[ Ana_Marija @ 10.06.2008. 15:11 ] @
* Kao prvo, htela da pozdravim sve dobre ljude na forumu.

* Kao drugo, da se odmah na početku ove teme izvinem ako postoji slična tema. Ja nisam našla temu ( ne samo na ovom forumu, nego i na dosta drugih web site-ova, koja se koliko toliko temeljno bavi zaštitom od strujnog dodira/dodirnog napona/napona dodira , ili već kako god se može nazvati.

Ovde, na ES, sam pronalazila teme koje se uglavnom bave FID sklopkama i nishta konkretnije i podrobnije diskutovano. NAšla sam i temu , koja po nayivu odgovara onome što sam tražila, ali koncepcija onog što želim da saznam je totalno drugačija ( inače tema se nalazi na linku http://www.elitesecurity.org/t308760 )

* Kao treće, nemojte zameriti što ću potražiti pomož oko tako banalnih stvari. Ja planiram da posle gimnazije upišem FTN u Novom Sadu ( planiram, sada sam završila drugi razred, i elektrotehnika me je zainteresovala preko Fizike ) pa želim da koliko toliko steknem znanje, a i da se upoznam sa materijom, da slučajno nebih pogrešila pri odabiru Fakulteta ( ako mi se slučajno samo materija nesvidi ). A ovo, što želim da saznam, definitivno neću saznati ni od jednog profesora, a pogotovo od Fizičara, pa sam odlučila da se ovde raspitam o tome.

*Kao četvrto, možemo preći na temu :)

Evo ovako. Koliko toliko sam iz raznih knjiga savladala oblast jednosmernih i naizmeničnih struja, tako da oko toga nemam nekih većih nedoumica. Ono što mene kopka je zaštita čoveka , unutar kuće, od dolaska u dodir sa uređajima koji su zbog nekog kvara pod naponom.

Kvarovi koji mogu dovesti do toga su mnogobrojni, to znam. A o kojim uređajima govorim to verujem i da vi znate. Bojler, šporet, veš mašina, mašina za pranje sudova, kučište kompjutera, zamrzivač, frižider itd....

Ako može, počela bi sa standardnim sistemom, koji nije nulovan, sa uzemljenjem bez FID sklopke, i sa osiguračima ( bilo topljivim , ili automatskim ), da vidim da li sam shvatila princip....

Uzemljenje, koliko sam shvatila, služi da:

*...bi "struja" proticala od mesta dodirivanja faznog provodnika i kućišta aparate, preko kućišta aparata do provodnika za uzemljenje, pa preko njego do samog uzemljivača, tj provodnika koji je zakopan u zemlju.

*Zemlja, tu služi da bi se napravila razlika potencijala, tj napon, neophodan da bi struja "proticala" u tom smeru, i kao potrošač te struje

* Zemlja ima određeni otpor, što znači da "troši" tu struju ( ili grešim ). Otpor je u direktnoj zavisnosti od dužine uzemljivača. Što duži uzemljivač, to veći otpor, a samim tim i veća struja koja će se "povući" i samim tim, zbog prevelike struje doći do pregorevanja osigurača ( U=R*I , I=U/R, ako je osigurač predviđen da "iskoči" na 16 A, a pri naponu od 220 V, onda tražimo otpor prema R=U/I, tj otpor bi trebao da bude 13,75 oma ) naravno, to je granična vrednost za 16 A, a treba da ima otpor koji bi "prebacio" tih 16 A, npr da uzmemo 10 oma, što znači da bi prilikom kvara, došlo do povlačenja 22 A, i samim tim pregorevanja osigurača...da li sam ovo dobra shvatila? Za koje bi vreme ako npr uzemljivač ima ovoliku vrednosta , osigurač prekinuo strujno kolo....

I na kraju, u vezi ovog sistema, znam koje su mu falinke. Znači, treba moliti boga, da osoba nije u direktnom dodiru prilikom kvara, jer ako jeste, i ako se radi o "tromom" osiguraču, smrtonosan ishod je neminovan...Znači, mene zanima da li sam ja ovo dobro shvatila?

Hvala na pomoći :)

[Ovu poruku je menjao Ana_Marija dana 10.06.2008. u 16:31 GMT+1]
[ Sepa011 @ 10.06.2008. 20:27 ] @
A postoji i diferencijalni automatski osigurac koji odreaguje vec na 30 mA razlike u strujama kroz fazni i nulti provodnik (prema zemlji, u slucaju kvara, ima 'curenja')
[ tdjokic @ 10.06.2008. 21:28 ] @
Osigurac od 16 ampera izdrzi struju od 16 ampera, bez obzira gde ona ide - kroz ringlu na sporetu ili kroz coveka, od defektnog kabla ka nekom metalnom predmetu i slicno. Osigurac je "glup" i zato covek moze da nastrada i uz ispravan osigurac. Osigurac uglavnom sluzi da zastiti provodnike - iznad 16 ampera iskljucuje, pa se provodnici nece pregrejati, izolacija istopiti itd.

Za zastitu ljudi je FID nezamenljiv. Imam jedan FID u obliku Suko utikaca, koji iskljucuje vec pri 5 (pet) miliampera struje greske, tj. ako je narusena ravnoteza izmedju dovodnog i povratnog provodnika odlaskom struje na masu. A ako nekim slucajem covek dotakne provodnik pod naponom, onda treba malo vise - 30 miliampera, da bi FID iskljucio. To je neki stari FID, izgleda da se takvi vise ne prave, pa su najosetliviji od 30 mA. Isto tako, noviji FID-ovi imaju jos i neku dodatnu zastitu, u koju se ja ne razumem bas dobro, protiv nekih oscilujucih struja(?).

Neka ti ne smeta ni diskusija o, ni upotreba FID-a. Koliko je meni poznato, to je vec i zakonski propisan uredjaj za zastitu ljudi. Zbog svoje brzine reagovanja, vec pri malim strujama greske, pomaze i pri zastiti od pozara, jer provodnici nemaju vremena da se preterano zagreju.

