, a onaj MBP ima?
Koje su prednosti OS X-a u odnosu na Vistu?
S druge strane, sigurno bi našao N puta više profesionalnih aplikacija koje nemaš za OS X. A kod tebe je ključna reč "nekih" što znači mali broj.

Citat:
Džeronimo:

Za razliku od velike većine PC laptopova, MBP je environmentally friendly laptop :)

Izvini, mislim da je ovo više šminkerska priča, a ne nešto što ima veći realni doprinos. Bez uvrede, ne mislim na ovu tvoju priču...

Citat:
Džeronimo:
MBP svakako ima svoje kupce, ma koliko je vama to "neverovatno".

Jeste da postoje laptopovi koji su dosta jeftiniji od MBP, to niko nije ni osporavao, ali ti jeftiniji laptopovi jednostavno ne mogu sve što može i MBP.

Kupce ima i Nokia 8800 ili tako nešto...koja košta ~900EU, a ekvivalent koji nije pozlaćen je oko 150-200EU. Ali i Nokia 8800 ima svoje kupce...istina.

Šta gore pomenuta Toshiba ne može što može gore pomenuti MBP? (bitno pitanje za kupce)

Citat:
Džeronimo:
Mogućnosti nekog laptopa ne zavise samo od brzine procesora i grafičke kartice, nego i od OS-a i softvera koji dostupan za taj OS.

Tu bih se složio s tobom donekle, ali to ne ide u korist MBP-a nego PC-a, jer sem možda na prste pobrojanih profi aplikacija za MBP, više je softvera koji je dostupan za Windows.
[ Zeljko Mitrovic @ 02.06.2008. 15:44 ] @
Vidim da se ovde poteze pitanje zasto bi netko uzeo mbp umesto jeftinijih pc laptopa? Evo mog primera, kao unix sysadmin koristio sam iskljucivo IBM-ove Thinkpade, a razlozi su poprilicno ociti, odlicna gradja i izdrzljivost. Losa strana tih laptopa su poprilicno slabi ekrani (tamni, slika poprilicno bljeda), losi zvucnici itd. Kako ti laptopi su namenjeni za business upotrebu, multimedijalna strana im je ocajna.

Dosta dugo sam drzao ubuntu kao primarni OS te windows xp u vmware-u radi exchange servera u firmi, MS office-a itd. Stvar koja me poprilicno iritirala jeste losa hardverska podrska za laptope, nevezano koja distribucija je u pitanju. Ubuntu, po mom licnom misljenju, ima najbolju podrsku za Thinkpade, ali i dalje postoji mnogo problema koji mogu da iritiraju coveka u svakodnevnom radu. Suspend/resume, pregrejavanje laptopa, cimanje da neke osnovne stvari prorade, poput citaca prstiju itd. Znaci, sve u svemu, dolazimo do zakljucka da se stavi Windows i budes miran, ili se drndaj sa linuxom i gubi vreme na gluposti.

Kako se ovde u USA moze poprilicno sve da vrati u roku od 15 do 30 dana, odlucio sam se uzeti macbook pro i videti da li on moze da zameni thinkpad i postane moj primarni racunar. Da navedem, koristenje racunara u mom slucaju se uglavnom svodi na:

- spajanje na ogroman broj remote linux/bsd servera preko ssh-a
- vnc/rdp na remote windows servere
- bash/perl/python skriptiranje (lokalno ili remote, zavisi)
- citanje maila na remote exchange serveru, kalendari, kontakti i ostale cake koje dolaze uz exchange
- povremeno slusanje muzike / gledanje dvd filmova ako se nalazim u nekoj zabiti gde nema tv-a :-)

Thinkpad ili bilo koji drugi pc laptop je i vise nego dovoljan za gore navedene stvari, ali pod uslovom da drzite windows kao host os na laptopu, inace se pripremite za ulogu mehanicara koji mora stalno ne sto da krpi da bi stvari radile.

Neke od prednosti macbook pro-a po mom licnom misljenju nad thinkpadima:
- kompletan laptop je od aluminijuma, nema jeftine plastike (zadnji modeli thinkpada su sve gori i gori po ovom pitanju)
- odlican ekran, vrlo dobar prikaz boja, moze da se posvetli 50% vise od bilo kojeg lcd-a na thinkpadu
- glasan zvuk, ali ne i mnogo bolji.
- DVI output (ovo moze da bude i lose ako se naleti na neki projektor koji ima samo vga ulaz)
- mnogo dobra interna wifi karta sa dosta jakim dometom. Thinkpadi po mom misljenju imaju najgoru internu wifi kartu koju je netko mogao da proizvede. Pogotovo ako terate neki linux distro na njemu, imate vece sanse da dobijete signal na SETI-ju :-)
- integrirana kamera i mikrofon. Ovo ima 90% consumer pc laptopa, ali ne i thinkpad linija.
- jeftini ram za nadogradnju ako se ne ide preko apple-a. 4 GB rama me izaslo oko 120 dolara.
- odlican touchpad sa mogucnostima koje jos nisam video na pc laptopima.

OS X se pokazao i vise nego odlican kao primarni os. Ne moram da brisem bloatware ili ceo os pri prvom bootanju (thinkpad se prvi put sa preinstaliranom vistom dizao oko 9 minuta, nakon toga jos par minuta dok se sav bloatware pokrenuo).

Poprilican broj aplikacija (manji broj besplatnih sto mu dodje kao mana), vmware fusion za teranje XP-a (ovaj post kucam iz vm-a), mogucnost prikaza windows aplikacija u native osx okruzenju bez ostatka windowsa u pozadini. Native MS office, ali losa podrska za exchange. Odlicna multimedijalna podrska, shell kao deo samog os-a itd itd...

Da li je kupovina ovog $2k laptopa bila nuzna u mom primeru? Ne, moglo se i jeftinije, no pitanje je, da li se meni licno isplatila kupovina? Svakako. Ne cimam se vise sa linuxom i njegovom losom podrskom za moderan hardver, koristim ga iskljucivo za posao na serverima, ne moram da koristim windows kao primarni os iako i to mogu ako pozelim, a uz to imam poprilicno dobro gradjenu masinu.

Da li macbook pro (a i apple produkti generalno) kosta previse, svakako. Dve hiljade dolara za laptop je previse, ne vezano gde se nalazite.
[ degojs @ 02.06.2008. 20:26 ] @
Citat:
vmware fusion za teranje XP-a (ovaj post kucam iz vm-a)

Opet ista priča: tako je dobar taj OSX da vam svima treba Windows.. Šta tu ima onda više pričati.. polovan sistem i to je to. Ozbiljno.

Citat:
, mogucnost prikaza windows aplikacija u native osx okruzenju bez ostatka windowsa u pozadini

Mislim da smo ovo već apsolvirali: VirtualBox je besplatan, a radi isto.

Dakle da zaključimo, kombinacija Windows hosta i Linuxa u VM je mnogo bolje rešenje nego to sa tim muljavim sistemom kao glavnim, pa još na tom hardveru sa visokim cenama.

Osim ako nije zbog estetskih detalja tipa uklapa mi se sa ostalim nameštajem: "Isn't it good Norwegian wood." :)
[ Zeljko Mitrovic @ 03.06.2008. 01:15 ] @
Da stvarno, moram bas da koristim browser u vm-u, safari nema tu funkcionalnost :-)).

Ajde uozbilji se.

[ Srđan Pavlović @ 03.06.2008. 02:05 ] @
Zanima me da li bi kompanija Apple imala veci udeo
sa svojim racunarima sa MacOS-om na trzistu, kada bi
urazumili cene, i da li bi im to donelo mnogo vecu zaradu?

Verujem ja da bi Apple prodao MBP i da kosta 5000 evra.
Ali opet, samo odredjenom broju korisnika. E sad, oni su verovatno
nasli da im je balans - cena:broj kupaca:zarada=OK, te ne odstupaju od
svoje politike cena, kojom su ocigledno zadovoljni.

(isto im je valjda ako njihov proizvod kupi 2 coveka po 5000 evra i 5 ljudi po 2000 evra,
ili jedan za 10.000 evra :) - itd.. - uglavnom :"coveci" se uvek nadju negde na planeti,
pa koje god da su pare u pitanju...

Steta.
[ degojs @ 03.06.2008. 02:36 ] @
Citat:
Da stvarno, moram bas da koristim browser u vm-u, safari nema tu funkcionalnost :-)).

Ajde uozbilji se.

Pa nemoj da budeš tako jeftin sa opravdanjima - nisam ja rekao da ti imaš Windows iz tog razloga. Nije uopšte bitno koji je razlog, to ti znaš što ti je potreban.. Nije li zaista simptomatično da ga svi vi, korisnici OSX, imate pored "glavnog" sistema koji je kao nešto super?

Zahebi tu priču: platiću prvo "specijalni" Apple hardver skuplje, pa ću platiti "fenomenalni" OSX koji je tako dobar da ću onda još platiti Parallels i --- Windows. Lepo, nema šta.

I ako bi da pošteno ocenjuješ sisteme, a napišeš kako Linux, razne distribucije, mogu da imaju manje ili više problema sa Thinkpad serijom oko drajvera, onda bi bio red da isto tako tretiraš i OSX pa napišeš kako on stoji po tom pitanju - rada na raznim konfiguracijama i slično. Ah da, imamo onaj problem oko licence osim ako nismo u tamo nekim određenim zemljama (tačan spisak ima Ivan :).
[ Mitrović Srđan @ 03.06.2008. 06:12 ] @
Izvini a zasto da ne koristi Windows u VM ako vec ima mogucnost?
Zar covek mora da bude ogranicen samo na jedan izbor?
Koliko znam Mac OS X nema problema sa apple hw i prepoznavanjem i rada
istog :)
[ Zeljko Mitrovic @ 03.06.2008. 06:22 ] @
Citat:
degojs: Pa nemoj da budeš tako jeftin sa opravdanjima - nisam ja rekao da ti imaš Windows iz tog razloga. Nije uopšte bitno koji je razlog, to ti znaš što ti je potreban.. Nije li zaista simptomatično da ga svi vi, korisnici OSX, imate pored "glavnog" sistema koji je kao nešto super?

Zahebi tu priču: platiću prvo "specijalni" Apple hardver skuplje, pa ću platiti "fenomenalni" OSX koji je tako dobar da ću onda još platiti Parallels i --- Windows. Lepo, nema šta.

I ako bi da pošteno ocenjuješ sisteme, a napišeš kako Linux, razne distribucije, mogu da imaju manje ili više problema sa Thinkpad serijom oko drajvera, onda bi bio red da isto tako tretiraš i OSX pa napišeš kako on stoji po tom pitanju - rada na raznim konfiguracijama i slično. Ah da, imamo onaj problem oko licence osim ako nismo u tamo nekim određenim zemljama (tačan spisak ima Ivan :).

Vec sam ranije naveo razloge zbog kojih koristim windows xp u vm okruzenju - exchange i poneki alat koji postoji jedino za windows platformu. Sta tu nije jasno? Kakav je uopste problem da se vrti windows u vm-u? Ja to vidim samo kao prednost. Da li mogu da teram OS X bez raznog cimanja na pc laptopima? Koliko mi je poznato, ne.

Sto se tice hardvera i osx-a, zna se tacno za koje sisteme je taj os predvidjen, tako da nema potrebe da ovo komentiram. Skreces diskusiju u samo tebi poznatom pravcu, sto je vrlo smesno. Ponestalo pravih argumenata pa sad krecemo sa "jeftinim fazonima"?

[ milke @ 03.06.2008. 07:43 ] @
Citat:
degojs: ... Nije li zaista simptomatično da ga svi vi, korisnici OSX, imate pored "glavnog" sistema koji je kao nešto super?
Evo, ja ga nemam, dakle ti si najobičniji lažov. Za svakog pametnog - kraj diskusije.
[ Ivan Dimkovic @ 03.06.2008. 08:01 ] @
Citat:

Pazi samo da tokom surfanja ne naletis na neki lose formiranu TIFF sliku - da se ne desi neki privilege escalation :)
[ Džeronimo @ 03.06.2008. 09:16 ] @
Citat:
Sir_Oliver: @Dzeronimo
Znam da ces da popizdis kada ovo budes procitao, ali po mom skromnom misljenju MBP je cista snobovska igracka. U stvari dobar deo Apple-ovih proizvoda su snobovske igracke. Izuzimam iPod-e i iPhone (verovatno sam jos nesto zaboravio). Ove dve djunte su stvarno vredne svakog ulozenog centa.

A zašto misliš da bi mene takav komentar iznervirao? :D

Ako PC-ji ne mogu sve što i Macovi, šta onda nekog briga da li neko misli da su Macovi za snobove ili ne? :)

Citat:
Danijel Krmar: Evo sa ovim XPS M1730 dobijes i Free Recycling Kit.

