[ DR83 @ 09.06.2008. 16:49 ] @
Mozda ja do sad ovo nisam primetio,ali sam se prilicno iznenadio kada sam video da iz upita prijemni+brucos google bolduje i cirilicom ispisanu rec brucos ...


http://img155.imageshack.us/img155/1527/brucoszp6.jpg
[ D.i M.e @ 09.06.2008. 22:28 ] @
To radi već koju godinu, samo se sada više primećuje. Čak ni ono što pretražuje i „brucoša“ i „brucošu“ je staro godinu dana.
Dakle ako na lokalizovanom Guglu (bilo google.rs bilo google.com sa srpski sučeljem) kucaš upit engleskom latinicom, on pretražuje direktno takav upit, srpskohrvatsku latinicu, još goru nepravilnu latinicu (brucosh) i ćirilicu, i sve to menja po padežima i u jednini i množini.
[ SteX_bgd @ 10.06.2008. 23:17 ] @
u lokalizovanoj pretrazi su veoma male osilacije izmedju rezultata..
uzmi na primer par varijanti neke reci ( čišćenje , ciscenje , čišćenje ) ili cak neka varijanta izmedju pisama ( cišcenje )..
U lokalnoj pretrazi skoro i da nema razlike dok u internacionalnoj je OGROMNA razlika tj,rezultati nemaju veze jedan sa drugim...
Sta mislite koji procenat google korisnika u Srbiji koristi .com a koji .rs domen za pretragu ?
[ D.i M.e @ 11.06.2008. 10:36 ] @
Pazi, ti ne moraš da ideš na google.rs da bi video lokalizovenu pretragu, ti možeš otići na bilo koji Guglov domen i ako u podešavanjima tvog veb pregledača imaš srpski jezik kao primarni, Gugl će ti pokazati prevedeno sučelje i kasnije lokalizovanu pretragu (znači svi koji imaju prevedene veb pregledače plus oni koji su ručno dodali). Neko može doći na različite načine do lokalizovanog izdanja, recimo ako koristi neku drugu Guglovu uslugu koja je lokalizovana pa veza ka pretraživaču ima u sebi &hl=sr (ovo hl označava jezik sučelja) ili ako neki domaći sajt ima polje za pretragu pa ono automatski dodaje &hl=sr.
Pošto prilikom odlaska na google.com na početnoj stranici vam se prikazuje ono „Go to Google Serbia“ ako vam je IP iz Srbije, verujem da mnogi sve više koriste baš google.rs kada vide da je tamo sve prevedeno.
Ja mislim da verovatno većina korisnika koristi lokalzovana izdanja jer ja imam neke sajtove na ćirilici i pojavljuje mi se more ključnih reči sa Gugla koje su napisane engleskom latinicom, a oni ove sajtove ne bi dugačije našli na Guglu da nisu koristili lokalizovanu pretragu.
[ VVnoob @ 11.06.2008. 21:40 ] @
Citat:
Sta mislite koji procenat google korisnika u Srbiji koristi .com a koji .rs domen za pretragu ?


Ovo je pitanje nad svim pitanjima. Veoma se razlikuje SERP za kw koje ja "targetujem" na .rs i .com dok je na .rs sajt vec na prvoj strani (domen star eto vec celih dva meseca, na .com 3.800 000 a na .rs 3.900 000 rezultata) na .com oscilira izmedju druge i trece strane SERPa.

Dakle dajem kraljevstvo za odgovor na pitanje: Koliko korisnika koristi google .com a koliko google .rs u Srbiji? :-)

[ Buum @ 11.06.2008. 23:46 ] @
Evo: http://www.alexa.com/site/ds/t...;ts_mode=country&lang=none

Daj kraljevstvo!
[ webex @ 12.06.2008. 09:22 ] @
xaxaxaxa ovo je najjače
Citat:

39.
Nadlanu.com

Dear Madam/Sir,
nadlanu.com
Site info for nadlanu.com Site Info icon


izvinjavam se za za offtopic, ali nisam mogao da ne prokomentarišem ovakvu glupost!!! Opis sajta je Dear Madam/Sir,... OMG!
[ D.i M.e @ 12.06.2008. 10:46 ] @
Aleksina statistika trenutno nije relevantna jer su poslednjih meseci paralelno radili .co.yu i .rs a od nedavno radi samo .rs, pa je potrebno nekoliko meseci (ili koliko u njihovom sistemu treba) da se to vrati u normalu i da pokazuje samo .rs. Još nešto na šta treba obratiti pažnju je da se u google.com računa i poseta njihovim uslugama koje ne rade na lokalnim domenima (Gmail, Dokumenti, Pikasa, Video, AdWords, Analitika, Reader...), pa je udeo samo pretraživanja manji od ukupnog.
Ja nisam nešto ranije obraćao pažnju na ovu listu, ali i ovo pokazuje ono što sam tvrdio da većina koristi lokalizovano izdanje.
Zanimljivo je da se na 82 mestu nalazi Google.co.hu, izgleda da Mađarska nacionalna manjina isto dosta koristi lokalno izdanje (samo ono koje je prilagođeno njima).
[ VVnoob @ 12.06.2008. 15:10 ] @
Ljudi alexa je totalno nerelevantan. Alexa statistika je prikaz koliko korisnika sa instalisanim alexa toolbarom posecuje neku stranicu. To blago receno nema veze sa stvarnom posecenoscu. To da recimo ispadne da sever vojvodine koristi mnogo google .hu moze samo da znaci da je tamo popularan ( iz nekog razloga ) alexa tolbar....
Koliko vas ima instalisan alexa toolbar? Pa prema tome prosudite o relevantnosti alexe...
[ D.i M.e @ 12.06.2008. 19:33 ] @
Baš ovo što si naglasio nije u potpunosti tačno

Pre 16. aprila

Nisu samo korisnici originalnog Aleksa toolbar-a davali njima statistike. Aleksa je davala API, pa je postojala je mogućnost da se naprave toolbar-ovi koji će recimo služiti za neki sajt, za pretragu i sl, a koji bi usput davali podatke Aleksi. Viđao sam više takvih domaćih toolbar-ova. Dalje postoji više proširenja za Fajerfoks koja čak i nisu u obliku toolbar-a i nije im Aleksa svrha postojanja, nego nešto drugo. Ja recimo nikada nisam koristio Aleksin toolbar, ali već godinama koristim proširenje za Fajerfoks SearchStatus koje između ostalog prikazuje podatke iz Alekse i šalje njima korisničku statistiku. Prošle godine je i zvanično objavljeno proširenje, koje isto nije klasičan toolbar.

Posle 16. aprila

Tog dana počeo je sa radom njihov novi sistem rankiranja koji između ostalih novina uvodi i druge izvore statistike sem ovih koji su do sada korišćeni. Nije saopšteno koji su to, verovatno zato što bi to izazvalo priče o privatnosti. Opšta je ocena da je rang sada bliži realnosti, jer su mnogim sajtovima opali rangovi, gde se moglo reći da im nije realan (što zbog zloupotreba sistema, što zbog toga da su taj sajt posećivali recimo vebmasteri koji su veći korisnici Aleksinih izvora; recimo ovaj forum je čini mi se imao rang između 3000 i 4000 a sada je 18854).
[ VVnoob @ 16.06.2008. 19:04 ] @
A vise ni nema veze :-) malo sam "do optimizovao" sajt pa se sad kotira i na google .com na prvoj stranici, nije doduse na #3 kao na google .rs ali je na prvoj strani. A ja se bio uplasio da sam vec do tad zasao u "sivo", kad ono medjutim.... ima mesta za jos SEO :-)
Sad malo takticki ( sto bi se reklo "prirodno" ) odmaram sa linkovima i spremam sledecu "rundu" linkova...
[ DR83 @ 16.06.2008. 20:03 ] @
Da, da, sto se alexe tice, vidim da i svi veci domaci sajtovi isto beleze pad rejtinga ...
[ DR83 @ 25.07.2008. 02:00 ] @
Hm, ja i dalje imam pad alexa rejtinga iako mi se broj unikatnih poseta i pr povecali jedino mi je pageviews manji ...
[ ||NeX|| @ 25.07.2008. 15:09 ] @
Alexa mjeri samo po informacijama koje dobija, a to je ca. 20% od onoga što ti imaš, tako da to ne ovisi toliko jedno od drugog ako se radi o stotinama posjeta.