Jedini slucaj kad je FID nemocan je, ako neko uhvati fazu i nulu, simetricno, glumeci sijalicu ili nesto slicno. Tada je ravnoteza u FID-u i dalje potpuna i onome nema spasa.

Isto tako, pojedinacni FID nije ni skup, jedna verzija je oko 20 eura, a "montaza" je samo u tome da se FID ubode u uticnicu na zidu a aparat u uticnicu na FID-u i to je sve. Postoje FID uredjaji koji pamte svoje stanje i kad nestane struja, pa se nakon povratka struje vrate u prethodno stanje (ukljucen / iskljucen) a postoje i takvi koji se prilikom nestanka struje iskljuce, pa ih treba naknadno ukljuciti. Pojednicani FID-ovi su dobri, jer imaju vecu osetljivost, koja se ne bi mogla primeniti na glavnom FID-u, za ceo stan ili kucu, jer se moze desiti da i ispravni aparati, koji gube po par miliamera struje, ukupno predju iznos od 30 miliampera, pa bi osetljivi FID iskljucivao ceo stan, uprkos tome da je sve u redu.

Neke elektrodistribucije zahtevaju (Hrvatska?) da kupatilo obavezno ima svoj FID, sa 30 mA osetljivosti.
Citat:
Ovde, na ES, sam pronalazila teme koje se uglavnom bave FID sklopkama i nishta konkretnije i podrobnije diskutovano.
Ne znam sta si ovim mislila da kazes. Ja nisam po struci elektroinzenjer, ali imam interesa prema za struju, a i radio sam deo svog radnog veka u fabrikama nekih elektricnih proizvoda, pa sam po sluzbenoj duznosti morao ne samo da se bavim mehanikom, nego i elektricnim aspektima uredjaja. U ranijim temama smo dosta toga rekli o FID uredjajima, onako popularno. Ja tog obicnog iskustva imam prilicno, a teoriju ne znam, pa ne mogu nista ni da ti kazem. Nazalost, cesto obicno, prakticno znanje spasava zivot, sto kod mog komsije nije bilo slucaj, i mlad covek je izgubio zivot radeci sa neispravnom prenosnom lampom nesto oko auta, a FID nije imao.

Isto tako, na poslu sam imao prilike da citam nemacke strucne revije, namenjene elektroinstalaterima i inzenjerima, pa sam i tu stekao neka znanja o FID uredjajima.

Uglavnom, uzemljenje je neizbezno i neophodno, ali nije i dovoljno.
[ Ana_Marija @ 11.06.2008. 00:02 ] @
Sepa011 i tdjokic, mnogo hvala.

Znam za FID sklopku, ali svrha ove teme je skupljanje znanja svih ucesnika foruma ( koje interesuje ) o svim "tehnikama" koje su se do sada koristile. Stoga , počela sam pravo sa običnom zaštitom, znači samo sa uzemljenjem bez FID sklopke. Takođe, htela sam vas pitati, da li je to ispravno što sam doslovno pročitala iz par knjiga. Znači, da li je princip koji sam opisala tačan.

Posle dolazi Nulovan sistem, pa onda tek sistem sa FID sklopkom ( valjda je tako i hronološki išlo )...znači, mene zanima da li je sve ono tačno što sam napisala u prethodnom postu, jer želim da znam da li sam dobro shvatila čitavu materiju, ili ne.
[ Predrag Supurovic @ 11.06.2008. 01:15 ] @
Uzemljenje kucista u stvari sluzi da, ako dodje do proboja faze na kuciste, to u stvari izazove kratak spoj i tako odmah pregori osigurac. Zbog toga je bitno da otpor uzemljenja bude sto manji, pa je propisano koliki sme da bude.
[ ybeelsec @ 11.06.2008. 07:06 ] @
sto veca povrsina ukopanog uzemljivaca i pogodne karakteristike tla to manji otpor i veca efikasnost istog.
podrazumijeva se da ce veza izmedju ukopanog dijela uzemljivaca i mjesta gdje se koristi biti dobra, sa sto manjim otporom

iz toga slijedi da kroz manji otpor tece veca struja i izbacuje osigurac na deklarisanoj vrijednosti a brzina djelovanja zavisi od karakteristike samog osiguraca

osigurac sluzi samo da bi zastitio elektricnu instalaciju od preopterecenja i izgaranja i ne stiti ljude--

[Ovu poruku je menjao ybeelsec dana 11.06.2008. u 08:39 GMT+1]
[ tdjokic @ 11.06.2008. 12:02 ] @
Citat:
Ana_Marija: znači, mene zanima da li je sve ono tačno što sam napisala u prethodnom postu, jer želim da znam da li sam dobro shvatila čitavu materiju, ili ne.
Mislim da si pravilno shvatila. A dok se ne dodje do precizne primene propisa i odgovarajucih merenja, ove osnovne stvari su relativno jednostavne.
[ veselinovic @ 11.06.2008. 19:53 ] @
E fino je vidjeti djevojku na forumu ( ovo svakako ne treba shvatiti pogresno), jer zene nekako bjeze od struje.
Ana, evo ti jedan tekstic, pa sve sto ti ne bude jasno tu smo da pomognemo. Nadam se da nisam napravio neku gresku u kucanju. I prije teksta da napomenem jos nesto:
FID sklopka NE SMIJE I NE MOZE biti jedini nacin zastite, ona je samo dadatni sistem, nikako primarni.
PRINCIPI ZASTITE OD ELEKTRICNOG UDARA

PRINCIPI ZA[TITE OD ELEKTRI^NOG UDARA

Za{tita od direktnog dodira dijelova pod naponom

Svi dijelovi koji u su u normalnom radu pod naponom trebaju biti presvu~eni izolacionim materijalom, propisanih karakteristika, koji se ne mogu skinuti bez razaranja.
Za{tita pregradama ili ku}i{tem onemogu}ava svaki dodir sa dijelovima pod naponom koji se moraju za{titi sa najmanje IP 2x. Za otvore ve}e od dopu{tenih prema IP 2x ( 12 mm) treba obezbijediti posebne mjere.
Pregrade i/ili ku}i{ta mogu se odstraniti odnosno otvoriti na jedan od slijede}ih na~ina:
- klju~em ili alatom
- poslije isklju~enja napona, uklju~iti se mo`e tek nakon {to se ponovo postave
- umetanjem druge pregrade zas tepen za{tite IP 2x koja onemogu}ava dodir dijelova pod naponom i koja se mo`e ukloniti samo klju~em ili alatom.

