[ Elmer-Davez @ 04.07.2008. 15:03 ] @
Napisao sam funkciju kojoj treba proslediti connectionstring, sql upit koji zelimo da odradimo i ok(neku boolean promenljivu) koja nam govori da li je sve dobro izvrseno. Kao rezultat funkcija treba da vrati rezultat sql upita. Uostalom ovako izgleda funkcija: Code: function sqlupit(veza, sql: String; var ok: boolean): TFields; var adoQuery: TADOQuery; begin ok := true; adoQuery := TADOQuery.Create(nil); adoQuery.ConnectionString := veza; adoQuery.Close; try adoQuery.SQL.Clear; adoQuery.SQL.Add(sql); adoQuery.Open; except ok := false; end; Result := adoQuery.Fields; adoQuery.Close; adoQuery.Free; end; Javljaju mi se dva problema: 1. U redu "Result := adoQuery.Fields" ja samo Result uperim da pokazuje na Field-ove objekta adoQuery i kad dodje kraj funkcije, tacnije red adoQuery.Free, ja vise nemam nikakav podatak u Result-u. Kako da iskopiram sve vrednosti, a ne samo da uperim pokazivac? 2. Ako bi hteo da koristim sql naredbu SELECT koja ce da vrati vise torki od jedne, tada do sledece torke dolazim sa adoQuery.next, a TFields bi mi cuvao samo jedan niz, tj torku. Koji objekat da koristim umesto TFields-a? Nadam se da cete shvatiti sta sam hteo da napisem i unapred sam zahvalan svim vasim odgovorima :) |