[ mii @ 02.06.2008. 09:38 ] @
Pozdrav Svima,
pocetnik sam u Linuxu,instalirao sam Red Hat 5,interesuje me kako mogu da otvorim log file,tj sve komande koje kucam da idu u taj log file i kako da ga sacuvam,da bi kasnije mogao da gledam komande koje sam sve kucao .

[ Srđan Pavlović @ 02.06.2008. 09:52 ] @
komande se pamte, i dovoljno je samo da (dok si u konzoli) stiskas strelicu gore (na tastaturi)
i imaces sve komande koje si kucao (e, sad, nisam bas konkretno odgovorio na tvoje pitanje)
[ mii @ 02.06.2008. 09:55 ] @
Hvala,
to sam znao,sigurno postoji neko resenje:)
[ stsung @ 02.06.2008. 10:05 ] @
Pozd.

Kao shto reche kernel, komande se pamte u fajl. Da ne bi kuckao u komandnoj liniji komandu po komandu, ovaj fajl se chuva u tvom home direktorijumu, i pod default instalacijom ima naziv .bash_history (sa tachkom na pochetku)

Svako dobro.
[ fade @ 02.06.2008. 13:03 ] @
Evo i ja nesto da dodam, posto fajl pocinje sa tackom (.) to mu je atribut koji oznacava da je fajl sakriven, i naravno ne prikazuje se npr u konqueroru. Mozes ga otvoriti preko konzole sa pico ~/.bash_history ili nano ~/.bash_history u slucaju da nemas pico editor.Mozes i u konqueroru podesiti da ti prikazuje skrivene fajlove, pa ces onda moci samo jednim klikom da ga otvoris.
[ Schmidt @ 02.06.2008. 13:23 ] @
Ljudi ne brzajte, prochitajte prvo, chovjek je instalirao Redhat 5???

Da li on misli na ES 5 ili na RH 5? Ako misli na RH 5, da ne ulazim u raspravu otkud mu RH 5 i zashto tako staru distribuciju da instalira, onda pico i nano ne postoje ako se ne varam, tako da ipak mora da se osloni na vi,a korishtenje istog za pochetnika nije bash jednostavno.