[ maksvel @ 19.06.2008. 17:01 ] @
Nakon beta verzija i Release Candidatea, izašla je i finalna verzija: http://software.opensuse.org/
Citat:
The 11.0 release of openSUSE includes more than 200 new features specific to openSUSE, a redesigned installer that makes openSUSE even easier to install, faster package management thanks to major updates in the ZYpp stack, and KDE 4, GNOME 2.22, Compiz Fusion, and much more.

[ Srđan Pavlović @ 19.06.2008. 20:13 ] @
Ok, javite utiske ko instalira.
[ strba @ 19.06.2008. 22:12 ] @
Sigurno je dobar...barem je uvek bio, pa je verovatno i sada tako..
Ali ja se nisam zadrzavao na njemu... Nekako cu da ga isprobam ako postoji varijanta sa instalacijom na usb.... ili sl... samo da me zelja prodje..
[ spezia @ 20.06.2008. 08:08 ] @
Nikako ne mogu da nadjem na njihovom sajtu zahtevnost za Suse 11.
Da ne instaliram sto puta,sta je preporucljivo za mene sa 1GHz procesor,384 MB RAM, GeForce II graficka....
Da li je preporucljivo KDE 4 za mene??Koliko ce to da radI?
[ Danilo Cvjeticanin @ 20.06.2008. 09:30 ] @
Ja sam odani OpenSuse korisnik. 11-ku morate probati, fenomenalna je. Beta verzija je bila odlicna a final je 10x bolja. Moja preporuka je da se skine instalacioni DVD jer na njemu imate sve sto vam je potrebno za koriscenje ovog Linux-a. Toliko sam se odusevio da cu ovde na poslu sve racunare da prebacim na Linux.
[ Sava @ 20.06.2008. 10:09 ] @
Skinuo sam instalacioni CD, a DVD je preveliki zahtev za moju konekciju. Ako neko zna gde u Beogradu mogu da nabavim DVD izdanje neka napiše ovde ili na pm.

Na jednoj mašini već dosta dugo koristim Suse 10.0 sa svim modifikacijama bez većih problema. Desetku nisam mogao da instaliram na ovu mašinu sa koje pišem verovatno zato što je u njoj SATA disk pa sam instalirao Open Suse 11. Sada imam nekih problema kojih nisam imao sa verzijom 10.3 koju sam takođe probao. Prvo ne mogu da se nakačim na internet. Koristim adsl na koji izlazim iz mrežne karte preko Asus modema. Imam dinamičku adresu, ali zbog nekih specifičnih programa uvek ukucavam statičku adresu i dns servere i to je radilo odlično. Drugi problem mi je što ne mogu da pronađem opciju "hiding" za toolbar pa mi to smeta.

Molim upućenije za pomoć.
[ icobh @ 20.06.2008. 15:42 ] @
Ja bih probao ovaj novi Suse ali ima jedna kvaka. Nisam siguran 100% ali čini mi se da su izbacili podršku za HPT RAID 372, tako da 10.3 nije mogao da mi prepozna HDD-ove. Ne znam kakvo je stanje sa ovom 11-om?
[ Danilo Cvjeticanin @ 20.06.2008. 17:18 ] @
Verovatno je podrzano, nisam siguran stvarno. Skines Live CD i testiras, tako ces najbolje saznati ili da pitas na njihovom support forumu.
[ lord_celtic @ 20.06.2008. 23:24 ] @
Kao sto je neko reko ODANI KORISNIK SUSE-A :D
upravo sada pisem sa 11 i odusevila me!!
RC1 je bila malo bagovita ali finalna verzija vise nego odlicna.(cak se i jedan ubuntovac odusevio sa rc1 i instalirao xaxa)
Moje licno misljenje je da je opensuse otisao generaciju dalje od ostalih distribucija, instaliranje prelako, prilagodjeno korisniku skroz.
Nemam nista drugo reci nego da probate(ovo se posebno odnosi na ubuntu fanove)
[ Srđan Pavlović @ 21.06.2008. 00:10 ] @
Citat:

Xgl Versus AIGLX

On openSUSE 11.0 it is no longer possible to enable or disable Xgl with a graphical tool (such as gnome-xgl-settings in the past). Only the command line tool xgl-switch is still left to do this job. Instead AIGLX is now always enabled on supported hardware. There are still some issues with AIGLX (e.g., Xvideo is usually slower, OpenGL applications are misplaced when you rotate compiz' cube), but the majority of our customers are requesting to have AIGLX enabled by default. If you prefer Xgl over AIGLX use the command line tool xgl-switch to enable it:

xgl-switch --enable-xgl

If there are problems after enabling it (Xserver crashes, etc.) disable it again by running

xgl-switch --disable-xgl

The proprietary NVIDIA driver needs neither AIGLX nor Xgl for running with compositing managers as it provides its own framework.

To enable Compiz, use "Desktop Effects (simple-ccsm)" application from the application menu.
Technical

Interesuje me, koliko je stabilan open SUSE 11 sa GNOME-om i sa nvidia proprietary drajverom?

