[ PREDSJEDNIK @ 10.07.2008. 10:55 ] @
Pozdrav, Imam problem sa matičnom pločom na jednom kompjutoru budući da mi se neće podizati windowsi,dakle prikaže mi se onaj boot na početku i ispiše naziv firme matične ploče ali kada treba krenuti učitavanje windowsa XP javlja mi grešku u DOS-u tipa "Sorry abuot inconviniance but the windows could not start properly..." Komp je bio na servisu i serviser je rekao da je otišla matična ploča i da treba nova. Ja sam počeo tražiti problem na matičnoj ploči od elektrolitskih kondenzatora nije li koji elektrolit oslabio od starosti i pala mu vrijednost daleko ispod nazivne vrijednosti.Odlemio sam ih i mjerio digitalcem i sad me interesira koje su tolerancije inače elektrolitskih kondenzatora da neki sklop može normalno funkcionirati. Recimo na elektrolitima koje sam odlemio sa matične ploče kojima je nazivni kapacitet 1000uF najveće odstupanje koje sam izmjerio na jednome bilo je 870uF a to je odstupanje 13% od nazivne vrijednosti,dakle koje su tolerancije tvorničke,a koje da bi sklop mogao uopće funkcionirati otprilike. Inače komp je iz 2003. godine. Unaprijed zahvaljujem Pozdrav |