[ Gojko Vujovic @ 20.10.2001. 14:20 ] @
INTERNET BONTON - Kodeks ponašanja na Internetu: http://www.uzice.net/yasi/bonton.htm
Dobar tekst o pisanju mailova, posebno za trenutne ili doskorašnje windows korisnike: http://www.lemis.com/email.html
Engleska verzija Netiquette-a: http://www.albion.com/netiquette/
Ponašanje na diskusijama: http://www.fau.edu/netiquette/net/dis.html
Kompletan tekst: The Net: User Guidelines and Netiquette - Index

Netiquette na srpskom: http://www.eunet.yu/cms/view.php?id=1348
Kompletan tekst:
Uvod

U proslosti, populacija Internet korisnika je "odrasla" uporedosa Internetom i bila je tehnicki orijentisana, tako da je shvatalaprirodu transporta i protokola. Danas, zajednica korisnika Internetaobuhvata i one korisnike kojima je to sasvim novo okruzenje.Novi korisnici nisu upoznati sa kulturom tog okruzenja i ne morajuda budu upoznati sa transportom i protokolom. Da bi se oni brzo uveliu Internet kulturu prilazemo osnovne odrednice ponasanja kojih se trebapridrzavati prilikom komunikacije na Internetu.

Jedna-ka-jednoj komunikacija

"Jednu-ka-jednoj" komunikaciju definisemo kao onu u kojoj jedna osoba komunicira sa drugom kao da se nalaze licem u lice, po principu dijaloga. Pravila lepog ponasanja u ophodenju sa ljudima bi trebala da vaze u svakoj situaciji, a pogotovu za korisnike Interneta gde gestovi, ili jacina glasa gube na znacaju.