(Kako radi compiz, ima li nekih bagova, pucanja necega, itd)
[ miljenko2003 @ 21.06.2008. 20:10 ] @
da li su ubacili wifi podrsku ili mora rucno ?
[ tdjokic @ 21.06.2008. 21:26 ] @
Citat:
lord_celtic: Moje licno misljenje je da je opensuse otisao generaciju dalje od ostalih distribucija, instaliranje prelako, prilagodjeno korisniku skroz.
Nemam nista drugo reci nego da probate(ovo se posebno odnosi na ubuntu fanove)

Malo off topic, ali nije bas sasvim:

Zbog glupog izbora integrisane microATX osnovne ploce, imam blage probleme sa nVidia drajverom i integrisanom grafickom itd. Zbog toga sam u zadnje vreme probao poprilicno distribucija.

Ubuntu - 8.04 se najbolje ponasa, prihvata nVidia drajver i radi OK; neke druge verzije, kako original U- tako i K- pa i Mint (Gnome i KDE) rade, ne rade ... 8.04 se povremeno "umori", pa se sve zaustavi, ali o tome je vec bilo reci, nije mistika.

Fedora, Mandriva, PCLinuxOS - sto ti kazes "generacija dalje" - ali unazad. Razumem ja da treba nesto naknadno instalirati, Flash i jos po nesto. Disciplinovano postujem proceduru - cvrc, ili eror ili "nije moguce naci fajl ...." i slicno. Kako sad ja to da instaliram i zasto? Ovaj PCLinuxOS, koji izgleda da je dobar, kod mene mu ne rad cak 3 razlicite mrezne kartice, a javljaju se i neki drugi ljudi sa istim problemom! Cekaj bre - pokrenes Live CD i onda sta - molis se bogu?

Tako mi je od prvih 6 na top listi distrowatch.com ostao jos samo SUSE za probu.

Sedmi je Debian. Buduci da on nije "sazvakan" sasvim i da treba nesto naknadno podesavati i slicno, nemam nameru da ga probam.

Osim gore spomenutih problema, postoji jos jedan, savremeniji. Neke distribucije ne podrzavaju boot sa eksternog cdrom-a preko USB adaptera. Moderator jedne distribucije (Dreamlinux?) nas jos izgrdio "Sta ce vam pa to? Zar danas nema svaki PC integrisan dvd rezac?"

Primetio sam da ljudi hvale Lenny verziju Debiana. Kao sto rekoh, voleo bih da neko to dotera za nas amatere, da se ne petljamo sa dodavanjem kojecega, ali nisam prmetio u prvih 10. Sasvim slucajno, iz zaje....ije, pogledam distribuciju Red Star Che Gevara, iz Argentine, sa dosta politicke reklame i "revolucionarnog duha", a koje je na listi cekanja na distrowatch, nije cak ni na spisku. Nisam ocekivato nista narocito, ali bas da probam.

Skinem, instaliram, pokrenem - cudno, sve korektno, ozbiljno, kratka i jasna objasnjenja (za sad na spanskom, koji natucam po malo, a tehnicke stvari i nagadjam ), ma radi bre ko puska! Neko vreme isprobavam i cudim se, na kraju negde primetim da pise "Lenny" - e, mangupi, eto, napravili distro za raju, a da nije Ubuntu . OVAJ MI NIJE PRAVIO NIKAKVE PROBLEME SA ONOM MOJOM GLUPOM osnovnom plocom - jednostavno radi.

Mepis cini mi se da nesto radi na slicnom projektu, ali se autor umorio i Mepis izgleda da je u zatonu. Ima li jos neki Lenny u slicnom, narodskom pakovanju? Kod Red Star mi je jezicka prepreka ipak suvise velika.

Nego, lord_celtic konkretno pitanje: jesi li isprobao Ubuntu 8.04? Meni se cini da je i kod njega prisutno ovo sto si ti rekao za novi SUSE. Nije se desilo da nesto javi da ne moze da nadje ili podesi ili slicno. Recimo pojavi se automatski obavestenje da mi je na raspolaganju proprajetari drajver za gaficku i napisu kratko objasnjenje sta je to proprajetari drajver. Ili izaberes nesto da instaliras pomocu Synaptika - sve tece apsolutno glatko, od pocetka do kraja, kad se opet pojavi obavestenje da je zadatak izvrsen i da mozes zatvoriti prozor sa obavestenjem. I sve u tom stilu.
[ Srđan Pavlović @ 22.06.2008. 06:48 ] @
Jel neko vise probao tu 11-icu, or what? Meni nesto gnjavi torent, bice za par dana, daj javljajte ko je instalirao nasta lici to.
[ maksvel @ 22.06.2008. 10:11 ] @
E, stvarno, svi imaju neki problem sa skidanjem/instalacijom . Čini mi se da je Danilo instalirao.
Skinuo sam DVD, ali ga planiram za server - ako stignem da ubacim u VMWARE, javljam
[ Stefan Markic @ 22.06.2008. 10:46 ] @
Kakve su performanse u odnosu na 10-ku i Ubuntu 8.04?
[ pro @ 22.06.2008. 20:07 ] @

ovog trenutka instaliran...
sav hardware uredno prepoznat.... (notebook MSI vr601)
kde 4...koji do sada nisam koristio...

o brzini i stabilnosti kad se naviknemo jedan na drugog ;)

pozz.