To što uz neki laptop dolazi neki "Free Recycling Kit" ne znači da je taj laptop environmentally friendly koliko i MBP.

Pa za MBP se i po kućištu vidi da je environmentally friendly jer nije od neke obične plastike, nego od aluminijuma.

Citat:
Danijel Krmar: ajde mi objasni kako to da ovaj Dell koji je dosta jaci od MBP-a kosta isto koliko i MBP?

Podrazumevani model MBP-a ne košta toliko.

A i ne vidim kako je to taj Dell "dosta jači" od MBP-a. To što ima jaču grafičku i dva hard diska ne znači da je "dosta jači" jer za rad u većini programa i nije bitno da li je grafička 8600M GT ili 8700M GT.

A jača grafička i dva hard diska na laptopu mogu da budu i mana ako to znači da će baterija da traje kraće. :)

E da... nisi naveo koliko dugo taj laptop drži bateriju :)

Mnogima je trajanje baterije mnogo bitnije od toga da li je grafička 8600M GT ili 8700M GT.

Takođe nisi naveo ni koliko je taj laptop debeo i koliko je težak, što je takođe bitno ako neko hoće i da nosi taj laptop i ako neko vodi računa i o svom imidžu.

Evo sad gledam slike tog laptopa i ne mogu da verujem koliko je debeo. Na slikama izgleda bar duplo deblje od MBP... a verovatno je i teži od MBP čim je toliko deblji.

Možda nekom gameru nije bitno da li je laptop debeo ili tanak, ali mnogima je izgled laptopa jako bitan.

Citat:
Dragi Tata: Što se MacOS a tiče, izgleda da je tamo kernel 32-bitan i na 64-bitnoj verziji

To što je kernel 32-bitni proces ne znači da OS nije 64-bitan.

Nije dizajn svih OS-eva isti, tako da to što nekim OS-evima kernel treba da bude 64-bitan proces da bi OS mogao da ima prednosti 64-bitnog OS-a, ne znači da na svim OS-evima kernel treba da bude 64-bitan proces da bi OS imao prednosti 64-bitnog OS-a.

Poenta je da je bolje kad neko ko koristi 64-bitni OS ne mora da razmišlja da li je neki drajver ili aplikacija kompatibilna sa 64-bitnim OS-om.

Citat:
Kernel-1: hehe, pazi - kad istu stvar zelis da predstavis kao nesto spektakularno, prvo
i osnovno je STA? - pa da joj promenis ime.

Je l' znaš ti uopšte nešto i istoriji računara?

Ako nisi znao, Apple računari su ti koji su prvi izmišljeni, u vreme kada IBM PC platforma uopšte nije ni postojala.

Ko je onda menjao nazive istim stvarima?

Zašto PC-jevci nisu prihvatili nazive koji su postojali pre nego što je IBM PC platforma izmišljena?

Zašto se, na primer, "Return" dugme na PC-ju zove "Enter"? A nije samo Apple to dugme zvao "Return", nego se to dugme zvalo "Return" i na Atari i na Commodore i na još mnogim platformama.

I onda dođeš ti i kažeš da Apple "menja nazive"?

Da nisu, možda, PC-jevci ti koji su menjali nazive?

Citat:
Kernel-1: Recimo maticna ploca se zove logicka ploca

Logička ploča (logic board) se zove tako jer se taj naziv koristi još odaaaavno na Mac platformi.

Na IBM PC-ju se matična ploča ranije zvala "planar board", pa se taj naziv vremenom promenio u "motherboard".

Obzirom da Macovi nisu zasnovani na IBM PC platformi, nema razloga da korisnici Macova prihvataju neke novokomponovane PC nazive.

Citat:
Kernel-1: Cudi me da Steva nije izmislio i poseban naziv za USB port

Zašto bi kao Jobs "izmišljao" novo ime za USB, kad je Apple napravio FireWire?

A FireWire jeste bolji od USB-a.

Nego, kad već pominješ "izmišljanje posebnih naziva", zašto bre neki PC-jevci FireWire zovu i.LINK?

Ako je FireWire napavio Apple i nazvao ga "FireWire", zašto onda ne zovu i svi PC-jevci FireWire onako kako se zove, nego po specifikacijama raznih PC-jeva koji imaju FireWire port vrlo često umesto "FireWire" piše da imaju "i.LINK"?

Da nije možda taj "i.LINK" po nečemu drugačiji od FireWire koji je Apple napravio?

Citat:
Kernel-1: Ako Steva kaze da je sve zivo 64-bitno na Leopardu ("from scratch"), ima da mu se veruje i tacka! ;)

Kad je to kao Jobs rekao da je sve na Leopardu napisano "from scratch"? Šta izmiljaš bre?

A Leopard jeste 64-bitni OS, verovao ti ili ne.

Da bi neki OS imao prednosti koje 64-bitni OS-evi imaju, uopšte nije potrebno da kernel bude 64-bitni proces.

Da ponovim:

Nije dizajn svih OS-eva isti, tako da to što nekim OS-evima kernel treba da bude 64-bitan proces da bi OS mogao da ima prednosti 64-bitnog OS-a, ne znači da na svim OS-evima kernel treba da bude 64-bitan proces da bi OS imao prednosti 64-bitnog OS-a.

Citat:
Goran Arandjelovic: Čak i sa tim promenama specifikacije MBP-a koje si izneo u odnosu na onu sa IT sveta, to ne vredi ~1000EU više svakako.

To što ti smatraš da to sve ne vredi 1000 evra više ne znači da svi misle tako.

Da taj PC laptop ima sve što i MBP (i takav ekran i portove koje MBP ima i takvo kućište i da je tih dimenzija i da je toliko težak i da baterija traje toliko...), sumnjam da bi taj laptop onda bio nešto mnogo jeftiniji od MBP.

Citat:
Goran Arandjelovic:Koje još bitne portove ona Toshiba nema, a onaj MBP ima?

Na primer, DVI port.

Šta ako neko hoće da na laptop priključi neki veliki profesionalni monitor koji ima DVI port?

Ili, na primer, šta ako se neko bavi audio produkcijom i hoće da koristi optički digitalni ulaz za audio na laptopu?

Ili šta ako nekom treba FireWire 800 port da poveže, na primer, neki eksterni hard disk jer mu brzina USB-a i običnog FireWirea nije dovoljna?

Citat:
Goran Arandjelovic: Koje su prednosti OS X-a u odnosu na Vistu?

Pročitaj ovo: http://ptech.allthingsd.com/20...pard-faster-easier-than-vista/

Autor tog članka je Walt Mossberg.

Ako nisi čuo za njega, evo pa pročitaj ko je: http://en.wikipedia.org/wiki/Walter_Mossberg

Citat:
Goran Arandjelovic: S druge strane, sigurno bi našao N puta više profesionalnih aplikacija koje nemaš za OS X.

Ozbiljno?

Pa OS X je bar poznat po tome da ne pati od manjka profesionalnih aplikacija. :)

Pa bre čak je i MS Office ranije postojao samo za Mac, pa je kasnije dobio i verziju za Win :)

A čak i da za OS X ne postoji neka profesionalna aplikacija, u većini slučajeva može da se nađe jako dobra alternativa za tu aplikaciju, a može i da se koriste i programi za Win preko Parallelsa :)

Evo, na primer, šta će nekom Sound Forge kad za Mac postoji Logic Studio, koji je baš profesionalni paket aplikacija za audio produkciju i koji mnogi studiji koriste? A čak i da neko hoće da koristi baš Sound Forge, može preko Parallelsa da ga koristi :)

Citat:
Goran Arandjelovic: Šta gore pomenuta Toshiba ne može što može gore pomenuti MBP? (bitno pitanje za kupce)

Već sam pomenuo neke prednosti MBP-a, ali najbitnije je sledeće:

Na MBP ti niko ne brani da koristiš i OS X i Win, što ne važi i za PC.

Ako se neko, na primer, profesionalno bavi video produkcijom i treba mu, na primer, Final Cut Studio (koji ne postoji za Win), onda je očigledno koji je laptop tu u prednosti.

Citat:
Goran Arandjelovic: Tu bih se složio s tobom donekle, ali to ne ide u korist MBP-a nego PC-a

Na Mac mogu da se koriste i programi za Win pod Parallelsom, a može i preko BootCampa da se instalira Win na Mac.

Vidi ovo: http://www.flickr.com/photos/dangergraphics/420285164/sizes/l/

To je preko Parallelsa...

a može i preko VMWare: http://www.flickr.com/photos/felixgein/2190187664/sizes/l/

Kao što vidiš, programi za Win mogu da se koriste i na Mac.

Pogledaj i kako izgleda Crysis na MBP: http://www.youtube.com/watch?v=rX1FGK_1XRM

:)

Citat:
Goran Arandjelovic: na prste pobrojanih profi aplikacija za MBP

One profi aplikacije koje sam naveo nisu jedine koje imaju verziju samo za OS X.

A i Final Cut Studio nije jedna aplikacija, nego paket profesionalnih aplikacija za video produkciju.

Isto i Logic Studio nije samo jedna aplikacija, nego je to paket profesionalnih aplikacija za audio produkciju.

Kad laptop kupuje neko kome je neophodan, na primer, Final Cut Studio, onda mu verovatno nije svejedno da li će da kupi MBP ili neki PC laptop.

Ljudi koji se profesionalno bave video produkcijom obično i zarađuju vrlo lepe pare, tako da većini njih cena računara verovatno nije toliko bitna koliko i nekom prosečnom korisniku računara.

MBP ne cilja na tržište jeftinih laptopova za kućnu upotrebu, tako da to što je nekom prosečnom korisniku MBP skup nije toliko ni bitno.

Citat:
Zeljko Mitrovic: - DVI output (ovo moze da bude i lose ako se naleti na neki projektor koji ima samo vga ulaz)

Al' postoje DVI to VGA adapteri, tako da čak i da neko naiđe na neki projektor koji ima samo VGA, može da priključi taj projektor na Mac :)

Digitalni signal (DVI) može da se konvertuje u analogni (VGA) :)

Citat:
degojs: Opet ista priča: tako je dobar taj OSX da vam svima treba Windows..

To što je neko instalirao i Win na Mac ne znači da Win bolji, niti to znači da je svima Win neophodan.

Pa zar nisi ti u jednoj temi pisao da imaš instaliran Kubuntu?

Ako je Win toliko dobar, zašto ti onda treba Kubuntu?

Citat:
degojs: Šta tu ima onda više pričati.. polovan sistem i to je to. Ozbiljno.

Kako je to OS X kao "polovan" jer na OS X mogu da se koriste i programi za OS X i programi za Win preko Parallelsa?

Pa ako na Win programi za OS X ne mogu da se koriste, kako onda Win kao "nije polovan" a OS X je kao "polovan"?

Ako na OS X nekom treba neki program koji ima samo verziju za Win, onda može da koristi taj program preko Parallelsa.

A šta da radi neko ko koristi Win ako mu teba, na primer, Final Cut Studio ili Aperture ili neki drugi program koji ne postoji za Win?

Hmmm... interesantno je kako prednost Maca pokušavaš da predstaviš kao neku "veliku manu"...

Sad je kao "mana" to što na Mac mogu da se koriste i programi za OS X i programi za Win, a nije mana to što na PC programi za OS X ne mogu da se koriste?

Citat:
degojs: Dakle da zaključimo, kombinacija Windows hosta i Linuxa u VM je mnogo bolje rešenje

Ozbiljno?

A je l' znaš, možda, da velika većina programa za OS X uopšte ne može da se instalira pod Linux?

Šta ako nekom treba, na primer, Final Cut Studio? Koji to programi za Linux kao mogu da zamene Final Cut Studio?

Kako je onda kombinacija Win i Linux u VM kao "mnogo bolje rešenje" kad ni tad ne možeš da koristiš sve programe za OS X?

A na OS X mogu da se instaliraju i programi za Linux i to bez potrebe da se uopšte instalira Linux u VM.

Citat:
Kernel-1: Zanima me da li bi kompanija Apple imala veci udeo sa svojim racunarima sa MacOS-om na trzistu, kada bi urazumili cene

To što MBP ne košta kao neki prosečan laptop ne znači da je cena nerazumna jer MBP nije neki prosečan laptop.

Citat:
degojs: Pa nemoj da budeš tako jeftin sa opravdanjima - nisam ja rekao da ti imaš Windows iz tog razloga. Nije uopšte bitno koji je razlog, to ti znaš što ti je potreban.. Nije li zaista simptomatično da ga svi vi, korisnici OSX, imate pored "glavnog" sistema koji je kao nešto super?

