[ Struja01 @ 20.06.2008. 16:51 ] @
Pravim CNC busilicu, nisam to nikako do sada radio.. i ne zelim da zeznem nesto, da osjecem vise lima, ili plastike nego sto treba, pa kasnije da kukam. Zanima me koji bi motor treba da koristim da bi busio vitroplast i pertinks, znaci sto neki manji i jeftiniji ako znate?
[ Majestic @ 20.06.2008. 19:42 ] @
http://www.elektronika.rs.ba/data/projekti/cnc/
http://www.elektronika.rs.ba/d...jekti/cnc/elektronika_v4.shtml

Pozdrav!
[ Sepa011 @ 20.06.2008. 22:55 ] @
@Majestic:
Mislim da si malko 'pobrkao loncice', Koliko sam ja shvatio, coveku treba nesto sto se vrti nekoliko krpm , 10k..50k, a to nema veze sa linkovima koje si dao. Ogi i kompanija nigde nisu nista konkretno napisalo za motor koji treba da nosi svrdla.
[ Struja01 @ 20.06.2008. 23:09 ] @
Pokusacu onda preko nekih motora da probusim stampanu plocicu... Valjda ce neko predloziti nesto konkretno.
[ Majestic @ 20.06.2008. 23:20 ] @
Citat:
Sepa011: @Majestic:
Mislim da si malko 'pobrkao loncice', Koliko sam ja shvatio, coveku treba nesto sto se vrti nekoliko krpm , 10k..50k, a to nema veze sa linkovima koje si dao. Ogi i kompanija nigde nisu nista konkretno napisalo za motor koji treba da nosi svrdla.

Citat:
milovan_regodic: Pravim CNC busilicu, nisam to nikako do sada radio.. i ne zelim da zeznem nesto, da osjecem vise lima, ili plastike nego sto treba, pa kasnije da kukam. Zanima me koji bi motor treba da koristim da bi busio vitroplast i pertinks, znaci sto neki manji i jeftiniji ako znate?

Pa reko da covijeku dam neke korisne linkove, a sto se motora tice tu je vec malo teze naci adekvatan. I da nisam pobrko loncice vec covijeku pomazem kolko mogu. Sad mu ti daj prijedlog za motor i sve rijeseno
[ Sepa011 @ 21.06.2008. 06:44 ] @
Za busenje vitroplasta je potrebno imati motorce koje vrti barem 20krpm i kome fiter me 'baca' posto se za vitroplast koriste burgije od vidije sa telom precnika 1/8". Ono sto bi moglo da se koristi je Dremel i eventualno Proxxon. Vec sledece ozbiljnije, a i skuplje je Kavo.

Sve u svemu, za busenje PCB na koordinatnoj masini ne postoji varijanta 'motorcic or decje igracke'.
[ Struja01 @ 21.06.2008. 10:24 ] @

Za ovde linkove vec odavno znam, i nisam mislio da upravljam preko racunara nego preko mikrokontrolera.

Citat:
Sepa011: Za busenje vitroplasta je potrebno imati motorce koje vrti barem 20krpm i kome fiter me 'baca' posto se za vitroplast koriste burgije od vidije sa telom precnika 1/8". Ono sto bi moglo da se koristi je Dremel i eventualno Proxxon. Vec sledece ozbiljnije, a i skuplje je Kavo.

Sve u svemu, za busenje PCB na koordinatnoj masini ne postoji varijanta 'motorcic or decje igracke'.

Hvala na ovoj informaciji, nisam znao bas tacno koje se burgije koriste za vitroplast. Ja sam svoje stampane plocice od pertinaksa i vitroplasta busio sa Aku busilicom. Upravo sam nasao jedan motoric koji radi na 12V DC, trebalo bi da on sa odgovarajucim prenosom busi.

I usput gde imaju da se kupe te specijalne burgije za vitroplast, posto sam ja jedva nasao i onu obicnu od 1mm u siromasnoj gvozdjari?
[ guja011 @ 21.06.2008. 11:19 ] @
pa imaš tamo na elektronika.rs.ba, potraži.