[ Srđan Pavlović @ 23.06.2008. 00:00 ] @
Jedino zasto bi ostao na Ubuntu 8.04 pored SuSE-a je sto ima taj synaptic koji jako lepo
odradjuje poslove, i naravno ogromnog debianovog repozitorijuma (i radi dovoljno brzo i stabilno)

Znaci, lakse je naci neki x_64 .deb nego neki x_64 .rpm koji je bas pravljen za suse 11 iz njihovih repoa.
Ali SuSE je nekako lepsi na oko i sa svojim hardverom nisam imao problema nikad sa njim, osim nekih egzotika
tipa nekih TV-kinez-kartica, ali i njih sam na kraju naterao nekako da rade :)
[ tdjokic @ 23.06.2008. 01:40 ] @
OpenSUSE 11:

- download - OK
- narezano, provereno, OK
- boot:
- prvi neuspesan, koristio prvu opciju
- drugi neuspesan, koristio safe opciju
- menjao video mode, pokrenulo se
- nakon boota slika otisla pola dole, pola na ekranu, glavni meni nedostupan. Zahvaljujuci mogucnosti KDE 4 da se doda jedan meni usred desktopa nekako sam se kretao po aplikacijama.

Prvo sam pokusao da sredim sliku, ne moze. Uradim restart, prilikom boota izaberem rezoluciju 800x600, nakon boota on opet vrati na neku bez veze i slika se rasturi.

Pokusam instalaciju. Secam se od ranije da je imao mnostvo opcija u menijima. To nije za pocetnika, previse je kompliovano i pretrpano. Dodjem do particije, on nudi da napravi 3 nove pored vec postojecih, sto je verovatno nekome korisno, ali svuda je uglavnom dovoljno "/" i swap i instalacija je uspesna.

Jedino sto je bilo OK je izlaz na Internet - momentalno se konektovao, bez ikakve moje intervencije. Kasnije sam pogledao tamo sta i kako i lepo pise da postoji mrezna, da je aktivirana prilikom boota, da ima DHCP i gotova stvar. Ovo specijalno naglasavam onom kolegi koji je u jednoj drugoj temi pitao sta da radi, bas ima SUSE ali jednu verziju stariji i odmah su poceli saveti ifup, ifconfig, ovo, ono, a ja ipak mislim da njegova kartica nije podrzana, jer ja nisam nista ni aktivirao, ni gasio, a Internet radi.

Hvala, ali ne hvala. Nije toliko lose sto nesto ne radi - postoji razlog zasto ne radi, ali da ne radi a nema obavestenja ni pomoci - e, to nije u redu. Mislim da se sa mojim hardverom Ubuntu 7 ponasao na ovaj nacin, pa nova Fedora i stariji Mint. Tako ispada da je ovaj SUSE u tom pogledu na nivou Ubuntu 7. Slika se razidje a cak ne moze ni da se skroluje do rubova.

Nedopustivo. Ponovo naglasavam - cak i onaj Red Star, varijanta Debian Lenny radi, a SUSE ne. Red Star je podesio sliku na rezoluciju 1024x768 bez ikakvih mojih intervencija.

Jedina distribucija do sada koja se ponasala apsolutno korektno je bio Ubuntu 8.04. Jeste izasla prva rezolucija 800x600, zbog moje glupe ploce, ali je odmah usledilo obavestenje da je na raspolaganju proprajetari drajver i instalirao ga je bez problema. Ni jedan jedini put nije omanuo, da nesto ne moze, da neceg nema ili da se zaglupi, osim onih stvari za koje se zna - oko Firefoxa i Flasha. Samo se uspori. Ako ga restartujes, opet radi OK.

Nikad nije rekao da ne moze da nadje neku datoteku pa zato ne moze da instalira neku aplikaciju ili slicno, a to se dogadjalo i u novoj Fedori i u Mandrivi i u SUSE. Zasto SUSE ne pocne sa 800x600? Mozda bi situacija bila bolja nakon instalacije, ali kako uopste da instaliram kad pola ekrana ne vidim?
[ Srđan Pavlović @ 23.06.2008. 03:39 ] @
Koliko se ja secam, tdjokic-u, ti bas imas neku egzotiku od integrisane graficke karte, jel tako bese (nesto em staro em egzoticno - na tvojoj ploci)?
Verovatno ti to pravi probleme sa nekim distribucijama jer je ne prepoznaju pravilno i onda pribegnu
hit_or_miss tehnici za ucitavnje drajvera, tj parametara za grafiku.

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 23.06.2008. u 04:58 GMT+1]
[ tdjokic @ 23.06.2008. 12:43 ] @
Ploca je nova novcata, sto naravno ne znaci da nije egzotika . Model je Gigabyte GA-M61SME-S2L, cip set je nVIDIA GeForce 6100/nForce 405, socket je AM2, podrzani procesori Athlon 64 FX, 64 X2 Dual-Core kao i obicni Athloni 64 i Semproni. Ne znam bas da li je to toliko zastarelo i egzoticno.

Ali, ako je to u pitanju, kako je onda Ubuntu 8 (i Mint, naravno) vide korektno, pa krenu sa 800x600 a naknadno instalirani nVidia drajver radi OK?

Jos "gore" - "glupi i tupi Che Gevara Red Star", koji je samo maskirani Debian Lenny je celu stvar odradio najbolje - grafika radi odmah na 1024x768!