To što na Mac može da se koristi i Win uopšte ne znači da će svi na Mac da instaliraju i Win pored OS X-a.

Pa i na PC može da se instalira Linux. Da li to onda znači da svi korisnici Win-a imaju i Linux na drugoj particiji?

Nego, je l' si razmišljao, možda, kako su korisnici Macova koristili Macove bez Win-a, pre tranzicije na Intel procesore?

Shvati da nisu svi Win-only programeri i da mnogi uopšte nemaju potrebu da koriste neka rešenja koja postoje samo za Win.

Čudo ne potegneš opet onaj argument da za OS X nema Visual Studio... ko da to treba nekom ko ne razvija aplikacije za Win.

Citat:
degojs: onda bi bio red da isto tako tretiraš i OSX pa napišeš kako on stoji po tom pitanju - rada na raznim konfiguracijama i slično

OS X radi odlično na Macovima, bez ikakve instalacije dodatnih drajvera za neki hardver koji je deo Maca.

To što je OS X pravljen samo za Mac može da bude samo prednost jer to znači da na Macu radi super :)

[ Ivan Dimkovic @ 03.06.2008. 09:25 ] @
Citat:

To što je kernel 32-bitni proces ne znači da OS nije 64-bitan.

Hahaha :)

Znajuci koliko su context-switchevi skupi na Intel x86 arhitekturi, ta prica o "drugacijem dizajnu" zvuci kao najobicniji marketing hype - penali na performansama koje ces dobiti nepotrebnim context-switchovanjem iz kernela zbog 32-64 prelaska su vrlo veliki.

Sto verovatno pokazuje zasto je OS X onako lose prosao na onom Web GUI render testu :)

Ali to nema veze - Steva ce i 32-bitni kernel u 64-bitnom OS-u izreklamirati kao nesto revolucionarno :)

HAHAHAHAHHA
[ Džeronimo @ 03.06.2008. 09:35 ] @
^
Kako onda objašnjavaš to da se mnogi slažu da je Leopard brži od Viste?

Pogledaj ovo: http://ptech.allthingsd.com/20...pard-faster-easier-than-vista/

[ Ivan Dimkovic @ 03.06.2008. 09:39 ] @
Nemam pojma sta su oni tacno testirali i kako, ali mislim da vrlo dobro poznajem Intel arhitekturu i znam koliko kosta context-switch :)

Kalemiti 32-bitni kernel i 64-bitne procese moze da donese samo lose stvari.
[ Srđan Pavlović @ 03.06.2008. 14:08 ] @
@Dzeronimo
Citat:
To što MBP ne košta kao neki prosečan laptop ne znači da je cena nerazumna jer MBP nije neki prosečan laptop.

Pa ko je rekao da je MBP prosecan laptop? Hehe, pa ja sam rekao da je to dobar laptop,
ali da NE VREDI onoliko koliko Steva trazi za njega. To je citava poenta mog thread-a :)
Ti jos ne uvidjas cinjenicu da dva sasvim slicna laptopa kostaju jedan 1300 a drugi 2000 evra? :)
Pa jel realno TOLIKO bolji? :) - pa jes' malo sutra.
[ Dragi Tata @ 03.06.2008. 15:33 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
Kalemiti 32-bitni kernel i 64-bitne procese moze da donese samo lose stvari.

Meh, za desktop mašinu sa ograničenim izborom hardvera, kakav je Mac, mislim da to i nije nerazuman kompromis. Poenta je što Džeronimo priča o "drajverima i aplikacijama" koji ne rade na Visti a rade na Mac-u. Tačno je da 32-bitni Vista drajveri ne rade na 64-bitnoj Visti (mada ne vidim da je to neki problem u praksi - ko pravi 32-bitni drajver za Vistu, napraviće i 64-bitni), ali za aplikacije nije tačno. 32-bitne aplikacije rade na 64-bitnoj Visti bez problema, a u nekim (istina, retkim) slučajevima i brže nego na 32-bitnoj.

Nego, moram da kažem da sam oduševljen Džeronimovom verom u Apple. Potukao je sve one Linuxovce sa kojima sam nekada ratovao ovde ;)
[ Mitrović Srđan @ 03.06.2008. 15:58 ] @
I mene je decko prilicno odusevio koliko vremena potrosi na dokazivanje necega :)
bar cvrsto veruje u ono sto prica :)
[ Ivan Dimkovic @ 03.06.2008. 15:58 ] @
Definitivno, Džeronimo je stvarno za udzbenik marketinga :-) Primer kako Stevine marketinske carolije bivaju sledjene do poslednjeg PR bullet-pointa.

Posebno mi se kod Apple-ovaca svidja insistiranje da Apple na Intelu "NIJE PC" zbog EFI-ja - koji je potpuno nebitna stvar koja ne cini ama bas nista u promeni iskustva rada sa racunarom... ono, za sve ove godine rada sa racunarom me nije ni najmanje zanimalo kakav je BIOS, da li je "BIOS", "EFI" ili "IPL loader" :)

Ali nema veze, to je bio boldovan deo za Apple marketing droide, i vidimo da se jako lepo primio medju drustvancetom, da ne kazem sektom :)
[ degojs @ 03.06.2008. 20:29 ] @
Citat:
Zeljko
Vec sam ranije naveo razloge zbog kojih koristim windows xp u vm okruzenju - exchange i poneki alat koji postoji jedino za windows platformu. Sta tu nije jasno?

Sta tebi nije jasno - da ti trebaju dva operativna sistema?

Citat:
Kakav je uopste problem da se vrti windows u vm-u? Ja to vidim samo kao prednost.

Nikakav, osim sto moras da placas 2 sistema i da se cimas sa takvom konfiguracijom. Ako je to prednost u odnosu na jedan sistem, svaka cast.

Citat:
Da li mogu da teram OS X bez raznog cimanja na pc laptopima? Koliko mi je poznato, ne.

Slazem se da je to mana OSX.

Citat:
Sto se tice hardvera i osx-a, zna se tacno za koje sisteme je taj os predvidjen, tako da nema potrebe da ovo komentiram.

Tacno tako - strogo si ogranicen u pogledu hardvera. Prednost, nema sta :))))

I jos mene pitas - sta mi nije jasno.. LOL
[ degojs @ 03.06.2008. 20:35 ] @
Citat:
Džeronimo:
Pa zar nisi ti u jednoj temi pisao da imaš instaliran Kubuntu?

Ako je Win toliko dobar, zašto ti onda treba Kubuntu?

Ne treba mi. Ja Linux instaliram iz znatiželje i nakon ~2 dana uklonim. Niti jedan se nije zadržao, čak ni pod VMWare.

Osim toga, Linux je besplatan. Malo je drugačije sa Windowsom. Nemoj samo da mi kažeš da ljudi instaliraju Win pored OSX iz znatiželje - pošto nisu upoznati sa Windowsom :)

Citat:
Čudo ne potegneš opet onaj argument da za OS X nema Visual Studio...

Nema potrebe, vidi Željko šta je napisao gore ;)

Citat:
Nego, je l' si razmišljao, možda, kako su korisnici Macova koristili Macove bez Win-a, pre tranzicije na Intel procesore?

Pa nikako, tako reći - zato su i bili na rubu bankrota i sa 1% udela na desktopu. Od propasti ih je spasao MS pozajmicom u kešu, a udeo su povećali od kako je Windows moguće koristiti na Apple hardveru kao dual boot ili preko neke VM.
[ degojs @ 03.06.2008. 20:37 ] @
Citat:
milke:
Evo, ja ga nemam, dakle ti si najobičniji lažov. Za svakog pametnog - kraj diskusije.

E što jes' jes', na tebe nisam računao. Malo sam se za'ebao. Ni Đuru nisam brojao. :)
[ Džeronimo @ 03.06.2008. 21:05 ] @
Citat:
Kernel-1: NE VREDI onoliko koliko Steva trazi za njega. To je citava poenta mog thread-a :)
Ti jos ne uvidjas cinjenicu da dva sasvim slicna laptopa kostaju jedan 1300 a drugi 2000 evra?

Je l' razumeš ti da LED ekrani ne koštaju isto kao neki prosečni ekrani za laptop?

Je l' razumeš ti da kućište koje je celo od aluminijuma ne košta isto kao i plastično kućište?

Je l' razumeš ti da i DVI port, optički digitalni audio ulaz i FireWire 800 port (koje taj PC laptop o kojem pričaš nema) ne rastu na drveću i da i to košta nešto?

Uz MBP dolazi i skoro sve što je prosečnom korisniku računara potrebno od aplikacija, a tu su i razvojni alati za OS X i WebObjects.

Je l' se dobija uz taj PC laptop o kome pričaš, možda, Visual Studio i ASP.NET, kao što se uz MBP dobija Xcode i WebObjects?

Citat:
Kernel-1: Pa jel realno TOLIKO bolji?

Kako kome...

Možda je tebi nebitno kakav je ekran, kakvo je kućište, koje portove ima, koji OS dolazi uz laptop i koji sve softver dolazi uz laptop, ali mnogima to jeste bitno.

Citat:
Dragi Tata: Poenta je što Džeronimo priča o "drajverima i aplikacijama" koji ne rade na Visti a rade na Mac-u. Tačno je da 32-bitni Vista drajveri ne rade na 64-bitnoj Visti (mada ne vidim da je to neki problem u praksi - ko pravi 32-bitni drajver za Vistu, napraviće i 64-bitni), ali za aplikacije nije tačno. 32-bitne aplikacije rade na 64-bitnoj Visti bez problema

Prvo:
Ja nisam ni rekao da 32-bitne aplikacije ne rade na 64-bitnoj Visti.

Pitao sam "Šta da radi neko kome je 64-bitni OS neophodan za posao kojim se bavi ako mu slučajno zatreba i kompatibilnost sa nekom 32-bitnom aplikacijom ili nekim 32-bitnim drajverom, a koristi PC?"

Čuo sam sam po forumima da neke 32-bitne aplikacije za Win ne rade na 64-bitnom Win-u, pa sam zato to pitao.

Između "pitao" i "pričao" postoji razlika.

Drugo:
A šta ako neko ima neki malo stariji hardver (ne samo hardver u računaru, nego i periferije) za koji nema 64-bitni drajver za Vistu?

Citat:
Dragi Tata: Nego, moram da kažem da sam oduševljen Džeronimovom verom u Apple. Potukao je sve one Linuxovce sa kojima sam nekada ratovao ovde ;)

Je l' imate neke bolje argumente?

Aj da vidim ko će da me ubedi da je neki laptop sa plastičnim kućištem, koji nema takav ekran kao MBP, koji nema isti OS kao MBP, koji nema sve portove koje MBP ima... kao "potpuno isti" kao MBP. :)

Nije to neka "vera u Apple", nego jednostavno nisam PC-jevac i vidim očiglednu razliku između onog PC laptopa (o kojem Kernel-1 priča) i MBP.

Citat:
Mitrović Srđan: I mene je decko prilicno odusevio koliko vremena potrosi na dokazivanje necega :)

Ne trošim ja mnogo vremena na dokazivanje nečega, nego samo pišem opširno i odgovaran na poruke upućene meni :)

Lako mi je da pišem opširno kad samo navodim koje su razlike između MBP i tih PC laptopova o kojima Kernel-1 priča jer mi je dovoljno da pogledam specifikacije tih PC laptopova i da vidim koje su razlike.

Kernel-1 i još neki PC advokati se trude da pronađu neki "sličan" laptop i da smisle neke nove argumente, a za to je verovatno potrebno više vremena nego kad neko samo odgovara na nečije poruke bez traganja po Internetu za nekim novim argumentima.

A pogledaj i koji su nickovi najaktivniji na Advocacy... neki PC advokati pišu dosta više poruka od mene.

Citat:
Ivan Dimkovic: Definitivno, Džeronimo je stvarno za udzbenik marketinga :-) Primer kako Stevine marketinske carolije bivaju sledjene do poslednjeg PR bullet-pointa.

Ja samo odgovaram na tvrdnje PC advokata da su ti PC laptopovi "isti" kao MBP i odgovaram na poruke upućene meni.

Na ovoj temi su PC-jevci ti koji prave najveću reklamu za MBP jer kad Kernel-1 i još neki PC advokati počnu da postavljaju pitanja "Koje su razlike između MBP i ovog laptopa?" i "Zašto je MBP skuplji od ovog laptopa?", onda automatski započinju diskusiju o tome po čemu je sve MBP bolji od nekog PC laptopa :)

Neki PC-jevci se ponašaju skoro isto kao kad na TV Shop u studio dovedu nekog lika koji kao ne veruje da je taj proizvod dobar, pa onda postavlja pitanja "A šta taj sokovnik može što sokovnik koji imam kući ne može?" i "Zašto je taj sokovnik bolji od običnog sokovnika?" i tako prave reklamu :)

Neki PC-jevci bi trebali da razmisle o tome pre nego što počnu ponovo da postavljaju pitanja "A šta to MBP može što ovaj laptop ne može?".

