[ tode @ 05.07.2008. 17:59 ] @
Da li i u kojoj meri preterana upotreba h1 tagova može biti štetna po rejting sajta. Konkretno, ja ih na početnoj strani imam 8. Da li je to previše ili može da prođe. Hvala.
[ pancevac2006 @ 05.07.2008. 18:04 ] @
Mislim da je to previse.
2 komada su sasvim dovoljna. Ostale naslove napravi da budu u h2, oni su
odmah drugi po vaznosti.
[ D.i M.e @ 05.07.2008. 21:00 ] @
Naravno da je previše, to je neprirodno, za šta ti služe ostali (h2, h3...)

Vidi
[ Aleksandar Ružičić @ 06.07.2008. 07:33 ] @
po strani treba imati samo jedan h1 tag, ni manje ni vise. h1 tag "treba" da izgleda ovako:
Code:

<h1><a href="http://www.sajt.com">Sajt.com - neki kraci opis</a></h1>

da bi zadovoljili pretrazivace, a ukoliko ovavak h1 tag ne bi trebao da se vidi na sajtu onda h1 { display: none; } resava problem...
[ D.i M.e @ 06.07.2008. 10:36 ] @
Zašto „treba“ da izgleda baš tako, tj. zašto taj naslov istovremeno mora da bude i veza ka početnoj stranici?

I drugo zašto ne bi trebalo da se vidi, ovako ti još signaliziraš pretraživaču da tu nisu čista posla; ti možeš preko klase da podesiš da on bude iste veličine kao i ostali tekst, da ne upada u oči ako na to misliš.
[ Aleksandar Ružičić @ 06.07.2008. 11:54 ] @
Citat:
D.i M.e
Zašto „treba“ da izgleda baš tako, tj. zašto taj naslov istovremeno mora da bude i veza ka početnoj stranici?

pa "treba" sam stavio pod navodnike upravo zbog cinjenice da postoje podeljena misljenja o ovome, ja sam na strani onih koji misle da je ovo najbolja upotreba h1 taga jer je H1 najkorisniji tag posle TITLE taga (govorim o seo), H1 predstavlja najvazniji naslov na strani i u njemu treba da se nalazi nesto sto je bitno za tu stranu (ali nije bas pozeljno da H1 i TITLE imaju isti sadrzaj). a sto se tice linka, mislim da svi znaju koliko su linkovi bitni u optimizaciji strane (naravno, kao i sa svime ostalim ni sa linkovima ne treba preterivati) a gde je bolje mesto da stavis link nego u element koji je oznacen kao "most important heading"?

Citat:
D.i M.e:
I drugo zašto ne bi trebalo da se vidi, ovako ti još signaliziraš pretraživaču da tu nisu čista posla; ti možeš preko klase da podesiš da on bude iste veličine kao i ostali tekst, da ne upada u oči ako na to misliš.

pa recimo da na lejautu koji si dobio od dizajnera nemas mesta da uglavis ovaj tag negde pri vrhu (h1 bi trebao da bude prvi child BODY elementa), ili ukoliko bi taj tag pokvario dizajn onda mozes slobodno da ga sakrijes pomocu CSS-a.

Ne znam sta mislis pod "ovako jos signaliziras pretrazivacu da tu nisu cista posla", jer pretrazivaci ne vide css, oni parsiraju samo html, ako hoces da vidis kako ti pretrazivac "vidi" stranu iskljuci stilove (u firefoxu: view->page style->no style)...


kao sto rekoh, o ovome (kao i o svemu ostalom, zar ne) vladaju podeljena misljenja i ovo je moje misljenje i nacin na koji ja radim. do sada su mi se svi sajtovi dobro rangirali na googlu tako da sam misljenja da je ovo dobar nacin koriscenja h1 tagova...
[ Mitrović Srđan @ 06.07.2008. 15:48 ] @
Mene su na [es] savetovali da ne koristim te male hackove tipa display:hidden i sl.
[ Aleksandar Ružičić @ 06.07.2008. 16:53 ] @
ne razumem zasto je display:none (display:hidden ne radi nista, hidden vrednost mozes da dodelis jedino visiblity propertiju) hack? to je obican css stil i to je u css standardu od njegovog nastanka...
[ Mitrović Srđan @ 07.07.2008. 08:55 ] @
Mislio sam da je hack iy perspektive SEO-a ne samog CSS-a.

http://www.elitesecurity.org/t318465-0#1918155

i mislio sam na ovaj quote NEX-a kao jednog od iskusnijih sa SEO foruma:

Citat:

Prije 4mj. su već krenuli testirati crawlanje css file-ova, tako da neće još dugo ostati ni to sakriveno.
[ ||NeX|| @ 07.07.2008. 09:09 ] @
Ljudi polahko, pričajte ono samo u šta se sigurni, SEO jest jednim dijelom nagađanje, ali mnogo stvari je jasno. Da idemo redom:

1. Tačno je, najbolje je imati jedan H1, a onda prirodni broj H2 i ako treba H3. Isto kao divovi, H Tagovi trebaju biti jedan u drugom. Primjer:

<H1>Naslov</H1>
<H2>PodNaslov</H2>
<p>Text</p>
<H3>PodpodNaslov</H3>
<p>Text</p>
<H2>PodNaslov</H2>
<p>Text</p>
<H3>podpodNaslov</H3>
<p>Text</p>

Tako treba, a ne ovako:

<H1>Naslov</H1>
<H3>PodpodNaslov</H3>
<p>Text</p>
<H2>PodNaslov</H2>
<p>Text</p>
<H3>podpodNaslov</H3>
<p>Text</p>

Dakle uvijek prirodno H1>H2>H3

Naravno da se ispod H1 može nalaziti više H2 i slične varijacije

2. Linkovati H1 Tag nema nikakve funkcionalnosti, stoga nemože biti SEO. H1 Tag je naslov te stranice i treba što konciznije da sažme sadržaj. To mu je funkcija. Dok H2 Tag, recimo na nekom Portalu, ako se tako prikazuje vijest, korisno je linkovati H2 na stranicu na kojoj se pojavljuje cijeli sadržaj. Pogotovo linkati H1 sam na sebe nema nikakve koristi. Nisam čuo niti jednog SEO guru-a da je tako nešto rekao, jer u suštini nema usability korist od toga, stoga ni SEO.

3. Botovi čitaju CSS file-ove i uskoro će ih početi i indexirati. Do sada se aktivira samo ako stranica postane sumnjiva. Ukoliko ti bot uleti u CSS i vidi da je hidden, on će ti ignorisati taj tag, jer se ne vidi. Linkati H1 može biti sumnjiva radnja, ali nemora. Sumnjivo je iz tog razloga što je neprirodno.