[ mrkii @ 10.06.2008. 22:54 ] @
| verovatno ce me svi psovati ali moram da postavim glupo pitanje.
kako uci u bios u visti. pritiskam ja lepo tab ili del i pojave se dve opcije start viste i advanced (f8).
na f8 javlja se menu koji ne sadrzi ono sto meni treba - da postavim da se sistem dize sa cd-a (hirens boot - cilj je da uradim image c particije)
naravno nema ni drugih opcija koje bih hteo da odradim kao u xp-u, npr da se kompjuter automatski ukljuci kad nakon nestanka ponovo dodje struja.
hvala |
[ babarogatajna @ 10.06.2008. 23:23 ] @
Citat: mrkii:pritiskam ja lepo tab ili del
probaj da izostavis to, koristi samo F8!
[ calexx @ 10.06.2008. 23:36 ] @
Kakve veze ima Vista sa ovim? Ti hoćeš da uđeš u bios matične ploče a ne Viste. Startovanje sa CD-a često može da se reši i bez promene u biosu ali ovo poslednje mora odande. Probaj da pristiskaš del malo ranije, izgleda da kasniš.
[ SLAVKO2222 @ 11.06.2008. 08:23 ] @
ako je laptop u pitanju a vjerovatno je onda je to normalna pojava jer je i kod mene tako....Nema skoro nikakvih funkcija u odnosu na recimo neko stolno računalo....ne znam ni samo zašto su nam sve to uskratili....
[ Catch 22 @ 11.06.2008. 10:11 ] @
^ Verovatno da bi sprečili "instalacije lopatom", a time i broj poruka po forumima, tipa: "Pomagajte, imam problem kako da ga rešim?"

[ Bili Piton @ 11.06.2008. 10:45 ] @
Ima raznih verzija BIOS-a tako da i sam ulazak u njih zavisi od proizvođača. F2,del,esc kao i pokretanje ‚‚first boot device‚‚. Opcije se obično prikažu prilikom P.O.S.T-a. Posedujem laptop ASUS i prilikom P.O.S.T-a mi nudi opcije ESC=first boot device a F2=ulazak u sam BIOS.Sama VISTA nema veze sa problematikom.To je samo još jedan operativni sistem.Uputstvo o matičnoj ploči verovatno poseduje uputstva za tražena podešavanja mada nije nemoguće da se to iz nepoznatih razloga jednostavno izostavi.
[ Iksi @ 11.06.2008. 11:05 ] @
mozda covek hoce win aplikaciju pomocu koje moze da se udje u bios i odande
vrse razna podesavanja bios-a.
[ mrkii @ 11.06.2008. 13:53 ] @
jeste, laptop je u pitanju - toshiba l40-18u :)
calexx, kako moze da se startuje sa cd-a i bez biosa?
[ babarogatajna @ 11.06.2008. 14:43 ] @
ja sam pobrkao Safe mode sa Bios= F8/Delete. izvinjavam se! :)
[ mrkii @ 11.06.2008. 18:42 ] @
nasao sam resenje :)
za toshiba laptopove ulazak u bios je f12
hvala svima za pomoc :)
[ calexx @ 11.06.2008. 19:37 ] @
Citat: mrkii: calexx, kako moze da se startuje sa cd-a i bez biosa? Da ne ostanem dužan, neke novije ploče na početku ponude i opciju izbora startnog uređaja pa ne mora da se komplikuje u biosu. Proveri da li imaš neku opciju tipa boot select ili tako nekako na samom početku startovanja, odmah po odbrojavanju memorije.
[ Catch 22 @ 11.06.2008. 20:11 ] @
...piše ti u dnu prvog ekrana kod iščitavanja BIOS-a, koji F taster je za Boot menu... (F8, F12... zavisi od matične ploče i BIOS-a)
XP i VISTA na dva harda, boot sa F tasterom
[ damir_he @ 21.10.2008. 19:55 ] @
Kod mene je sličan slučaj:
Kada ubacim instalacioni cd pokazuje:
1. What so you want to do:
- Install Windows XP -- ova opcija je neaktivna
2. kada usljed niza pokušaja aktivira se gore navedena opcija onda kaže:
- This program is blocked due compability issues, i nudi opcije:
* check for soututions online
* Cancel
[ damir_he @ 21.10.2008. 21:41 ] @
Pomoću F12 ušao sam u bios.
Podesio da mi sa CD-a pokrene sistem. Provodi sve aktivnosti ali kada dodje do opcije da izaberem na koju particiju da instalira - zapravo - neprpoznaje ni jednu particiju.
Ne znam do čega je.
[ iMiki @ 22.10.2008. 09:58 ] @
Ako je to nov racunar, trebaju ti SATA drajveri za hard disk ili da u BIOS-u iskljucis SATA.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|