[ vlada1970 @ 05.06.2008. 11:55 ] @
Pozdrav forumasi ,

ako mogu da zamolim za odgovor na pitanje koje me u skorije vreme muci sve vise i vise .

Imam lap top Acer 2413NLM i na njemu 512 MB RAM-a i na njemu instaliran windows XP . U zadnje vreme mi prijavljuje vrlo malo slobodne memorije i vrlo cesto mi FreeRAM XP Pro pravi male stanke dok ne nadje raspolozivu memoriju za rad . Nije mi jasno sta sam to instalirao i sta koristim na kompu a da toliko mnogo zahteva memorije . Cak sam sad uninstalirao sve moguce i nemoguce sto ne koristim i opet ista stvar . Evo konkretno , sad dok pisem ovo na forumu , nemam nista osim firefox-a ukljuceno i Everesta , preko kojeg gledam sadrzaj kompjutera . Naravno antivirus NOD32 radi stalno i dumeter ( mali programcic ), koji mi meri brzinu uploada i downloada . I opet od svih 512 MB , imam 89 MB slobodno .

Ovo pitam jer momentalno ne mogu da odvojim za jos memorije , mada znam da je cena pala da mogu svi da je uzmu , tako da za mesec dana sigurno necu uzimati jos bar 512 MB . Da li zna neko , ima li nacina da saznam , bilo preko nekog programa ili na neku drugu foru , koliko memorije komp trosi na odredjeni ukljuceni program i gde to moze da se ocita , pa da velikog potrosaca sklonim ako je moguce ?

Hvala unapred , Vlada

edit : zaboravih da kazem da mi je procesor Intel Celeron M 370 na 1,5 GHz-a , 400 MHz-a magistrala , 1 MB L2 cache , i da je ova memorija koju ima 512 MB DDR2 na 400 MHz-a i da vidim da je sad jos jedan ovakav modul na 400 MHz-a tesko naci u prodaji .
[ vlada1970 @ 17.06.2008. 17:54 ] @
Za ovo sto sam ovde pitao sam pronasao odgovor , i sad mi je jasno da mi fali memorije . Znaci planiram da kupim , ali posto je ova DDR2 memorija koju ja imam sa 400 MHz-a a koju nisam nasao nigde u Beogradu da ima da se kupi , molio bih da mi odgovorite da li je moguce staviti sa vishe MHz-a mozda uz ovu ?

Prilazem dole kopiran odgovor iz Everesta , i sliku memorija koje sam nashao da su dostupne .

Citat:

Field Value
Computer
Operating System Microsoft Windows XP Professional
OS Service Pack Service Pack 2
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Computer Name Veca
User Name Veca

Motherboard
CPU Type Mobile Intel Celeron M 370J, 1500 MHz (15 x 100)
Motherboard Name Acer TravelMate 2410
Motherboard Chipset Intel Alviso-G i910GML
System Memory 502 MB (DDR2-400 DDR2 SDRAM)
BIOS Type Phoenix (09/26/05)

Display
Video Adapter Mobile Intel(R) 915GM/GMS,910GML Express Chipset Family (128 MB)
Video Adapter Mobile Intel(R) 915GM/GMS,910GML Express Chipset Family (128 MB)
3D Accelerator Intel GMA 900
Monitor Plug and Play Monitor [NoDB]
Monitor Plug and Play Monitor [NoDB]

Multimedia
Audio Adapter Intel 82801FBM ICH6-M - AC'97 Audio Controller [B-1]

Storage
IDE Controller Intel(R) 82801FB/FBM Ultra ATA Storage Controllers - 266F
Disk Drive HTS424040M9AT00 (40 GB, 4200 RPM, Ultra-ATA/100)
Optical Drive HL-DT-ST DVD-RW GWA-4082N
SMART Hard Disks Status OK

Partitions
C: (NTFS) 14998 MB (3902 MB free)
D: (NTFS) 23148 MB (2908 MB free)
Total Size 38146 MB (6810 MB free)

Input
Keyboard Standard 101/102-Key or Microsoft Natural PS/2 Keyboard
Mouse HID-compliant mouse
Mouse Synaptics PS/2 Port TouchPad

Sta mislite sta mogu u ovom slucaju da stavim pored ovih mojih 512 MB - (komp prepoznaje 502)?

I da li mogu s'obzirom na ovu maticnu i kompletnu konfiguraciju , ako neko zna , da stavim memoriju sa vishe MHz-a ?

Hvala unapred , Vlada
[ vlada1970 @ 17.06.2008. 19:55 ] @
Cao Catch 22 ,

prethodno kad sam postavljao temu , ja sam je bio stavio u "storage" sekciju i admini su prebacili u "windows desktop" i ja sam samo nastavio sa pitanjem .

A sad vidim da ti predlazes da se stavi u "Hardware - Laptopovi"

Da li je to zato sto sam pitanje preformulisao i sad vishe lici da je to za tu sekciju iliti podforum ?

Hvala , Vlada
[ JOJO847 @ 17.06.2008. 20:29 ] @
Pa, prvo pitanje u prvoj poruci je vise pitanje vezano uz windows, i nije specificno za laptopove pa je zato prebaceno u win kategoriju jer smo smatrali da bi tamo dobio kvalitetniji odgovor. Drugo pitanje oko tipa memorije je dakako za ovu kategoriju. Ali nema veze, to nije uopce problem tako je sve OK.

Nego, slobodno kupi DDR2 533 ili DDR2 667 memoriju. Ako si manje iskusan u nadogradnji laptopa memorijom, svakako ti preporucam da kod kupnje lap poneses sa sobom i zatrazis da ti tamo ugrade memoriju - to se ne naplacuje (ili bar jako malo) a biti ces siguran da to radi (donekle).
[ vlada1970 @ 17.06.2008. 21:35 ] @
Ok ,thanks JOJO . Drago mi je da smo se razumeli . Sad ionako po pitanju spada u laptopove .

Takodje hvala za ovaj odgovor . Sve vreme citam da je najbolje uzeti memoriju od istog proizvodjaca , zbog kompatibilnosti , pa me je ovo sad zaintrigiralo jer se tice razlicite megahercaze . U svakom slucaju bih poneo lap top u radnju , da budem siguran da ce ugraditi obuceni serviser , nego nisam znao da je moguce da rade dve memorije sa razlicitm megahercazama . Drago mi je da je to moguce .

Jos jednom zahvaljujem .

Vlada

Edit : sad se setih da pitam , ako je moguce da mi kazes ,koliko po ovim podacima sto je izbacio Everest , je moguce najvishe nadograditi sa memorijom ovaj lap top ? Da li po ovim podacima koje sam ovde kopirao ( maticna itd ) , moze da se kaze koji je maximum ? Da li mogu 2 GB da stavim ? Ako treba jos nesto iz Everesta da izvucem slobodno kazi .