Citat:
Ivan Dimkovic: Posebno mi se kod Apple-ovaca svidja insistiranje da Apple na Intelu "NIJE PC" zbog EFI-ja - koji je potpuno nebitna stvar koja ne cini ama bas nista u promeni iskustva rada sa racunarom

Pa nije baš tako.

Da li na PC-ju korisnik može da u Control Panel podesi koji je startup disk (da li će nakon restarta računar da se bootuje sa CD-a, nekog drugog hard diska ili mreže), kao što na Mac može OS X da se podesi u System Preferences, ili na PC korisnik zbog toga mora da podešava BIOS?

Da li BIOS na PC može da se jednostavno updateuje kao što se na Mac updateuje EFI (Software Update preuzme update za EFI i onda kaže korisniku da isključi računar i nekoliko sekundi da drži "Power" dugme dok se ne čuje zvučni signal... a kad korisnik to uradi, onda se EFI updateuje, restartuje se računar i to je to) ili je na PC update BIOS-a nešto što ipak nije toliko jednostavno?

Da li na nekom PC-ju može ovoliko jednostavno da se instalira dodatni hard disk: http://www.youtube.com/watch?v=lvIGllTF3mA
Ili je na PC-ju potrebno da se podešava i koji je hard disk "Master" i takve stvari kad se dodaje hard disk?

Pogledaj i ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Extensible_Firmware_Interface

Tu može da se pročita o još nekim prednostima EFI-ja.

A još jedna prednost EFI-ja je i to što EFI nije nešto što je zastarelo, tako da možemo da se podsmevamo PC-ju kao nečemu što se još zasniva na nekoj jako zastareloj tehnologiji kao što je BIOS :)

Citat:
Ivan Dimkovic: vidimo da se jako lepo primio medju drustvancetom, da ne kazem sektom :)

E, ajde odi na Tehnopolis, pa pogledaj kakve komentare ostavljaju PC-jevcu na delu predviđenom za Mac.

Skoro da nema članka u delu za Mac, a da se ne pojave neki PC-jevci koji pokušavaju da ubede ljude da je PC kao bolji.

I posle kažete da smo mi "sekta"?

A treba podsetiti i da su prvi računari koji su bili pravljeni baš za kućnie korisnike bili Apple računari, pa je kasnije na toj istoj ideji nastala PC platforma.

Kako smo to "sekta" ako je PC platforma nastala na Appleovoj ideji?

[ degojs @ 03.06.2008. 21:25 ] @
Hahaha, malo sutra, nisi ti to lepo pitao već po običaju:

Citat:

Znači opet autogol..
[ Ivan Dimkovic @ 03.06.2008. 21:25 ] @
Citat:

Ili je na PC-ju potrebno da se podešava i koji je hard disk "Master" i takve stvari kad se dodaje hard disk?

Da li je tebi poznato da je PATA standard na PC-ju umro jos pre nekoliko godina? :) SATA diskovi su uvek masteri ;-)

Citat:

Appleova ideja je da se proprietary hardver koji je cesto mediokritetski prodaje za masne pare - tu nema ni jedne dodirne tacke sa PC platformi koja je od samog starta bila otvorena i gde je samo trziste regulisalo cene.
[ degojs @ 03.06.2008. 21:39 ] @
Citat:

Čak i da nije slučaj ovo što ti je Ivan napisao --- ovakve ste vi priče pričali i za Intelove x86 procesore i klasični PC hardver, pa znamo kako je završila ta priča.

Citat:

Sorry, PC platforma je otvorene arhitekture i zato je uspela. PC možeš da kupiš i bez softvera, a i OS koji je glavni pogon za PC (Windows) nije ograničen na hardver jedne firme.

Apple sa takvim poslovanjem nema mnogo veze. Tj. upravo obrnuta politika ga je dovela do skoro pa bankrota. A upravo okretanje ka klasičnoj PC platformi ga je i izvuklo od propasti.

Taj fazon da ti određeni OS možeš da teraš na hardveru samo jedne kompanije je kod normalnih ljudi prošao u vreme C64, Spektruma, Amige i ST-a. Ono što je najsmešnije jeste da su nabrojani bar imali neki specifičan hardver (npr. procesori, video čipovi, itd), sa Macom ni to nije slučaj :)
[ Srđan Pavlović @ 03.06.2008. 22:03 ] @
@Dzeronimo - razumem ja sasvim dobro koliko sta kosta, ne brini ;)
Narocito dobro razumem kada je neko bezobrazan i pokusava da zaradi
na nekome, prodajuci mu maglu ;)

i stvarno - ona prica da se na Mac-u lakse flashuje bios nego na
PC-u... daj se malo uozbilji :)

(ah, izvini to se tamo ne zove BIOS, sad se setih)

Mislim to zaista nisu "bejzik instrukcije", to je na Apple-u nesto sasvim drugo :)

(znas onaj kao - "E.. F.. I.. - Djoooleeee, pa ovako se ne pise rech BIOS!" :)

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 03.06.2008. u 23:24 GMT+1]
[ Džeronimo @ 04.06.2008. 00:15 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Appleova ideja je da se proprietary hardver koji je cesto mediokritetski prodaje za masne pare - tu nema ni jedne dodirne tacke sa PC platformi

Da ponovim šta sam napisao:

Citat:
A treba podsetiti i da su prvi računari koji su bili pravljeni baš za kućnie korisnike bili Apple računari, pa je kasnije na toj istoj ideji nastala PC platforma.

Šta, kao PC platforma nije nastala na toj ideji?

A što se tiče toga da se neki hardver prodaje sa masne pare... pa pogledaj bre VAIO TZ :)

Em što je VAIO TZ deblji od MacBook Air, em što je slabiji od MacBook Air, em je skuplji od MacBook Air :)

Citat:
Ivan Dimkovic: koja je od samog starta bila otvorena

Ako je PC platforma bila "otvorena od samog starta", zašto su onda neki proizvođači IBM PC klonova morali da rade reverse engineeringom BIOS-a da bi mogli da naprave svoj model PC-ja?

Pa zašto bi to neki proizvođač računara uopšte radio ako je BIOS "otvorena tehnologija"?

Citat:
degojs: ovakve ste vi priče pričali i za Intelove x86 procesore

A je l' znaš ti koliko su se x86 procesori promenili od tada?

Ranije su razlike između x86 i PowerPC procesora bile dosta veće nego danas.

Nego, ako su x86 procesori ranije bili toliko dobri, zašto onda većina današnjih smartphoneova ima ARM procesor, a ne neki tih procesora?

Citat:
Kernel-1: Narocito dobro razumem kada je neko bezobrazan i pokusava da zaradi na nekome, prodajuci mu maglu ;)

A ti kao samo pokušavaš da pomogneš ljudima prijateljskim savetom da ne naprave grešku i kupe "maglu", pa si zato i onomad na Mac delu foruma pokušavao da nam objasniš kako je kao "bolje" da se umesto MacBooka kupi neki PC laptop sa Slackware?

Citat:
Kernel-1: i stvarno - ona prica da se na Mac-u lakse flashuje bios nego na
PC-u... daj se malo uozbilji :)

(ah, izvini to se tamo ne zove BIOS, sad se setih)

Ti si taj koji treba da se uozbilji.

Uzmi i pročitaj šta je EFI: http://en.wikipedia.org/wiki/Extensible_Firmware_Interface

Da si to pročitao video bi da EFI uopšte nije isto što i onaj BIOS koji PC-ji imaju.

Citat:
Kernel-1: Mislim to zaista nisu "bejzik instrukcije", to je na Apple-u nesto sasvim drugo :)

Naravno da je nešto sasvim drugo jer EFI ima mnogo veće mogućnosti od BIOS-a.

Umesto što lupaš gluposti, uzmi i pročitaj šta je EFI, a šta je BIOS.

A i "BIOS" ne ze znači "bejzik instrukcije", nego "Osnovni ulazni/izlazni sistem" (Basic Input/Output System).
[ degojs @ 04.06.2008. 00:32 ] @
Citat:
Nego, ako su x86 procesori ranije bili toliko dobri, zašto onda većina današnjih smartphoneova ima ARM procesor, a ne neki tih procesora?

Pričamo o klasičnim PC kompjuterima, a ne o glupim telefonima. Ili super kompjuterima.

Osim toga, što se hardvera tiče, nije u pitanju bio samo procesor.

A i operativni sistem je nešto bio tako dobar da su ga sahranili..
[ Srđan Pavlović @ 04.06.2008. 11:36 ] @
Jes u pravu si za bejzik instrukcije, to mi je bio lapsus - basic i/o system.

A EFI, koliko sam procitao potice od Intela:

Citat:
The EFI specification was originally developed by Intel
(wikipedia)

Citat:
A ti kao samo pokušavaš da pomogneš ljudima prijateljskim savetom da ne naprave grešku i kupe "maglu", pa si zato i onomad na Mac delu foruma pokušavao da nam objasniš kako je kao "bolje" da se umesto MacBooka kupi neki PC laptop sa Slackware?

Nije "kao bolje", nego je bolje :) - imas brzi, sigurniji i jeftiniji sistem :) - koliko mi je poznato, Linux se pokazao kao sigurniji od MacOS X-a ;)
(a u svemu tome je naglasak na onome JEFTINIJI, narocito kada se radi o ovoj temi)
[ Ivan Dimkovic @ 04.06.2008. 11:50 ] @
Citat:

LOL - pa mozda zato sto x86 procesori nikad nisu ni bili predvidjeni za mobilne telefone? Bas kao sto ARM procesori nisu bas za desktop :)

Prvi x86 procesor koji ce imati termalne i power karakteristike za mobilne telefone ce biti Intel Moorestown, naslednik trenutnog ATOM-a koji ce se pojaviti u drugoj polovini 2009 i potpuno sam siguran da ce oduvati ARM iz smartphone segmenta.

Mislim, ovo vec postaje bizarno, zameras desktop procesorima sto nisu mogli da se guraju u telefone... pa to je kao da se zalis na Ferrari zato sto ne mozes da ga parkiras u mesto predvidjeno za Smart.

Citat:

Em što je VAIO TZ deblji od MacBook Air, em što je slabiji od MacBook Air, em je skuplji od MacBook Air :)

LOL jos jednom :) Sony Vaio TZ je, ako nisi primetio, znacajno manji od Air-a i za razliku od Air-a ima mogucnost za 10-12h nezavisnog rada sa jednom baterijom. Sto je upravo ono sto je potrebno subnotebook-u - velika autonomija i prenosivost.

Mislim da nema potrebe objasnjavati sta to znaci - meni treba laptop za rad u avionu i napolju, a ne za kurcenje i jurenje AC prikljucka ;-)

Evo trenutno sam u vozu koji ide iz Berlina za Stutgart - put traje 6h, i nemaju sva sedista AC prikljucak - sa Vaio TZ-om cu potrositi oko 50% baterije uz rad sve vreme puta, dok bi Air odapeo vec negde na 2/3 puta.

Air je potpuno promasen proizvod koji se uvaljuje za masne pare.
[ Srđan Pavlović @ 04.06.2008. 13:47 ] @
Citat:
dok bi Air odapeo vec negde na 2/3 puta.

i pritom bi ti jajca bila tvrdo kuvana :)))
[ tosa @ 05.06.2008. 10:46 ] @
Mek je marketing oružije homoseksualaca a reklamira se na isti način
kao i ostali homo ili homo frendli proizvodi - "in" je imati meka.
Džeronimo, pogledaj malo istoriju računara o kojoj toliko pričaš pa ćeš,
nadam se, shvatiti šta predstavlja ta tvoja šarena zagrižena jabuka.
A možda već znaš za sve to ali ti se dopada ideja?

"Pro" mašina sa hardom na 4200rpm - kretenizam!

[ Mitrović Srđan @ 05.06.2008. 10:53 ] @
LOL mozes da pojanis odakle to da je Mac marka homoseksualaca?
Znaci sve sto je In i Fensi to je za gej populaciju?
Kretenizam bas lepo kazes.
[ Džeronimo @ 05.06.2008. 14:29 ] @
Citat:
degojs: A i operativni sistem je nešto bio tako dobar da su ga sahranili..

Pa Macovi su sa OS 9 prešli na OS X, ne na neki OS za PC-je.

