[ zuchanin @ 16.07.2008. 14:49 ] @
| Znam da "veci kondenzatori" (tipa 220uF/400WV) mogu zestoko da "potegnu" ali nisam doznao za smrtni sluchaj usled strujnog shoka iz kondenzatora pa me zanima da li neko mozda ima saznanja o takvom nekom sluchaju i da li je to uopshte teorijski moguce poshto je rech o jednosmernom naponu... |
[ barum @ 16.07.2008. 15:50 ] @
Itekako mogu da budu opasni po život.
http://users.tkk.fi/~jwagner/tesla/tc-plans.htm
ključna reč:
lethal
Pomisli samo kako zvuči pretpostavka da grom nije smrtonosan zato što je reč o jednosmernom naponu atmosfere.
[ nebko @ 16.07.2008. 16:13 ] @
Jednosmeran napon je opasni po zivot od naizmenicnog.
Vrsi elektrolizu krvi u organizmu.
[ yu1ny @ 16.07.2008. 17:58 ] @
Naravno da može biti opasan, naročito kod osoba sa slabim srcem...
Sećam se nas, u srednjoj školi, napunimo takav kondenzator na 220V i krišom nekom strpamo u džep mantila....rezultat: kad taj stavi ruku u džep, vrisne od udara struje i obavezno pocepa džep i još komad mantila...nekad bilo i smešno, sad...

[ johnny_hush @ 17.07.2008. 01:56 ] @
Citat:
nebko: Jednosmeran napon je opasni po zivot od naizmenicnog.
Vrsi elektrolizu krvi u organizmu.
samo da te korigujem ovde. nisi u pravu zato sto naizmenicni menja (remeti) rad srca, tj. puls ~ na frekvenciju struje, a to i te kako moze biti katastrofalno (i pri niskim intenzitetima napona)
[ Horvat I @ 17.07.2008. 12:26 ] @
Citat:
johnny_hush: samo da te korigujem ovde. nisi u pravu zato sto naizmenicni menja (remeti) rad srca, tj. puls ~ na frekvenciju struje, a to i te kako moze biti katastrofalno (i pri niskim intenzitetima napona)
Tacno!
jednosmerna izazove samo 1grc iz koga ga ni defibrilator ne vadi
[ zuchanin @ 17.07.2008. 14:58 ] @
Zahvaljujem na dosadashnjim odgovorima i imam josh jedno pitanje - Koje su to minimalne vrednosti napona i kapacitivnosti smrtonosnog kondenzatora? (Naravno da je to individualno za svaku osobu ali dajte neke okvirne vrednost za zdravog/u choveka/zenu)
[ Billy_boy @ 17.07.2008. 16:07 ] @
Mislim da je smrtonosno nešto iznad 20 mAs = 20 mC (nisam 100% siguran). Naboj u kondezatoru ti iznosi C*U, znaći za 400 V treba oko 50 uF za imati naboj od 20 mC. Druga stvar je što napon na kondezatoru pada kako se prazni, pa će u početku poteći nakratko velika struja, a poslje će opadati, tako da pri nižim naponima punjenja je granica iznad 20 mC, dok kod većih napona i pri manjim nabojima ona početna struja može biti smrtonosna.
Bolje ti se ne igrati ni s približnima vrijednostima, a kamo li s većima.
[ glackop @ 17.07.2008. 22:20 ] @
Ma dajte ko je cuo da je neko nastradao od kondezatora,sanse za to su 1/1000.ljudi prezivljavaju napone od desetak hiljada volti a ovo je samo jedno trenutno praznjenje koje se odigra u mili sekundama,a da bi srce stalo potrebno je sigurno vise od 3 sekunde sto naravno nije isto kod svih ljudi,imam i licni primer koji je trajao vise minuta s'tim sto je takav slucaj za prezivljavanjem vec mozda 1/1.000.000.Sto naravno na kraju ipak stoji"ne igrati se sa njom"
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.