[ T.E.T.R.A.B.U.S. @ 02.07.2008. 11:22 ] @
Pozz svima, imam jednu dilemu vec odavno hocu da stavim ksenone na skuter i sve bi to bilo dobro da skuteri imaju konstantro 12v za farove, pada i na 6v u leru, verujem da bi to bilo jako lose za onu elektroniku. E sad kako da prepravim instalaciju tj da li smem da opteretim regler na skuteru ili moram da trazim neko drugo resenje.

Ljuba
[ Billy_boy @ 05.07.2008. 00:28 ] @
Skuter ima u pravilu dupli regler - jedan regulira punjenje, drugi svijetla. Za staviti ksenonke, trebao bi , ovisno o namotaju, spojiti namotaj od punjenja i namotaj od svijetla preko dioda koje mogu podnijeti dovoljnu struju i staviti jači regler, te kako sad imaš veću potrošnju struje na leru, trebao bi ti vjerojatno i veći akumulator ili barem bi ti svijetla trebala biti ugašena dok je motor ugašen (tipa dok verglaš). To se isto može riješiti preko releja koji je spojen između dioda i reglera (s jednim malim regulatorom napona, da ne izgori).

Onda još tu ide i pitanje grijanja, s obzirom da je far od skutera relativno mali, a čak ako misliš stavljati pravi xenon far s lećom, taj far je u plastici koja pri povišenju temperature ubrzano stari, pa popucaju nosači.

Kad to sve riješiš, ostaje ti pitanje tehničke ispravnosti skutera!
[ T.E.T.R.A.B.U.S. @ 05.07.2008. 02:24 ] @
JA sam kapirao da iskoristim kablove koje vec imam za farove pa da to stabilisem jer verujem da ksenon radi na dc, a onda da napravim neki komparator koji ce u zavisnosti od napona da prebacuje sa akumulatora kada je prenizak napon fara.

Predpostavljam da moram da osmislim i neko kasnjenje paljenja farova jer bi se u istom trenutku kada verglam upalili farovi preko akumulatora (svetla su uvek upaljena)

Ja nisam otvarao alternator i pravo da ti kazem pojma nemam koliko zica izlazi iz njega, ali vidim da si napisao da postoji namotaj za svetla i namotaj za punjenje, i da postoje 2 razlicita reglera, ako je takav slucaj na svim skuterima onda cela ova moja zamisao nema smisla jer cu da preopteretim akum. a verovatno i regler koji ga puni.

Da te pitam, da li su ta 2 reglera iste amperaze i da li dolaze sa 2 razlicita namotaja i kad bih znao koje je prosecne snage alternator na skuterima i za koju su amperazu regleri.