[ peka @ 02.06.2008. 13:05 ] @
Primjetio sam da psql server koristi samo jedno jezgro pri izvrsavanju upita, tj. proces zauzima 50% dual-core CPU-a u toku izvrsavanja. Na server postoji samo jedna konekcija. Na netu sam procitao da server ne moze da napravi vise threadova za jednu konekciju, znaci 1 upit - 1 thread, sto znaci da u mojoj situaciji nikako ne mogu da iskoristim drugo jezgro? Ovo mi djeluje kao velika mana, inace sam bio odusevljen postgresom :( Da li se to mozda planira napraviti u nekoj sledecoj verziji ili moze nekako da se sredi? Imam prilicno veliku bazu (>20GB) i komplikovane upite koji se izvrsavaju po vise od minut, pa bi mi to dosta znacilo.

Druga stvar koja me interesuje je, posto sam primjetio da server ima i mali memory footprint (30-40MB), da li to moze nekako da se poveca, tj. da server koristi vise RAM-a radi povecanja performansi?
[ bags @ 02.06.2008. 13:41 ] @
Podesavanje memorije je objasnjeno na ovom linku:

http://www.postgresql.org/docs...RUNTIME-CONFIG-RESOURCE-MEMORY

sto se tice threadova i upita potpuno su si u pravu. :)
[ peka @ 02.06.2008. 16:01 ] @
Pff, steta...

A da li postoje neka preset podesavanja za ove memory parametre ili mi bar reci koja od onih podesavanja su bitna, tamo ima dosta parametara, ne bih sad sve da ih cackam. Ili samo shared_buffers da stavim na pola RAM-a i to je to?
[ MarkoBalkan @ 04.11.2008. 12:35 ] @
Citat:
peka: Primjetio sam da psql server koristi samo jedno jezgro pri izvrsavanju upita, tj. proces zauzima 50% dual-core CPU-a u toku izvrsavanja. Na server postoji samo jedna konekcija. Na netu sam procitao da server ne moze da napravi vise threadova za jednu konekciju, znaci 1 upit - 1 thread, sto znaci da u mojoj situaciji nikako ne mogu da iskoristim drugo jezgro? Ovo mi djeluje kao velika mana, inace sam bio odusevljen postgresom :( Da li se to mozda planira napraviti u nekoj sledecoj verziji ili moze nekako da se sredi? Imam prilicno veliku bazu (>20GB) i komplikovane upite koji se izvrsavaju po vise od minut, pa bi mi to dosta znacilo.

Druga stvar koja me interesuje je, posto sam primjetio da server ima i mali memory footprint (30-40MB), da li to moze nekako da se poveca, tj. da server koristi vise RAM-a radi povecanja performansi?


koliko rama ti ima server i koje karakteristike?
jer baza od 20 GB je mini baza.

na toj bazi bilo kakav dobro optimizirani upit sa dobro projektiranom bazom mora letjet, a ne da se čeka po minutu i više.
jer koliko sam vidio na serveru sa četvero jezgrenim procesorom može raditi do 800 klijenata istovremeno tj. može toliko obraditi upita.