Nakon sto sam malo prespavao, opet sam pokrenuo SUSE 11. Recimo nece da instalira Adobe Flash Payer u Firefox. Sve ide glatko, kao instalirao je, onda treba restartovati Firefox, uradim i to i opet nista! Dalje, vec je standardno da kad radis sa Live CD pa hoces da uradis reboot ili gasenje, program otvori vrata na cdromu, a na ekranu pise "Izvadi, zatvori vrata, pritisni Enter" - SUSE nista od toga, CD ostaje unutra.

Nista od nabrojanog nije katastrofa, ali se za distribuciju sa takvim osobinama ne moze reci da je superironia nad ostaim. Na Distrowatch se javljaju obe grupe ljudi - nekima radi OK, nekima puca i nece da se instalira, nalik na mene. Spominje se i nedostatak podrske za ATI kartice, ljudi pocinju vec da se ljute, jer su o tome vec ranije pisali Novelu, pa nista.
[ strba @ 23.06.2008. 22:42 ] @
probao/probam oss 11 u live verziji... zadovoljan sam, bogata je novim verzijama svega :), a za nijansu lepsa... (ili vise nijansi ako se racuna compiz,,,, :)
i mada nemam neku high tech (c2d..) masinu .... detekcija hardvera je prosla skroz ok.. Sve radi, a jedino je monitor uz pomoc instalacionionog samsung diska proradio punim kapacitetom... (disk sa inf fajlovima)

pozz
p.s mada fedora ostaje.... ;)

[Ovu poruku je menjao strba dana 24.06.2008. u 23:11 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 24.06.2008. 07:12 ] @
Da, da dodam - evo i iz samog suse tima za KDE 4 (4.04 dolazi uz suse 11, kao i najnoviji 3.x.x):

Citat:
KDE 4.0 is still immature, with a few rough edges, and some of the configurability and features of KDE 3.5 are not yet implemented. KDE 4.0 was meant for early adopters, and developers porting applications to KDE 4. While the openSUSE KDE team has worked hard to polish KDE 4 and add some missing features, some users might prefer to stick with KDE 3.5. You can install both KDE 4 and KDE 3.5, so you can try the next-generation KDE out today, but fall back to 3.5 if you prefer.

Ali, verujem da ce KDE 4 relativno brzo dostici stabilnost i funkcionalsnot da se moze lepo preci na njega:

Citat:
KDE 4.1

As we’ve already discussed, KDE 4.0 is still maturing and may lack features that experienced KDE users expect. However, KDE 4.1 will be much better in these respects and is expected to be released in late July. Shortly after the 4.1 release announcement, it will be available from the openSUSE Build Service repositories, enabling users to update via 1-click-install — albeit not officially supported. However, if you want to run the latest and greatest from KDE, you’ll be able to do so (and help testing as well!)

The next openSUSE release, openSUSE 11.1, should be out in December of this year and include a thoroughly tested and well-integrated KDE 4.1.x right out of the box.
[ strba @ 24.06.2008. 22:15 ] @
:) Znajuci to, a i pogotovo sto kde nije moje primarno okruzenje. skinuo sam gnome live cd (nisam ni pomisljao da radim drugacije)...
Cisto da mi neka "sitnica" ne bih kvarila utisak.. Tako da su moji utisci vezani za isti...

[ vladared @ 25.06.2008. 05:03 ] @
Hmmm... Meni radi više-manje savršeno... Flash player mi se instalirao sam još prilikom instalaicje tako da ga dodatno nisam instalirao, isto tako i java i mp3 podrška, doduše ja sam za instalaciju koristio DVD verziju, možda je do toga. Grafika mi je proradila iz prve (NVidia 8600) sa generičkim driverima, a posle dodavanja NVidia repoa proradila je i sa nvidia driverima. KDE 4 je bugovita, mada mogu da ih pohvalim da su izvukli maksimum iz ovog okruženja. Dakle funkcionalno je sa manjim nedostacima. U svakom slučaju potrebno je instlirati KDE 3.5.9 ili Gnome okruženje da bi to ipak radilo kako treba. Sve mi je od hardwarea prepozanao iz prve (ali to uvek i radi), da bi mp3 muziku slušao sa uživanjem u amaroku morao sam da instaliram xine-engine jer on podržava podešavanje za 5.1 zvučnike... Sve u svemu, meni deluje standardno, van KDE 4 okruženja...
ps. i prikaz mi je nekako čistiji na ekranu...
[ bp21000 @ 25.06.2008. 09:52 ] @
Citat:
vladared:  U svakom slučaju potrebno je instlirati KDE 3.5.9 ili Gnome okruženje da bi to ipak radilo kako treba. Sve mi je od hardwarea prepozanao iz prve (ali to uvek i radi), da bi mp3 muziku slušao sa uživanjem u amaroku morao sam da instaliram xine-engine jer on podržava podešavanje za 5.1 zvučnike... Sve u svemu, meni deluje standardno, van KDE 4 okruženja...
ps. i prikaz mi je nekako čistiji na ekranu...