Isto kao što ste vi sa Win98 (koji je zasnovan na DOS-u) prešli na Win2000 i WinXP (koji su zasnovani na WinNT).

Citat:
Kernel-1: A EFI, koliko sam procitao potice od Intela

Pa šta ako je Intel napravio EFI?

To što je Intel napravio EFI uopšte ne znači da je EFI kao "isto" što i onaj BIOS koji IBM PC Compatible računari imaju.

Citat:
Kernel-1: Nije "kao bolje", nego je bolje :)

To što ti misliš da je Slackware "bolji" ne znači da i ljudi na Mac delu foruma (gde si ti preporučivao Slackware) tako mise :)

Velika većina ljudi ne deli tvoje mišljenje jer i pored toga što je Slackware besplatan i što radi i na jeftinom hardveru, vrlo retko ko koristi Slackware, a pogotovo nije primećena neka masovna migracija korisnika OS X-a na Slackware :)

Ako nekom treba user-friendly OS, koji ima odličnu podršku za multimediju i za koji postoji veliki broj komercijalnih aplkacija, onda taj tvoj Slackware nema šta da traži tu jer nije user-frienldy ni kao WinXP, a kamoli kao OS X, niti ima toliko dobru podršku za multimediju koliko OS X ima, a i velika većina programa koji postoje za OS X ne postoje za Slackware.

Preporučivati laptopove sa Slackwareom na Mac delu foruma kao neko "bolje rešenje" od MacBooka ima isto toliko smisla koliko i preporučivati nekoj štampariji opremu za automehaničarsku radionicu kao "bolje rešenje" od štamparske mašine :)

Citat:
Kernel-1: a u svemu tome je naglasak na onome JEFTINIJI

I šta onda?

Šta korisnicima Macova znači to što je Slackware besplatan, ako za Slackware ne postoji velika većina programa koji postoje za OS X?

Šta korisnicima Macova znači to što je Slackware besplatan, ako Slackware nije jednostavan za korišćenje ni koliko je to WinXP, a kamoli kao OS X?

Pa je l' ti misliš da je svima toliko bitno da je nešto što je moguće jeftinije, da će kao svi da pređu na Slackware samo da bi uštedeli?

Citat:
Ivan Dimkovic: LOL - pa mozda zato sto x86 procesori nikad nisu ni bili predvidjeni za mobilne telefone? Bas kao sto ARM procesori nisu bas za desktop :)

Prvi x86 procesor koji ce imati termalne i power karakteristike za mobilne telefone ce biti Intel Moorestown, naslednik trenutnog ATOM-a koji ce se pojaviti u drugoj polovini 2009 i potpuno sam siguran da ce oduvati ARM iz smartphone segmenta.

Pa isto kao što taj Moorestown i ATOM spadaju u x86 procesore, tako i ARM spada u RISC procesore.

A RISC procesori poput PowerPC procesora svakako jesu za desktop.

Pa bre i XBox 360 ima procesor zasnovan na RISC arhitekturi.

Degojs je rekao "ovakve ste vi priče pričali i za Intelove x86 procesore", na šta sam ja odgovorio da su se x86 dosta promenili od tada (od vremena pre tranzicije Macova na Intel) i pitao zašto onda većina smartphoneova ima neki ARM procesor (koji je zasnovan na RISC arhitekturi), a ne neki x86 procesor, ako su x86 procesori i ranije bili toliko dobri.

Ako su x86 procesori bili jednako dobri i ranije, zašto onda još sredinom osamdesetih nije napravljen neki x86 procesor koji je sličan ARM procesorima?

Poenta je da su se x86 procesori vremenom dosta promenili, tako da su današnji x86 procesori (Core2Duo) dovoljno dobri i za Macove.

Pentium4 procesori nisu ni približno toliko dobri kao Core2Duo procesori.

Citat:
Ivan Dimkovic: Mislim, ovo vec postaje bizarno, zameras desktop procesorima sto nisu mogli da se guraju u telefone... pa to je kao da se zalis na Ferrari zato sto ne mozes da ga parkiras u mesto predvidjeno za Smart.

Pa ako su procesori zasnovani na RISC arhitekturi (ARM procesori) mogli da stanu u mobilne telefone i da ne troše previše struje, zašto onda neko nije ranije napravio neki x86 procesor koji može da stane u mobilne telefone i koji ne troši previše struje, ako je x86 arhitektura i ranije bila toliko dobra?

Citat:
Ivan Dimkovic: LOL jos jednom :) Sony Vaio TZ je, ako nisi primetio, znacajno manji od Air-a

Evo koje su dimenzije:

VAIO TZ:

Širina: 10.9"
Dubina: 7.8"
Visina: 0.8" - 1.17"

MacBook Air:

Širina: 12.8''
Dubina: 8.94''
Visina: 0.16'' - 0.76''

Ne vidim da je VAIO TZ baš nešto "značajno manji".

VAIO TZ je samo u dubinu (za oko jedan inč) i širinu (za oko dva inča) manji od Air, ali je zato skoro duplo deblji.

Ako se izračuna koji laptop koliko kubnih centimetara zauzima, onda je Air manji :)

Kolko vidim na Sonyjevom sajtu, VAIO TZ sa C2D na 1,33GHz (model koji nema SSD) košta 2499 dolara.

MacBook Air sa C2D na 1,6GHz košta 1799 dolara.

I posle kažete da su Macovi "precenjeni", da se prodaju za "masne pare" i da su slični PC-ji kao "znatno jeftiniji"?

Razlika u ceni između Aira i tog modela VAIO TZ je 800 dolara.

A MacBook Air opet ima jači procesor i Intel GMA X3100 grafiku (taj VAIO TZ ima Intel GMA 950 grafiku) :)

Pa šta to u tom VAIO TZ-u vredi toliko, da je toliko skuplji od Aira, iako je slabiji od Aira?

Citat:
Ivan Dimkovic: za razliku od Air-a ima mogucnost za 10-12h nezavisnog rada sa jednom baterijom

Je l' to sa onom velikom baterijom koja viri iz kućišta i za koju treba doplatiti još 100 dolara? :)

Pa onda se tom laptopu povećavaju dimenzije (obzirom da baterija viri iz kućišta) i onda je još skuplji od Aira :)

Citat:
tosa: Džeronimo, pogledaj malo istoriju računara o kojoj toliko pričaš pa ćeš,
nadam se, shvatiti šta predstavlja ta tvoja šarena zagrižena jabuka.

Evo šta predstavlja ta jabuka:

Pročitaj ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Computers#Logos

Pročitaj i ko je Isak Njutn: http://en.wikipedia.org/wiki/Sir_Isaac_Newton

A posebno obrati pažnju na ovaj deo: http://en.wikipedia.org/wiki/Sir_Isaac_Newton#Newton.27s_apple

Citat:
tosa: A možda već znaš za sve to ali ti se dopada ideja?

Da, znam šta znači, samo ne znam šta vi PC-jevci imate protiv Njutna.

Je l' ste to imali slabe ocene iz fizike, pa vam je sad Njutn kriv?

Citat:
tosa: "Pro" mašina sa hardom na 4200rpm

A je l' te tera neko da ugrađuješ sporiji hard disk?

Podrazumevani model MacBook Pro-a ima hard disk na 5200rpm.

[ Ivan Dimkovic @ 05.06.2008. 14:35 ] @
Vidi, Dzeronimo - ne zelim da se natezem sa tobom, ali meni treba laptop koji radi vise od 4h sa baterijom, a da je dovoljno mali... Air ispada, ostaje TZ...

Air je potpuno business unfriendly racunar, za pocetak nema LAN konektor, a dobar deo kompanijskih IT mreza ne dozvoljava WiFi, zatim ima bateriju koja je u laptopu i tesko se menja, sto je jos idiotskiji minus...

Skupa igracka, eto sta je..

Citat:

Pa isto kao što taj Moorestown i ATOM spadaju u x86 procesore, tako i ARM spada u RISC procesore.

Nope, x86 nema veze sa CISC/RISC pricom, posto vecina modernih procesora x86 instrukcije i ovako i onako prevodi u interne mikroinstrukcije koje su RISC-like.

To sto je procesor RISC nema blage veze sa njegovom primenom u mobilnom trzistu - tu su u igri neki drugi parametri, a ponajvise potrosnja struje. Tacno je da x86 dekodiranje zauzima dodatni deo silikona, ali to i nije bas nesto bog zna kako problematicno ako se uzme u obzir da je u, recimo, ATOM-u najveci potrosac kes.
[ Srđan Pavlović @ 05.06.2008. 16:45 ] @
@Dzeronimo

Citat:
To što ti misliš da je Slackware "bolji" ne znači da i ljudi na Mac delu foruma (gde si ti preporučivao Slackware) tako mise :)

Pa ok, i sta s tim? Svako ima svoje misljenje, pa tako i ljudi "iz Mac dela foruma"

Citat:
Velika većina ljudi ne deli tvoje mišljenje...

Netacno :)

Citat:
...jer i pored toga što je Slackware besplatan i što radi i na jeftinom hardveru, vrlo retko ko koristi Slackware, a pogotovo nije primećena neka masovna migracija korisnika OS X-a na Slackware :)

Pa korisnici OS-X-a naravno nece migrirati na slackware jer Apple racunari rade sa OS-X-om.
Dakle, onaj ko je kupio Apple racunar, sigurno ga nije kupio da bi na njega instalirao Slackware :))

Vecina ljudi u Srbiji nema novaca da se proserava sa Apple-om (a i mnogi na zapadu),
i koristi uglavnom PC Laptopove sa Windowsom, a ja sam Slackware pomenuo tamo u temi
jer bih ja njega stavio na Laptop racunar, i imao bih sigurniji, mnogo jeftiniji, a kao sto kazu testovi iz ove teme - i brzi racunar :)
Ne znam sta si se uhvatio bas za taj Slackware, njega sam pomenuo jer vazi za vrlo brz, rock-solid,
stabilan i siguran sistem, ali moze i bilo koji drugi Linux.

Hteo sam ovde da okacim jos jednu sliku nekih uporednih testova, ali se bojim
da ako koristis Safari ne budem odgovoran za neko sranjje na tvom racunaru, posto je slika
u onom Apple-BreakDown formatu :)
[ Mitrović Srđan @ 05.06.2008. 17:44 ] @
Pa ako cemo o browserima ni IE se ne dici preteranom sigurnoscu. Za razliku od njega
Safari bar ume da renderuje CSS itd kako treba. IE je obican bloatware koji moze da sluzi
- nicemu. Takodje bas me zanima koji je broj korisnika Mac OS X koji su propatili zbog
rupa u Safariju, koliko njih je imalo gubitke bilo kakve prirode, za razliku od IE ekvivalenata.

Sto se tice poredjenja slackware-a i OS X - neumesno. Prvo slackware ne moz da se posmatra
uopste kao iole upotrebljiv desktop sistem a kamoli da se govori o nekom super usability.
OS koji nije u stanju da podesi tockic misa OOTB i instalacija je u maniru shell dialog-a koji vuku shell scripte , smesno.
[ Srđan Pavlović @ 05.06.2008. 18:36 ] @
Pa ja nigde nisam hvalio IE :)

Ne razumem zasto Slackware ne moze da se posmatra kao
desktop upotrebljiv sistem. Ovo je glupost, isti GNOME ili
KDE koji je na Ubuntu-u imas i na Slekveru, a oba su sasvim
OK, i upotrebljiva...
Instalacija je vrlo dobro resena kod Slack-a.
Pa svaka instalacija ti je skriptovani proces u sustini, a meni je zaista
svejedno da li svoj username ili nesto drugo upisujem u text
okruzenju ili u necemu sarenijem, sustina je ista, beznacajnost takvih razlika bi
bar ti kao programer mogao da primecujes.

I ja nisam naveo Slackware kao "kralja desktop usabilitija" nego kao
odlicnog u segmentu sigurnosti, stabilnosti i brzine.

No, ovde je tema precenjeni BMP, da se vratimo :)
[ Ivan Dimkovic @ 05.06.2008. 18:55 ] @
Pa sad, IE se definitivno popravio i IE7 ima vrlo malo sigurnosnih propusta.

To je razlika izmedju Microsofta i Apple-a - Microsoftov softver je bio sigurnosni promasaj tj. prava katastrofa, setimo se IIS4, IE5, Win XP pre SP2 i sl... ali je Microsoft naucio lekciju i progutali su ponos, cancelovali izlazak glavnog proizvoda i odlozili ga na 2 godine dok se kod ne prepravi iz temelja kako bi bio sigurniji.

Treba pogledati broj otkrivenih vuln-ova za IIS6, IE7, Vistu, Server 2008 - i vidi se izuzetan pomak u odnosu na proslost. IIS je sada manje "busan" od Apache-a, sto je definitivno za svaku pohvalu.