E-mail

* Ukoliko nemate sopstveni pristup Internetu preko provajdera, proverite kod svog poslodavca pitanja u vezi sa posedovanjem e-maila (elektronske poste). Zakoni u vezi sa vlasnistvom e-maila su veoma neujednaceni.
* Ukoliko ne koristite neki sistem za sifriranje (hardversko-softverski), morate biti svesni da posta na Internetu nije zasticena. Pisite isto sto biste pisali na razglednici.
* Uvazavajte autorsko pravo materijala koji saljete. Skoro sve zemlje imaju zakone koji se odnose na autorsko pravo.
* Ukoliko prosledujete ili ponovo saljete postu, nemojte menjati tekst. Ukoliko je poruka poslata vama licno a vi je adresirate na grupu, prvo trazite dozvolu za to. Poruku mozete skratiti i navesti samo vaznije delove, ali svakako obezbedite odgovarajuce naznake.
* Osnovno pravilo - budite pazljiviji u pogledu poste koju saljete od one koju primate. Ne saljite neodmerene poruke cak i ukoliko ste izazvani. I, naravno, budite uzdrzani kada na takve poruke odgovarate.
* Nikada ne saljite cirkularna pisma (lanci srece i sl.) putem e-maila. Cirkularna posta je zabranjena na Internetu. U suprotnom, bice vam oduzeta korisnicka prava. Ukoliko dobijete cirkularnu postu e-mailom, obavestite svog administratora.
* Dobra ideja je da proverite predmet svih poruka pre nego sto na njih odgovorite. Ponekad ce osoba koja od vas trazi pomoc ili razjasnjenje poslati sledecu poruku kojom ce reci "zanemarite". Takode, odgovarajte samo na poruke koje su upucene vama. Nemojte odgovarati ukoliko ste dobili samo kopiju.
* Olaksajte prijem poste. Mnogi korisnici poste odbace deo poruke koji sadrzi adresu posiljaoca. Pruzite ljudima dovoljno informacija o vama, napisite nekoliko redova sa svim potrebnim informacijama za kontakt. Mozete napraviti takav fajl unapred i dodavati ga na kraju poruke (neki programi to rade automatski). Zargonom Interneta, koristite "potpis". Vas "potpis" zamenjuje vasu vizitkartu (mozda imate vise razlicitih koje koristite u raznim prilikama).
* Pazljivo adresirajte postu. Ima adresa koje prima grupa korisnika iako adresa deluje kao da pripada jednoj osobi. Proverite pre slanja.
* Uzmite u obzir kopije (CC) kod odgovaranja. Nemojte i dalje ukljucivati druge ljude ukoliko su poruke iskljucivo dvosmerne.
* Vecina Internet korisnika nema vremena da odgovara na uopstena pitanja koja se ticu Interneta. Posebno ne saljite postu trazeci odgovore na pitanje o Internetu korisnicima koje ste nasli na RFC-u ili na mailing listama.
* Ne zaboravite da su korisnici sa kojim kontaktirate locirani sirom sveta. Ukoliko posaljete poruku za koju vam je potreban hitan odgovor, korisnik kome je poruka upucena mozda nije u mogucnosti da to odmah ucini. Dajte primaocu vremena da odgovori na vasu poruku.
* Proverite adresu pre nego sto zapocnete dugacke ili licne razgovore. Takode, dobra je praksa ukljuciti napomenu "long" u zaglavlje tako da primalac zna da je poruka dugacka za citanje i odgovaranje. Preko 100 redova smatra se dugackom (long) porukom.
* Koga kontaktirati za podrsku (help). Obicno su vam izvori pristupacni - proverite ko bi mogao da vam bude od pomoci u vezi sa pitanjima koja se odnose na softver i sistemske probleme. Isto tako, i koga treba kontaktirati ukoliko imate probleme. Vecina sajtova ima webmastera iza koga se nalazi zvanicno lice, tako da e-mail mozete upucivati na tu adresu i dobiti podrsku.
* Imajte na umu da je primalac covek cija se kultura, jezik i humor mogu razlikovati od vaseg. Takode, isto to uzmite u obzir kod formata za datume, mere i idiome koji se tesko prenose. Posebno budite obazrivi sa sarkazmom.
* Koristite i velika i mala slova. SAMO VELIKA SLOVA IZGLEDAJU KAO DA VICETE.
* Koristite simbole za naglasavanja. Primer - "To" je ono sto ja mislim. _Rat i mir_ je moja omiljena knjiga.
* Smajlije koristite da oznacite nacin govora, ali obazrivo. Ne budite uvereni da ce primalac biti zadovoljan vasom porukom ukoliko ukljucite smajli ili da cete time ublaziti uvredu.
* U poruke ne ukljucujte kontrolne karaktere ili priloge koji ne odgovaraju ASCII specifikaciji izuzev ukoliko nisu MIME prilozi. Ukoliko saljete sifrovanu poruku proverite da li ce primalac moci da je desifruje.
* Budite kratki, ali ne i odsecni. Kada odgovarate na poruku citirajte dovoljno originalnog materijala kako bi poruka bila jasna, ali ne vise. Smatra se nekulturnim da odgovorite na poruku tako sto cete prekopirati originalnu - izbacite sve nebitne delove.
* Duzinu redova svedite na manje od 65 karaktera.
* Poruka treba da ima temu koja je navedena u zaglavlju i odnosi se na sadrzaj poruke.
* Ukoliko imate potpis, gledajte da bude kratak. Pravilo vazi - ne duze od 4 reda. Znajte da mnogi ljudi placaju prikljucenje prema minutazi - duge poruke vise kostaju.
* Kao sto posta nije uvek privatna, posta i vesti su danas na udaru falsifikovanja koje je manje ili vise tesko utvrditi. Upotrebite zdravu logiku pre nego sto zakljucite da je poruka istinita.
* Ukoliko smatrate da je poruka od izuzetne vaznosti, odmah posaljite kratak odgovor cime dajete posiljaocu na znanje da ste je primili cak i u slucajevima kada ce odgovor uslediti kasnije.
* Ocekivano ponasanje sagovornika zavise od vaseg odnosa sa drugom osobom i sadrzaja komunikacije. Norme na koje ste navikli u odredenoj e-mail sredini ne moraju vaziti za siru e-mail komunikaciju sa drugim korisnicima Interneta. Budite obazrivi prilikom koriscenja slenga ili lokalnih termina.
* Posiljaoc i primalac (ili njihove firme) uglavnom podjednako dele troskove oko slanja e-mail poruke. Ovim se ona razlikuje od drugih medija kao sto je fizicka posta, telefon, televizija ili radio. Slanje poruke moze primaoca kostati i u pogledu propusne moci mreze, prostora na disku itd. To je sustinski razlog zbog cega neovlasceno oglasavanje putem e-maila nije pozeljno (i u mnogim slucajevima je zabranjeno).
* Budite svesni velicine poruke koju saljete. Ukoliko ukljucujete ogroman fajl moze se desiti da vam je poruka toliko velika da se ne moze preneti ili zauzima preterano mesta. Vazeca preporuka glasi - nemojte da saljete fajl koji je duzi od 50 kilobajta. U suprotnom, razmislite o transferu fajla ili podelite fajl u manje jedinice i saljite svaku kao zasebnu poruku.
* Nemojte prosledivati neovlascene informacije drugima.
* Ukoliko vam sistem dozvoljava da prosledujete (forwarding) postu, pazite se kruzenja. Proverite da niste ukljucili prosledivanje na nekoliko hostova cime se poruka koja je poslata vama vrti u bezbrojnom krugu od jednog kompjutera do sledeceg itd.

