[ Horvat I @ 29.05.2008. 14:08 ] @
| Poydrav i poziv za pomoć
potrebno je uraditi pobudni sklop za 3fazni generator :
Finsterwalder maschinen Typ - DGB 15-4/4 15 KVA 70 V pobude
Navodno je brodski agregat
Problem je što se pobuda kači na 4 tačke,oznake A C BD I
Pobuđuje se stator u 3 tačke i rotor preko četkica koje klize preko segmentiranog kolektora.
Koje izraze da koristim kod Guglanja_
Agregat i bez pobude stvara napon, ali se na osnovu ostataka ožičenja vidi da je imao pobudu |
[ JECHAM @ 29.05.2008. 15:11 ] @
Elektronika koju sam ja popravljao(neki generator ~40kw) je imala 4 prikljucka. 2 su se kacila na jednu fazu i nulu(uzimanje napona za regulaciju i prosledjivanje na pobudu) a druga dva su isla na pobudu(gde god to bilo-ne znam jer je to skidao i vracao jedan prijatelj elektricar)
[ Horvat I @ 29.05.2008. 16:00 ] @
Takve poznajem. Vecinom se to koristi,naziva se bajpas.Ali ovo jos nisam sretao.
[ baki. @ 29.05.2008. 21:27 ] @
Moze neka slikica...?
[ Horvat I @ 30.05.2008. 06:33 ] @
Nisam trenutno u prilici da ga slikam,ali mnogo prakticnije popis izvoda i moje teoretisanje.
A cetkica segmentnog kolektora
BU cetkica segmentnog kolektora i vod pobude (stator)
C vod pobude (stator)
I vod pobude (stator)
U V W izvodi faza
Mp nula
K zemlja
Stator --pobuda Rotor-- proizvodi struju
Esade na osnovu poznavanja elektrotehnike i praxe A i BU sluze za napajanje pobude i elektromagnetnog reglera.Posto je na rotoru ponasa se kao trafo+ispravljac
Na kontakte reglera su (verovatno) bili vezani C I
Posto merni rele /regler\ necu moci nabaviti komparatorom napona+releom cu zameniti regler.Posto struja pobude za ove snage ne bi smela biti preko 10A mogu koristiti standardne releje
Molim vase primedbe
[ lnick @ 30.05.2008. 08:52 ] @
Obicno su pobudni sklopovi kombinovanog(strujno-napanoskog)tipa,tako da ako stavis samo naponsku regulaciju,slaba vajda.
tebi je potreban kompletan pobudni sklop,inace ne znam bas kako ce raditi,znaci 3x220v za naponski deo i 3 strujna namotaja.
poz.
[ Horvat I @ 30.05.2008. 11:51 ] @
To se nekada radilo sa reglerima za kola.Kod kvalitetnijih generatora se naponski prate 3faze inace 1faza. Osiguraci su zato da stite faze,a ukupna snaga generatora se limitira pobudom.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.