Apple je, sa druge strane, i dalje vrlo arogantan a Safari je vec duze vremena jedna bagovita aplikacija koja je incident koji ceka da se dogodi - na cistu srecu ne postoji "komuna" pisaca malware-a za Mac, posto je Safari toliko nesiguran da bi vrlo lako mogao sluziti kao vektor za inficiranje... Mac-ovci imaju srecu da ih pisci virusa ne zarezuju.

Ali to ne znaci da Safari treba da ostane busan ko sito i da se Apple tako ponasa - zbog te busnosti je moguce imati planirane napade i industrijsku spijunazu - takvi napadi su mnogo gori nego mass-produced worm-ovi i jedini razlog zasto to nije high-profile je zato sto je Apple u poslovnom svetu i dalje vrlo nepopularan, pa je jako malo firmi koje kupuju Apple hardver.
[ Mitrović Srđan @ 05.06.2008. 20:43 ] @
IE je obicno djubre od browsera koji su opste poznati svima. Da ne dolazi bundlovan sa
Win verovatno bi imao mizeran market share. I ja sam se doooosta nadao promenama
sa IE7 ali jednostavno jos uvek je katastrofa. Lepo ima popup blokere, pici u protected modu
ali opet je uzasan za sve web developer i krajnje korisnike.

Tacno je da APPLE uopste ne mari za sigurnost kako svog OS tako i bundlovanih aplikacija
to sam vec navodio na vise mesta.
[ Džeronimo @ 07.06.2008. 11:45 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Vidi, Dzeronimo - ne zelim da se natezem sa tobom, ali meni treba laptop koji radi vise od 4h sa baterijom, a da je dovoljno mali... Air ispada, ostaje TZ...

Razumem ja to da tebi više odgovara VAIO TZ nego Air i pored toga što je VAIO TZ skuplji od Aira, ali i vi trebate da razumete da isto tako nekom više odgovara MacBook Pro nego neki PC laptop i pored toga što postoje jeftini PC laptopovi.

Ako tebi više odgovara VAIO TZ nego Air i pored toga što je Air jeftiniji, zašto je onda toliko "neverovatno" da nekom više odgovara MBP nego neki PC laptop i pored toga što postoje jeftini PC laptopovi?

Citat:
Ivan Dimkovic: Nope, x86 nema veze sa CISC/RISC pricom

A je l' sam ja to rekao?

Rekao sam da isto kao što se taj Moorestown procesor ubraja u x86 procesore, tako se i ARM procesori ubrajaju u RISC procesore, što znači da to što su ARM procesori namenjeni za mobilne uređaje ne znači da su svi RISC procesori namenjeni za mobilne uređaje, isto kao što ne znači da su svi x86 procesori za mobilne uređaje samo zato što je taj Moorestown namenjen mobilnim uređajima.

Citat:
Ivan Dimkovic: vecina modernih procesora x86 instrukcije i ovako i onako prevodi u interne mikroinstrukcije koje su RISC-like

Pa ja sam i rekao da su razlike između x86 procesora i RISC procesora danas dosta manje nego što je to bio slučaj osamdesetih i devedesetih.

Rekao sam i da su sada x86 procesori dovoljno dobri i za Mac.

Pre tranzicije Macova na Intel je razlika u performansama između RISC procesora i x86 procesora bila veća nego što je danas, tako da je valjda logično zašto su tada RISC procesori bili bolji izbor za Mac.

Citat:
Kernel-1: Netacno :)

Ako je "netačno" da većina ljudi ne misli da je Slackware "bolji" OS, kako onda objašnjavaš činjenicu da velika većina ljudi ne koristi Slackware i pored toga što je Slackware besplatan i što radi i na jeftinom hardveru?

Citat:
Kernel-1: Pa korisnici OS-X-a naravno nece migrirati na slackware jer Apple racunari rade sa OS-X-om

Pa zašto si onda na Mac delu foruma predlagao ljudima laptopove sa Slackwareom?

Citat:
Kernel-1: Vecina ljudi u Srbiji nema novaca

Al' ti si predlagao to na Mac delu foruma, a ne na nekom delu foruma gde su većina učesnika u diskusijama PC-jevci :)

Citat:
Kernel-1: ja sam Slackware pomenuo tamo u temi jer bih ja njega stavio na Laptop racunar, i imao bih sigurniji...

A gde to piše da je Slackware sigurniji?

Pogotovo što je na Slackware korisnik podrazumevano root.

Je l' oćeš da pojasniš, kako je to računar sigurniji ako je korisnik root?

Citat:
Kernel-1: a kao sto kazu testovi iz ove teme - i brzi racunar :)

Valjda si primetio da su ti testovi koje si postavio sa Win, a ne sa OS X.

Ne znam kako ti iz tog testa vidiš da je Slackware kao "brži od OS X-a" ako je taj benchmark rađen na Win, a ne na OS X.

A i ako nisi koristio Mac, kako onda uopšte znaš koliko brzo OS X radi na Macu?

Nego, ajde da vidimo koliko dugo računaru sa Slackwareom treba da se podigne: http://www.youtube.com/watch?v=vH137dRHxp4

Šta Slackware toliko dugo učitava kad nema mnoge stvari koje OS X ima?

A evo MacBooku sa Leopardom koliko treba: http://www.youtube.com/watch?v=TI-nzm7jF8A

Evo i koliko MacBooku sa Tigrom treba da se podigne: http://www.youtube.com/watch?v=ffhaRv9B5RM

Leopard ima i QuickLook i CoverFlow i TimeMachine i više fancy efekata od Tigra i još svašta što Tigar nema, pa se verovatno zato Tigar brže podiže, ali se opet Mac sa Leopardom podiže prilično brže od nekog PC-ja sa Slackwareom.

A zašto toliko dugo treba Slackwareu da se podigne ako nema jako puno stvari koje Leopard ima?

Citat:
Kernel-1: moze i bilo koji drugi Linux

Ako nekom treba baš OS X i programi koji postoje samo za OS X, onda ni jedan Linux ne može da za to bude "bolje rešenje" od OS X-a.

Citat:
Kernel-1: Ne razumem zasto Slackware ne moze da se posmatra kao desktop upotrebljiv sistem. Ovo je glupost, isti GNOME ili KDE koji je na Ubuntu-u imas i na Slekveru, a oba su sasvim OK, i upotrebljiva...

Pa upotrebljivost desktop OS-a se ne meri samo time kakav je desktop :)

Upotrebljivost računara u velikoj meri zavisi od toga koliko dobro korisnik zna da koristi OS na računaru (što je neki OS manje user-friendly, to je veća verovatnoća da korisnik neće da zna da uradi nešto) i da li korisnik može da nađe aplikacije za sve što mu treba.

Evo, na primer, pogledaj sledeću temu: http://www.elitesecurity.org/t166231-Webcamera-na-Slackware

Ako korisnik ne ume da pokrene Web kameru na Slackwareu, a kad pita na forumu kako da namesti to ne dobije odgovor, šta mu onda znači to što ima Web kameru?

Citat:
Kernel-1: Instalacija je vrlo dobro resena kod Slack-a

Možda se tebi sviđa da tako instaliraš programe, ali velika većina ljudi više voli kad se programi instaliraju na nekoliko klika mišem.

Citat:
Kernel-1: Pa svaka instalacija ti je skriptovani proces u sustini

Ako je na Linux tako, to ne znači i da je na svim ostalim OS-evima tako.

Na OS X se većina aplikacija instalira tako što se samo stavi negde na hard disk, nakon čega korisnik može odmah da pokrene tu aplikaciju bez potrebe da prolazi kroz neki proces instalacije te aplikacije.
[ Srđan Pavlović @ 07.06.2008. 12:22 ] @
@Dzeronimo

Citat:
A gde to piše da je Slackware sigurniji?

Pogotovo što je na Slackware korisnik podrazumevano root.

Je l' oćeš da pojasniš, kako je to računar sigurniji ako je korisnik root?

Hehe, pa ti si stvarno lik, moram ti odati "priznanje" :)))

Dzeronimo, veruj ti u sta hoces ali Slackware JESTE sigurniji OS od MacOS X-a :)

I da, Slackware nije za totalne debile to nigde nisam ni rekao, nego za nekog ko ipak malo nesto i zna,
i tvoj argument za nesigurnost Slackwera je zaista smesan i nema veze sa zivotom.
Koliko se dugo bootuje Slackware zavisi od toga sta si mu ti rekao da ucitava
pri boot-u, koji servisi se dizu, itd.

Citat:
Pa zašto si onda na Mac delu foruma predlagao ljudima laptopove sa Slackwareom?

Mislim da sam ti ovo objasnio vec jedno 18 puta do sada, ako jos nisi u mogucnosti da
shvatis, sta da ti radim, ja necu da objasnjavam do besvesti, radi se o CENI PROIZVODA,
koja je u slucaju MBP-a preterana.

Citat:
Ako nekom treba baš OS X i programi koji postoje samo za OS X, onda ni jedan Linux ne može da za to bude "bolje rešenje" od OS X-a.

A takvih kojima "bas treba OS-X, ne mogu bez njega" - iman taman dovoljno da Steva
moze opusteno da lupa po usima sa svojim cenama, tako da mu verovatno iz tog razloga ne pada
napamet da formira normalnije cene.

/edit: hehe, onaj video sto si postavio je bas cool - sa sve podesenim full testom memorije u biosu :)) - da ne racunas mozda i to u boot time OS-a? :)
(evo tebi malo butovanja linuxa na jadnom eee-u: http://www.youtube.com/watch?v...w0-ZEg&feature=related :)))
(i domaci zadatak za Stevu: http://www.youtube.com/watch?v...1oa4N8&feature=related)

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 07.06.2008. u 13:55 GMT+1]
[ Džeronimo @ 07.06.2008. 14:24 ] @
Citat:
Kernel-1: Dzeronimo, veruj ti u sta hoces ali Slackware JESTE sigurniji OS od MacOS X-a :)

Da li može da se zna po čemu ili neko samo treba da ti veruje na reč jer si napisao JESTE velikim slovima?

Tako svako može da napiše nešto za neki OS, ali za ozbiljnu diskusiju su valjda potrebni i neki argumenti, a ne samo da se napiše JESTE velikim slovima.

To što u svetu ima neuporedivo manje računara sa Slackwareom nego što ima Macova nije dovoljan argument da računar sa Slackwareom proglasiš sigurnijim.

Citat:
Kernel-1: I da, Slackware nije za totalne debile to nigde nisam ni rekao, nego za nekog ko ipak malo nesto i zna

Oćeš da kažeš da su prosečni korisnici računara "debili" ako ne žele da uče kako funkcioniše Linux i ako ne znaju kako da rade nešto iz terminala i kako da kompajliraju neki program?

Je l' si razmišljao, možda, da ne vole svi da za nešto što bi moglo da se uradi na klik mišem uče neke komande i da uče kako da edituju neke konfiguracione fajlove?

Citat:
Kernel-1: i tvoj argument za nesigurnost Slackwera je zaista smesan i nema veze sa zivotom

A gde sam ja to kao rekao da je Slackware nesiguran?

Koji to "moj argument"?

To što sam ti rekao da navedeš neke argumente za to (valjda imaš neke argumente) ne znači da sam rekao da je taj Linux nesiguran.

A da li je bolje da je root podrazumevano onemogućen ili da je korisnik podrazumevano root možeš da pitaš i na Linux delu foruma, pa pogledaj šta će da ti kažu.

Citat:
Kernel-1: Koliko se dugo bootuje Slackware zavisi od toga sta si mu ti rekao da ucitava pri boot-u, koji servisi se dizu, itd.

Znam ja da će brže da se učita ako korisnik isključi razne servise, ali nije o tome reč ovde.

Pitanje je bilo: A zašto toliko dugo treba Slackwareu da se podigne ako nema jako puno stvari koje Leopard ima?

Evo, na primer, Tigar nema sve što Leopard ima, pa možeš da vidiš koliko se brzo bootuje: http://www.youtube.com/watch?v=ffhaRv9B5RM

A i Tigar ima mnoge stvari koje Slackware nema.

Je l' može taj Slackware da se podigne za manje od 15 sekundi zajedno sa KDE-om, Compizom, brdom aplikacija, podrškom za kompletan hardver u računaru (da ne isključuješ razne drajvere), podrškom za štampače (da ne isključuješ CUPS) i bez isključivanja ostalih servisa?

Citat:
Kernel-1: Mislim da sam ti ovo objasnio vec jedno 18 puta do sada, ako jos nisi u mogucnosti da shvatis, sta da ti radim, ja necu da objasnjavam do besvesti, radi se o CENI PROIZVODA

Je l' razumeš ti šta te ja pitam?