Talk i IRC (Internet relay chat)

Talk je niz protokola koji omogucava interaktivni dijalog izmedu dva korisnika putem kompjutera.

* Koristite velika i mala slova i pravilnu interpunkciju kao kada ukucavate pismo ili saljete postu.
* Kad stignete do kraja reda koristite CR. Takode uzmite u obzir da svi korisnici nemaju monitore istih dimenzija. Preporucljivo je ne koristiti vise od 70 karaktera i ne vise od 12 redova.
* Ostavite margine, ne ukucavajte tekst do samog kraja reda.
* Koristite dva CR-a kako biste naznacili da ste zavrsili i da drugi korisnik moze da pocne sa ukucavanjem (prazan red).
* Uvek naznacite zavrsetak poruke i sacekajte istu naznaku od sagovornika pre nego sto prekinete dijalog. To je posebno vazno kad je u pitanju razgovor sa udaljenim korisnikom.
* Imajte na umu da razgovor prekida drugog korisnika. Koristite ga samo kada je neophodno. I nikada ne razgovarajte sa strancima.
* Razlog za onemogucenu komunikaciju moze biti raznolik. Nekopatibilnost talk verzija moze biti jedan od njih.
* Ukoliko odgovor drugog korisnika izostane, pokusajte drugi tty. Koristite finger da odredite koji je otvoren. Ukoliko odgovor izostane, prekinite slanje.
* Talk pokazuje vasu vestinu kucanja. Ukoliko sporo kucate i pri tom pravite greske, ne pokusavajte da ih ispravite posto ce osoba koja prima tekst shvatiti o cemu se radi.
* Budite obazrivi ukoliko vodite vise razgovora istovremeno.


Jedna-ka-vise komunikacija

Kad god zapocnete navedenu komunikaciju primenite sva pravila kojase odnose na e-mail. Na kraju krajeva, komunikacija sa vise korisnikaputem samo jedne e-mail poruke je analogna komunikaciji sa samo jednimkorisnikom. Ono sto je najvaznije kod ove komunikacije je da znate koprima vase poruke.

