[ ramonakkkk @ 05.07.2008. 15:02 ] @
Na router mi je ukljucen Access Point (Ovislink 1120AP). On trenutno ima fabricka podesavanja i postavljen je da bude AP. Zelim na njega da prikljucim laptop (Acer 7720z) koji radi pod Fedeorom 8. Kada pokusam da aktiviram WLAN kaze ovako "SIOCSIFFLAGS: Operation not suported" i naravno ne radi. Sta treba da podesim i kako?

Hvala

Anita
[ anrxc @ 05.07.2008. 18:33 ] @
Nije bitan ni tvoj AP, ni tvoj model laptopa, ni Fedora, nisi naveo jedinu bitnu stvar model wifi kartice.
[ ramonakkkk @ 06.07.2008. 12:16 ] @
Samo malo, da li je ta wifi karica nesto sto treba da dokupim za racunar ili se ta kartica nalazi integrisana u racunaru? Ako treba da je dokupim, koju katicu preporucujete za taj tip racunara? Da li se ona stavlja kao express card? Ili? Joj imam utisak da sam sada pitala neku banalnu stvar

U svakom slucaju hvala na odgovoru, stvarno nisam znala u kom pravcu da trazim resenje.
[ Rekla Kazala @ 06.07.2008. 16:19 ] @
Komp ti je dovoljno moderan da ima ugradjenu wifi karticu. Medjutim u Linuxu je to živa zezancija postaviti da radi kako treba. Acer se obično koristi sa Broadcom karticama i oni imaju svoje drivere (koji nisu slobodni) za Linux pod imenom BCM43xx. Nažalost nemogu da ti garantujem da baš tvoj model koristi tu karticu. U svakom slučaju moj predlog je da posetiš Fedorin sajt i tamo potražiš rešenje. Pogledaj ovde za dalja uputstva:

http://fedoraforum.org/forum/forumdisplay.php?f=10

Ili ako se neko nadje da ima rešenje za ovaj problem ovde na ES. A dotle ćeš morati da koristiš "žicu" :-)
[ ramonakkkk @ 06.07.2008. 21:32 ] @
Kako da saznam koju tacno wifi karticu koristi moj racunar? I sta to znaci da "driver nije slobodan"? Downloadovala sam driver bcm43xx, videcemo da li cu uspeti sa njim nesto da uradim, a do tada veliki pozdrav za Rekla Kazala.
[ anrxc @ 06.07.2008. 22:01 ] @
Citat:
ramonakkkk: Kako da saznam koju tacno wifi karticu koristi moj racunar?


$ lspci

Citat:
ramonakkkk:Downloadovala sam driver bcm43xx, videcemo da li cu uspeti sa njim nesto da uradim

Koji kernel koristis ("uname -a" ce ti reci, da ne bude zabune ovaj puta). Ukoliko je neki noviji onda nema potrebe za bcm43xx driverom jer sada b43 projekt pokriva Broadcom kartice. Ukoliko uopce imas Broadcom, Acer isto tako cesto ima i Atheros chipove, Intel takoder. Dakle kao sta sam ranije rekao, reci koju karticu imas, dalje je lako.
[ ramonakkkk @ 07.07.2008. 17:45 ] @
Izgleda da je ipak Broadcom kartica, jer prilikom pokusaja instaliranja bcm43xx drivera kaze da je to vec instalirano. Doduse komandu $lspci ne prihvata fedora, tako da ni dalje nisam uspela konkretno da pogledam o kakvoj se kartici radi. Ono sto se jos moze zapaziti kod ovog problema jeste samo startovanje linuxa. Ispisuje gresku:
Bringing up iterface wlan0> Siocsifflags invalid argument
Determing IP information for wlan0...Siocsifflags: invalid argument
Starting auditd ....[failed]

Anita
[ anrxc @ 07.07.2008. 19:00 ] @
Citat:
ramonakkkk: Doduse komandu $lspci ne prihvata fedora

Naredba je "lspci", a "$" oznacava prompt.

Citat:
ramonakkkk:
Izgleda da je ipak Broadcom kartica
wlan0...Siocsifflags: invalid argument

Recimo da se radi o Broadcom kartici, situacija kod bcm43xx i b43 drivera je takva da zahtjevaju firmware da bi uredaj ispravno radio. Zbog licenciranja itd. Fedora ne isporucuje firmware zajedno sa driverom/distirbucijom (zato ti trenutno uredaj ne radi). Na korisniku je da sam nabavi firmware, procedura je da iz primjerka Windows drivera izvuces firmware i postavis ga u /lib/firmware Nakon sto nabavis ispravan Windows driver (npr. sa CD-a koji dobijes uz laptop/uredaj ili sa web stranice proizvodaca) obicno se koristi paket imenom "bcm-43xx firmware cutter" (ili b43-firmware-cutter ovisno koji driver koristis), to vec zavisi od distribucije, pa potrazi proceduru za Fedoru.

Kada postavis firmware, pri sljedecem dizanju modula on ce inicijalizirati uredaj, tada preostaje da podesis parametre spajanja na mrezu - kako se to radi je druga prica.
[ ramonakkkk @ 08.07.2008. 19:31 ] @
mislim da ce taj firmwire da bude resenje. U medjuvremenu sam promenila OS. Trenutno sam stavila Suse 11 i tu prilikom konfiguracije lepo pise:
Unable to configure the network card because the kernel device is not present. This is mostly coused by missing firmware(for wlan devices). See dmesg output for details.

potrazicu to cudo na cd od racunara, valjda ce sve biti ok. Javicu se, a do tada pozdrav

I da, radi se o Ar242 802.11abg Wireless PCI Express Adapter - Not configured

Bolji je ovaj Suse...barem razgovara sa mnom :)

[ ramonakkkk @ 08.07.2008. 20:19 ] @
Ne znam da li sve ovo ima smisla...pocinjem da gubim nadu...sada mi je najnoviji problem taj sto ne umem taj firmware da izvadim iz tog windowsa...tamo su neki fajlovi i nista drugo.

A.
[ anrxc @ 08.07.2008. 22:09 ] @
Citat:
ramonakkkk:
I da, radi se o Ar242 802.11abg Wireless PCI Express Adapter - Not configured

To nije Broadcom vec Atheros chipset i on je pokriven sa http://madwifi.org projektom, upali Yast i potrazi madwifi paket, ili kompiliraj i instaliraj source sa madwifi.org, to bi bilo sve.
[ ramonakkkk @ 10.07.2008. 20:54 ] @
instalirala sam madwifi paket u Suse, cak i knetworkmanager... ali ni dalje ne radi. Kao da ga ne prepoznaje. Prilikom ifconfig ne vidim wifi mrezu.


A.
[ anrxc @ 10.07.2008. 21:37 ] @
Naravno moze biti vise razloga zasto je tako. No grijesis vec u samom pristupu; sa "ifconfig" tek moras dignuti interface, postaviti IP... no "iwconfig" ce ti u pocetku pokazati da li je uredaj inicijaliziran. Ako "iwconfig" ne prikazuje niti jedan wireless interface (wlan0 i/ili ath0...) sljedeci korak je da provjeris da li je ispravan modul dignut (lsmod, dmesg) i ako postoji neki problem pogledati log (dmesg), mozda udev uopce nije pokusao dignuti modul, pa pokusas rucno itd. itd. No, kreni sa "iwconfig".