[ smjesko @ 11.06.2008. 22:50 ] @
| eh prijatelji moji, molim vas za savjet i pomoc, imam jedan fin jak zvucnik subwoofer cca 200w i u autu imam sony explode mp3 sa 4x45w izlazne snage posto nemam para da kupim sebi pojacalo mozete li mi dat ideju i savjet kako da spojim 2 izlaza na jedan zvucnik?
Hvala |
[ likson69 @ 12.06.2008. 06:12 ] @
Citat: smjesko: eh prijatelji moji, molim vas za savjet i pomoc, imam jedan fin jak zvucnik subwoofer cca 200w i u autu imam sony explode mp3 sa 4x45w izlazne snage posto nemam para da kupim sebi pojacalo mozete li mi dat ideju i savjet kako da spojim 2 izlaza na jedan zvucnik?
Hvala
Skoro nikako!!!
Ako spojiš tu mrcinu od sub-a na jedan kanal vjerovatno je da ćeš ga spaliti poslije određenog vremena!
Dva kanala, ja mislim da je nemoguće spojiti na jedan zvučnik kod tog modela mp3-a.
A predpostavljam da imaš dupli namotaj na zvučniku i misliš da bi mogao spojiti 2 kanala na taj jedan zvučnik?
To baš i ne ide tako...
[ dule6491 @ 12.06.2008. 07:59 ] @
Ide tako,sto da ne,ali ne verujem da moze da stavi taj uredjaj u most,posto je verovatno vec stavljen!
@smjesko
Da li znas koji su izlazni hibridni u tome? Moras to da saznas,pa da vidis da li su povezani u most ili nisu. Ako jesu onda ne mozes nista da uradis,a ako jesu onda cemo smisliti nesto...
[ Pigoza @ 12.06.2008. 09:39 ] @
A sta mislite kako izvlaci tih muzickih 4X45W -magijom, pa naravno most,a sem toga hladnjaci na bilo kom cd/mp3 plejeru nisu dovoljni da izdrze disipaciju koju bi im naneo sub, ipak je to za mid/bas i visokotonce, za sub ipak poseban pojacivac, kupis solidne zvucnike i moj savet dva satelita nazad i dva mid/bas napred-vrata i dovoljno a kasnije pojacalce i mozes da guras onda taj sub.
Pozdrav!
[ dule6491 @ 12.06.2008. 11:24 ] @
Citat: posto je verovatno vec stavljen
I naglasavam da taj uredjaj nikako ne moze da da toliku snagu,al ajde...
[ zeoN_Rider @ 12.06.2008. 11:45 ] @
smjesko, vezi na prednji ili zadnji par izlaza doticni zvucnik i to paralelisi izlaze.
Samo pazi da budu u fazi tj. da plusevi budu zajedno i minusi zajedno, to znaci da ces imati ukupno dve zice, i to sve na zvucnik.
Pa polako pojacavaj!
BTW ako ti treba imam 15" bass sa dva kalema ,400W po kalemu / 8 Ohm.
Pozdrav zeoN_Rider
[ Pigoza @ 12.06.2008. 12:15 ] @
Miomire,nemoj se ljutis, ali sta sin Dragan dobija ss time,malo veca struja, grejanje IC kola,jos uzajamno delovanje,verovatno im ofsetovi nisu isti .....sta ce bidne da gi veze paralelno umesto samo na jedan kanal,dobija mono zvuk jel to?
[ zeoN_Rider @ 12.06.2008. 12:21 ] @
Ma nema veze nek experimentise( citaj budzi), bar ce nesto da nauci.
Pozdrav Prijatelj
[ smjesko @ 12.06.2008. 14:21 ] @
@zEON ja ako sam te dobro razumio trebam uradit ovako:
uzet 2 izlaza (recimo zadnja) i spojit oba plusa na jednu stranu i oba minusa na drugu i tako spojit onda na zvucnik?
hvala na ponudi al nema se para prijatelju vidis da kuburim sa pojacalom
[ zeoN_Rider @ 12.06.2008. 14:32 ] @
Da dobro si me razumeo!