Za{tita preprekama

Prepreke onemogu}avaju slu~ajni dodir dijelova pod naponom, prilikom rada na opremi pri redovnoj upotrebi, ali ne i namjerni prilaz zaobila`enjem prepreke. Uklanjaju se bez alata ili klju~eva uz uslov da se ne mogu nehoti~no odstraniti.

Za{tita postavljanjem izvan dohvata ruke

Onemogu}ava slu~ajni dodir dijelova pod naponom tako da se dohvatljivi dijelovi na razli~itim potencijalima ne smiju nalaziti unutar dohvata ruke.

Dopunska za{tita elementima na diferencijalnu struju

Za{titni elemenat sa maksimalnom diferencijalnom strujom od 30 mA smatra se samo dopunom za{titnih mjera od direknog dodra u slu~aju da ona otka`e.

Za{tita od indirektnog dodira dijelova pod naponom

Automatsko isklju~enje napona pri pojavi kvara u izolaciji ima za cilj da sprije~i nastajanje napona dodira takve vrijednosti i u takvom trajanju da ne predstavlja opasnost ( IEC 479-I ). Najve}e vrijeme isklju~enja u TN sistemu prema pravlniku u Sl. listu SFRJ br 53/88 za instalacije nazivnog napona 220 V iznosi 0.4, a za mre`e sa naponom 380 V iznosi 0.2 s.

OP[TI PRINCIPI ZA[TITE

- Uzemljenje

Metalne mase ( izlo`eni vodljivi dijelovi-koji u normalnom radu nisu pod naponom) moraju se spojiti sa za{titnim provodnikom u svakom razvodnom sistemu na isti sistem uzemljenja pojedina~no, u grupama ili zajedni~ki ( JUS N.B2.754.)

- Glavno izjedna~avanje potencijala

U svakom objektu glavni provodnik za izjedna~avanje potencijala mora me|usobno povezati slijede}e provodne dijelove:
- glavni za{titni provodnik
- glavni uzemljiva~ objekta
- cijevi i sli~ne metalne konstrukcije unutar objekta
- gromobranske instalacije
- metalne dijelove koji sa vanjske strane ulaze u objekat.
Glavni provodnici za izjedna~avanje potencijala moraju biti u skladu sa
“ JUS N.B.2.754”

- Dopunsko izjedna~avanje potencijala

Za{titni ure|aj mora automatski isklopiti napajanje strujnog kruga u vremenu koje ne dozvoljava odr`avanje o~ekivanog napona dodira od 50 Veff naizmjeni~ne, ili 120 V JSS, tako da ne mo`e predstavljati opasnost za lica u dodiru sa provodnim dijelovima.
Bez obzira na o~ekivani napon dodira dozvoljava se vrijeme isklapanja koje ne prelazi 5 sekundi. Ako se zahtijevi za vremenom isklapanja i napona dodira ne mogu ispuniti mora se primjeniti dopunsko izjedna~avanje potencijala u skladu sa JUS N.B2.754.

[ Ana_Marija @ 11.06.2008. 23:38 ] @
@ tdjokic:

Hvala.

@ veselinovic

Ma, verujem da se osoba bavi onim čime je zainteresovana i šta voli. Ja sam zainteresovana za elektrotehniku, za početak energetika ( od nje sve kreće ), a to da li volim, to je pitanje. Sviđa mi se, ali nisam nešto previše zagrejana ( ma malo sutra, da nisam, nebih visila po forumu, i isčitavala knjige sama na svoju ruku :D )

Hvala ti na tekstu, ali iskreno malo si me zbunio :D Šalim se, nisi me zbunio, nego se tu pojavilo nešto novo, što nisam pronašla u knjigama koje sam pročitala i koje čitam ( "Elektrotehnika, osnovi"-Dragutin Kaiser, Tehnička knjiga, Zagreb, 1968; "Elektrotehnika"-Turković G. Sava, Beograd, 1977, Savez Energetičara SR Srbije; ova druga, tj od Turkovića je dobar primer pisanja knjige/udžbenika na jednostavnom i shvatljivom jeziku, pa čak i za totalnog duduka, kao što sam ja do skoro bila. :) ). Naime , zbunjena sam oko Opštih principa zaštite, tj oko izjednačavanja potencijala.

Citat:

U svakom objektu glavni provodnik za izjednačavanje potencijala mora međusobno povezati slijedeće provodne dijelove:
- glavni zaštitni provodnik
- glavni uzemljivač objekta
- cijevi i slične metalne konstrukcije unutar objekta
- gromobranske instalacije
- metalne dijelove koji sa vanjske strane ulaze u objekat.
Glavni provodnici za izjednačavanje potencijala moraju biti u skladu sa
“ JUS N.B.2.754”

*Kao prvo, nije mi jasno šta se podrazumeva pod glavnim zaštitnim provodnikom. Da li se pod tim provodnik uzemljenja unutar instalacija na magistralnim vodovima? Ili nešto drugo? Ivinite za ovakva "glupa" pitanja, ali bolje da pitam, već ako ne znam.

*Kao drugo, ne znam zašto se izvodi to izjednačavanje potencijala...da li se to izvodi i u kućama, ili samo u onim građevinama gde unutar te građevine imamo mašine i uređaje koji rade na različitim naponima. Tako npr jedan radi na 220 V, drugi na 380 V, treći ( lupam ) na 500 V....

