[ Kluzo @ 25.06.2008. 18:27 ] @
Pokusao sam da instaliram Debian GNU+Linux na Gigabitovu maticnu plocu GA EP35-DS3R. rc1 me je zakucao odmah na startu i rekao da ne prepoznaje cdrom i zatrazio flopi sa drajverom.rc3 je prosao tu fazu ali po zavrsetku instalacije posle reboota nije uspeo da podigne sistem.Pojavljuje se poruka hda lost interrupt .... i posle nekoliko sekundi se ponavlja i tako do besvesti. Buduci da su oba hard diska sata-2 koji bi trebalo da su /dev/sda i /dev/sdb /dev/hda bi morao biti pioneer dvdrw. Interesantno je da kada ga restartujem na 3 dugmeta u sledecem pokusaju preleti sve i podigne sistem, ali kada ugasim kompjuter pa ga upalim posle nekog vremena opet isto hda lost interrupt ... Pokusavao sam stavise da iskljucim cdrom u biosu ali opet se ta poruka pojavljivala tako da vise nisam siguran ni da je to cdrom odnosno dvd.
Interesuje me da li je to indikacija da nesto nije u redu sa plocom ili je Debian instaler glup ? Da li je neko imao slicnih problema sa tim ?
[ nemysis @ 19.09.2008. 21:41 ] @
Zavisno od konfiguacije Kernel-a sa kojim startaš sistem će ti se DVD koji je normalno

/dev/hda

videti kao /dev/hda ili /dev/sdc pošto imaš dva SATA harddisk-a koji su

/dev/sda i /dev/sdb

A nešto mi izgleda da ti možda konfiguracija BIOS-a nije optimalna a možda i konfiguracija kompjutera.

Koliko ti je napajanje i koje, memorija, Procesor itd...?

Da li si pravilno stavio jumper na DVD? Da li su svi priključci za struju dobri i da li su pričvršćeni dobro, da nema loših kontakata.

Znači pregledaj prvo hardwerski tvoj kompjuter, onda BIOS pa tek onda Linux.

Startaj pre instalacije prvo Live CD, preporučujem System Rescue CD

http://www.sysresccd.org/

I molim te javi se šta si uradio i koje su greške.

Pozdrav nemysis