Pozdrav zeoN_Rider
[ smjesko @ 12.06.2008. 14:38 ] @
a necu spalit mp3 player? sorry al nisam bas jak u elektronici
[ zeoN_Rider @ 12.06.2008. 14:57 ] @
Ma jok!, samo ne preteruj!
Pozdrav zeoN_Rider
[ smjesko @ 12.06.2008. 16:02 ] @
E ovako nasao sam jedno pojacalo Pioneer GM 42 sad me zanima dali neko ima semu spajanja ili tako nesto jer imam kamaru zica a ne znam ni gdje je struja niti ulazi niti izlazi pa ako mi moze ko pomoc...
[ smjesko @ 12.06.2008. 16:14 ] @
Uspio sam naci neku semu ali mi opet nista nije jasno pogledajte na: http://elsegra.com/Car%20pinouts/PIONEER.htm
sada koje je ulaz? koje je napajanje koje uzemljenje itd.. molim vas da mi pomognete
[ likson69 @ 12.06.2008. 18:44 ] @
pokušaj kao na slici!
[ smjesko @ 12.06.2008. 18:48 ] @
tako sam i mislio uradit ali sada se javlja drugi problem tj ulazi, ulaz izgleda kao oni stari prikljuci za tastaturu din 5 il kako su se zvali ali samo sa 8 iglica kako ulaz dovest?
[ dule6491 @ 12.06.2008. 19:38 ] @
1.Left rear
2.Signal Ground
3.Left front
4.Right rear
5.Right front
6. -
7. -
8.Switched 12v DC
Ovo su pinovi za EQ koji ja posedujem,ali verujem da je isto. I meni su na EQ spojeni pinovi za LF-LR i RF-RR,tako da koristis samo 2,3 i 4 pin.
[ smjesko @ 12.06.2008. 20:03 ] @
a kako da znam odakle ide pin 1 itd.. ? sad je to malo tesko objasnit
[ zeoN_Rider @ 12.06.2008. 20:15 ] @
Gospodo, mislim da ste pogresili. Taj pojacavac ima samo dva izlaza.
Ona dva kontakta u donjem redu su ulazi , i to sa zvucnickog izlaza iz Radija, oznaceni su sa Hl+ i HR+ prema Gnd.
+ B na akumulator direktno a Acc na zatvoreni kontakt brave startovanja.
Pozdrav zeoN_Rider
[ smjesko @ 12.06.2008. 20:21 ] @
Zeon, bil mi mogao molim te nacrtati sta da spojim na akumulator da se pojacalo upali, sta da spojim kao ulaz i sta ide kao izlaz. Hvala ti a tacno na pojacalu pise 2x25w
[ zeoN_Rider @ 12.06.2008. 20:59 ] @
smjesko, mislim da ce ti ovo pomoci.
Nego reci kakvo je vreme tamo u bangladesh-u?!
Pozdrav zeoN_Rider
[ smjesko @ 12.06.2008. 22:38 ] @
heheh ma nije bangladesh al skoro pa je isto tako :) ja sam u ceskoj u brnu, vidi jasno mi je sada gdje su izlazi ali ne znam gdje da spojim ulaz iz mp3 i kako da spojim struju, i jos nesto moj mp3 nema izlaz za pojacalo dali mogu spojit izlaze iz mp3 u pojacalo na ulaz (naravno kada mi kazes gdje je ulaz i gdje je struja :))
Hvala jos jednom velika i pozdrav
[ dule6491 @ 12.06.2008. 23:04 ] @
Ne shvatam sta ti nije jasno... Kupis taj 8 pin Din (nisam siguran kako se zove) konektor,i na njemu ti pise koji je koji pin,i ti samo zalemis onako kako sam ti rekao. Evo ti slike ako i dalje ne shvatas.
