[ tomasd @ 10.06.2008. 13:19 ] @
Bilo je pitanja o tome ali nijedan konkretan odgovor.
Skinu sam koncert veličine 9.2GB.Višak oko 700MB.Pokušao sam da ga podelim stalo bi na dva DVD-a ali nikao da mi uspe.Drugi deo ne bude čitljiv za većinu plejera a i ako ga neki plejer otvori ne valja sinhronizacija.
Najviše bih voleo da ga kompresujem da bih mogao da narežem na jedan dl disk ali nisam do sada uspeo.Da li je neko to radio,sa kojim programom i malo kratko uputstvo?Ne pomaže nabrajanje softvera jer sam probao i nisam se snašao.
[ Stranger2 @ 12.06.2008. 14:55 ] @
Probaj sa MediaCoderom http://mediacoder.sourceforge.net/

prevuci taj fajl u prozor mediacodera
i podesi ovako:


- na kartici video podesi ovako:
stavi kvacicu ispred Copy Video
za Container izaberi Matroska

- na kartici audio:
stavi kvacicu ispred Copy Audio

-na kartici Time:
klkni na select i otvorice ti se prozor za secenje videa
klikni na taster pause.
pomeri slider na otprilike polovinu filma
sada klikni na MARK OUT da bi oznacio da je to krajnja pozicija
klikni na OK

Obavezno zapisi na papir tacan vremenski trenutak gde si napravio MARK OUT.

sad klikni na start i dobices fajl koji sadrzi samo prvu polovinu filma
tom fajlu daj naziv PRVA_POLOVINA.mkv

Sada drugi korak. sve isto samo sto sada na vremenskom trenutku gde si napravio MARK OUT (procitaj sta si zapisao na papir) sada treba da napravis MARK IN

opet klikni na start i dobices mkv fajl koji sadrzi drugu polovinu filma.
tom fajlu mozes dati naziv recimo DRUGA_POLOVINA.mkv

na isti nacin film mozes podeliti na koliko god hoces delova. samno stavljas MARK IN na pocetnu poziciju a MARK OUT na krajnju... i uvek zapisuj na papir...
[ tomasd @ 12.06.2008. 21:10 ] @
Hvala stranče!
Rešio sam problem pošto je audio bio u DTS formatu pa sam njegovim prebacivanjem u AC3 smanjio veličinu fajla na potrebnu meru.
Ovo što si ti napisao iskopiraću negde,zlu netrebalo.
Samo pitanje ostaje.Kako smanjiti mkv fajl tj. x264 to x264?

Pozdrav
[ Stranger2 @ 13.06.2008. 08:59 ] @
Citat:
Kako smanjiti mkv fajl tj. x264 to x264?

Da bi ga smanjio moras obaviti rekompresiju tj ponovnu video kompresiju ali sam manjim bitrateom.

mozes isti sa MediaCoderom
evo razlike u podesavanjima:

- na kartici video
skini kvacicu ispred Copy Video
izaberi Mode: Two-Pass
format: H.264
Container: Matroska
Bitrate mora biti manji od originalnog ako zelis da i fajl bude manji.
na primer ako hoces duplo manji fajl i bitrate mora biti duplo manji.

- Audio ne moras dirati. ako je audio zapis prevelik mozes ga naknadno konvertovati u MP3 sa manjim bitrateom.

- Karticu Time ne diraj jer fajl neces seci na delove.

- na kartici picture mozes smanjiti rezoluciju jer uz manji bitrate, obicno se mora smanjiti i rezolucija da bi se izbeglo "brljanje" po slici.

da bi odredio dobar omjer rezolucije i bitratea, moras koristiti recimo kalkulator Aspect http://www.free-codecs.com/download/Aspect.htm
pa proveri koliki je bits/pixel uz koju rezoluciju. za H.264 codec bits/pixel treba biti oko 0.15

- skini kvacicu ispred opcije frame rate.

Rekompresija ce jako dugo trajati jer H.264 enkodiranje sporo

[ Boboje @ 31.07.2009. 17:33 ] @
da ne otvaram novu temu, napisacu problem ovde. rekompresovao sam mkv fajl od 6,5 GB na 4,35 GB. citao sam danima o mediacoderu, bitrate calculatorima i ostalim programima i shvatio sam osnovne stvari. rekompresovao sam H.264 u H.264 sa manjim bitrateom uz ocuvanje DTS zvuka da bih zadrzao 6.1 zvuk, medjutim tom prilikom mi slika na svakih 5-6 sekundi kao malo secne. kad zvuk rekompresujem u mp3 tih problema nema, ali ostaje mi samo stereo zvuk. jel zna neko o cemu se radi? kad sam radio manji uzorak od 3 minuta slika nije trzala, ali kad sam iskompresovao ceo film onda zeza. da li je potrebno mozda instalirati neki encoder za DTS? jel moze MediaCoder da rekompresuje DTS u AC3? to bi mi isto posluzilo.
[ Stranger2 @ 31.07.2009. 20:55 ] @
To mozda zavisi i od plejerea na kojem pustas i codeca. Ako imas slabiji racunar, mozda bi bilo dobro da probas to pustiti kod nekog ko ima noviji i jaci da vidis da li i tamo trza.