Opsta uputstva za Mailing liste i NetNews

* Iscitavajte mailing liste i news grupe mesec do dva pre nego sto sami nesto posaljete. Tako cete razumeti kako funkcionise odredena grupa.
* Ne krivite sistem administratora za ponasanje korisnika sistema.
* Uzmite u obzir da ce veliki broj korisnika videti vase dopise, ukljucujuci i vaseg sadasnjeg ili buduceg poslodavca. Budite obazrivi u vezi onoga sto pisete. Takode, zapamtite da mailing liste i news grupe cesto arhiviraju tekstove te samim tim i vase reci mogu dugo biti cuvane na izuzetno pristupacnom mestu.
* Pretpostavite da pojedinci govore u svoje ime i sadrzaj onoga sto kazu ne predstavlja zvanican stav organizacije (osim ukoliko je to eskplicitno naznaceno).
* Setite se da i mail i news koriste resurse sistema. Obratite paznju na specificne propise vase organizacije u vezi njihovog koriscenja.
* Poruke i clanci treba da budu kratki i precizni. Nemojte odlutati od teme i nemojte slati poruke kako biste istakli tude greske u kucanju i pravopisu. Ovakvo ponasanje vas obelezava kao nezrelog pocetnika.
* Tema poruke treba da prati konvenciju odredene grupe.
* Falsifikovanje i druge zloupotrebe predstavljaju neodgovarajuce ponasanje.
* Oglasavanje je dobrodoslo na nekim listama i news grupama a apsolutno neprihvatljivo na drugim.
* Ukoliko odgovarate na poruku svakako dajte rezime originala kod zaglavlja poruke ili navedite dovoljno teksta iz originala kako bi primaoci poruke razumeli o cemu se radi. NetNews ide sa hosta na host, tako da je moguce videti odgovor na poruku pre originala. Sadrzaj svima olaksava razumevanje. Nikad ne navodite integralni tekst originala.
* Prikljucite adresu svojoj poruci kao garanciju da ce korisnici, ucesnici ili citaoci koji nepaznjom uklone zaglavlje sa vasom adresom ipak imati mogucnost da stupe u kontakt sa vama.
* Budite obazrivi kada odgovarate na poruke. Odgovori se najcesce salju na adrese sa kojih su primljene - cesto je u pitanju adresa mailing liste ili grupe. Mozete greskom poslati licnu poruku velikom broju ljudi i veoma ih zbuniti. Izuzetno je znacajno da ponovite adresu umesto da se oslonite na reply.
* Ukoliko uocite da je licna poruka poslata na adresu liste ili grupe, posaljite poruku sa izvinjenjem.
* Ukoliko je doslo do nesporazuma izmedu vas i druge osobe, saljite dalje odgovore obicnom postom umesto da i dalje odgovarate putem liste ili grupe. Ukoliko se rasprava tice necega sto moze biti od interesa grupi, kasnije ih mozete o tome obavestiti u skracenom izdanju.
* Ne ucestvujte u ratovima poruka. Nemojte slati niti odgovarati na podstrekacke poruke.
* Izbegavajte slanje poruka koji u sebi ne sadrze nista drugo do ljubaznih zahvalnica zahvalnicama.
* Budite obazrivi sa fontovima i dijagramima. Oni ce biti razlicito prikazani u razlicitim sistemima i kod drugacijih programa za postu korisnika istog sistema.
* Postoje news grupe i mailing liste koje razmatraju raznovrsne teme. One predstavljaju razlicite stilove zivota, religija i kultura. Slanje clanaka ili poruka grupama cije je misljenje za vas uvredljivo samo da biste ih o tome obavestili nije prihvatljivo. Postoji softver koji omogucuje filtriranje poruka.

Vodic za mailing liste Postoji nekoliko nacina da pronadete informacije o mailing listama kojepostoje na Internetu sa instrukcijama kako da im se prikljucite.Neizostavno se upoznajte sa stavom vase organizacije u vezi saprikljucenjem i slanjem poste ovim listama. Uvek je najbolje proveritilokalne resurse pre pokusaja pronalazenja informacija na Internetu.Ipak, postoji izvestan broj fajlova koji se periodicno salju na news.answersgde se navode Internet mailing liste i kako da se na njih pretplatite.Ovo je od neprocenjivog znacaja za pronalazenje odgovarajucih lista.

