[ srpsko gradjevinarstvo @ 17.07.2008. 12:03 ] @
RNIDS i OR, kao sto znamo, traze kopiju licne karte ili pasosa registranata (ako su u pitanju pojedinci, tj. fizicka lica), administrativnih i tehnickih kontakata, a sve to da bi ovi dokazali da imaju prebivaliste u Srbiji, zar ne?

Super!

E, sada evo jednog malog zadatka za mozganje:

Nove l.k. koje imaju ono famozno sokocalo sto ga nasi popovi zovu "zig zveri" ... tj. chip ... nemaju odstampanu adresu prebivalista i JMBG na poledjini, dok l.k. bez chipa to imaju. Naravno, u MUP-u te podatke lako mogu da procitaju, jer imaju odgovarajucu opremu i softver za to. Ali sta ce biti sa RNIDS i OR?

Moguca resenja:

1. RNIDS i OR ce nabaviti opremu i softver za ocitavanje chipova na l.k. Ovo resenje mi se cini sasvim u skladu sa politikom razvoja IT. Valjda ti chipovi sluze da ljudima olaksaju svakodnevno poslovaje, a ne da ga otezaju. Istina, ne znam kako stvar stoji zakonski s tim i koliko bi takvo resenje bilo uskladjeno sa propisima o zastiti licnih podataka, ali to je verovatno tema za forum Politika i razvoj ICT. Ipak, ako bas morate da prikupljate te podatke, moj glas ide za ovu opciju!

2. RNIDS i OR ce vlasnicima novih l.k. sa chipom traziti i kopiju potvrde o prijavi prebivalista (tamo pise JMBG i adresa). A ko ima staru l.k. (ili novu, ali bez chipa) - nikom nista. Fuj ... znaci da ako hocu .rs domen ipak da biram l.k. bez chipa? <off-topic>Plasi me, inace, da ce ovo postati praksa i mnogih drugih instanci u Srbiji koje ti traze kopiju l.k., pa je mozda bolje birati l.k. bez chipa dok svi ne nabave smartcard reader?</off-topic> Ako se odlucite za ovo resenje nemojte ljude barem da cimate da to mora da bude "novije od 6 meseci".

3. RNIDS i OR ce prihvatati "kopiju l.k." bez obzira sta na toj kopiji pisalo, a ljudima ce verovati na rec da su im adresa stana i JMBG onakvi kakve su naveli u prijavi <off-topic>Jedna skandinavska izreka kaze: poverenje dolazi pesice, ali odlazi na konju ... na Balkanu taj konj, nazalost, obicno dolazi mnogo brzo</off-topic>

4. RNIDS i OR ce bataliti skeniranje licnih dokumenata i verovati ljudima na rec.

5. Nesto peto ???

Dakle - 1, 2, 3, 4 ili 5?

[ twiddle @ 17.07.2008. 13:56 ] @
Situacija sa novim LK gde možeš da biraš da li želiš čip na njoj ili ne je najobičnija smejurija. Dakle, dobili smo još jedan potpuno nefunkcionalan dokument i sa te strane nema ništa od automatizacije. Što se tiče opcije 1. ona se zasniva na pretpostavci da se korisnik fizički pojavi na nekom prodajnom mestu, što je takođe trulo. Opcija 2. ne dolazi u obzir. Dakle, ja sam trenutno za opciju 3, a u perspektivi definitivno za opciju 4.

Pozdrav,
Sloba
[ srpsko gradjevinarstvo @ 20.07.2008. 19:42 ] @
Ja sam apsoilutno protiv bilo kakve dokumentacije, i u tom pogledu je koliko reče Torbica već nešto učinjeno. Za co.rs automatski proveriš u registru da li je firma i kraj. Kakva dokumenta u eri elektronike i interneta.Nacionalna bolest Srba je da se nešto kopira, overava u opštini, pa pečatira 20 puta, pa ne starije od 6 meseci, gomila šaltera i papira.