[ smjesko @ 12.06.2008. 23:10 ] @
De molim vas Zeon i Dule usaglasite se nebi da sprzim ovo jadno pojacalo djaba :))
[ zeoN_Rider @ 12.06.2008. 23:21 ] @
Kod nas na buvljoj pijaci takav pojacavac kosta od 15-20Evra.
Pozdrav zeoN_Rider
[ smjesko @ 13.06.2008. 08:46 ] @
Zeon, cemu taj komentar? mene ne zanima koliko je kada sam trenutno jako knap sa parama i ljepo vas zamolio da mi pomognete oko nacina spajanja jer se ne razumijem u tu tematiku. Ja nisam na ovom forumu da bi se zaj**** vec da bi nesto naucio i da bi mi neko mogao pomoc a boga mi i ja da pomognem nekome.
[ zeoN_Rider @ 13.06.2008. 10:16 ] @
A jel mislis da nama u Srbiji bas sve stima kako bi mi hteli?
Mi jos nismo u EU.
Neko pred znanje ipak moras da imas da bi se bavio bili kakvim poslom.
Ovako preko foruma veoma je tesko objasniti kako sta da prikljucis ako ne umes da citas bar osnovne Elektro sheme.
Nemoj da se ljutis ali mislim da sam veoma stariji od tebe!!
Pozdrav zeoN_Rider
PS. svako sa ovog foruma zna da kad god sam mogao pomogao sam mu.
[ dule6491 @ 13.06.2008. 10:45 ] @
To je tacno zeoN,ali znam kako je coveku,iskusio sam ja to... Znate vi pomalo da zaviklavate...  Bez ljutnje!
Kako ce da nam bude dobro,kada budemo usli u EU.. Jel ce onda pojacala sama da se povezuju?
@smjesko
Sve smo ti lepo objasnili,pogledaj pazljivo celu temu opet i shvatices!
[ zeoN_Rider @ 13.06.2008. 10:57 ] @
Sa svojih 51 godinu nemam komentara.
Pozdrav zeoN_Rider
[ dule6491 @ 13.06.2008. 11:31 ] @
[ zeoN_Rider @ 13.06.2008. 12:19 ] @
Slazem se Dule!
Pozdrav zeoN_Rider
[ Pigoza @ 13.06.2008. 13:22 ] @
Alo,kakvi su to niski udarci prema Zeonu, brek!
Nemoj da angazujem moje makedonske tigrove !
Stop nasilju prema mom prijatelju-skoro bratu.
Toliko puta mi je odgovorio i objasnio i pomogao ,toliko se ni sa bratom i sestrom necujem.
Lepo je objasnio, a mladi gospodin preko bare, neka okaci semu, sliku, neka pita ili neka progugla po forumu da nauci prvo osnovne principe rada poluprovodnickih elementata i povezivanja....
Pa valjda je ucio fiziku i tehnicko crtanje odnosno OTO, pa i tamo je bilo reci o elektronici.
Zeon je rekao da je tesko bez crteza,seme,slike pojasniti blize, sala nikad nije na odmet, a ako je mislio postavljac ove teme da mu mi ovde na forumu bezicnim putem onalko na slepo povezemo uredjaj jos uvek nije to moguce u Srbiji ,mozda u inostranstvo to mogu!
Ljut sam na vase ponasanje i na podrsku nekoga koji treba da slusa i nauci, a kritikujete profesora od koga treba da se nauci.
Kolege postujte starije i ucenije,molim vas!
[ likson69 @ 13.06.2008. 13:54 ] @
Pigoza
"Ljut sam na vase ponasanje i na podrsku nekoga koji treba da slusa i nauci, a kritikujete profesora od koga treba da se nauci. Kolege postujte starije i ucenije,molim vas!"
Pljesak!!!!
Odlično sročeno!!!
Kolega slažem se sa tobom u potpunosti...
