[ yellowmegaman @ 29.05.2008. 15:15 ] @
Zanima me da li bi bilo legalno napraviti online kviz u kojem mogu ucestvovati svi iz Srbije placajuci npr. preko SMS poruke na odredjeni cetvorocifreni broj? (znaci samo placanje preko sms-a, davanje odgovora se vrsi na sajtu). Bilo bi vise pobednika koji bi osvajali novcane nagrade ili poene koje mogu da unovce.

Znam da za igre na srecu postoji zakon i monopol drzave, ali me zanima kakva su pravila sto se tice kvizova?

Posto bi jedna strana firma vrsila naplatu za mene, zanima me kako me mogu isplatiti. Oni zahtevaju odredjene podatke racuna iz banke. Pretpostavljam da mi treba devizni racun u nekoj banci? Da li mi mogu platiti kao fizickom licu, tj. da li mogu primati kes iz inostranstva u banku?

Edit: sve je hipoteticki. nista nije realizovano, niti se zna da li ce biti.

[Ovu poruku je menjao yellowmegaman dana 29.05.2008. u 16:29 GMT+1]
[ pctel @ 29.05.2008. 16:20 ] @
Citat:
yellowmegaman: Znam da za igre na srecu postoji zakon i monopol drzave, ali me zanima kakva su pravila sto se tice kvizova?

Jesi li procitao zakon o igrama na srecu, pominju se tamo i kvizovi:
Citat:
Kviz u kojem krajnji ishod zavisi od slučaja ili nekog neizvesnog događaja smatra se igrom na sreću u smislu ovog zakona.
Kviz u kojem krajnji ishod zavisi isključivo od znanja učesnika u igri na osnovu koga mu se pruža mogućnost da ostvari dobitak u novcu, stvarima, uslugama ili pravima, ne smatra se igrom na sreću.

E, sad, sto se toga tice, evidentne su zloupotrebe sa kojima ce drzavni organi pre ili kasnije da se izbore, recimo, javi se njih 10.000, onda se na osnovu slucaja i neizvesnog dogadjaja izabere 1 koji treba da pogodi, recimo, planinu u Srbiji ako je data pomoc K_PAO_IK i to posle neko zove kvizom :-). Uzi izbor ucesnika kviza morao bi se izvesti testiranjem znanja, a ne slucajnim izborom, a konacni dobitnik bi se odredjivao na isti nacin.

Znaci, ako hoces da sve bude legalno, a pri tom i isplativo, moras da smislis pitanja na koje prosecan covek ne yna odgovor, uz jos jedan dodatni uslov - da ga ne zna ni google :-)

[Ovu poruku je menjao pctel dana 29.05.2008. u 17:31 GMT+1]
[ yellowmegaman @ 29.05.2008. 17:19 ] @
Hvala na odgovoru :)
Citao sam zakon, uglavnom se svodi na to da ne sme biti nasumicno biranje pobednika da se ne bi smatralo igrom na srecu.

Teoretski, recimo da imam pitanja na koje ne zna svako odgovor i da je isplativo.

Da li mi treba ikakva dozvola, ugovor ili bilo sta da napravim takav kviz?
[ pctel @ 29.05.2008. 21:16 ] @
Citat:
yellowmegaman: Teoretski, recimo da imam pitanja na koje ne zna svako odgovor i da je isplativo.

Da li mi treba ikakva dozvola, ugovor ili bilo sta da napravim takav kviz?

Zakon je jasan "Kviz u kojem krajnji ishod zavisi isključivo od znanja učesnika". Ynaci ako nema bas niceg drugog sto bi uticalo na izbor pobednika, koliko ja vidim ne treba nikakva dozvola, ako neko misli drugacije neka kaze.