[ stefanpn @ 12.06.2008. 23:49 ] @
Prvo da kazem da se dugo bavim racunarima (jos od C64 i osnovne skole) ali mi se ovako nesto nikada nije desilo...

Imao sam instaliran Ubuntu 7.10 na racunaru koji poseduje SATA cvrsti disk od 160 GB i resio sam da se update-ujem na 8.04 preko net-a, sve je islo ok dok mi struja nije nestala na sekund (posle zavrsenog download-a i skoro potpune instalacije update-a) i od tad pocinju moji problemi...

Prvo nisam mogao da dobijem desktop (ikone, panele, prozore i sl.) ali mi je naleteo neki posao koji je morao da bude zavrsen na Windows-u a posto ga nisam imao rekoh da ga instaliram. Naravno Windows je pregazio MBR i onemogucio mi da pristupim GRUB-u, na sta sam ja odgovorio pokretanjem Ubuntu-a sa live cd-a i sledecom procedurom:

Code:

sudo grub
root (hd0,5) /* Posto mi se na toj particiji nalazio linux */
setup (hd0)

I tu je doslo do greske - kaze da ne moze da pronadje/pristupi /boot/grub/stage1...

Nisam se mnogo zamarao time (mada sam pretrazio net i probao gotovo sve moguce nacine za reinstalaciju GRUB-a), nego sam resio da reinstaliram ceo Ubuntu 7.10 ispocetka... Kad munem, ne moze da procita particionu tabelu i hoce samo da obrise ceo hard (sto nije opcija), probao sam opet sa verziom 8.04 i ista stvar.

Iz LIVE moda mi takodje ne prepoznaje particionu tabelu ali nautilus montira i uspesno cita i koristi particije i podatke na njima.

Palo mi je napamet da vidim sta ce Windows reci u Computer Managment > Disk Managment kad imao sam sta i da vidim. Prikazuje da je disk kapaciteta 229,73 GB (sto nikad nije bio).

E sad ja zelim da vas pitam sta je uzrok ove anomalije i kako bih ja to mogao da sredim na najbezbedniji moguci nacin?

Evo slike:

P.S. Bavim se programiranjem i gubitak podataka/projekata bi verovatno vodio mom ubistvu ...

[Ovu poruku je menjao stefanpn dana 13.06.2008. u 01:15 GMT+1]
[ Sir_Oliver @ 13.06.2008. 07:25 ] @
Pokušaj na sledeći način da reinstaliraš grub:
- podigneš Live Ubuntu
- otvoriš konzolu i mountuješ particiju gde ti je instaliran Ubuntu na primer:
Code:
$ sudo mkdir /mnt/ubuntu 
$ sudo mount /dev/sda6 /mnt/ubuntu

- zatim odradiš chroot:
Code:
$ sudo chroot /mnt/ubuntu

- pa onda reinstaliraš grub:
Code:
# sudo grub-install /dev/sda
# exit

Ako je sve OK, odradiš reboot i uživaš. A ako nije, baci na forum koja se greška javlja pa da vidimo šta ćemo dalje...
[ stefanpn @ 13.06.2008. 12:15 ] @
Probao sam vec i da postavim da mi je /dev/sda5 root i nije uspelo ali sam uspeo da obrisem sinoc celu Extended particiju i uspeo sam da vidim particije uz pomoc cfdisk-a, posle je bilo lako...

Hvala, resio sam problem. Samo mi jos uvek nije jasno sta je uzrok tome.
[ Sir_Oliver @ 13.06.2008. 12:42 ] @
hm... ovo ti je verovatno poznato, ali čisto da raščistimo (možda nekome posluži):
- ako grub kaže da je root particija: root (hd0,5) => u pitanju je particija /dev/sda6 (numerisanje u grubu ide od nule)
Gde je došlo do zajeba? Ne znam, ali to sada i nije bitno - rešio si problem