Pozdrav
[ smjesko @ 13.06.2008. 22:05 ] @
Zeon, objasnio si mi gdje su izlazi, nije mi jasno gdje struju da dovedem i gdje su ulazi i dali mogu da direktno ukopcam mp3 player u pojacalo, dalje, kakve veze ima sto radim u Ceskoj republici ti mislis da je meni ovdje sjajno i bajno? dabogda i tebi bilo kao sto je meni ovdje a nemogo se vratiti kuci svojoj jer si nasjeo na klasicnu prevaru jedne firme kao sto sam ja pa su te ugovorima vezali kao lancima!!!!
U svakom slucaju hvala
[ dgrganic @ 14.06.2008. 00:02 ] @
Taj sub nikako nece raditi u toj kombinaciji. Jednostavno, nema efekta.
Ako i jesu dva namotaja na njemu to ne znaci da mozes jedan spojiti na lijevi kanal autoradija a drugi na desni jer bi se taj sub u tom slucaju svadjao sam sa sobom. U nekim trenucima jedan bi namotaj vukao na jednu stranu a drugi na desnu. Na subwoofer (mislim pritom na namotaj zvucnika) mora dolaziti mono signal ili pojacala trebaju biti u mosnom spoju. Na tom mp3u pojacala vec jesu u mosnom spoju sto znaci da ta ideja otpada.
Bez pojacala prekrizi taj subwoofer. Mani se stednje ili skrtosti jer takve ideje previse kostaju.
Ako i spojis woofer na jedan kanal nece krepati pojacalo pod da je zvucnik odgovarajuceg otpora.
Prejak zvucnik na preslabo pojacalo znaci izoblicenje ili los zvuk (ili vjerovali ili ne izgaranje pojacala ili zvucnika jer da bi se gurala takva membrana treba potenciometar poprilicno odvrnuti a onda dolazi do clippinga a kad u pojacalu nastane kratki spoj imas reso u prtljazniku). Preslab zvucnik na to pojacalo znacilo bi izgaranje zvucnika.
Na nijednu stranu ne valja pretjerivati.
Pozdrav od:
http://elsegra.com
[ dule6491 @ 14.06.2008. 00:13 ] @
@smjesko
Imam ja za tebe jedan predlog: 100E za pionirovo pojacalo i bazuku sa pionirovim drajverom! Pojacalo je 4X45W i 2X90W ako se secam dobro... O buziki necu da pricam,bolju stvar nisam cuo... Sta kazes? Mislim da ce ti to prekratiti muke... Jedini problem je sto ne znam kako bi ti dao to.. 
@Ostatak
Ja nisam pokazao nikakvo nepostovanje,niti sam mislio nesto lose!
[ smjesko @ 14.06.2008. 20:15 ] @
Eh ovako :) kupio sam si pojacalo JBL GTi A 6000 2x2600w RMS spojio sam svoj woofer i nesmijem pojacat :)) sad ne znam kako da zastitim zvucnik da ga ne podere pojacalo?
[ Pigoza @ 14.06.2008. 23:00 ] @
Ne uplici Boga i ne kuni druge ljude,ja sam samo rekao ono zato sto se nisi lepo ponasao i bio primeren.
Ja tvoju muku nemogu resiti kao ni ti moju, ali ja te nekunem,nemoj ni ti ,niko te od nas nije terao da ides tamo gde si otisao, i niko ti se ovde ne smeje i zeza.
Zao mi je sto su te prevarili i sto si naseo,svakome se to moze desiti, ali nemoj padati u vatru i molim te jos jednom ne uplici ovde Boga,svi smo ovde drugari i male kritike su radi stvaranja postovanja i bolje klime a ne da bi neko bio uvredjen ili povredjen.Pozdrav i nadam se da ces resiti tvoje probleme.Pozdrav Igor-Pigy.
[ dule6491 @ 15.06.2008. 05:21 ] @
2x2600W RMS? Da li si siguran? Negde si pogresio... Zastiti ga time sto neces odvrtati muziku...