Hvala unapred na odgovorima i pomoći! :)
[ Horvat I @ 12.06.2008. 13:20 ] @
Citat:
Ana_Marija: @ tdjokic:

*Kao drugo, ne znam zašto se izvodi to izjednačavanje potencijala...da li se to izvodi i u kućama, ili samo u onim građevinama gde unutar te građevine imamo mašine i uređaje koji rade na različitim naponima. Tako npr jedan radi na 220 V, drugi na 380 V, treći ( lupam ) na 500 V....

Hvala unapred na odgovorima i pomoći! :)

Izjednacavanje potencijala je najbolji nacin zastite! strujni udar nastaje zbog razlike potencijala.Zato pticama nefali nista dok stoje na dalekovodu.
U kupatilu se obavezno 1im provodnikom spajaju kada i bojler ako se i desi da tokom kupanja probije grejac,za vreme dok ne odradi zastita kupac ne primeti nista. Energeticari pod naponom voze biciklo za dalekovod i pregledaju isti
[ tdjokic @ 12.06.2008. 18:34 ] @
Jovane, FID nije zastita od strujnog udara nego zastitna mera od gresaka na zastitnim merama od sturjnog udara Kad sve otkaze, FID te stiti. Malo se salim, malo uistinu. Mnogo og ovoga sto si napisao poznajem do neke mere i sve je to OK. Ali vidi sad konkretan, tragican slucaj - moj komsija, mlad covek, tek se bio ozenio, otisao u garazu i nesto popravljao auto, sto inace nije ni radio nesto cesto. Posto se slabo vidi, on uzeo neku obicnu lampu na 220 volti i time osvetljavao to sto je hteo da radi. Lampa neispravna, doziveo fatalni strujni udar.

Posle nekog vremena, otisao brat da ga trazi. Ode tamo, skoci, dohvati ovoga sto je vec bio podlegao strujnom udaru, pa struja tresne i drugog brata. Na srecu, tada osigurac nekako izbacio, inace su mogla oba da odu.

Znam da je tu prekrseno vise propisa. Ipak, da su imali samo jedan FID, koliko - toliko cesto testiran i razumne osetljivosti, svi oni prekrsaji propisa bi bili anulirani funkcijom FID-a i covek bi preziveo. Ako gresim, ispravite me.

U novom stanu mog kolege, u Ljubljani, nema FID-a. Uzmem mali radio i povezem ispravljac sa jedne strane na fazu, sa druge na radijator, i radio veselo svira. Kad to uradis preko FID-a, radio ne svira, jer FID izbaci.

Ja na FID nekako gledam kao na ventil sigurnosti u nekom parnom postrojenju. Sve treba da je uradjenio po propisu, ali se desi i greska i kvar i onda bi bilo buuum! da nema vential sigurnosti.

Moze FID i da otkaze, ali zato treba imati "piramidu" - najosetljiviji direktno kod potrosaca, negde u instalaciji malo jaci, eventualno jos jedan za ceo stan / zgradu itd.
[ glackop @ 12.06.2008. 20:50 ] @
Da,fid ce uvek i na vreme odreagovati usled proboja bilo kog el.aparata u kuci.ali koliko ce on pomoci coveku usled kraceg kontakta/do 2.sekunde/je stvarno nepredvidljivo,vise puta sam nenamerno dotakao fazu i fid nijednom nije odreagovao.P.s.Fid,instalacija, i uzemljenje je potpuno ok.
[ Horvat I @ 12.06.2008. 21:09 ] @
obuca ti je dovoljno kvalitetna da te izoluje od zemlje,FID je mehanicki prekidac i kad sa stvori struja greske dovoljna za aktiviranje treba vremena da odreaguje
[ veselinovic @ 13.06.2008. 17:30 ] @
@TDjokic

Kako rece, FID nije zastita od strujnog udara- pa sta ce mi onda, samo da mi pravi probleme?
Naravno, tvoje poredjenje FIDa sa sigurnosnim ventilom je OK, ali definitivno FID ne smije biti glavna zastita. Jedina mana fida je neselektivnost.
FID mora izbaciti napon za manje od 0.25 sekundi. 2 sekunde su opasne.
Ana
uh, tesko je objasniti sta neko misli kad kaze
U svakom objektu glavni provodnik za izjednačavanje potencijala mora međusobno povezati slijedeće provodne dijelove:
- glavni zaštitni provodnik
ispoade da on povezuje sebe sa samim sobom, ali da ti pojasnim:
U objektu se mora nalaziti SIP sina za izjewdnacavanje potencijala na koju se spaja redom:
1 uzemljivac objekta
2. u TNCS sistemu nula
3. Uzemljivac u trafo stanici ako je kabal podzemni
sve metalne mase u objektu

Sad, mnogi ljudi ( cak i inzinjeri) kad razmisljaju o izjednacenju potencijala ne razmisljaju o jednom veoma nezgodnom slucaju a to je kad se u trafo stanici na radnom uzemljenju pojavi visoki napon ( nebitno sada jel udar groma u pitanju ili proboj visokog napona) e tada se preko nule iz TS mogu iznijeti naponi koji su veoma opasni. Iduci slucaj je da grom pogodi u tvoj objekat i da uzemljivac ne moze da pokupi svu energiju groma ( a ne moze-evo logicno razmisljanje - otpor uzemljivaca izuzetno dobar recimo 2 oma, i lupi manji grom od recimo 3kA na tom otporu ce se pojaviti napon od samo 6kV).
Eto Ana nadam se da sam ti bar malo pomogao.
Ta problematika zahtijeva malo vise znanja-nemoj da se ljutis- i malo vise cinjenica koje teeba uzeti u obzir.
[ tdjokic @ 13.06.2008. 21:38 ] @
Citat:
veselinovic: @TDjokic

Kako rece, FID nije zastita od strujnog udara- pa sta ce mi onda, samo da mi pravi probleme?
Nisam tako rekao, vec vise u smislu da kad ostale stvari otkazu, on stiti, kao zadnja straza. Uostalom, moj komsija je poginuo, NIJE IMAO FID, zasto ga opisane ostale mere zastite nisu zastitile?

