[ dzura @ 10.07.2008. 14:10 ] @
Vec sam (u nekoj drugoj temi) pomenu da sam spasio podatke sa jednog od diskova. Evo sad upravo pregledam slike... nasao sam jedan interesantan primer koji bi mogao da bude interesantan onima koji o fotografiji ne znaju bas mnogo. Radi se uglu snimanja. Kako smo setali Kalemegdanom, a bilo je neko lepo sunce, ne bas tako ostra senka (mislim da su bili neki dani kasne jeseni, pa samim tim sunce i ne moze da bude tako jako i senke ostre zbog ugla pod kojim svetlost pada) video sam kako svetlo lepo pada na ovo neko vozilo pa sam ga snimio iz vise uglova. Koliko neka fotografija moze da zavisi od ugla snimanja vidi se jako dobro na ovom primeru. Ova fotka je snimljena sa suncem u ledjima i tako snimljena ne pokazuje skoro nista, vec mnogo vise lici na snapshoot. Razlog je jednostavan - nema trece dimenzije, sve je ravno kao daska, nema senki, ili su one takve da se skoro i ne vide. ![]() Isti motiv snimljen sa druge strane pokazuje daleko vise. Gusenice koje su na prethodnoj slici bile potpuno neupadljive, sada su daleko atraktivnije i daleko se bolje vide, zbog senki koje padaju na desnu stranu, tako da zajedno sa senkom od topovske cevi u stvari grade trodimenzionalni prostor. Jos jedna bitna stvar je da sunce pada pod takvim uglom da sjajna farba kojom je ofarbano ovo vozilo sija i tako stvara kontrast u odnosu na ostale delove koji su manje ili vise u senci. ![]() Na ovoj slici pozicija slikatora je negde izmedju ove prve dve. Bolja je od prve, a losija od druge... ![]() Koliko su sve slike vredne same po sebi je drugo pitanje... ![]() Pozdrav svima [Ovu poruku je menjao dzura dana 10.07.2008. u 15:30 GMT+1] |