Imam samo jedno pitanje vezano za ove tvoje utiske. Pošto kažeš da si instalirao DVD verziju, zanima me da li na tom disku dolazi i KDE 3.5.9? Ili samo ta bagovita četvorka, pa ovu 3.5.9 treba skinuti sa nekog net repozitorijuma pre instalacije? Za gnome pretpostavljam da se nalazi na DVD, ali eto ovo pitanje u vezi sa KDE mi ostavlja malo nedomicu koju ćeš mi sigurno pomoći da ubrzo otklonim
[ vladared @ 25.06.2008. 10:40 ] @
Prilikom instalacije mi je nudio da izaberem nekoliko okruženja, a među njima je bio i Gnome i KDE 4 i KDE 3.5.9. Ja sam, optimistički, izabrao samo KDE 4. KDE 3.5.9 koji je instaliran na moj računar je naknadno skinut sa neta (jedan od repoa koji možeš sam iz yasta da aktiviraš). Da ne komplikujem, na dvd-u je ponuđen, tako da verujem da ga i ima.
[ bp21000 @ 25.06.2008. 11:13 ] @
Citat:
vladared: Prilikom instalacije mi je nudio da izaberem nekoliko okruženja, a među njima je bio i Gnome i KDE 4 i KDE 3.5.9. Ja sam, optimistički, izabrao samo KDE 4. KDE 3.5.9 koji je instaliran na moj računar je naknadno skinut sa neta (jedan od repoa koji možeš sam iz yasta da aktiviraš). Da ne komplikujem, na dvd-u je ponuđen, tako da verujem da ga i ima.

OK. hvala za info. Sad bar sigurno znam koji ću ISO fajl da skinem sa neta.
Poz.
[ Srđan Pavlović @ 25.06.2008. 13:23 ] @
Ima sigurno KDE 3.5.9 na Install DVD-u, don't worry, samo ga izaberes prilikom instalacije :)
[ NenadSM @ 27.06.2008. 09:33 ] @
E pa iz vasih postova vidim da ste uspeli da instalirate 11-ku.
Ja nisam.Naime, skinuo sam sa neta dvd 32 bit verziju, nerezao na dvd, krenuo instalaciju...
E tu su poceli moji problemi.
- DVD nije prosao proveru ali mi nije rekao koji fajl ne valja.
Naknadnom provermo sa md5 checkerom sam utvrdio da samo neki rpm iz OpenOffice paketa ne valja.
Ponovo sam poceo instalaciju, uspeo sam da instaliram sistem do tacke u kojoj mi je izbacio poruku nesto kao : Can not swich to instaled system", pa nije mogao da instalira bootloader, pa ga je na kraju instalirao u MBR ali je poruka o bootloaderu ostala.
Nakon toga sam probao da se ulogujem makar u konzolu( podesio sam usere jos tokom setup-a) ali nije hteo da prihvati ni root ni moj username....
Kad sam sa LiveCD Knoppixom pregledao particiju, tu je bilo uglavnom sve ali sistem ni makac da se instalira do kraja...
Cak je i onaj fajl za koji sam utvrdio da je crc neispravan instalirao ali sistem ne podize.
Napominjem da mi ovo nije prvi linux - koristio sam OpenSuse, Slack, Debian, Ubuntu, Mandrivu itd sto ce reci da mi ovo nije prva instalacija.
Kernel koji je instaliran je bio 2.6.25 pae ( otprilike takva oznaka)...
Jel neko ima ideju sta da radim jer sam fan OpenSuse-a pa sam zdravo besan zbog ovoga?
[ pro @ 27.06.2008. 10:14 ] @
pa možeš da zamoliš mene da ti pozajmim ispravan dvd...

pozz... ;)
[ Sir_Oliver @ 27.06.2008. 10:15 ] @
@NenadSM
provalio si da je dvd image falš, pa šta je tu čudo što neće da se instalira? Skini lepo CD image, proveri da li je checksum OK, ako jeste, sprži na disk, instaliraj i radiće.
[ NenadSM @ 28.06.2008. 12:56 ] @
Sir Oliver - bio si u pravu.
Sad sam skinuo 11-ku ponovo (torrent) i instalirala se OK.
Moji prvi utisci:
- Instalacija softvera ide mnogo brze nego u ranijim verzijama,mada mi je nacin biranja paketa malo cudan - nejasno su grupisani programi..
- Butovanje je manje- vise teklo istom brzinom kao i kod 10.3.
- KDE 4 mi se uopste ne svidja - ne mogu da dodam ikone na desktop i u panel menu, kasnije sam otkrio da tu vise nema ikona vec su sve widgeti.
- Podesavanje desktopa je osakaceno, pa sam odmah nakon toga instalirao i ver. 3.5.9 i napokon se nasao u nekom normalnom okruzenju.
- Firefox 3.0 je iz cista mira dok sam pisao prethodni post jednostavno nestao (puko).
- Softver je osvezen: krusader 1.9,wine 0.9.64, Open Office 2.4.0...
- Sistem se smrzo nakon instalacije Nvidia drajvera - pomogao je reset na dugme !!!
Da rezimiram:
Vredi ga instalirati zbog novijeg kernela, brze instalacije softvera, ali po mom misljenju obavezno staviti i KDE 3.5.9 jer cete se tesko privici na KDE 4.