Imao sam prilicno slucajeva aktiviranja FID-a u mom okruzenju (moj stan, stanovi mojih poznanika), sto znaci da su sve ostale mere otkazale. Naravno, ja ne poznajem i ne govorim o nekim vanrednim situacijama, vec o svakodnevnim situacijama iz prosecne kuce, sa prosecnim kucnim aparatima.

Citat:
Naravno, tvoje poredjenje FIDa sa sigurnosnim ventilom je OK, ali definitivno FID ne smije biti glavna zastita.
Izvini, ja te iskreno ne razumem. Nisam ja rekao da treba sve ostale mere zastite ukloniti, pa se pouzdati samo na FID. Ja samo tvrdim da u mnogim situacijama FID jedini stiti, kao u vec spomenutoj pogibiji mog komsije.

Citat:
Jedina mana fida je neselektivnost.
Mozes li ovo malo blize objasniti, ako ti nije tesko. O ovome ne znam nista. Poznato mi je, da stariji FID nisu stitili od nekih oscilujucih struja, ali je to kasnije reseno.

Citat:
FID mora izbaciti napon za manje od 0.25 sekundi. 2 sekunde su opasne.
Kod Konrada pise ovako: Ansprechzeit: 30 ms. Vreme od 0,25 sekundi je 250 ms, sto znaci da je ovaj FID skoro 9 puta brzi nego sto si ti rekao. Nije mi jasno zasto se govori o 2 sekunde.

Ne smem da tvrdim, jer ne mogu da proverim, ali mislim da su neka osiguravajuca drustva prihvatale FID i kao zastitu od pozara, upravo zbog brzine reagovanja, a ovde se prica o nekim cudnim vrednostima. Dve sekunde su 2000 (dve hiljade) miliseknudi, dok ovaj obicni, komercijalni FID, nije neki laboratoriski, sa cenom od 20-tak eura, reaguje za 30 (trideset) milisekundi. Imam osecaj da ili ja ne znam sta pricam ili smo uplovili duboko u neke dezinformacije. Nazalost, trenutno ne mogu da dam nikakav link sa detaljima, jedino sam nasao ovo kod Konrada, ali mislim da je za ovaj nivo diskusije dovoljan.

Ja prilicno bucno i uporno insistiram na koriscenju FID-a zadnjih 25 godina, jer sam ubedjen da stiti i da je to jedna od mera na koju korisnik najlakse utice. Odes kod nekog da nesto montiras, nemas pojma u kakvom mu je stanju instalacija i da ne bi razmislajo rutinski koristis FID i gotovo. Koliko je elektricnih mesalica za beton ubilo ljude, uprkos svim ranije opisanim zastitinim merama? Onda se kaze: "Kriv je korisnik, jer mu uzemljenje nije bilo ispravno." A da je imao FID, to neispravno uzemljenje bi bilo prevazidjeno i struja ga ne bi ubila.

[ veselinovic @ 13.06.2008. 22:00 ] @
Jedina mana fida je neselektivnost.

Naravno da mogu. Imas FID na razvodnoj tabli recimo 15 strujnih krugova. E sad osiguraci su selektivni kvar na strujnom krugu br 12 ce iskljuciti taj i samo taj strujni krug, dok ce kvar na bilo kom strujnom krugu iskljuciti cijelu instalaciju. E sad moze se staviti vise fid sklopki, ali to je jos uvijek skupo.
E sad malo o rezonu ugradnje FID sklopke. Tao gdje postoji realna opasnost prvenstveno u kupatilu, kod svih prikljucaka koji koriste dugacke produzne kablove itd, tj svugdje gdje standardni nacini zastite od slucajnog napona dodira nisu efikasne. Eto.
250 ms je standard, a sve ispod toga je OK.
E sad malo o cijenama 20 E kosta FID uticnica, 16A/30mA, ja pricam o malo ozbiljnijim sklopkama sa atestom svakako, recimo 63/30mA ili slicnim koje ne kostaju bas 20E.

***Ja samo tvrdim da u mnogim situacijama FID jedini stiti, kao u vec spomenutoj pogibiji mog komsije.*****

Naravno niko ne spori pozitivne efekte FIDa, samo treba razmisliti i o negativnim, i o tome da ona i nije bas svemoguca.
Prvenstveno zastita izolovanjem, pregradama, i uzemljavanjem kucista i naravno mali napon ( 24V ) kod prenosnih svjetiljki. Postoji mogucnost da te losa svjetiljka ubije i pored savrseno ispravnog FIDa.
No ode ova tema daleko, bojim se da cemo samo zbuniti siri auditorijum.
[ Sepa011 @ 13.06.2008. 23:21 ] @
Jooj Jovancho, sacu tebe kao mog komsiju koji vec mnogo godina obitava negde nadomak Pariza.
Postoje diferencijalni osiguraci, francuyi ih preferiraju po svakoj fazi u razvodu, a i cesce, reaguju na diferenciju\razliku u strujama kroz fazni i nulti provodnik (30 mA za iskljucivanje). To mu dodje da iako nemas FID, ode osigurac onog momenta kada dodje do proboja prema uzemljenju. A sti se napona dodira tice, i za to postoje zastitni sistemi, samo se ne koriste u domacinstvima. Cak i da se uradi cuveno nulovanje instalacije, i to moze da prodje posto su inace zvezdista 10\0.3 transformatora uzemljena, sto mu dodje nula i zemlja u spoju

Za diferencijalne osigurace mogu da ti posaljem fotku kako izgledaju i sta je na njima naznaceno (Merlin Gerin - France) .
[ tdjokic @ 14.06.2008. 01:05 ] @
Citat:
Sepa011: Postoje diferencijalni osiguraci, francuyi ih preferiraju po svakoj fazi u razvodu, a i cesce, reaguju na diferenciju\razliku u strujama kroz fazni i nulti provodnik (30 mA za iskljucivanje).
Da, postoje, ne samo u Francuskoj, nego i sire. Evo, ima ih i kod Konrada. Stite od 3 stvari - struja greske, preopterecenje i kratak spoj.

