[ Milanpetrovich @ 06.07.2008. 18:53 ] @
Posedujem procesor AMD X2 4800+ AM2 sa njegovim box kulerom. Temperatura mi ne pada ispod 50 C. (Inace u sobi u kojoj je kompjuter imam klimu koja stalno radi, tako da spoljna temperatura ne moze da utice na kompjuter)U prospektu pise MAX. TEMP - 49-72 degrees C ,VOLTAGE - 1.25V/1.35V, ja kada pustim EVEREST System Stability Test - Stess CPU, podaci su sledeci: Temperatura: minimalna 50c, maksimalna 53c, srednja 52,8c, Voltaza: minimalna1,39 V, maksimalna1,51V, srednja1,48V. Test traje 30 minuta, jer duze nesmem da ga pustim. Ugradio sam dva dodatka kulera: jedan sa strane da ubacuje vazduh i jedan pozadi da izbacuje vazduh, ali to izgleda ne pomaze. Od "strucnjaka" iz servisa imam predloge da zamenim hladnjake na procesoru: jedan mi predlaze CoolerMaster 775/AM2/K8 GeminII sa dva ugradena ventilatora od po 120x120 mm, a drugi mi predlaze CoolerMaster S775/K8 CM Hyper TX2. Da li je neko vec imao slicna iskustva i kako ih je resio. Molim pomoc. Unapred zahvalan!
[ Miroslav Cvejić @ 06.07.2008. 19:01 ] @
Ja bih samo proverio da li postojeći hladnjak dobro naleže na procesor, i da li su ta očitavanja uopšte tačna (svež BIOS možda).
A ti istručnjaci bi samo da se ogrebu za proviziju za te fensi hladnjake. :)
[ yolja624 @ 06.07.2008. 19:04 ] @
a to nije neka temperatura... ladno smije ide i do 65 stepeni. Znaci tih 50-55 ne treba da te brine jer je to uobicajena radna temperatura.
Code:
http://www.gen-x-pc.com/cputemps.htm 
[ Milanpetrovich @ 06.07.2008. 19:28 ] @
Zahvaljujem na odgovorima. Brine me podatak iz prospekta procesora za maksimalnu temperatutu od 49C. Posto su procesor i maticna ploca pod garancijom ja ne smem nista da diram. Cude me majstori u servisu koji predlazu da kupim nove hladnjake za procesor umesto da,posto je pod garancijom zamene postojeci ako ne valja. Oni kazu da su proverili i da sve "lezi" na svom mestu i kako treba. Ako procesor otkaze zbog garancije ce ga zameniti - tako bar kazu. Ali i oni me uveravaju da je temperatura u redu i da ne brinem. U prospektu su se malo prevarili: po njima to je ocigledno jer je raspon izmedju maksimalnih temperatura veoma velik!
Jos jednom hvala na savetima. Pozdrav svima. Milan
[ Nenad Vranjanac @ 08.07.2008. 11:19 ] @
pusti prospekt, radna temperatura za taj cpu je 35-60C. da bi spustio temperature instaliraj drajvere za amd cpu i ukljuci cool n quiet i u windowsu stavi power mode na minimal power management.

prodavci ce uvek hteti da zarade, box cooler je po pravilu dovoljan za uobicajene uslove.
[ Milanpetrovich @ 09.07.2008. 20:52 ] @
Zahvaljujem svima na trudu i odgovorima. Posle dosta muke ja sam problem resio: zamenom maticne ploce. Ispostavilo se da cipset na maticnoj ploci nije bio ispravan (povecao je napon procesora na 1,45 V i tako izazvao dodatno zagrevanje procesora) i kada je maticna ploca zamenjena temperatura se spustila na 35 C. a napon na 1,34V! Ovim zahvaljujem majstoru u servisu koji se setio da procesor ugradi na drugu maticnu plocu i da ga istestira. Bilo bi mi drago ako bi ovo moje iskustvo pomoglo i drugima.
[ yolja624 @ 09.07.2008. 20:59 ] @
e svasta - nikad se toga ne bi sjetio ;) Svaka cast tom serviseru, mada ja smatram da je ta temperatura sasvim ok, i ne spada u bilo kakav rizik za procesor. Inace procesori imaju zastitu od pregrevanja, kad dode do kriticne tacke, jednostavno se ugasi.
U svakom slucaju hvala tebi sto si podjelio ovo saznanje sa nama

Pozdrav
[ Nameless One @ 12.07.2008. 15:33 ] @
Ja imam sličan problem ali sa mnogo većom temperaturom. Trenutna očitavanja su mi CPU 93C i MB 38C u ASUS Probe-u i GPU 66C u NVIDIA Monitor-u. CPU fan mi se čuje kao lud i ASUS Probe kaže da radi na 4326rpm. Na netu nema podataka o uobičajenim brzinama za cooler-e, ali po nekim temama na raznim forumima rekao bih da je 1000-3000rpm uobičajena brzina, tako da ovo nije problem. Već poslednjih godinu dana imam problem sa temperaturom procesora ali u poslednjih mesec dana je stvarno došla do kritičnih brojki. Da li neko ima pojma zašto mi se CPU toliko greje kada cooler radi na velikoj brzini i dobro je pričvršćen za procesor? Kako da proverim napon na procesoru? U pitanju je Intel P4 2.8GHz.
[ Milanpetrovich @ 13.07.2008. 14:45 ] @
Za Nameless One: Napon na procesoru moze da se proveri bilo kojim programom za monitoring temperature, ali je najbolje to uciniti u BIOS-u. Medjutim, problem je u sigurnosti svih programa i senzora u kompjuteru na maticnoj ploci. Meni je u BIOS-u temperatura procesora 32C, u Hardware Monitoru koji se pojavljuje pri podizanju sistema (vezan je verovatno za BIOS) temperatura procesora je 37C, u programu SpeedFan 45C, Everest Ultimate Edition 31C, a u Everest Home Edition 33C!!! Najbolje je u nekom bolje opremljenom servisu izmeriti temperaturu procesora posebnim aparatom. Uostalom, najbolje je da kompjuter odneses u neki servis da ga tamo ispitaju i rese problem. Pozdrav. Milan
[ ivan-grozni @ 11.08.2008. 11:52 ] @
Milane, imao sam istih problema kao i ti sa istim procesorom. Isto su mi govorili da stavim cooler-e na kuciste, medjutim, nista, da promenim pastu na cpu, opet, nista. Resim da flash-ujem BIOS, kad EUREKA. Posle prvog restarta nakon flash-a temp cpu-a iznosila je 25C. Danas mi se krece od 15-35 zavisno od upotrebe (35C kad igram igrice). Znaci, moj predlog ti je da uradis flash BIOS-a. Vidim da je to cest problem kod AMD X2 procesora, i da je resen u 95% slucajeva posle flash-a BIOS-a. Kod mene je odradjen online i trajao je oko2-3min. Nije nista komplikovano. Skines program sa oficijalnog sajta tvoje maticne ploce i odradis za 5min.
[ bato1986 @ 12.08.2008. 00:30 ] @
HEHEHE...Sta bi rekao za moj stari komp,CPU ATHLON 750MHZ stalno oko 70° i tako godinama i nikad mu nista nije bilo...Inace ga koristim za testiranje ranjivosti php skripti!