[Ovu poruku je menjao NenadSM dana 28.06.2008. u 21:31 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao NenadSM dana 28.06.2008. u 21:56 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 29.06.2008. 12:07 ] @
Evo i meni se konacno skinuo (x_64), odradio sam default instalaciju sa DVD-a, i izabrao sam KDE 3.5.9 za Desktop.
Sada instalacija graficki lepse izgleda, ali sustinski nema nekih veliki promena u odnosu na ranije verzije, ali ima nekih
dobrih sitnih promena, recimo, sada se odmah pri instalaciji moze dodati i Packman i NVidia repozitorijum (i jos neki),
tako da se to ne mora posle raditi rucno nakon instlacije.
Sto se tice FF - 3, radi odlicno, kada sam ga pokrenuo, flash je vec radio, tako da nije bilo potrebe za instalacijom.
Naravno, odmah sam pristupio instalaciji nvidia drajvera, i mogu reci da su malo ovde podbacili, nije mi odmah prepoznao
monitor (sasmsung 226bw) niti njegovu native rezoluciju nakon instalacije drajvera iz yast-a, ali to sam podesio iz Sax-2 vrlo lako. Odmah sam probao i
compiz da stavim, i kod samih podesavanja nesto vec baguje - podesio sam sve, i posle restarta nista od mojih
podesavanja. I tako jos neki bagovi vezani za kompiz, ovaj deo mnogo bolje radi na Ubuntu 8.04, ali nista strasno,
isti pluginovi su dostupni i ovde kroz Advanced Settings (compiz) kontrol-panel.

Kernel je 2.6.25.5-1.1-default - sto je prilicno sveze. KDE je 3.5.9, release 49.1 (ako se ide na kde 3).

Bootuje se brzo, mozda cak i nesto brze od Ubuntu-a (ali tu su negde).

Za filmove sam instalirao w32codecs (koji je vec bio dostupan iz yast-a zbog ubacivanja Packman repo-a vec tokom instlacije),
i SMPlayer, koji je takodje dostupan za instalaciju iz Yast-a. (MP3 se moze pustati i iz SMPlayera, isto)

Kada sam kliknuo na mp3, po defaultu ga je otvorio RealPlayer :) - za pustanje iz Amaroka ili neceg drugog, moraju se instalirati
odgovarajuci kodeci (free ili non-free), rucno.

Sve u svemu, OK je - samo treba jos da pojednostave instalaciju grafickih drajvera (iako nije nesto komplikovana),
ali da korisnicima koji su manje upoznati sa procedurama instalacije / deinstalacije olaksaju posao. Ubuntu je ovo "zeru"
bolje resio.

Za multimediju mozda najlakse sa ovim: http://linuxpoison.blogspot.co...upport-in-opensuse-11-mp3.html
[ sdurut @ 30.06.2008. 10:31 ] @
Koristim dosta dugo openSUSE od 9.1 verzije pa na dalje. Stavio sam 11-cu na Acer Laptop Dual core i radi lepo. Laptop ima NVIDIA grafiku. Međutim meni Compiz nije bio ukljucen po defautu iako piše da je spreman. Tek po instalaciji Nvidia drivera Compiz je proradio. KDE4 mi se jako sviđa. Mada ima po neka brljotina na ekranu. Pohvalo je sto je u novi kernel uključena podrška za ENE kontroler čitača SD-MMC kartica koje sad ima skoro svaki laptop. Ni pečovanjem kernela do sad nisam uspevao da ga nateram da radi na ranijim verzijama. Drivere Conexant modem nisam uspeo da kompajliram. Prijavljuje neku grešku i neslaganjem sa kernelom 2.6.25. Verujem da će to skorije da poprave.
[ Srđan Pavlović @ 30.06.2008. 13:45 ] @
Citat:
Međutim meni Compiz nije bio ukljucen po defautu iako piše da je spreman. Tek po instalaciji Nvidia drivera Compiz je proradio

Compiz se i ne ukljucuje po defaultu - to je OK. Naravno da ne moze da radi bez 3D podrske (drajvera).
Jedino sto u openSuSE-u instalacija drajvera za grafiku nije toliko jednostavna kao u Ubuntu - mislim, razlika
je 3-4 klika, ali ipak pocetniku je lakse samo da klikne na jedno pitanje, nego da ulazi u yast, trazi modul
nvidia-x11-G01 (ili kako se vec zove), da ga stiklira, instalira, restartuje komp...
[ mr_pingvin @ 02.07.2008. 01:42 ] @
Ne znam za druge kartice ali za nvidia samo treba da se ode na http://en.opensuse.org/NVIDIA

Nema potrebe za ulaženjem u yast, a i sve je lepo objašnjeno ako nešto krene po zlu.
[ Srđan Pavlović @ 02.07.2008. 02:47 ] @
Da, a ispod toga "One Click Install" pise:

NOTE: It's absolutely critical that you have access to the online YAST software repositories. You must add these manually (or select them during your SUSE installation). Failure to have access to the online repositories (both SUSE OSS and SUSE Update) will cause dependency issues when attempting to install NVIDIA driver via the 1-click install. [1]

Zato sam rekao da je na Ubuntu-u jednostavnije, jer tamo nema dodavanja repozitorijuma, a ovde ima, bilo tokom instalacije,
bilo posle, uz pomoc Yast-a, tako da korisnik Ubuntu-a ne mora ni da zna sta je repozitorijum a kamoli sta su "dependency issues" i kako
da ih posle resava ako "krene po zlu" :)
[ Nemanja_666 @ 02.07.2008. 03:41 ] @
Neko je spomenuo da DVD ISO nije ispravan. 4 puta sam skidao i 4. MD5 se ne slaze. Da li je iko uspio instalirati sa ovom download-om posto mi ne radi torrent pa na raspolaganju imam samo ovu verziju.