[ smjesko @ 15.06.2008. 09:35 ] @
Dule pogledaj specifikacije :) jedna informacija da pojacalo ima oko 40kg ti valjda govori dovoljno :_)) pojacalo je ludo skroz, smanjio sam na potenciometru izlaze na 10% sto je oko 260w sad je zvuk extra grmi u autu :))))
[ dule6491 @ 15.06.2008. 14:56 ] @
Evo ih...
technical data: JBL A 6000 GTI AMP
Category: Others
Wattage: 999
Number of Ways: 2
[ smjesko @ 15.06.2008. 17:06 ] @
General
CEA Rated
Power Output 2600 Watts RMS x 2 channels at 4 ohms
and ≤ 1%THD+N
8110 Watts RMS x 1 channel at 4 ohms,
14.4V supply and ≤ 1%THD+N
7400 Watts RMS x 1 channel at 1 ohm,
Signal-to-Noise Ratio 65 dBA (reference 1 Watt into 4 ohms)
Dynamic Power 6854 Watts at 4 ohms
Effective Damping Factor 6.39 at 4 ohms
Frequency Response 10Hz to 270Hz (-3dB)
Maximum Input Signal 8.5V
Maximum Sensitivity 250mV
Output Regulation .2 db at 4 ohms
Dimensions (H x W x D) 6-1/2" x 29-3/8" x 23"
evo linka
http://www.jbl.com/car/product...on=USA&cat=AMP&ser=GTI
[ dule6491 @ 15.06.2008. 20:10 ] @
8110 Watts RMS x 1 channel at 4 ohms,
Kako moze da na 4ohm bude veca snaga nego na 1ohm? I kako u mostu daje vise od troduplo snage vise nego kada nije u mostu?
[ likson69 @ 16.06.2008. 06:17 ] @
Pojačalo je svima nam poznatog JBL-a i mislim da su djelomično vjerodostojne karakteristike!
Obavezno stavi kondenzator, najdalje 10 Cm ( kabla ) od pojačala da bi radilo kako treba a i da ti nebi osušio akumulator. To je ogromna struja i obrati pažnju na ožičavanje napajanja od akumulatora do pojačala ( obavezno stavi osiguraš za nedaj bože ) poznajem momke koji su ladno zapalili auto sa pretankim instalacijama!
Citat: dule6491: 8110 Watts RMS x 1 channel at 4 ohms,
Kako moze da na 4ohm bude veca snaga nego na 1ohm? I kako u mostu daje vise od troduplo snage vise nego kada nije u mostu?
Dule danas je sve moguće.
Proguglaj i nadji digitalna pojačala "CROWN" pa pogledaj karakteristike maltene sve i jedan radi na ovom principu. A i ja sam bio u nevjerici ali "CROWN" definitivno nije za podcjeniti...
Pozdrav
[ smjesko @ 16.06.2008. 12:50 ] @
Hvlaa na savjetima, ja sam tako nekako bio i spojio i nije radilo dobro auto je trzalo kada bih pojacao itd, odvezao sam auto majstoru da ugradi pojacalo prodao mi je kondenzator (ogroman neki) i pospajao je sve sada je ok ipak hvala na savjetima
[ dule6491 @ 16.06.2008. 14:12 ] @
Mislim da niko ne zna karakteristike ovog pojacala.. Ili se pravi u vise varijanti.. Naisao sam na netu na specifikaciju u kojoj pise da je to mono pojacalo i da daje 6000W na 4ohm. I nasao sam jos nesto da ima cetiri kanala u stvari..!
[ real betis @ 21.06.2008. 07:59 ] @
e ako necesh da sprzish mp3 zashtiti ga osiguracem ;) znaci se isto samo postavi osigurac i na plus i na minus ali vodi racuna koja struja je u pitanju da ne bi ti se desilo ono sto ne zelish.poz.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|