[ syntax_error @ 26.06.2008. 14:16 ] @
pozdrav svima, treba mi savjet :)

stvar je jednostavna: radim diplomski iz kriptografije. Planiram obraditi jednu kriptografsku metodu i nakon toga prikazati njenu primjeru u nekoj od IT tehnologija.
Opis kako bi trebao biti rad je slijedeći:
-što je kriptografija
-primjena (računarstvo i van računarstva)
-jedna ili dvije kriptografske metode (npr SHA1)
-tehnologija koja koristi SHA1 (npr. digitalni potpis).
-zaključak
moj problem je: koju kriptografsku metodu i koju tehnologiju izabrati.
Generalno, nakon što se odlučim za tehnologiju, trebam vidit koju metodu koristi i počet radit :)
Tehnologija kao u primjeru može biti digitalni potpis, ili neka možda metoda autentikacije. Ne bi se volio gnjavit sa sigurnosnim protokolima (kao što je https), ali opet nije ni isključeno. Meni trenutno ništa ne pada na pamet, pa zato tražim pomoć nekoga ko zna. Ili uopće može mislit na ovoj vrućini ajme..


[ DaliborP @ 26.06.2008. 14:40 ] @
Sam si rekao, tema je prilicno jednostavna.
Preporucujem ti da obradis SHA-1, najvise se koristi, najvise informacija je dostupno na internetu, vrlo lako ces naci sve sto ti treba.

Mozda bolje da obradis razlicite standarde enkripcije(npr AES, DES, TDES), nekako mi je obrada samo jedne metode nedovoljna za diplomski rad, ali opet tvoja je odluka.
[ syntax_error @ 26.06.2008. 18:43 ] @
u pravu si. Ali što se tiče izbora enkripcije mislim da to zapravo ovisi baš o izboru tehnologije. Kad se odlučim koju tehnologiju da obradim, obradit ću i enkripciju kojom se koristi. Meni je problem koju tehnologiju izabratri (a da nije digitalni potpis)? Primjenu kriptografske metode, ali gdje?
Ima li iko ideju?
[ EArthquake @ 27.06.2008. 11:08 ] @
sto ne uradis analizu SSH protokola ?

dovoljno sirok pojam za diplomski , a ima i gomila kriptografije :)

a takodje imas dosta informacija o tome po internetu
[ Seslak @ 02.07.2008. 11:16 ] @
Radio sam ja seminarski iz kriptografije nekad pre. Onako, prilicno opsirno. Nisam sad pri laptopu ali dobices u toku dana. Okacicu negde na net pa cu staviti ovde link. Prilicno je detaljno obradjen DES ali i dosta drugih. Videces danas pa uzmi sta ti se svidja. Nadam se da ce biti od pomoci. Poz!

P.S. Slazem se sa Daliborom. Trebas obraditi nekoliko razlicitih standarda jer ce onda moj seminarski ispasti opsirniji od tvog diplomskog. Na kraju, pogledaj ovo sto ti danas okacim pa copy/paste ako ti odgovara...
[ Seslak @ 06.07.2008. 02:06 ] @
izvini sto kasnim. imao sam puno obaveza. nadam se da ce ti biti od koristi. ako mene pitas imas tu ceo diplomski...

P.S. Prekontrolisao bih ceo tekst da sam na tvom mestu posto sam ja tada jos bio na pocetku ucenja o kriptografiji a i neke stvari mogu biti zastarele posle tri godine. Takodje, znam da nije nesto posebno ali uz malo sminkanja moze posluziti. Sve najbolje!