inace probaj ga pustiti u plejerima KMplayer i VLC jer i jedan i drugi imaju ugradjene novije dekodere pa vidi da li i u njima trza.
[ Boboje @ 01.08.2009. 03:33 ] @
reprodukujem ga sa Kmplayerom. do sad nisam imao probleme sa drugim fajlovima. video sam kompresovao na slabijoj masini (Celeron @ 1,8 GHz) a trza na toj istoj masini i na Celeronu D820 (dual core) i na nekom Acerovom laptopu na istim mestima. razmisljam da rekompresujem samo video stream bez zvuka pa da uradim merge sa DTS streamom iz istog izvora. to bi trebalo da upali ali probacu tek za dva-tri dana. mada nema smisla kad je software predvidjen da to sve obavi odjednom.
nego jel moze MediaCoder da uradi AC3 kompresiju? koji od onih formata treba odabrati?
[ Stranger2 @ 01.08.2009. 16:25 ] @
Pa posto problem nestaje kada zvuk prebacis u MP3 onda je ocigledno problem u audiu a video je u redu. Koliko ja vidim mediacoder ne moze konvertovati u AC3. Moguce je da neki od drugih formata moze sedmokanalni zvuk ali ne znam koji jer se razumem u samo nekoliko najvaznijih audio formata.

A mozda ce problem biti resen sa novijim kodecima kada se pojave. probaj najnoviji VLC media player instalirati pa probaj u njemu. Ta verzija je novija od KMPlayera pa je moguce da bolje radi sa zvukom.

Inace koliko znam zvuk u AC3 mozes konvertovati sa Sony Vegas ili Sony Sound Forge, pa mozes probati i to resenje.
[ Boboje @ 01.08.2009. 17:12 ] @
probacu par stvari pa javljam sta sam uradio
[ Boboje @ 03.08.2009. 23:02 ] @
na kraju sam resio problem tako sto sam prvo odvojio .dts zvuk sa MKVExtractGUI od originala, a onda sam original rekompresovao u mkv bez zvuka u MediaCoderu. zatim sam iz tog novog mkv-a izvadio novodobijeni .h264 video i sa MKVMergeGUI sam spojio taj novi .h264 fajl i stari .dts zvuk. sad radi bez trzanja. neki problem jeste u zvuku ali ne znam koji. mozda meni treba neki kodek za dts zvuk.
[ blackholemix @ 28.12.2009. 17:51 ] @
Hocu jednu sezonu serije da rekompresujem, tj da smanjim bitrate, 1080p je, ali velicine epizoda variraju pa ne mogu da stanu na DVD! Previse su vece da bih samo zvuk prebacio u AC3 ili tako nesto..dakle moram video da promenim!

Probao sam sa MediaCoderom, sa nekim manjim fajlovima da ne bih cekao par sati A takodje sam probao i sa epizodom ali samo par minuta i problem je sto od jednog dela zvuk pocinje da bezi, cak mislim da se u svim fajlovima to desavalo na oko 45 sec. Zvuk nisam dirao, stavio sam Copy Audio, takodje sam probao da izvadim original zvuk iz mkv-a pa onda da spojim sa novim videom u mkv, ni tada nije radilo..dakle nesto sa videom nije u redu.

Kako da resim to?

Kao modove sam probao sa Two-Pass ali i Three-Pass, takodje sve isto..

I da napomenem da tih prvih 40-ak sekundi radi super, da je dobro sinhronizovano, ali problem odatle nastaje..
[ Stranger2 @ 30.12.2009. 01:01 ] @
Nije mi se to desavalao.
- Pre bilo kakvog podesavanja u MediaCoder-u probaj odabrati File > Revert All Setting da bi se sve opcija vratile na default.
- inace se u nekim programima zna desiti da dodje do problema kada se koristi VBR bitrate kod audia. U tim slucajevima se i audio ora ponovno rekompresovati usa CBR bitrateom... Moguce je da je to u pitanju.
- trebas paziti i da se framerate ne menja. na kartici picture ukloni kvacicu ispred Framerate.

- Kada dodas neku od tih epizoda u Mediacoder otvori "Deatils of Selected File" za taj fajl pa prekopiraj ovde te informacije. Pa cemo videti sta je u pitanju.