[ biske86 @ 15.07.2008. 14:05 ] @
Naime, poceo sam da radim informacioni sistem za biblioteku, tako sto cu sve da modelujem u BPWin zatim ERWin i da eksportujem tabele u Access. Posle toga je potrebno da napravim upite, izvestaje i forme. Ovo mi je potrebno zato sto sam uzeo da radim diplomski rad iz informacionih sistema. Posto je diplomski ipak malo ozbiljnija stvar hteo sam da uradim forme preko C++, mada mogu i da ih uradim preko Accessa. Preko Accessa zanam da napravim forme, ali mislim da bi aplikacija lepse i funkcionalnije izgledala ukoliko forme uradim u C++ (ispravite me ako gresim, da ne zivim u zabludi). Sa C++ nikad nisam pristupao bazi pa me interesuje da li bi mi oduzelo puno vremena na savladavanje ove oblasti C++ (imam oko 2 meseca za izradu ovo IS). Napomena: imam Visual Studio 6.0, Visual Studio 2008 i Borland Turbo C++ 4.5 for Windows. Koji od njih mi preporucujete da koristim?
P.S. Nadam se da nisam promasio forum :)
[ itf @ 15.07.2008. 19:26 ] @
Možda bi ti bilo najjednostavnije preko Turbo C++a 2006 tj. C++ Buildera 2006 (2007).
[ biske86 @ 17.07.2008. 20:19 ] @
Ima li jos neko komentar? Da li mi treba puno vremena za savladjivanje ove oblasti? Koju literaturu mi preporucujete?
[ Dragi Tata @ 17.07.2008. 21:07 ] @
U C++u je naravno moguće napraviti tako nešto, ali mislim da ima smisla samo ako dobro znaš C++ a ne znaš ni jedan RAD jezik, ili ako imaš neka ograničenja u npr. potrošnji memorije, što je vrlo neobično za ovakvu vrstu aplikacija. Access je mnogo primereniji alat za takvu namenu, a ako želiš da naučiš nešto novo probaj VB.NET ili C#.

Da me ne shvatiš pogrešno, C++ je sjajan sistemski jezik, ali nema mnogo smisla koristiti ga za forme i db klijente.
[ deerbeer @ 17.07.2008. 23:17 ] @
Moj glas za C# ili VB.NET ako su baze podataka i forme u pitanju i ako u diplomskom ne stoji da moras da radis u C++
Citat:

....ali mislim da bi aplikacija lepse i funkcionalnije izgledala ukoliko forme uradim u C++ (ispravite me ako gresim, da ne zivim u zabludi).

Sve zavisi koliko si spreman da potrosis vremena na ucenje C++-a da bi napravio dobar,lep i funkcionalan user-interface .
C++ se najvise koristi za sistemsko programiranje, platformsku portabilnost programa, standalone desktop aplikacije,grafiku,PC igrice, tamo gde se traze dobre performanse itd ...
Ako nameravas da se bavis programiranjem profesionalno a ne samo da zavrsis diplomski onda radi u C++ -u bice ti to dobra praksa za buducnost
a i dobra osnova za ucenje nekih drugih jezika (Java,C# itd..)
U protivnom .NET platforma ili Java i Access je bolji izbor po meni za tu namenu.
[ lukeguy @ 18.07.2008. 00:47 ] @
radio sam sličnu stvar kao projekat na faksu u Builderu i mogu ti reći da to ide relativno brzo. ima više posla nego u Access-u, ali nije mnogo više samo treba dobro organizovati projekat. ja sam čak uspeo da stignem da izguram i neke custom kontrole koje su dale dodatne mogućnosti za rad sa gridovima i sl., kao i da napravim dobru generičku formu iz koje nasleđujem sve ostale. tu jeste najveći posao napraviti takvu formu, ali se ove ostale posle samo štancaju i prilagođavaju već kako treba.

s druge strane, .Net će ti sigurno prilično olakšati stvari, a i Access može da se dotera da izgleda prilično profi, pogotovo ako koristiš Developers Extensions.
[ X Files @ 18.07.2008. 06:41 ] @
Ako bas insistiras na C++ jeziku, Borland C++ Builder i Turbo C++ Explorer imaju "out of box" sve sto je porebno za lagan pristup bazama podataka. Sve potrebne kontrole (komponente) za pristup i manipulaciju su na paleti. Nema bolje resenje, a postoji od kraja 90-tih.

Moj savet je da uzmes C++ Builder 6 jer ima integrisan Quick Report, za koji ces naci dovoljo primera u Examples folderu. Takodje, to je poslednji BCB koji ima upotrebljiv Help.
[ tosa @ 18.07.2008. 07:07 ] @
http://www.sqlite.org/ - nije vezan za platformu ili kompajler.
[ biske86 @ 24.07.2008. 22:31 ] @
Koju mi literaturu preporucujete. Potreban mi je pocetni mozda i srednji kurs.