PS. Koliko sam razumio citac kartica radi OUT-OF-BOX na laptopima, di li sam dobro razumio?
[ Srđan Pavlović @ 02.07.2008. 14:10 ] @
Ako ti md5 nije ispravan, nema druge, skidas ponovo, vidi ako ima neko
u tvojoj blizini da ti da disk ko je vec skinuo.
[ tdjokic @ 02.07.2008. 15:12 ] @
Jos nemam DVD rezac, pa ni ne skidam. Ali imam dosta iskustva sa skidanjem onih manjih ISO za CD. Moj prakticni savet - dok skidas ISO ne radi nista drugo uz to, neka racunar radi samo to za tih nekoliko sati skidanja. Jos mi se nije desilo, sa razlicitim konfiguracijama i tvrdim diskovima da mi MD5 ne valja.
[ Nemanja_666 @ 03.07.2008. 04:00 ] @
Pokusacu instalirati danas, pa cu da vidim sta ce se desiti
[ tdjokic @ 03.07.2008. 14:55 ] @
Nije mi namera da vredjam ni korisnike, ni autore SUSE, ali stvarno je vec godinama isti - pretrpan, sa bezbroj detalja u svakom meniju, pogotovu prilikom instalacije itd.
Citat:
mr_pingvin: Ne znam za druge kartice ali za nvidia samo treba da se ode na http://en.opensuse.org/NVIDIA

Nema potrebe za ulaženjem u yast, a i sve je lepo objašnjeno ako nešto krene po zlu.
Ovo je skolski primer takvog pristupa. Pocne lepo, a posle te uradi ovo, te otkucaj komandu ..., i tako dalje. Kod najnovijeg Ubuntua, 8.04, toga nema. Iskljucivo se koristi obican dijalog sa korisnikom: "Da biste koristili ovaj program potrebno je dodati jos (recimo codece). Da li zelite da to uradim?" Ti odgovoris sa "Da" i sledece obavestenje koje dobijes je "Promene su obavljene, mozete nastaviti sa radom." Meni za sada sve radi ali cak i da se desi neki bag, SAMO TAKAV PRISTUP je pristup za desktop korisnike, nista drugo. Cim se pocne sa "kucaj ovo, kucaj ono" gotovo je sa prosecnim korisnicima, oni beze.

Ubedjen sam da iza ovih Ubuntu dijaloga stoji mnogo rada, ali - to im je posao, zar ne?
[ strba @ 06.07.2008. 08:20 ] @
Slazem se da je u novom ub 8.04 vecina stvari vezanih za podesavanja na jedan dva klika daleko i radujem se tome. Ljudi ce lakse prelaziti na isti, ako nista drugo...
Recimo Ubuntu je instaliran kao default resenje u Office du Tourisme jedne oblasti u Francuskoj sto me je prijatno iznenadilo, bez obzira sto nije njihov proizvod..popularan je bas zbog te svoje jednostavnosti.. a i na mapi linux Srbije zauzima dominantnu poziciju/
Meni su kako Fedora tako i Suse ispred ubuntua, dok bih mozda u svojoj firmi iz teorije razmislio o resenjima za svako radno mesto pojedinacno pa bih situacija bila drugacija.

[Ovu poruku je menjao strba dana 06.07.2008. u 21:50 GMT+1]
[ Nemanja_666 @ 08.07.2008. 16:41 ] @
Pokusao sam instalirati openSUSE 11.0 sinoc. Znajuci da moze doci do veci problema odlucio sam da ne instaliram na radnoj masini. Prva prepreka na koju sam naisao je bilo neslaganje MD5 sume, ali sam odlucio da pokusam instalaciju. Drugi problem je bio kad sam skontao da nemam kod sebe ni jedan prazan DVD i da je vec kasno da odem kupiti. Zatim sam krenuo na instalaciju sa HDD-a. Napravio sam jednu novu particiju (FAT32) i kopirao na nju sav sadrzaj DVD-a. Na primarnom hdd-u sam ocjepio 10GB na koji cu instalarati openSUSE. Zatim sam instairao grub4dos(ova masina ima samo XP, i samim tim nema grub-a). Prekopirao "linux" i "initrd" fajlove na c:\boot i dodao u boot.ini da boot-uje glrdr. Restartovao sam komp otvorio grub i zatim ucitao kopirane fajlove:

Code:

root (hd0,0)
kernel /boot/linux
initrd /boot/initrd
boot

Pokrenula se instalacija koja je trazila mjesto gdje se nalazi instalacioni source. Odabrao sam Hard Disk i izabrao particiju na koju sam kopirao fajlove iz DVD Image-a. I napokon sam dosao do instalacije. Podesio sam sta sam trebao i pokrenuo "install". Zatim sam dobio gresku da WinE particija ne moze biti mount-ovana jer je vec montovana i setup se restartovao. Zatim sam otisao da rucno podesim particije napravio sam samo jednu na koju sam oznacio sa "/" i krenuo otklanjati mount point-e win particija. Kad sam pokusao da otkonim WinE dobio sam poruku da ne mogu editovati tu particiju jel se koristi prilikom instalacije(na njom je sadrzaj DVD-a). Ali kad sam otisao expert->load mount from ....nesto :D sklonio je mountovanje WinE particije. I instalacije je krenula. Zalio se da su dva paketa ostecena(njih sam zapisao da znam koji su osteceni). Zatim prijavio mi je gresku prilikom instalacije GRUB-a (error during initrd creation ... tako nesto). I Instalacija je zavrsena bez instaliranog grub-a(grub sa kojim sam podigao instalaciju nije bio instaliran na MBR nego samo boot-a preko NT loadera). Zatim sam preko toga grub-a pokusao podignuti suse ali bez uspjeha. Nasao sam na netu da je problem u i-node velicini i da treba biti 128. Podigao sam live verziju linuxa i formatirao tu particiju i-node-om od 128. Skinuo sam pakete sa neta koji su bili osteceni i zamjenio ih. pokrenuo sam ponovu instalaciju i ovaj put nisam mogao skloniti montovanje WinE particije, jer nije mogao naci prijasnju instalaciju da ucita mount pointe sa /etc/fstab. Pokrenuo sam instalaciju koja se naravno srusila prilikom mountovanje WinE particije. Ponovnim pokretanjem instalacije uspio sam skloniti mountovanje WinE-a i postavio sam da formatira particiju sa veliconim i-noda od 128. Instalacija je prosla bez gresaka o ostecenim paketima. Ali opet nije mogao instalirati grub. Ovaj put sam uspio butati iz "grub4dos-a" sa:

Code:

root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda2
initrd /boot/initrd
boot

poceo je butati suse i prilikom podizanja xservera dobio sam crnu pozadinu sa kursorom misa koji se mogo pomjerati na nekoliko sekundi i potom bi se srusio. Dobio sam u konsoli logovanje:

Code:

Welcome to openSUSE 11.0 (i586) - Kernel 2.6.25.5-1.1-pae (tty1)
linux login:

Pokusaj kucanja mog username i password-a dobio sam login incorrect. Zatim sam pokusao sa root ovaj put mi nije dao ni kucam sifru dobio sam login incorrect.

Imali neko ideju sta da pokusam?
[ Srđan Pavlović @ 08.07.2008. 17:06 ] @
Citat:
Prva prepreka na koju sam naisao je bilo neslaganje MD5 sume, ali sam odlucio da pokusam instalaciju.

Ja mislim, da posle ovoga ne treba neka posebna preporuka :) Ako nesto radis, radi kako treba.
Naruci DVD iz BG-a za 200 din postom, ako bas nemas srece sa skidanjem sa neta.
[ 20Recoba @ 11.07.2008. 00:59 ] @
U vezi ovog loseg MD5 checksuma.

Isto se i meni desilo. Skinuo sam DVD image 3 puta za 2 sata. Ni jednom se MD5 checksumovi nisu slagali. Uvek pri proveri sam dobijao ovaj hash 56E0D6931F90A8E34F2DC74DFDA3D644
Mislio sam da je do downloada zato sto sam skidao sa nekog ftp/http servera. Onda sam skinuo fajl preko torrenta i opet ista prica. Verovao sam u ono "Ako http/ftp laze, torrent ne laze". Skinuo sam sa neta neki drugi program za proveru MD5 checksuma i posle provere, image je bio ispravan. Ovaj felerican MD5 checksum sam dobijao sa programom koji se zove MD5 Check Utility v2.31 Freeware from TSoft Ltd. - www.midwawi.com
[ Srđan Pavlović @ 11.07.2008. 11:56 ] @
Pod Windowsom koristite ovaj alat sto sam uploadovao, provereno je ispravan.
Ako ste u Linuxu imate komandu md5sum (u konzoli) za taj posao.

Citat:

srdjan@Zverko:~$ md5sum --help
Usage: md5sum [OPTION] [FILE]...
Print or check MD5 (128-bit) checksums.
With no FILE, or when FILE is -, read standard input.

-b, --binary read in binary mode
-c, --check read MD5 sums from the FILEs and check them
-t, --text read in text mode (default)

The following two options are useful only when verifying checksums:
--status don't output anything, status code shows success
-w, --warn warn about improperly formatted checksum lines

--help display this help and exit
--version output version information and exit

The sums are computed as described in RFC 1321. When checking, the input
should be a former output of this program. The default mode is to print
a line with checksum, a character indicating type (`*' for binary, ` ' for
text), and name for each FILE.

Report bugs to <[email protected]>.
srdjan@Zverko:~$
[ Koljenovic @ 22.07.2008. 14:04 ] @
Na netu kruzi jedna verzija openSUSE-11.0-DVD-i386.iso koja ima gresku u jednom sektoru, i krenula je upravo sa torrenta, takodjer na netu postoje i instrukcije kako ispraviti pogresku, Google je tvoj prijatelj. Ne znam zasto si uopste instalirao ako ti se ne slaze md5, ja sam se malo napatio sa instalacijom, ali sada radi kao podmazan.
[ mr_pingvin @ 23.07.2008. 02:23 ] @
Ja sam prvo skidao sa orbit-om. Prvi put mi je prsnulo na 80%, a drugi put nije ni hteo da skida. Posle sam skinuo sa Free download manager-om i nisam imao nikakvih problema. Prošao je onu proveru paketa na početku instalacije, md5 nisam probao. Sam sistem nije imao problema sa instalacijom paketa sa DVD-a.