[ MissAntiPart @ 05.06.2008. 22:58 ] @
Interesuje me koju mi verziju linuxa preporucujete da instaliram na:

Intel 1.7 GHz
512 MB of RAM
Ati 9250
Hdd 120Gb

Pocetnik sam i nikad nisam koristio linux. Imam 2 racunara. Ovaj je jak i imam Vistu, a onaj zelim da koristim za net, multimediju, programiranje, ...

Kako bi radio Linux?
[ jablan @ 05.06.2008. 23:31 ] @
Ok bi radio.

Uzmi neku mejnstrim distribuciju tipa Ubuntu i vozi.
[ Rekla Kazala @ 05.06.2008. 23:36 ] @
Radio bih bez problema. Kao početniku bih ti preporučio jednu od vrsta Ubuntu (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu). Xubuntu ti je najlakši na hardveru. Kubuntu liči na Win XP ali zahteva najviše hardvera. Svi oni u startu zauzimaju odprilike 3GB sa dodatnim programima kao OpenOffice itd.
[ Challenger @ 06.06.2008. 00:18 ] @
PCLinuxOS bez ikakvog razmisljanja. Em lepsi, em bolji, em jednostavniji od bilo kakvog Ubuntu-a/Kubuntu-a itd. Sve odmah radi (out of the box), nema nikakvih problema/bagova, stabilniji i jednostavniji za instalaciju, rad i upotrebu od gore pomenutih (pa cak i od Windows-a). Neces pogresiti sigurno, a na toj tvojoj konfiguraciji ce odlicno raditi. Pozz
[ MissAntiPart @ 06.06.2008. 13:43 ] @
Uf sad, ne znam koga da poslusam, da li jos neko ima predlog?
[ Danilo Cvjeticanin @ 06.06.2008. 13:49 ] @
Citat:
MissAntiPart

Intel 1.7 GHz
512 MB of RAM
Ati 9250
Hdd 120Gb

Kako bi radio Linux?

Extra masina za svaku distribuciju Linuxa.

Citat:
MissAntiPart: Uf sad, ne znam koga da poslusam, da li jos neko ima predlog?

Moj predlog ti je OpenSuse - www.opensuse.org

Screenshots - http://en.opensuse.org/Screenshots
[ lord_celtic @ 06.06.2008. 16:16 ] @
Opensuse definitivno moj predlog
[ MissAntiPart @ 06.06.2008. 19:30 ] @
2 coveka koji koriste Linux su rekla SuSe tako da cu uzeti SuSe.
[ mmilcic @ 06.06.2008. 20:17 ] @
Ja na laptopu koristim Mandriva One (PClinuxOS je derivat Mandrive) i mogu ti reci da ti kao pocetniku nece biti potrebno nista vise od toga.

Sto rece Challenger, radi out of the box, nemas potrebe da instaliras nikakve kodeke da bi gledao filmove i pustao muziku (rece da ti treba za multimediju, pusta zak i HD rip filmove u H264 kodeku), pruza vise alatki od ostalih za konfiguraciju sistema (Mandriva control centar) itd.
[ BBS @ 07.06.2008. 06:26 ] @
@MissAntiPart

Probaj nekoliko distribucija i odaberi ONU koja ti odgovora. PCLOS lepo izgleda i nije los. Ubuntu je zanimljiv ali ces se namuciti kao pocetnik oko mulimedije zato je bolja varijanta Mint. Pored ovih dobio si preporuku i za OpenSuSE sto necudi jer je rec o jednoj od najpopularnijih distribucija. Inace opise svih mozes naci na http://distrowatch.com/

PS
ako bi da probas nesto sto nije Linux a podjednakog je kvaliteta pogledaj ovo PC-BSD
[ MissAntiPart @ 07.06.2008. 14:17 ] @
Interesuje me koliko kosta Linux SuSE i da li se moze skinuti sa neta?
[ mulaz @ 07.06.2008. 15:21 ] @
ako hoces za dzabe, uzmi opensuse (da, moze da se skine) sa http://www.opensuse.org/
[ MissAntiPart @ 07.06.2008. 18:49 ] @
Nasao sam besplatan linux ubuntu 8.04. Jedan mi je preporucio i uzecu njega. Hvala lepo, dovidjenja!
[ mmilcic @ 07.06.2008. 21:21 ] @
Ajd u zdravlje...
[ Srđan Pavlović @ 07.06.2008. 21:22 ] @
Pa-pa :)

(dobar izbor - Ubuntu)

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 07.06.2008. u 22:43 GMT+1]
[ tdjokic @ 08.06.2008. 08:36 ] @
Citat:
MissAntiPart: Interesuje me koliko kosta Linux SuSE i da li se moze skinuti sa neta?
Ako slucajno opet dodjes na ovu temu - svi Linuxi su besplatni! Ima nekih, malobrojnih, koji daju uz Linux osnovu i neke komercijalne programe, pa onda ne mogu da budu besplatni. Ima nekih drugih, koji prodaju podrsku uz Linux, pa opet nisu besplatni, ali u principu su svi Linuxi besplatni, narocito ovi koje smo spominjali ovde.

Jedino ti treba kakav takva brza veza sa Internetom, ako hoces sam da skidas, i rezac CD-a, da posle skinuti ISO fajl narezes na CD, jer je to, za sada, najprostiji nacin da pokrenes Linux. Takodje, u zadnje vreme su skoro svi popularniji Linxu dostupni kao Live, pa se sa istog moze i instalirati na tvrdi disk.

A Live Linux znaci da ga mozes probati bez instalacije i ikakvog diranja tvog tvrdog diska. Probas, ugasis - kao da ga nije ni bilo.
[ momsab @ 08.06.2008. 14:08 ] @
sve je receno ranije
za vise infoa u vezi necega pogledati druge teme