[ dr.NPN @ 04.06.2008. 11:57 ] @
| U pitanju je neka busilica, ne neke preterane snage, uzmimo da je pola ~kW.
Trenutno je smanjujem sa triakom, lepo to radi, ali je problem sto nastelujem na odredjen broj obrtaja, a ona sama od sebe pojacava i smanjuje obrtaje...
Nece da radi pod istim obrtajima, nije bitno koliko joj zadam, recimo radi pola minuta, pa se ubrza, pa radi, pa se smanji, pa radi i tako u krug...
Sta valja za ovu situaciju?
Druga varijanta je da smanjim obrtaje a snaga da ostane ista, ima li neko neku semicu, neki predlog? |
[ pantic68 @ 04.06.2008. 12:40 ] @
Video sam negde malo lepse izvedenu schemu triacke regulacije gde se koristi i treci izvod potenciometra sto bi moralo da da vecu stabilnost prilikom oscilacija napona u mrezi. Ne svidja mi se inace takva regulacija jer mnogo varnici na kolektoru, sa autotrafoom je bolje. Da bi snaga ostala ista morao bi drugi odnos zupcanika a za malo manje resenje moze da bude premotavanje i to ako nadjes vinklera koji to ume da proracuna.
[ guja011 @ 04.06.2008. 14:46 ] @
još jedan glas za autotransformator (varijak).
veliki plus: super regulacija, veliki minus: nije baš uvek prenosno
[ Arnold Layne @ 04.06.2008. 14:50 ] @
Znaci to je normalno :) Ja imam neki "kao dremel" i primetio sam da mu brzina dosta varira... ne smeta mi to posebno, nego sam taman pomislio da je pokvaren :)
Poz
[ vranjin @ 05.06.2008. 07:18 ] @
kako fabricki radi
[ Dusan km @ 05.06.2008. 13:51 ] @
Kakva busilica je u pitanju,sve rucne busilice (sem nekih modela male snage 200W-300W,imaju samo prekidac za uljucivanje/iskljucivanje) imaju regulaciju preko trijaka,i nema osetnog variranja broja obrtaja.Smanjenjem broja obrtaja preko zupcanika povecava se snaga sto je svakako dobro resenje (ukoliko je izvodljivo).
[ Aleksandar Đokić @ 05.06.2008. 17:46 ] @
potrazi starije teme Proko je stavio shemu za dimer za bucilicu koji smanjuje obrtaje ali ne smanjuje snagu busilice...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.