[ todorva @ 13.06.2008. 13:21 ] @
Poznato je da Poljoprivredni fakultet u Beogradu prima svake godine na budzet 600 studenata, koji u danasnje vreme skoro i nemaju sansu da se bilo gde zaposle. U isto vreme FON-u se dodeljuje 400 budzetskih studenata, sto stavrno nije korektno. Noramalno je da bude obrnuto. Cak sta vise na poljoprivrednom fakultetu bi bi bilo puno i 300 budzetskih mesta. Voleo bih ako bi tu disproporciruju umeo neko da obrazlozi. Sto se tice zaposlenja to najbolje znaju studenti Poljoprivrednog fakulteta.

[Ovu poruku je menjao todorva dana 13.06.2008. u 16:18 GMT+1]
[ Au197/79 @ 14.06.2008. 07:38 ] @
Mnogo toga nije normalno. Prvo nije normalno da FON bude najveći tehnički fakultet (pri tom je tehnički koliko i FPN). Nije normalno da u Srbiji postoji 5-6 medicinskih fakulteta i jedan jedini FON. Ja kad sam pre 9 godina upisao FON on je primao samo 400 studenata po konkursu. A nije nešto mnogo narastao fakultet. I tada i sada će se za dobra predavanja studeti boriti za slobodno mesto, a mnogi će izvisiti.

Baš smo trula zemlja.

To sa poljoprivredom se može tumačit kao potreba fakulteta da opstane. Pošto ga mnogi ne bi upisali da ne znaju da će biti finansirani. Opet možda država igra trulu igru: ko završi Poljoprivredu ne znam kolike šanse ima da ode u inostranstvo, ko završi FON može odmah put pod noge i adio Srbijo.
[ todorva @ 15.06.2008. 21:52 ] @
Po nekim statistikama u zadnje tri godine nije se zaposlilo ni 100 inzenjera poljoprivrede, dok se FON-ovaca zaposlilo preko 400. Pa uzmite sada, koliko ima poljoprivrednih fakulteta i koji je to mali broj. Medjutim, nazalost kod nas i dalje vredi pravilo, daj da zavrsim fakultet, pa cu nesta da radim, nema veza sta, moze i na racunarima. Tako racunaju i ovi sa poljoprivrede jer su svesni da nemaju skoro nikakav prolaz. Nazalost to drzava ne sprecava. Razlog je nepoznat. I dalje ima daje kotu od 600 na budzetu, samo u Beogradu!
[ buda01 @ 17.06.2008. 11:20 ] @
Pa valjda sto smo mi poljoprivredna zemlja.

Uzgred, mozda ce za 10 godina situacija biti potpuno obrnuta, jer sa ovim cenama hrane u svetu poljoprivreda moze postati profitabilna kao sto je naftni biznis.
Jedno je sigurno, danas nista nije sigurno. Profesije umiru i radjaju se bikvalno za godinu dana, potraznja i plate takodje.

Npr: pre 15 godina FON je bio kaubojski fakultet koji niko nije hteo da upise.
[ todorva @ 25.06.2008. 08:37 ] @

Poljoprivredna smo zemlja kao i ostala zemlje: Hrvatska, Madjarska i Rumunija. One nemaju ni blizu toliki broj studenata na Poljoprivrednim fakultetima, a broj tih studenata na budzetu je mali. Koliko znam kod nas postoje poljoprivredni fakultet u Beogradu, Novom Sadu i Cacku a Visokih skola ima jos i vise. Zbog toga mislim da je krajnje nefer da se daje toliki broj budzetskih mesta na ovim fakultetima.
[ Mungos 7 @ 18.10.2009. 16:24 ] @
Slicna je situacija i u Crnoj Gori, ove godine izasla je prva generacija inzinjera sa poljoprivrednof fakulteta u Podgorici, a vecina njih jos uvjek nije i nasla i nema nade da se nadje dobar posao u struci.
Sjecam se da je 2005te bila radjena studija po kojoj se utvrdilo da fali agronoma i slicnih zanimanja.
Lijepo je imati ljude koji su visokoobrazovani, ali nije lijepo imati ljude koji ne rade posao za koji su uceni.
Dakle time se gubi poenta studiranja.