Citat:
veselinovic: Jedina mana fida je neselektivnost.

Naravno da mogu. Imas FID na razvodnoj tabli recimo 15 strujnih krugova.

A, na to si mislio. Ja sam to vec spominjao. Na glavnu tablu postavis trofaznu, nesto 300 mA ili slicno. Dalje postavljas osetljivije i na kraju ove male.

Cena je relativan pojam. Ako covek treba da pogine zbog 20 + 40 + 60 eura, onda neka pogine, sto se mene tice. Sto se kvaliteta tice, mislim da je ipak bolje imati 3 FID-a stepenaste osetljivosti, osrednjeg kvaliteta, nego ni jedan. Lepa je stvar imati atestirani materijal, ako se ikako moze, a cesto se ne moze.

Citat:
Naravno niko ne spori pozitivne efekte FIDa, samo treba razmisliti i o negativnim, i o tome da ona i nije bas svemoguca.
Prvenstveno zastita izolovanjem, pregradama, i uzemljavanjem kucista i naravno mali napon ( 24V ) kod prenosnih svjetiljki.
Da, a sta ako nista od toga ne postoji? Lepo ti to pricas, ali je covek uzeo neispravnu lampu na 220 volti i otisao da radi, a pod betonski. Velika je verovatnoca da bi ga FID spasao.

Citat:
Postoji mogucnost da te losa svjetiljka ubije i pored savrseno ispravnog FIDa.
Jos jednom molim za dodatno objasnjenje, detalj, kako. Ja sam vec naveo da ako uhvatis oba provodnika simetricno, a napon je visok (220 volti) onda ti FID ne vredi. Mozda ima jos nesto.
Citat:
No ode ova tema daleko, bojim se da cemo samo zbuniti siri auditorijum.
Ne, sve je ovo vazno i za siri auditorijum. Vrlo prakticne i korisne stvari.

Izolovanje - u redu.

Pregrade - u redu.

Uzemljavanje kucista vredi za slucaj da izolacija postane neispravna, pa struja potece sa faze na kuciste i aktivira osigurac. A ako korisnik nadje nacina da uhvati fazu direktno, nista mu ne vredi uzemljenje. Mala cerka mog kolege, u starosti za puzanje po podu, uzela majcinu iglu za pletenje i gurnula je u termoakumulacionu pec i FID je izbacio, zbog neravnoteze. Da nije bilo FID-a, osigurac bi drzao do (verovatno) 16 ampera.

Drugi slucaj, nedavno se desio negde u Srbiji. Tovarili neku masinu na traktorsku prikolicu. Iz nekog nenormalnog razloga, nisu iskljucili prikljucni kabl iz uticnice! Prilikom utovara zarezali kabl na neki ostar predmet. Verovatno je taj ostar predmet dosao samo do faze, jer kratkog spoja nije bilo i osigurac nije izbacio. Prikolica je izolovana gumama na tockovima i struja krene preko dvoje ljudi u zemlju. Dvoje mrtvih u momentu, odmah tu, na licu mesta. Da su imali FID, on bi izbacio u roku 30 ms i gotovo.

U Sloveniji su se takvi mali FID-ovi (utikac, utikac/uticnica) prodavali jos tamo neke 1980 godine. Sada se prodaju po Nemackoj, Austriji, vidimo da i u Francuskoj postoje kombinovani osiguraci sa FID-om, a mi jos diskutujemo o ceni? Ako je tako, onda nista, nemam vise sta da kazem. Po Beogradu sam ih trazio nedavno - niko cuo, nude ti zastitu od groma i tajmer.

A moj rodjak redovno kosi travu elektricnom kosacicom, a u kuci nema FID. Dao sam mu jedan mali, kao u ranijem postu, pa sad koristi bar to, za slucaj da negde zareze kabl, a ne primeti, i uhvati rukom.

U Americi niko ne zna za FID. Odem malo iza, a tamo lepo stoji montiran FID za celu kujnu recimo, negde posebno. Sto bi raja znala za to, kad je vec montirano. Oni znaju da ako nestane struje treba tamo da pritisnu nesto i to je sve. To je bilo 1991 godine.
[ Predrag Supurovic @ 14.06.2008. 09:05 ] @
Citat:
tdjokic: Nisam tako rekao, vec vise u smislu da kad ostale stvari otkazu, on stiti, kao zadnja straza.

FID mu dodje kao poslednja mera zastite, ali koaj prva reaguje. Sasvim je normalno da FID reaguje prvi jer je najosetljiviji. To ne znaci da bi neke druge mere zastite kojse se izvode pre FID-a zakazale. Recimo, uzemljevanje daje efekat tek kada zaista dodje do kratkog spoja, to jest proboja napona na masu kroz izolaciju, a FID reaguje i kada se izolacija vrlo malo narusi.
[ tdjokic @ 14.06.2008. 11:06 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: FID mu dodje kao poslednja mera zastite, ali koaj prva reaguje.
Ma u redu, ja se malo nasalio, a onda ispalo ozbiljno.

Inace, FID je i zastita za slucajeve u kojima, bar koliko je meni poznato, druge zastite nema: imas neki elektricni aparat, korstis ga napolju / u podrumu / u nekom vlaznom okruzenju, slucajno je kabl zarezan na jednom mestu, zica je gola - ako slucajno dodirnes bas to mesto, uz klasicne mere zastite od "strujnog dodira" doziveces strujni udar. Ako imas FID, velika je verovatnoca da ce te on zastititi, izuzev ako nisu obe zice simetricno zarezane i ti uhvatis obe zice istovremeno, pa je u FID-u i dalje ravnoteza. U takvoj situaciji je pitanje sta ce se desiti, ko ce prvi popustiti.

