|
[ dzura @ 14.07.2008. 07:17 ] @
Slike su zaista impresivne!!!
Pozdrav
[ zeljko74 @ 14.07.2008. 10:37 ] @
Lepo, da ne kažem extra!
E, sad, edno pitanje. Hteo sam ovijeh dana da postavim temu, ali, kad je već načeta slična, da zloupotrebim istu, nadam se da nećete zameriti:
Interesuje me, pošto imam 70-200 4IS, da li 3rd party konverteri 2x "lažu" za blendu(davno sam čitao o tome, nije me poono interesovalo, pa sam zaboravio), tj. da li je i sa 2x konverterom moguć AF? Ako jeste, funkcioniše li to iole pristojno?
Drugo, koji je, po vama, najbolji 3rd party, ili je sve to, manje-više, isto? (konverteri beše nemaju staklo, već samo povećavaju žižnu daljinu, el tako beše?  )
[ beske @ 14.07.2008. 11:26 ] @
@Zeljko74
Ako stavis Canon EF 2xII (TC) na to Canon staklo neces imati nikakvih problema... blenda ce "skociti" na f8 (sto je normalno, x2), ali ce i IS, i AF funkcionisati normalno.
Ako stavis Sigmin TC (pogotovo EX Apo 2xTC ) lako moze da se desi da AF na Canonu pravi probleme... provereno
Moja iskustva sa oba Canon TC-a (EF1,4xII i EF 2xII) su identicna Paramecijumovim, a sto je interesantno i u svom prikazu Sigme APO 150-500mm F5-6.3 DG OS HSM na http://www.elitesecurity.org/t329200-1#1997862 sam okacio fotku uradjenu sa Canon EF1,4xII TC navrnutim na tu Sigmu... 700mm/f9 na FF, full +100% crop... Canon na Sigmi nije napravio nikakav problem ni sa OS-om ni sa AF-om.
Pozz
Citat: zeljko74:...konverteri beše nemaju staklo, već samo povećavaju žižnu daljinu, el tako beše?
Ne. Konverteri imaju "stakla" i to u mnozini, to "bese nemaju staklo" si permutovao sa macro prstenovima
[ zeljko74 @ 14.07.2008. 11:43 ] @
^ jes', vala! Mora da sam s njima pobrkao(ext. tubes), a za njih sam bio zainteresovan, ali sam odustao... Nije to baš sjajna konjbinacija...
Hvala ti puno! Znači, tvoja preporuka je za TC 2x - samo Canon? Optički je sigurno najbolji, ali je malko posqp, pogotovu što bih ga prilično retko upotrebljavao... Ali, da su Paramecijumove fotke sooper - jesu! 
[ Paramecijum @ 14.07.2008. 11:45 ] @
Tehnologija napreduje... pre 15 godina zumovi su bili nužno zlo, danas su u ograničenim segmentima upotrebljivi čak i za profesionalne potrebe, a za koju godinu će biti rame uz rame sa prajmovima.
Moje iskustvo sa najboljom klasom Canonovih zumova je da u dobrim svetlosnim uslovima i sa isključenim IS daju frapantne rezultate.
[ beske @ 14.07.2008. 12:21 ] @
Citat: zeljko74:... Znači, tvoja preporuka je za TC 2x - samo Canon? Optički je sigurno najbolji, ali je malko posqp, pogotovu što bih ga prilično retko upotrebljavao...
Sve drugo sto bi stavljao na L staklo bi, u neku ruku, bilo skrnavljenje... u sustini, sve zavisi sta slikas, uglavnom TC i nije neko "nuzno zlo", ali zato kada zatreba...
Citat: zeljko74:...Ali, da su Paramecijumove fotke sooper - jesu! 
Ove fotke su zaista sjajne... i odlican odgovor i preporuka svim "nevernim Tomama" po pitanju upotrebljivosti i svrsishodnosti TC-a, bar kada su vrhunska stakla u pitanju
[ Paramecijum @ 14.07.2008. 12:39 ] @
Možda sam i previše gušio sa ovih 10 fotki, ali napravio sam ih 500 i uglavnom su ovog kvaliteta; dakle, nije onaj slučaj da se pogodi uklapanje pet faktora pa da fotka ispadne dobra, nego naprosto u normalnom snimanju, gotovo svaka fotka ispadne OK.
Ne greši fokus, ne greši omer svetla, ima divno zamućenje pozadine čak i na zatvorenim blendama; recimo, kupačica je f10, a devojka iznad je čak f20, orao je f9...
A kornjača je uhvaćena u ekstazi:

[ beske @ 14.07.2008. 13:13 ] @
Citat: Paramecijum:...nego naprosto u normalnom snimanju, gotovo svaka fotka ispadne OK. Ne greši fokus, ne greši omer svetla, ima divno zamućenje pozadine čak i na zatvorenim blendama...
Paaaaaaaa, i oprema kojom je slikano (da se ljudi ne zanose) je svakako respektabilna...
FF telo (jedno od najboljih), f2.8 zum ( L, najbolji), Canon TC (nema greske)... ovde cak ni visok ISO nije napravio "pometnju"... primetan da (jedva), ali nikako upadljiv i destruktivan.
Zaista sjajne fotke, u svakom apsektu... od vrhunske opreme kojom su radjene, do krajnjeg rezultata koji je prezentovan.
Svaka cast 
[ popacp @ 06.09.2008. 12:59 ] @
...i treba uvek pogledati koji objektiv može da podrži koji telekonverter. Canon-ovi teleobjektvivi uglavnom podržavaju telekonverter ukoliko je svetlosna jačina objektiva bar f4.
Moj primer je 100-400mm, koji ostvarije 400mm sa f5,6 => nema autofokus :)
Uz to, tih f5,6 se smanji na f8 (što je i razlog da kamera isključi autofokus). Doduše nisam probao, sli sam čitao na netu...
Ovo jeste lepa i jeftina stvar, ali podrazumeva kvalitetne objektive, a ko ima para za jedan kvalitetan objektiv imaće i za drugi.
[ Paramecijum @ 06.09.2008. 22:38 ] @
pa to je prastara priča, koliko para toliko i muzike.
No, 300/f4 sa 2x daje 600/f8 što na jednocifrenom Canonu i dalje obezbeđuje AF, mada je tu možda bolje ići na MF. Može da bude čak i brže, dok čekaš nekoliko sekundi da se aparat smisli šta mu jeste oštro u nekoj nedohvatnoj daljini. Bilo koje staklo od 600 mm je nehumano skupo, tako da primedba ko može da kupi 300 može i 600 ne stoji.
Na kraju, lakše je nositi na teren jedan veliki objektiv nego dva.
[ dzura @ 08.09.2008. 12:34 ] @
Pogotovo dva teleobjektiva od 300 i od 600 mm
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|