[ hakurik @ 18.06.2008. 12:50 ] @
Ovako, imao sam konfiguraciju koja je navedena u mom potpisu, znaci ploca ASUS M2N-SLI Deluxe i 4x1GB 800MHz TakeMS memorije. Svaki pokusaj bilo kakvog veceg clockovanja je propao :(:( FSB sam uspio dignuti na svega 220MHz, dalje nema sanse, iako sam siguran da FSB moze bar na 250MHz. onda sam uzeo ovu memoriju:
http://www.ocztechnology.com/p...dr2_pc2_6400_gold_4gb_quad_kit

sve je bilo ok, kad sam ubacio sve 4 plocice, ali cim sam FSB digao na 230MHz, JEDNA PLOCICA je prestala da radi na mojoj ploci. cak ni reset biosa nije pomogao, jednostavno nema slike na monitoru kad ubacim tu plocicu samu. preostale 3 rade kako treba. pretpostavljam da moja ploca ima neki problem, kad su svi slotovi za ram popunjeni. update bios-a nije pomogao. odlucio sam da zamjenim ovaj ram, i da uzmem ovaj:DDR2 2 GB DDR2-800 CL5 HyperX kit KINGSTON KHX6400D2K2/2G
specifikacije te memorije se mogu vidjeti na ovoj stranici: http://www.kingston.com/hyperx/products/khx_ddr2.asp

zanima me kako ce se ovaj Kingston RAM slagati sa mojom plocom? da li je neko imao slicnih problema? gledao sam, da neki preporucuju Geil RAM umjesto Kingstona, ali ga u ovoj trgovini nema, tako da mogu uzeti samo Kingston-a. zahvaljujem se na svakoj pomoci.
[ Binary Mind @ 18.06.2008. 19:36 ] @
Ja preporucujem da ostanes na OCZ. Kingston HyperX su odlicni moduli ali je OCZ bolji za ono sto ti planirash. Overclock je uvek bio i bice skup sport
[ hakurik @ 18.06.2008. 20:03 ] @
mozda nije pitanje na pravom podforumu, pa bih molio moderatora da ga prebaci gdje misli da mu je mjesto. pitanje glasi: zasto nisam mogao clockovati sa ovom memorijom (OCZ).? takodjer me zanima sljedece. u biosu mogu stimati brzinu PCIx sabirnice. nju prilikom clockovanja ne bih dirao, ali ne znam na koju vrijednost da je fixiram. mogu birati izmedju 100MHz i 200MHz, u koracima od po 1MHz.
[ Binary Mind @ 19.06.2008. 19:32 ] @
Ne verjuem da je do ploce osim ako nisi preterao za dizanjem napona za RAM. Jednostavno se jedan modul pokvario. To je moja pretpostavka. Da bi overklokovao RAM treba da eksperimentises i sa postepenim dizanjem napona za isti kad stignesh do tacke kad ploca vise ne saradjuje pri OC pokusajima. Jako korisno za tebe da znash koje napone i latencije voli tvoj RAM da bi znao u kojim granicama da eksperimenishes Takodje svaki put kad odrdaish neki bitniji overclock memorije i/ili procesora koji prodje treba da testiras stabilnost masine raznim stres testovima poput Orthos-a i sl. Badava je ako overclock prodje a masina ne prolazi stres testiranje. PCI-E frekvenciju inace ostavi na 100MHz. Dizanjem te frekvencije moze doci do nestabilnosti graficke kartice ili spaljivanja iste OC je i nauka i skup sport ako si n00b a jos uz to i nestrpljiv. Ja sam nekad bio overclocker. Sad me to vise ne interesuje u toj meri pa dalja objasnjenja ostavljam nekom ko je pasionizirani OC-er .
[ hakurik @ 19.06.2008. 20:28 ] @
masinu sam clockovao tako sto sam samo dizao FSB, i na 235MHz sam HT mnozioc sa 5 smanjio na 4. sve ostale postavke, ukljucujuci napon procesora, ram-a, chipseta sam ostavljao na automatic. ne vjerujem da je to moglo unistiti samo jednu plocicu ram-a. kako cu znati do koje granice mogu dignuti napon cpu-a i ram-a? koliko sam primjetio, napon chipseta je postavljen na jednu fixnu vrijednost (ne sjecam se na koju) i tu ne mogu staviti na automatic.
[ CooLa @ 13.08.2008. 14:57 ] @
M2N serija nije bog zna sta za OC... Bolje je ni ne pokusavati...