* Sacuvajte poruke o pretplatama za liste posto se tu obicno nalaze i uputstva kako se odjaviti.
* Jednom poslatu poruku je nemoguce vratiti. Cak ni vas sistem administrator nece moci da vrati poslatu poruku. To znaci da morate dobro da proverite sadrzaj poruke pre slanja.
* Auto-reply je koristan za komunikaciju unutar firme, ali iritirajuci kada se odnosi na celokupnu mailing listu. Proverite reply-to opciju prilikom odgovaranja na poruke lista. Auto-reply ce proslediti odgovor svim clanovima liste.
* Ne upucujte velike fajlove na mailing liste kada su URL, pointeri i FTP verzije dovoljne. Ukoliko saljete kao visestruke fajlove, uskladite to sa opstim stavom grupe. Ukoliko niste sa njim upoznati, raspitajte se.
* Razmotrite mogucnost obustavljanja pretplate ili postavljanja "nomail" opcije (ukoliko je imate) kada niste u mogucnosti da proveravate svoju postu duze vreme.
* Ukoliko saljete poruku vecem broju mailing lista, narocito ako su liste blisko povezane, posaljite izvinjenje za ukrstanje poruka.
* Ukoliko postavljate pitanje, posaljite i kratak izvod. Pritom zaista posaljite izvod, a ne zbir poruka koje ste primili.
* Neke od mailing lista su privatne. Ne upucujte poruke na te liste ukoliko niste pozvani. O sadrzaju tih lista ne obavestavajte siru javnost.
* Ukoliko upadnete u raspravu, svakako se zadrzite na predmetu razgovora umesto na licnostima koje ucestvuju u raspravi.

NetNews

NetNews je sistem koji se distribuira sirom sveta i omogucava ljudima dakomuniciraju o raznim predmetima specificne interesne sfere. Podeljenje hijerarhijski, a glavna podela je sledeca: sci - diskusije u vezi nauke;comp - diskusije u vezi kompjutera; news - diskusije koje se ticu samihNetNews-a; rec - rekreativne aktivnosti; soc- socioloska pitanja;talk - dugacke, neprekidne diskusije; biz - vesti u vezi biznisa; ialt - aternativna hijerarhija. Postoje i regionalne hijerarhije,hijerarhije koje su siroko distribuirane kao sto je Bionet, a i vasafirma moze imati sopstvene grupe. U poslednje vreme je dodata ihijerarhija humanistickih nauka, a vremenom ce se i druge ukljucivati.

* U zargonu NetNews, "posting" oznacava slanje novog clanka grupi, ili odgovor na clanak koji je neko drugi poslao. "Cross-posting" oznacava slanje poruke vecem broju grupa. Ukoliko uvedete cross-posting u svoju grupu, ili ukoliko oznacite "proslediti dalje", upozorite citaoce o tome! Citaoci ce uglavnom pretpostaviti da je poruka poslata jednoj specificnoj grupi i da ce njihova reagovanja ostati u okviru te grupe. Oznake menjaju njihov odnos prema tome.
* Iscitajte sve informacije o diskusiji koja je u toku (ovo nazivamo nit) pre nego sto posaljete odgovor. Izbegavajte slanje poruka tipa "i ja" ukoliko se radi o odobravanju sa opstim tokom. Dalje poruke bi morale da sadrze vise od citiranja prethodnih.
* Koristite mail ukoliko upucujete odgovor jednoj osobi. Zapamtite da se News globalno distribuira i da ceo svet verovatno NIJE zainteresovan za vas licni odgovor. Medutim, ne oklevajte da koristite post ukoliko se radi o stvari koja je od opsteg interesa za sve ucesnike News grupe.
* Ukoliko smatrate da ce clanak zanimati vise News grupa, koristite crosspost umesto da ga pojedinacno prosledujete svakoj grupi. Uglavnom ce samo pet-sest grupa imati dovoljno slicna interesovanja koje bi to opravdalo.
* Probajte da koristite izvore informacija (uputstva za kompjutere, novine, help fajlove) pre nego sto postavite neko pitanje. Pitanja upucena news grupi tipa "gde se nalaze odgovori
[ Shadowcaster @ 28.06.2006. 19:12 ] @
interesantno.... :)
[ mulaz @ 28.06.2006. 19:46 ] @
kad bi se jos neko drzao tih "pravila" .. ovaj net bi bio jedno lepo mesto
[ Danilo Cvjeticanin @ 28.06.2006. 20:21 ] @
Code:
http://www.eunet.yu/cms/view.php?id=1348


Taj link ne radi.

Veoma zanimljivo, ali kod nas? Ne pije vodu :( ...
[ circulation @ 24.05.2007. 12:02 ] @
vrlo korisno i poucno.