[ boban010 @ 06.07.2008. 17:37 ] @
Pre par godina kupio sam modul od klavijature G800 tzv. RA800 koji na sebi ima uredjaj megafloppy.On se sastoji od fizickog skazi floppy drajva,dvoipoincnog skazi hard diska,i jedne stampane plocice na koju se kace ovi uredjaji.Inace ceo uredjaj ima i svoj operativni sistem a prikljucuje se uz pomoc 34pinskog flet kabla kao kod obicnog floppyja samo sto su sve zice na svom pravcu(nema izvrtanja).Koristi klasicno napajanje i uticnicu za floppy drajvove 5v.E sad otkazao mi je hard disk,pa sam ja od jednog lika porucio iako mi je ovaj rekao da ne zna da li disk radi.Normalno puko sam 1500din.Kao da nije bilo dosta porucim od jednog prevaranta koji sebe naziva TRKI a inace mu je pravo ime Dragan iz Nisa,floppy drive navodno za sve vrste klavijatura posto obican floppy od racunara ne moze.Odmah mi je bilo sumnjivo stampana plocica uredjaja u nekoj crvenoj boji tek,covek je korodiranu plocu premazao obicnom farbom da drzi vodu dok majstori odu.I tako i bi uredjaj je samo jednom ucitao kompletan set ritmova i onda ni da zucne.Odose jos 4000 din.Nasao sam jos na par mesta "nove" floppy drajvove za Roland po ceni od 80 do 100 Eura medjutim likovi ne salju(sto je mozda dobro za mene na osnovu prethodnih iskustava) nego moram da ja njima posaljem ili odnesem instrument kako bi se to u sto kracem roku popravilo po srpski receno na svetog zivka.
U medjuvremenu sam nabavio par floppy drajva koji na sebi imaju dzampere.Jedan je Sony MPF... i ima 15 pinova i cetiri dzampera a drugi je Mitsumi i ima deset pinova i dva dzampera i posle silnog dzamperisanja i svih mogucih kombinacija mrka kapa.
Cak sam prateci instrukcije sa jednog sajta za zaljubljenike Amige modifikovao jedan kabal za floppy ali i pored toga najbolji rezultat koji sam postigao je da procita ritmove na disketi ali pored svakog fajla pise eror a kada promenim disketu nista se ne menja kao da su fajlovi isti i na drugoj disketi.
Tako vec godinu dana ponekad uzmem pa ponovo probam neku kombinaciju da slucajno nisam nesto prevideo ali uzalud.Najtuznije od svega je sto egzistencija cele moje porodice zavisi od moje muzike,ja inace sviram harmoniku a kao sto znate posla za zive instrumente sve manje!
Sta drugo da kazem pomozite ako znate!
[ buljko @ 06.07.2008. 20:33 ] @
Mislim da ces tesko to uraditi bez muke. Drajvovi koji sluze za takve prepravke su danas jako retki i tesko da ima novih osim ako neko (davno) nije napravio zalihu pa sada diluje to nesrecnicima koji nemaju drugi izlaz. LM, drajvovi koji se mogu upotrebiti za to su npr. Chinon FZ-357 i Panasonic JU-257A 166P (obavezno 166P) pa, ako si u mogucnosti da nadjes neki od njih, resices (uz pravilno dzamperisanje) problem. Inace, slican problem imaju i vlasnici drugih klavijatura i aranzera i gomile starih CNC masina. Spomenute floppy uredjaje mozes naci najcesce u starim OLIVETTI racunarima klase 286 i 386 (DM-290 ili 390 ako se dobro secam) no, pitanje je u kakvom su stanju. Ja sam najcesce problem resavao sa spomenutim CHINON FZ-357 diskom a za tvoj uredjaj (tj. G-800) mislim da najbolje pasuje Panasonic JU-257A 166P.

[ boban010 @ 06.07.2008. 22:15 ] @
Procitao sam o tim drajvovima koje spominjes u jednoj drugoj temi na ovom sajtu ali nisam imao srece da nabasam na neki od njih.Sto se megafloppyja tice razmisljao sam kako da iskoristim taj fizicki skazi floppy koji je ispravan.Da li bi to moglo da se ostvari ako stavim terminator na mesto skazi hdd-a,ako moze koji terminator da upotrebim i gde da ga nabavim?Konekcija od stampane plocice do harda izgleda ovako:plocica pa 26-pinski konektor na koji se kaci adapter sa flet kablicem koji je sa 50 zica odnosno za 50-pinski hdd.Evo pdf dokumenata kako izgledaju neki od ovih megafloppyja:
http://www.lionstracs.com/download/megafloppy/manGB4montage.pdf
i
http://www.lionstracs.com/download/megafloppy/ManGB5.pdf
Ako treba postavicu i sliku uredjaja koji je kod mene ako ima zainteresovanih da pomognu.
Ako nema gde da se kupi taj terminator,da li bi mogao nekako da se napravi?
Sto se modifikacije obicnog floppy drajva tice evo par sajtova pa procitajte mozda vam neka ideja padne na pamet,jer neke od ovih floppyja imam.Na ovom sajtu su opisane prepravke obicnih flopija u floppyje za Amigu
http://www.rabayjr.com/amiga_floppy_drives.htm
a na ovom sajtu ono o cemu si ti govorio Buljko.
http://www.retrosound.de/TheDSS-1.htm
Molim one koji su zainteresovani da pomognu da prouce ovih nekoliko stranica mozda nekome padne na pamet neka ideja koju bi mogao ostvariti.
Evo jos jedne mogucnosti:da se na mesto hdd-a postavi compact flash adapter sa karticom.Da li ima ikoga ko bi to mogao da uradi?Citao sam i o tome da bi za to bili potrebni drajveri ili mozda i ne bi ako bi taj flash adapter imao skazi interfejs?
Hajde ljudi molim za pomoc!
[ dusanissimus @ 17.07.2008. 20:43 ] @
a malo dijagonalna idela?
na primer ovako nesto: http://www.2av.com.ua/harde.htm
izbegnes floppy za sva vremena....
[ boban010 @ 25.07.2008. 13:13 ] @
Znam za HDM uni-flash i pisao sam coveku koji ih pravi mislim da se zove Sergej,ali nismo mogli da nadjemo nacin da mu platim,radi iskljucivo preko Pay-pal-a,ponudu da realizujemo preko moneybookersa nije prihvatio.Ja sam se kasnije ohladio od kupovine i tako sam opet na pocetku.Mada mislim da bih pored tog sistema morao da posedujem i obican floppy kako bi sve to funkcionisalo.