Zašto si na Mac delu foruma preporučivao laptopove sa Slackwareom ljudima kojima treba Mac?

Pa to je ko si otišo na sajam automobila i da odeš do dela gde su Mercedesi da ubeđuješ ljude da kupe neki jeftiniji auto :)

A što se tog argumenta "radi se o CENI PROIZVODA" tiče... pa niko na toj temi nije ni pominjao da hoće neki jeftin laptop, niti da razmišlja o kupovini nekog PC-ja, a čak je i u naslovu teme stajalo "Rešio sam da kupim MacBook", al' ti si ipak odlučio da posavetuješ ljude da kupe PC laptop sa Slackwareom, iako niko nije ni tražio savet nekog PC korisnika.

Misliš da ljudi na Mac delu foruma kao "ne znaju" da postoje jeftini PC-ji i da koriste Mac samo zašto što možda "nisu čuli" za neku drugu platformu?

Da ponovim šta sam napisao u jednoj od prethodnih poruka:

Citat:
Šta korisnicima Macova znači to što je Slackware besplatan, ako za Slackware ne postoji velika većina programa koji postoje za OS X?

Šta korisnicima Macova znači to što je Slackware besplatan, ako Slackware nije jednostavan za korišćenje ni koliko je to WinXP, a kamoli kao OS X?

Pa je l' ti misliš da je svima toliko bitno da je nešto što je moguće jeftinije, da će kao svi da pređu na neki jeftin laptop sa Slackwareom samo da bi uštedeli?

Da dodam još i:

Šta ako nekom treba baš laptop poput MacBooka, to jest laptop koji je tih dimenzija i koji toliko dugo drži bateriju?

Ako nekom treba takav laptop, onda verovatno neće da mu odgovara neki PC laptop koji spada u kategoriju "desktop replacement".

I šta tebe briga da li će neko da kupi neki skuplji računar ili neki jeftiniji računar?

Citat:
Kernel-1: A takvih kojima "bas treba OS-X, ne mogu bez njega" - iman taman dovoljno da Steva moze opusteno da lupa po usima sa svojim cenama, tako da mu verovatno iz tog razloga ne pada napamet da formira normalnije cene.

Aha... i ti zato kao hoćeš da "prosvetliš" korisnike Macove da im "ne treba" Mac, da ljudi ne bi kupovali skupe računare kad postoje jeftini PC-ji?

Šta tebe uopšte briga da li će neko da kupi Mac ili PC?

Ako neko već koristi Mac ili je odlučio da pređe na Mac, šta onda imate da ga ubeđujete u stilu "E, PC je jeftiniji... šta će ti Mac... kupi PC bre..."?

Citat:
Kernel-1: hehe, onaj video sto si postavio je bas cool - sa sve podesenim full testom memorije u biosu :)) - da ne racunas mozda i to u boot time OS-a? :)

Pa čak i da se to ne računa, Slackwareu na onom klipu treba prilično više vremena da se podigne nego što OS X-u treba na Macu.

A u vreme koje je potrebno da se OS na nekom računaru podigne treba da se računa sve od trenutka kada korisnik pritisne dugme za uključivanje računara do momenta kada se kompletan OS (sa svim drajverima, servisima i dodacima grafičkom okruženju) podigne.

Citat:
Kernel-1: evo tebi malo butovanja linuxa na jadnom eee-u: http://www.youtube.com/watch?v...w0-ZEg&feature=related :)))

Pa i tom laptopu treba više vremena da podigne taj Linux nego što MacBooku treba da podigne Tigra. :)

A i zar taj Eee nema SSD umesto normalnog hard diska?

Zar SSD nije brži od običnog hard diska?

Uzmi u obzir i da je to neka distribucija Linuxa za mobilne uređaje i da ta distribucija ne podiže mnoge servise prilikom boota.

Cirkuski efekti nam ne trebaju.

Spaces je mnogo pregledniji od te kocke jer tu kocku moraš da okrećeš da bi video prozore sa sve 4 strane.

A od tih boja koje lete po ekranu i od prozora koji se razvlače kao žvaka dok se pomeraju ne vidim neku korist.

Pri normalnom radu prozori koji se razvlače dok se pomeraju i boje koje lete po ekranu samo odvraćaju pažnju.

Nego, pogledaj ti šta je CoverFlow i šta je QuickLook: http://www.youtube.com/watch?v=MqjH0_E4pxQ

To ne služi samo za ukras, nego i dosta olakšava pregled datoteka (slike, DOC, PDF, video klipovi, muzika...) jer ako neko hoće da na brzinu pregleda, na primer, folder pun DOC datoteka, ne mora da otvara Office za to, nego može da te datoteke pregleda na onaj način kako je to prikazano u tom klipu.

Bolje da imamo manji broj efekata, ali da ti efekti budu i od neke koristi i da izgledaju lepo, nego da imamo brdo raznih cirkuskih efekata poput tih boja koje lete po ekranu, prozora koji se razvlače ko žvaka dok se pomeraju i te vrteće kocke.

[Ovu poruku je menjao Džeronimo dana 07.06.2008. u 16:37 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 07.06.2008. 15:20 ] @
Ne radi se o nikakvom ubedjivanju, vec o cinjenici da je MBP precenjen :)

Diskusiju o isplativosti ovakve jedne investicije sam bio primoran da
premestim ovde jer je neko iz Mac-sekte ustanovio da nije lepo ako neko
nesto nedaj boze kaze protiv Mac-a u Mac forumu, pa sam dobijao privatne poruke od
nekih moderatora tipa "E, to ostavi za Advocacy (sto sam i uradio), ne moze ovde" -
(sasvim slucajno samo moderatori tog pod-foruma)
znaci, zao mi je Dzeronimo, ovo nije Mac deo foruma gde ti leti glava
ili te isclanjuju iz sekte ako kazes svoje misljenje o Mac-u :)

Evo, mozemo da otvorimo sistem za glasanje, "da li je MBP precenjena
masina?" , pa bi mogli da vidimo kako bi to korisnici ES-a glasali...

Dakle, mozes ti ovde pricati sta hoces o tome kakav je Slackware,
ali nisi dao neke argumente zasto bi jedan laptop bio toliko skup,
i ako jeste bolji od drugih, da li to opravdava mnogo vecu cenu?

Ozbiljnu argumentaciju mi nisi dao zasto bih dao 800-900 evra vise,
odnosno, neke argumente si dao, ali ostavi ljudima da procene
koliko im ti argumenti znace, jer ja verujem da vecini ne znace bas mnogo :)

/edit:

Citat:
Spaces je mnogo pregledniji od te kocke jer tu kocku moraš da okrećeš da bi video prozore sa sve 4 strane.

hehe, ocigledno ne znas da taj feature ima i pod compizom, i to sa mnogo vise opcija za prilagodjavanje :)

A koliko je Apple nesto "poseban hardwer" koji bi trebalo platiti skoro duplo vise, super se vidi u
cinjenici koliko je lako poterati MacOS X na obicnom PC-u ;) (ali dobro, ipak ima EFI i bolji panel :) )

Hehe, pazi ovo - kada ukucas u Google "Apple RAM prices", prvi link koji izadje je:

http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=1095

Apple Mighty RAM :)))

A evo sustine:

Citat:
Most nontechically minded don't know that RAM is one way to extend the useful life of a PC. Apple has their customers largely conditioned to not thinking of upgrades to existing hardware. If they make the RAM affordable, many customers will order it whereas they almost assuredly won't upgrade themselves. Thus they will buy the next overpriced Apple PC instead. Apple makes money. Plus most will never figure out how inexpensive RAM actually is and assume that all RAM is expensive. Typical Apple manipulation of their customers/ taking advantage of their customers' trust and lack of knowledge.

Tuga ziva.

Citat:
Aha... i ti zato kao hoćeš da "prosvetliš" korisnike Macove da im "ne treba" Mac, da ljudi ne bi kupovali skupe računare kad postoje jeftini PC-ji?

Šta tebe uopšte briga da li će neko da kupi Mac ili PC?

Ako neko već koristi Mac ili je odlučio da pređe na Mac, šta onda imate da ga ubeđujete u stilu "E, PC je jeftiniji... šta će ti Mac... kupi PC bre..."?

hehe, ovime si sve rekao :) - ne treba bolji argument, ovaj cu da stavim u svoj potpis koliko je dobar -
kako naljutiti Mac kortisnika - jos jednom ga podsetis koliko je platio masinu :)))

Da, ja zelim da prosvetlim ljude da ne bacaju pare, i ne vidim da je to nesto lose,
pogotovo sto zivimo u zemlji u kojoj bacanje para nije opcija, jer su zarade na vrlo
niskom nivou.

Apple naplacuje 2 Giga rama 500 dolara. Medjutim, nigde u opisu nisam video da je pozlacen 24-karatnim zlatom.

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 07.06.2008. u 19:13 GMT+1]
[ Mitrović Srđan @ 07.06.2008. 23:34 ] @
Zaista mislim da su i sam Mac kao masina/e i sam Mac OS X nesto zaista posebno u svakom smislu
ponajvise dizajnerskom. Pleni svakim svojim detaljem itd itd. ALi da su precenjeni to jesu i to prilicno.
Ne treba biti nikakav naucnik da izracunas da su Apple proizvodi ipak preskupi bas zbog tog brenda.
Mislim vec neko navede cene memorije...zhasu. Takav je slucaj i sa ostalim komponentama. Ne razumem
bas politiku Apple-a sa tolikim cenama. Da snize cene sigurno bi imali mnooogooo veci market share.

A poredjenje jednog OS kome ni tockic na misu ne radi po defaultu sa Mac OS X je neumesno
i smesno.
[ Ivan Dimkovic @ 08.06.2008. 11:24 ] @
@Dzeronimo,

Fakat da je Mac OS X sigurnosna katastrofa je opste poznat - broj fantasticnih demonstracija busnosti tog OS-a je vrlo velik, cak postoje i godisnji event-ovi u kojima se Mac masine hakuju za nagradu.

Sada ces ti reci da to ne mari, posto je broj virusa napisanih za OS X jako mali... E, pa vidis, meni virusi nisu problem - meni je veci problem da neko meni moze da upadne u racunar sa ciljanim napadom, recimo sa Log-In stranom na Wi-Fi access pointu koja ima mailformed TIFF fajl, sto je rusilo Safari na primer.. Takve stvari su daleko opasnije, jer su ciljane i imaju za cilj kradju podataka, poslovnih tajni i sl...

Mene mnogo vise brine sto firma iza tog OS-a ima jako losu sigurnosnu politiku, i da se vise bavi zataskavanjem i downplay-ovanjem problema nego aktivnom saradnjom sa sigurnosnim firmama radi smanjenja rizika.

[ Srđan Pavlović @ 08.06.2008. 15:02 ] @
Citat:
A poredjenje jednog OS kome ni tockic na misu ne radi po defaultu sa Mac OS X je neumesno
i smesno.

Dobro, ovo je nesto sa cime sam se i ja zezao tamo na Linux forumu, ali eto, Patrik ocigledno
to smatra nebitnim i drndanja sa X serverom ostavlja korisniku. Medjutim, ja sam Slack pomenuo
kada je stabilnost i sigurnost u pitanju (i brzina rada), da ne bude zabune :) - a onaj ko zna malo sta radi,
moci ce da postigne i desktop usability, uz sve to, i da namesti taj tockic za sekund -
bolje da mi nije odmah podesen tockic nego da imam sigurnosne rupe, tako se bar meni cini :)

(gde sam i pominjao bas taj Slack, to mi nije trebalo :)
[ Srđan Pavlović @ 10.06.2008. 20:14 ] @
Kad smo vec kod sigurnosti sistema, evo jednog od nacina da proverite
sta bi tacno mogao biti uzrok nesigurnosti vaseg sistema:

http://secunia.com/software_inspector/

Meni je nasao nekoliko (Apple i Adobe), ali posle apdejtovanja
izgleda da je sve ok...

[ _AxeZ_ @ 30.06.2008. 22:00 ] @
Joj, evo jos necega sto ide u "prilog" Appleu...;)

http://crave.cnet.co.uk/laptops/0,39029450,49297849-1,00.htm
http://crave.cnet.co.uk/laptop...450,49297849-2,00.htm?from=rss

Strasno........cek da se podsetim sta sam ono rekao...ko kupuje Mac?
[ Ivan Dimkovic @ 30.06.2008. 22:35 ] @
Citat:

AnonymousThu 26 June, 2008 7:19pm

People will justify their over-spending to make themselves feel better about getting taken advantage of. Apple computers are for pretentious people who buy expensive computers, steal music and wear jeans from walmart.

