[ plavis @ 06.06.2008. 10:22 ] @
Pozdrav svima.
Imam MAXTOR fireball3 od 20.4GB, ATA/133. Dobio sam ga "skracenog" na 2.5GB i BIOS ga takvog poznaje (postoji i nalepnica na njemu "2.5GB clipped" od strane IBM-a). Pokusavao sam da ga povecam na njegovu maksimalnu velicinu ali sve sto sam uspeo je da pokvarim disk tako sto sam obrisao firmware i BIOS sad nece da ga pozna, dok neki HIRENS-ovi alati i dalje vide da je disk prisutan.
Molim vas za pomoc kako da resim ovaj problem makar da vratim disk u zivot. Podaci na njemu mi uopste nisu biti.
Hvala unapred svima
[ plavis @ 07.06.2008. 15:58 ] @
Mali dodatak: kad ga ubacim u drugi (noviji) racunar prepozna ga kao Maxtor Ares 64.
[ Binary Mind @ 07.06.2008. 20:09 ] @
Ako je to disk koji ja mislim da jeste (IBM FRU:19K1560) ovo su pozicije jumpera za njega:

Ako su jumperi na tvom hardu na pozicijama koje sam zaokruzio crvenom bojom to znaci da je kapacitet harda ogranicen jumperima (4092 Cylinder Limit). Postavi jumpere na druge pozicije i imaces pun kapacitet harda. Pitanje je da li ce hard raditi posto si prchkao po firmware-u :)
[ ranikolahdd @ 08.06.2008. 17:32 ] @
ogranicen je u fimweru nece tu dzamperi pomoci, sad je pitanje kako je to odradjeno,
cuo sam da ima nekih share ware alata...
[ Binary Mind @ 09.06.2008. 20:18 ] @
Hm. Ako je to proverena informacija onda OK, ali sto bi IBM tako nesto odradio preko firmware-a kada se ti hardovi mogu "clipovati" tj. "potkresati" i pomocu CLJ (Cylinder Limit Jumper-a)?
[ ranikolahdd @ 10.06.2008. 08:23 ] @
kod maxtora moze al to je na 33 Giga, i to je trece dzamper mesto, pise Cap limit...
Nego cuo sam da ima nekih free alata za vracanje kapaciteta... googlaj malko
Poz