Da, mozda je izraz "zakazale" pogresan. Mozda je bolji izraz "u tim slucajevima, klasicne mere zastite ne stite, jer nisu predvidjene za te slucajeve (a FID jeste)", kao onaj slucaj sa guranjem igle ze pletenje u ispravnu termoakumulacionu pec, sa ispravnim uzemljenjem i svim ostalim merama zastite.
[ Marko Enter @ 14.06.2008. 12:13 ] @
Da, i kod fid sklopke vrlo je bitno da je uzemljenje dobro uradjeno,vidjao sam kod mnogih kuca gde je uradjena fid sklopkai da je spoj sa pocinkovanom trakom los,oksidirao li slicno, i fid nece da reaguje dobro, to je verovatno i bilo kod ovog predhodnika ovde sto je pisao :glackop: rekao je da je slucajno dotakao fazu i da nije fid izbacila, npr tu je moguce da je lose uzemljnje, zato je najbolje da se spoj sa pocinkovanom trakom kaleise ili da se zasti plastik spejom ili nekim slicnim

pozdrav Marko
[ Horvat I @ 14.06.2008. 12:21 ] @
Citat:
veselinovic: Jedina mana fida je neselektivnost.

Imas FID na razvodnoj tabli recimo 15 strujnih krugova. E sad osiguraci su selektivni kvar na strujnom krugu br 12 ce iskljuciti taj i samo taj strujni krug, .

Niko ti ne brani da ih stavis vise.
U firmi svaki pojedini grejac ima svoju FID sklopku
[ Horvat I @ 14.06.2008. 12:41 ] @
Citat:
Marko Enter: Da, i kod fid sklopke vrlo je bitno da je uzemljenje dobro uradjeno, pozdrav Marko

Kod FID ovke uopste nije bitno uzemljene! Ona u sebi 4filarni elektromagnet. Ako se pojavi struja greske,bilo prema zemljovodu,ili prema zemlji (kao kod onog sa mesalicom) ona ce odreagovati.Imao sam slucaj covek postavio novu instalaciju u staru kucu jedan utikac (kojeg je naknadno otkrio) mu izbija fid,izpitivao instrumentom nije mogao naci sta je.
Nasao sam mu da je pomesao nulu sa starog dela kuce(kod kojeg brojila jos nije bila fid)
[ glackop @ 14.06.2008. 13:59 ] @
Ja ne znam kako bih drugacije obicnim unimerom utvrdio koliko mi je dobro uzemljenje,osim sto kad merim izmedju faze i nule je 236V a faze i zemlje 235 sto po meni razlika od samo jednog volta mislim da govori o odlicnom uzemljenju?!
[ tdjokic @ 14.06.2008. 17:40 ] @
Citat:
Marko Enter: Da, i kod fid sklopke vrlo je bitno da je uzemljenje dobro uradjeno,vidjao sam kod mnogih kuca gde je uradjena fid sklopkai da je spoj sa pocinkovanom trakom los,oksidirao li slicno, i fid nece da reaguje dobro, to je verovatno i bilo kod ovog predhodnika ovde sto je pisao :glackop: rekao je da je slucajno dotakao fazu i da nije fid izbacila, npr tu je moguce da je lose uzemljnje, zato je najbolje da se spoj sa pocinkovanom trakom kaleise ili da se zasti plastik spejom ili nekim slicnim

pozdrav Marko
Bice da je on bio izolovan, pa je mogao da pipa fazu koliko hoce. Ranije su elektricari sa drvenih merdevina mirno radili pod naponom, naravno protiv propisa i uz veliki rizik, ali struja te ne drma - i ja sam radio i nista mi nije bilo, ali ne smes da pipas okolne predmete ili ljude koji stoje na zemlji i slicno.

Inace, kod FID-ova na glavnim tablama zemlja uopste ne prolazi kroz njega. Imam par komada nekih starih FID-ova, kod kojih postoji dodatni namotaj na onom magnetu unutra, posebno za gresku kad struja ide na uzemljenje, i tad je dovoljno vec 5 (pet) mA da FID iskljuci, a inace iskljucuje na 30 mA, ako je aparat ispravan ali ti nesto cackas, guras igle unutra i slicno :-)
[ Beltrammi @ 21.07.2008. 22:40 ] @
postovani elektricari,

u Italiji imamo obicno nekad tropolne, a nekad dvopolne uticnice. Da li to znaci da je ona jedna, treca, zapravo masa ? Milsim, kako se moze odrediti sta je tu masa, pp naravno ona srednja.

Nedavno sam kupio surge protector za telefonsku liniju i uticnice. Da li je o taj FID ? Od cega dolazi FID ne mogu da nadjem na wiki-ju !
[ mulaz @ 21.07.2008. 23:47 ] @
Citat:
Beltrammi: postovani elektricari,

u Italiji imamo obicno nekad tropolne, a nekad dvopolne uticnice. Da li to znaci da je ona jedna, treca, zapravo masa ? Milsim, kako se moze odrediti sta je tu masa, pp naravno ona srednja.

Nedavno sam kupio surge protector za telefonsku liniju i uticnice. Da li je o taj FID ? Od cega dolazi FID ne mogu da nadjem na wiki-ju !

obicno je srednja masa. Fazu lako nadjes sa "fazenbriferom" (onaj srafciger koji ima 'sijalicu' unutra).. a razlikovati nulu i zemlju malo teze

surge protector stiti od prevelikog napona (prilikom udara groma,...), i nije fid sklopka.
[ tdjokic @ 22.07.2008. 05:04 ] @
http://www.buerklin.com/lmenu_...=e&catid=1&srchtype=sw - FID je izraz u kome figurise struja greske, mozda iz nemackog jezika "Fehlerstrom I" ili slicno. Komercijalna imena su razlicita, a i oznaka varira, recimo negde pise samo FI - zastita. Ja licno ne znam kad sam prvi put cuo za to i sad to koristim slepo, mozda malo i pogresno. Takodje na vise jezika u nazivu stoji "diferencija (struje)" ne bas greska, kao u nemackom. Mozda rec FID objedinjuje gresku (Fehler), struju (I) i diferenciju (D)? Iskreno - ne znam.

