[ bachi @ 15.07.2008. 10:44 ] @
Firma u kojoj radim, želi da uvede Internet kafe u svom jednom objektu, koji se nalazi blizu glavne železničke stanice. E sad, ideja je da u posebnoj prostoriji bude za sad jedan računar, ali će se verovatno širiti na 4 + bežični Internet čiji će signal biti dostupan u Aperitivu, pivnici, restoranu, poslastičarnici... Sve je to super, ali ja nemam predstavu kako to da izvedem. :) Odnosno, ne znam kakva je praksa uopšte u Internet kafeima. Vidim da forumu da ljudi koriste cybercafepro, ali on koliko mi se čini nije pogodan za ljude sa sopstvenim laptopovima (ili grešim)? Ono što meni pada na pamet jeste neki VPN-PPTP (i/ili PPOE) server (preferiram PPTP, jer onda mogu i bajati Windows klijenti da se kače) + neki radius server. E sad, ima li ovo uopšte logike? Znači, radius server će da se brine za korisničke naloge (video sam na forumu da ljudi preporučuju bliss radius, probao sam ga, poprilično nudi osnovne stvari, ali je zato povoljan (koliko para toliko muzike)), a http://www.pfsense.org/ da stavim na neku krš mašinu koja će da bude PPTP server. E sad - to što pojma nemam da radim u pfSensu nema veze, to ću ja morati knjigu u ruke. Ideja je da kada dođe gost sa laptopom da otvori korisnički nalog, zatim da u Windowsu (ili Linuxu) ide na Connet using virtual private network i da tu stave naziv pptp server i otkucaju korisničko ime i pass koje je otvorio kod osoblja. Tako isto i desktop računari Da li je ovo OK? Ili postoji neki drugi, mnogo bolji način kako za mene da to realizujem, kako za usere da ne moraju da otvaraju novu konekciju u network connections? Ako je moj način ok, da li preporučujete neki drugi ruter (linux/bsd distribuciju) sem pfSense-a, a da je besplatan? Da li i koji drugi radius server/accounting softver i koji? I da, kolika je prosečna cena jednog sata korišćenja u Internet kafićima? Recimo onaj bliss radius podržava i da se meri protok? Šta je bolje prodavati? Po satima, ili po protoku? Ili i jedno i drugo? Malo je poruka opširna, ali dobro, ko preživi, pričaće. :) |