I piju kafu u Starbucks-u bar jednom nedeljno, kako bi izgledalo da imaju neku svrhu u zivotu - i budu vidjeni kao takvi hehehe :)
[ Srđan Pavlović @ 30.06.2008. 23:04 ] @
Hmm... eno na apple.co.yu se jedan od modela MacBook-a opasno priblizio
da padne ispod kilo evra (81.000 din)! (onaj najbudjaviji sa 80gb diskom) ...

..onaj "aktuelni" sa 160gb se i dalje drzi na lepih 1360 evra... i 1580 evra onaj crni sa 250gb diskom... :)

Sad me to podsetilo na one likove koji su spremni da plate za solju one najskuplje kafe
(50 funti valjda 1 soljica) - ona sto se pravi od izmesane kafe i macijih govana, ili tako nesto,
ne znam, ima kao neku posebnu aromu ... ima na googlu... ah, evo ga: http://news.sky.com/skynews/article/0,,30400-1312527,00.html

Citat:
Kopi Luwak, or Civet coffee, is made from beans eaten, partly digested, and then expelled by the Indonesian civet cat.

Valjda i tu memoriju u Mac-ovima jedu neke macke koje biraju samo najbolju memoriju, pa je izkake,
i tek onda se ona ugradjuje u Applove, zato kosta 200 dolara.

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 01.07.2008. u 00:16 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 25.08.2008. 02:52 ] @
Dok se mekovci siti sami nasmejase sopstvenim reklamama koje pljuckaju sve sto nije Mac i MacOS,
i na tome grade super-fensi imidz, evo malo realnih i svezih informacija - od 25. avgusta, 2008:

Apple laptop - najniza cena aktuelnog (ne pro) modela:

Toshiba, za pedesetak evra manje nudi sledece (slicne velicine - oko 13"):

[ anon63974 @ 30.12.2008. 10:56 ] @
@_AxeZ_

Ocigledno nikada nisi koristio OSX i mac.
Racunari su moj posao i, veruj mi, kada bi svi koristili mac, ja bih ostao bez posla. Sva sreca pa je tu Windows. Ne moram da brinem za svoju buducnost. Ljudi se zbune kada im kazem da ni na jednom od svoja cetiri racunara nemam windows. Jedan ima OSX, a ostali Ubuntu. Windows ne koristim, samo ga popravljam.

Sto se tice same teme, mislim da ta dva racunara nisu za poredjenje.
Kada mi neko trazi "mrgu" od laptopa, ja mu preporucim XPS u bilo kojoj varijanti. Tu sigurno nema greske. Garantni rok je takodje na stani dell-a sa tri godine, ako se ne varam. Cena, takodje. Ali, razlike izmedju ova dva racunara su sustinske. MacBook Pro i OSX su u potpunosti okrenuti korisniku, dok je PC, pa i XPS, posvecen mlevenju podataka.
Cinjenica je da kod nas ljudi mrze sve sto je nepoznato, pa nije ni cudo da se tako odnose prema mac-u. Udjite u bilo koji muzicki, tv ili filmski studio - mac, udjite u bilo koju stampariju, izdavacku kucu - mac... ne kazem da je bolji od PC-a, samo hocu da kazem da na macu instaliras program i radis svoj posao... pa ne ocekujete valjda da se filmadzije, graficki dizajneri, muzicari, biznismeni... bakcu sa virusima, firewallovima, BSOD-ovima i drugim glupostima?

Cinjenica je da me virusi, adware, spyware i ostala gamad ne zanimaju jer sam napravio dobar izbor pri odabiru OS-a za svoje racunare.
[ Mitrović Srđan @ 30.12.2008. 11:01 ] @
Ima istine u tome ali da su ga zacenili - jesu :) Kao i vecinu svojih proizvoda (iPhone)
[ anon63974 @ 30.12.2008. 13:00 ] @
Porucio bih moderatorima i administratorima da malo povedu racuna o tome kako se ko izrazava na ovom forumu.
Svi smo ovde da bi smo pomogli jedni drugima i da bi smo razmenili misljenja. Zaista nema smisla nazivati kupce MPB-a kretenima. Svaka roba ima svoga kupca i svako ima pravo da pazari ono sto mu najbolje zavrsava posao. Nemam nameru da kupujem PC da me ljudi ne bi nazivali snobom sa mac-om. Uostalom, nije li cuvena engleska poslovica: "Nemam dovoljno novca da bih kupovao jeftine stvari."? Kada ovo kazem, ne mislim na rivalitet PC-mac, vec i na ovde iznetu cinjenicu da postoje jeftini i skupi PC-ji.
Cinjenica je da postoje i racunari za arhitekte, inzenjere i druge profesionalce koji moraju da provode dosta vremena na terenu. Svi ti racunari su prilicno dobro zasticeni od atmosferskih uticaja i imaju odlicnu autonomiju, tj. trjanje baterije. Da li su i ti ljudi kreteni sto daju po nekoliko hiljada dolara za racunare? Slazem se, takvih ima malo... ali ih posedovanje tih racunara ne svrstava u kretene.
Ukoliko neko zaradjuje svoj hleb uz pomoc laptop racunara od 350 evra, svaka mu cast. ..a ima i takvih. Podrazumeva se da covek kupuje MBP za profesionalnu primenu i ukoliko mu ta njegova profesija donosi par hiljada evra mesecnog profita onda ja stvarno mislim da takvi ljudi nisu kreteni.
Sa druge strane, pa ni meni nije prvi racunar bio mac, a pretpostavljam ni nikome od mac zagovornika, tako da necu da kazem da je PC neupotrebljiv. Moj brat ima Sony Vaio i prezadovoljan je njime. Meni taj racunar ne bi zavrsio ni 50% dnevnih poslova, delom zbog navike, delom sto zahteva da se manje vise stalno bakcem nekim sistemskim sitnicama.
Da rezimiram...
Nikoga necu nazivati kretenom zato sto nam se misljenja razlikuju, ali isto tako ne zelim ni da mene i moje kolege neko naziva kretenima.
Ako ste dovoljno stari, seticete se sta nam se u bliskoj istoriji desavalo zbog takve retorike. Nikako da se naucimo.
Hvala.
[ calimero @ 31.12.2008. 09:20 ] @
Citat:
smcbuki: Porucio bih moderatorima i administratorima da malo povedu racuna o tome kako se ko izrazava na ovom forumu.
Svi smo ovde da bi smo pomogli jedni drugima i da bi smo razmenili misljenja. Zaista nema smisla nazivati kupce MPB-a kretenima.

a to, to nije nista... vremenom se naviknes da moderator na forumu govori da su svi korisnici Mac-a: gay...
[ Srđan Pavlović @ 11.01.2009. 17:30 ] @
Odgledati samo nekoliko Apple reklama. Implikacije da su svi koji koriste PC,
a ne Apple kreteni (ili smesni ili glupi ili sta vec?) - su vise nego ocigledne.

To podeseca na one reklame za prasak za ves (samo u ovim reklama za prasak za ves
su bolji efekti): "Sve koje sam do sada koristila ostavljali su fleke... Ali novi arijel! Je cudo..."

Apple marketing pljuje po svemu sto nije Apple, a ako neko nedajboze malo pljucne
po Apletu, e to nema smisla... znaci, "ono sto ne zelis da drugi cini tebi - nemoj ni ti drugima".

Ja recimo postujem PC korisnike i ne vidim ih tako kako ih vidi Apple.

Citat:
"Nemam dovoljno novca da bih kupovao jeftine stvari."

Pa onda ne vidim problem da MacBook kosta i 25000 evra. Uvek ce se naci kupaca sto vole poslovice... ;)
[ Mitrović Srđan @ 12.01.2009. 13:47 ] @
Pljuje al sa stilom :)
[ Srđan Pavlović @ 20.02.2009. 19:32 ] @

:))))) samo 2800 evra za 4GB DDR2 na 533MHz

Ali komentari na IT-SVET su najjaci.... (kvotovao sam ceo link posto zeza nesto, ali check-it-out svakako...)

Citat:
a sam imao malih problema prilikom koriscenja u mom racunaru jer nisam znao za njenu mogucnost foldinga, pa se tako projektovala nazad u fabriku, te sam morao ponovo da je otkupim

:)))

/edit: mene ovi' moji 4 giga ddr2 na 800MHz za 60 evra opasno zeza (nemam mogucnost foldinga), moracu ozbiljno da razmislim o ovoj investiciji od 2800 evra...
[ Džeronimo @ 06.03.2009. 13:07 ] @
^
Opet ti sa tim "mnogo pouzdanim" sajtom.

Pa na tom sajtu skoro za svaki Mac koji su naveli može da se pronađe neka greška u specifikacijama koje su napisali.

Evo, na primer, ajde da pogledamo šta su ovde napisali: http://www.itsvet.com/proizvod...pard/comp_comp_laptop/171/1884

Greška 1: Rezolucija nije 1280×800, nego 1440x900
Greška 2: Hard disk nije 2x160 GB, nego ima jedan hard disk od 320 GB
Greška 3: Baterija nije Li-Ion, nego Li-Polymer
Greška 4: Nema 56K dial-up modem (dial-up modemi se još odavno ne ugrađuju u Macove)
Greška 5: Nema DVI out, nego Mini DisplayPort
Greška 6: Nema RJ-11 konektor (to je onaj ulaz na dial-up modemu u koji se uključuje telefon)
Greška 7: Nema čitač SD kartica, nego ExpressCard/34 slot
Greška 8: To na slici nije taj model MBP-a, nego su stavili sliku starog modela

I nisu napisali koja je grafička, nisu napisali da ima FireWire 800 port, nisu napisali da ima ugrađenu kameru...

A pogledaj ovo: http://www.itsvet.com/proizvod...wxga/comp_comp_laptop/171/1770

Model MacBook Aira sa običnim hard diskom ne košta ni približno toliko koliko su tamo napisali, a i to nije aktuelni model MacBook Aira.

Je l' proveravaju oni uopšte da l' su te informacije koje pišu tamo tačne?

A i koliko vidim po komentarima, neki posetioci se žale i na "pismenost" osobe koja piše to (ne zna gde treba tačka da se stavi).

I zašto onda ti uporno samo na tom sajtu tražiš informacije o Appleovim proizvodima?

Ako te zanima šta Apple ima u ponudi i koje su cene, pogledaj bre to na Appleovom sajtu.

A da... kako bi ti onda pravio takva poređenja cena...

Što se te memorije za koju si postavio link tiče, Apple na svom sajtu uopšte nema takvu memoriju.

Takve memorije se koriste u PowerMacovima iz 2005. godine i evo kolko košta takva memorija: http://eshop.macsales.com/item...orld%20Computing/42ECCPAIR4GB/

57 dolara i 99 centi

A što se brzine tiče, valjda shvataš da 2005. godine nije bilo 4GB DDR2 memorije na 800MHz za 60 evra.

Po tadašnjim standardima je DDR memorija od 533MHz bila prilično brza.

A to što si ti na nekom sajtu našao neku cenu od 2800 evra ne znači ništa.

Evo sad ću da ti nađem na Google isto neku DDR2 memoriju na 533MHz, samo još skuplju i to od nekog proizvođača koji proizvodi PC-je.

Vidi ovo: http://www.pcconnection.com/IP...Product/Detail.htm?sku=6519356

2GB DDR2 na 533MHz za 1999 dolara

Oćeš neku još sporiju i još skuplju memoriju?

Vidi ovo: http://www.pcconnection.com/IP.../Product/Detail.htm?sku=423826

2 GB memorije na 266MHz za 3059 dolara

Oćeš još skuplje i još sporije?

Vidi ovo: http://www.pcconnection.com/IP.../Product/Detail.htm?sku=297426

4 GB memorije na 100MHz za 9679 dolara

[ Srđan Pavlović @ 11.03.2009. 21:36 ] @
U pravu si IT-Svet ima tonu nepotpunih i pogresnih informacija, ali
se cene u Srbiji za neki proizvod tamo sa liste mogu u svakom trenutku
proveriti zvanjem firme / prodavnice u kojoj pise da se taj proizvod prodaje.
[ bakara @ 15.03.2009. 12:01 ] @
Citat:
Kernel-1: U pravu si IT-Svet ima tonu nepotpunih i pogresnih informacija, ali
se cene u Srbiji za neki proizvod tamo sa liste mogu u svakom trenutku
proveriti zvanjem firme / prodavnice u kojoj pise da se taj proizvod prodaje.

Tacno tako, ove cene su cista budalastina.

Bar se cene mogu lako proveriti.
[ Body Bag @ 21.03.2009. 18:34 ] @

Za sve ljubitelje jabuka :D