Ali znam da ih kod mnogo prodavaca svrstavaju zajedno za zastitinicima od visokog napona, kao na navedenom sajtu. Ne smem kategoricki da tvrdim, ali mislim da postoje i takvi razdeljivaci koji imaju i zastitu od skokova napona i FI - zastitu.

Izvini, mislim da smo vec prilicno o tome pisali, pa cu sada reci samo kratko - FID stiti ljude od strujnog udara, do kojih dolazi kvarom instalacije i jos nekim uzrocima, surge protestiton stiti osetljive uredjaje od naponskih skokova koji nisu obavezno i stetni za provodnike, a osiguraci stite provpodnike (zice) od prevelike struje, koja bi zice najpre pregrejala i ostetila izolaciju, sto bi dovelo do raznih stetnih i vrlo opasnih pojava (pozar).

Dodatak - proverio sam da li ce me ona adresa odvesti tamo gde sam video zajedno zastitnike od skokova napona i FID, pa nije, ali pise sledece: Headlines in Category
'German Schuko-style connections, differential current protective switches -> protective plugs, differential current- and overvoltage protection-'
in catalog sequence

Znaci, taj FID bi bio na engleskom ovo "differential current protective switches".

Evo ti Wiki - ima jos NEKOLIKO NAZIVA http://en.wikipedia.org/wiki/Residual-current_device

I naravno, kao i u mnogim drugim stvarima, i ovde se SAD i Evropa razlikuju, i to dosta:

"In the United States, the National Electrical Code, requires GFCI devices intended to protect people to interrupt the circuit if the leakage current exceeds a range of 4–6 mA of current (the trip setting is typically 5 mA) within 25 milliseconds. GFCI devices which protect equipment (not people) are allowed to trip as high as 30 mA of current. In Europe, the commonly used RCDs have trip currents of 10–300 mA."

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 22.07.2008. u 06:18 GMT+1]
[ veselinovic @ 22.07.2008. 17:53 ] @
Ajde da unesem jos malo zabune, ili da izcistimo stvari- kako ko zeli da gleda na to.
Jasno je da ce FID osjetljivosti 30 mA prekinuti napajanje ukoliko dodje do curenja struje ( razlika izmedju struje faza i nule) velicine ne manje od 30 mA za vrijeme ne krace od 250 ms. E sad po statisitckim podacima sve ispod 0.4 sekunde se smatra neopasnim po zivot ( u NN mrezi). E sad po istim statistickim podacima se zakljucilo da su struje od recimo 25 mA veoma opasne cak cesto smrtonosne za covjeka ( ukoliko prodju blizu srca cak par mA ubija). E sad zamislimo covjeka koji dohvati fazu, stoji na relativno suvom betonu i kroz njega ( dionica ruka, tijelo noge ) prolazi 25 mA. FID nece izbaciti nikada, a covjek ce vjerovatno biti mrtav.
Zbog toga sam napisao ( a i zakon kaze ) da FID nije i ne smije biti osnovna zastita. Kod nas u Srpskoj je TNC/TNCS sistem tj zemlja i nula su spojene. Taj sistem ima mana, ali ima jednu velikuprednnost, a to je da je impedansa petlje kvara gotovo uvijek dovoljno mala da osigurac odreaguje. U Srbiji je malko drugaciji sistem NN mreze i otuda logicna potreba za FIDom, jer su otpori uzemljivaca relativno visoki i nije sigurno izbacivanje osiguraca cak i od 40 A, a vece da ne pominjem.
Struja je veoma opasna stvar, ali su i sistemi za njeno koristenje detaljno razradjeni a materijali koji se koriste kvalitetni tako da do kvarova rijetko dolazi.
Naravno treba obratiti paznju na sve mjere sigurnosti.
[ mulaz @ 22.07.2008. 18:00 ] @
Sve zavisi od srece
Zato jos uvek vazi ona, "nema glupih elektro-majstora" :)

Obicno nije problem 'udar' struje (cak i dosta vece od 25mA), nego trajanje 'udara'. Znaci opet... pre nego zahvatis za zicu, probaj prvo spoljasnjom stranom ruke da dodirnes sve metalno, gde postoji barem najmanja sansa da bi moglo to da bude pod naponom. Tada se zbog napona/struje misici u ruki stegnu, pesnica se zatvori, i kontakt prekine. A coveku obicno nista.
Naravno sve to probati posle iskljucivanja struje :) (Cuo sam za primer gde je majstor iskljucio glavni osigurac u kuci, a stari vlasnik one kuce nelegalno se nakacio direktno na vod, a majstor nije znao... znate sta se desava onda)

ps: levu ruku u dzep dok radis sa strujom :)
[ Beltrammi @ 22.07.2008. 19:01 ] @
kakav FID bi ste mi preporucili da kupim u Srbiji ? Znaci za kucnu upotrebu.

Sto se tice uzemljenja vidim da je to malo komplikovanija stvar. Mislim jeste da postoji zica, ali pitanje da li je ona do kraja izvedena. Da li ja onda na svoju ruku mogu da izvedem zic od uredjaja, kroz prozor i zakopam je u bastu. Za svaki slucaj. Ovo bi mi cenim bilo lakse nego da stanovim radi li mi uzemlenje. Mada sad iduci po objektima primetio sam da Italijani stave uznaku uzemljenja na zuti poklopac.

Fazenbrifer, to mu dodje glinerica ?
[ mulaz @ 22.07.2008. 22:02 ] @
Da da .. glimerica :)
ne zivim u srbiji, pa me svake toliko malo jezik j**e