[ kundak @ 02.07.2008. 11:04 ] @
Evo kako izgleda kad država zakonima propiše da nešto što je vaše privatno vlasništvo neko može da oduzme silom.

[ Java Beograd @ 02.07.2008. 11:38 ] @
član 447. Zakona o privrenim društvima – Prinudna prodaja –

(1) Lice koje u postupku preuzimanja javnom ponudom otkupi najmanje 95% akcija ciljnog društva u skladu sa zakonom
kojim se uređuje tržište hartija od vrednosti u odnosu na ukupan broj akcija ima pravo da kupi i akcije na koje se javna
ponuda odnosila od akcionara koji nisu prihvatili prodaju akcija po toj ponudi (nesaglasni akcionar), pod uslovima iz javne
ponude.

Moram prznati nisam ni ja znao da je ovako kako piše u članu 447. Slična zakonska rešenja su i u svetu.
[ srki @ 02.07.2008. 13:38 ] @
Da, tako je svuda i to je uradjeno iz razloga da ne moze neki dripac da zajebava sve ostale akcionare. Recimo da ja imam 0.001% neke nase javne kompanije koja vredi milion evra i dodje Bil Gejts i kaze svim akcionarima, hocu da to vise ne bude javna nego samo moja kompanija bude moja kompanija i nudim vam milijardu dolara za kompaniju i onda ja posto mi ne trebaju pare (ili me placa neki Bilov rival) resim da zajebavam sve ostale i kazem da ne zelim da prodam svoj deo i svi ostanu bez zarade zbog mene. Da ne bi moglo tako nesto da se desi onda je uvedeno da ako 95% odluci da proda kompaniju onda mora i ostalih 5% da proda. Ili resi Microsoft da kupi Yahoo i onda neko iz Googla koji ima 0.001% akcija kaze da ne zeli da proda svoj deo samo da Microsoft ne bi mogao da poseduje Yahoo bez toga da Yahoo bude javna kompanija.
[ kundak @ 02.07.2008. 15:13 ] @
Privatno vlasništvo treba da je svetinja pod broj jedan.
Drugo, kakve veze ima njih 3.6% vlasnika koji nemaju ama baš nikakav uticaj na firmu sa tim.
Treće, što vlasnik većine akcija nije pustio akcije na berzu pa da onda i ti mali akcionari dobiju realnu cenu akcija nego mu je država dozvolila da ih otkupi po nerealnoj ceni pa tek onda da izađe na berzu.


[ stsung @ 02.07.2008. 15:46 ] @
Pozd.

Pa ovde to vlasnishtvo nije bash "privatno" u tom smislu, vec ima vishe vlasnika (tj. akcionara). Isto kao shto bi taj mali akcionar sve izgubio da firma propadne, iako on tu nishta nije kriv.

Svako dobro.
[ nkrgovic @ 02.07.2008. 17:02 ] @
Ja ne vidim nista sporno... Ako neko ima preko 95% tih preostalih par procenata ne vrede nista. Shodno tome, zasto mu zakon ne bi omogucio da otkupi i ostale, ako to vec radi po istoj ceni po kojoj je kupio i poslednji procenat do 95% ? Sta ima bilo ko da dobije time sto zadrzi tih, ajde, 4.99% akcija? Ako jedna osoba drzi 95% + 1 akciju to sto ostane jeste bezvredno. Ako je 95% pristalo da proda po toj ceni, onda je cena dobra.

Jedini problem moze biti ako je poslednji procenat prodao neko cije to nije, vec ko time "upravlja u ime drzave" i slicno... tipa razne prodaje secerana i slicno. Ali tu je kriminalac onaj koji je prodao najveci deo, a zakon i dalje ima svoj smisao....
[ kundak @ 02.07.2008. 17:19 ] @
Kada vlasnik akcija umre njegove akcije ne dele ostali mali akcionari već nasleđuju članovi porodice. Toliko o privatnosti.
[ srki @ 02.07.2008. 22:45 ] @
Citat:
kundak: Privatno vlasništvo treba da je svetinja pod broj jedan.
Drugo, kakve veze ima njih 3.6% vlasnika koji nemaju ama baš nikakav uticaj na firmu sa tim.

Imaju ogroman uticaj jer ako je firma javna i ima vise vlasnika onda mora da prikazuje polugodisnje izvestaje i ti imas pravo da prisustvujes sastancima akcionara i da pitas direktore sve sta te zanima a ja pod tim uslovima mozda ne bih kupio kompaniju. Recimo ako MS kupi Yahoo i da neko iz google-a ima $100 akcija onda bi on mogao da spijunira i gleda koliko yahoo odvaja za R&D, koliko za marketing, koliko za radnike, na kojim projektima je ulozio pare i slicno. Pod tim uslovima MS ne bi kupio Yahoo inace bi vecina akcionara prodala svoje akcije MS-u kada je bila ponuda.


Citat:
Treće, što vlasnik većine akcija nije pustio akcije na berzu pa da onda i ti mali akcionari dobiju realnu cenu akcija nego mu je država dozvolila da ih otkupi po nerealnoj ceni pa tek onda da izađe na berzu.

Moguce je da su mali akcionari osteceni ali onda oni treba da tuze drzavu sto je prodala akcije velikom akcionaru po nerealnoj ceni. Ja bih to sigurno uradio, ovo sto je uradjeno izgleda veoma mutno i svaki sudija ce videti da to nisu cista posla.


Citat:
stsung: Pa ovde to vlasnishtvo nije bash "privatno" u tom smislu, vec ima vishe vlasnika (tj. akcionara). Isto kao shto bi taj mali akcionar sve izgubio da firma propadne, iako on tu nishta nije kriv.
Ako je kompanija javna, on moze uvek da ima uvid u poslovanje a i moze da proda svoje akcije. Isto on nista nije kriv i ako firma zaradi pare. To je rizik u koji svesno ulazis kupujuci ili zadrzavajuci akcije neke kompanije ali ti ne mozes da sa svojih 1% maltretiras sve ostale da im ne das da prodaju kompaniju ako to zele.

[Ovu poruku je menjao srki dana 03.07.2008. u 02:09 GMT+1]
[ kundak @ 03.07.2008. 14:08 ] @
Ne znam šta ti znači javna, ili je privatna ili državna, a u ovom slučaju i ima samo jednog vlasnika koji ima 96% akcija ?
[ Davor Vlajkovic @ 03.07.2008. 14:11 ] @
Javna kompanija = kotira se na berzi.