[ zenmorke @ 02.07.2008. 12:28 ] @
Pozdrav svima,zanima me kako napraviti konekciju, odnosno, povezati postgreSQL i .NET?
Unapred Zahvalan
[ peka @ 02.07.2008. 15:56 ] @
Ako si ikad koristio OleDb klase u C# (ako nisi pogledaj http://www.elitesecurity.org/t...podataka-kako-ih-primeniti-NET), onda ti je samo potreban odgovarajuci connection string koji mozes naci na http://www.connectionstrings.com/.

Ili, kao bolja varijanta, predlazem ti koriscenje biblioteke Npgsql. To je biblioteka kompletno napisana u C#, i zbog toga ima daleko bolje performanse od OleDb. Koristi se identicno, s tim da su imena promjenjena u Npgsql<imeklase> (npr. OleDbConnection postaje NpgsqlConnection itd.). Mozes je naci na sajtu PostgreSQL-a.
[ zenmorke @ 02.07.2008. 18:53 ] @
@peka-
probao sam da instaliram neku trial verziju i nije proslo uspesno,prosto kad sam hteo da dodam konekciju nije bilo potrebnih providera...mozda je problem sto koristim Web Developer 2008 Express,mislim da sam procitao da ima nekih izuzetaka sa Express verzijama.
Snimio sam Npgsql al mi nije bas najjasnije kako se to implementira,bio bih ti zahvalan ako bi mogao malo da me uputis u to...

Tnx,zenmorke
[ peka @ 03.07.2008. 18:55 ] @
PostgreSQL (i Npgsql i sve ostalo sto mozes naci na njihovom sajtu) je free software, tako da ne znam kakav si ti trial instalirao... I sve radi sa express verzijama Visual studia bez problema.

Da bi se kacio na bazu sa Npgsql, u svoj projekat dodaj referencu na Npgsql.dll (koji se nalazi u ovoj arhivi http://pgfoundry.org/frs/downl...1493/Npgsql1.0.1-bin-ms2.0.zip). Zatim, u source fajl dodaj "using Npgsql;" i sad bi trebalo da se "vide" klase Npgsql<josnesto>. Posle koristis kao u onom tuorialu koji sam ti linkovao gore, s tim da su imena klasa drugacija i treba ti drugi connection string.

E da, i jos treba da prilikom instalacije baze cekiras da se instalira i Npgsql driver, ali to je svejedno po defaultu ukljuceno...