[ afrodom @ 28.05.2008. 17:29 ] @
Da li ja uopste dobro radi i ako ne (a sigurno ne cime nemam efekta) gde gresim?
Koristim eclipse kao kompajler.
1. Otvorim eclipse
2. Otvorim novi projekat (recimo naziv - Novi)
3. Idem na "new package". U "Source folder" stoji mi putanja projekta - "Novi/src", a ispod je polje za novo ime - kucam - "paket".
4. Desni klik na paket, i -new class
5. Ime klase je List :

package paket

public class List {
public List() {
System.out.println(
"klasa List, paketa-paket");
}
}

6. Desni klik ponovo an paket, i -new class (kreiram drugu klasu koja ce biti deo istog paketa)
7 . Ime klase je Vector:

package paket

public class Vector {
public Vector() {
System.out.println(
"klasa Vector, paketa-paket");
}
}

8. CTRL + S, da bi sacuvao sve.
9. Kreiram novi projekat - "Proba", i novu klasu -"Proba".
10. uvezem prethodno kreirani paket i napisem klasu:

import paket.*;

public class Proba {
public static void main (String [] args){
Vector v = new Vector();
List l = new List();
}
}

Sta je problem, i gde gresim??????????????????????????????????????????
[ _Abraxas @ 28.05.2008. 17:47 ] @
Moras da se referenciras na projekat iz koga zelis da koristis klase ( u tvom slucaju Novi). U Eclipse-u se to radi na sledeci nacin:
desni klik na projekat - > properties, zatim odaberes opciju Java Build Path iz levog menija, pa tab Projects i dugme Add i odaberes projekat Novi. Nakon toga uradis import paket.*; i radis sa konkretnim klasama iz tog projekta. :)
[ afrodom @ 28.05.2008. 18:08 ] @
Izgleda da hoce. I sta sad - kada god hocu da koristim odredjeni paket moram ovo da ponovim za svaki novi projekat???
A i kako sad na primer ti da koristis moj paket, kako da ga uvezes? Mislim kako da referenciras na taj moj paket?

[Ovu poruku je menjao afrodom dana 28.05.2008. u 19:42 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao afrodom dana 28.05.2008. u 19:42 GMT+1]
[ Java Beograd @ 28.05.2008. 18:46 ] @
... onda ti sve klase koje si napisao, zapakuješ u jar. Onda taj jar tj. biblioteku tvojih klasa, zajedno sa javadoc dokumentacijom, meni isporučiš (ili prodaš, što da ne). Onda ja taj jar stavim u svoj lib folder i pišem svoje klase, svoj kod koristeći tvoje klase ravnopravno sa svim ostalim klasama svih ostalih paketa.
[ afrodom @ 28.05.2008. 18:52 ] @
Mislis taj paket, koji sadrzi skup nekih klasa, zapakujem u .rar, i onda njega prosledim?
[ Java Beograd @ 28.05.2008. 19:42 ] @
Pa možda može i rar. Može sigurno zip, ali zapravo, arhiva je jar (Java ARchive). Jar je isto što i zip, samo ponekad može da ima i neki manifest i tako to. Zapakuješ dakle u jar i tako proslediš.
[ afrodom @ 28.05.2008. 20:03 ] @
Pa da .jar, na to sam i mislio, paket zapakujem u .jar. ok, hvala ti.... pozzzzzzzzzzzz