[ bokivaol @ 20.07.2008. 14:23 ] @
Devojci mi je crko komp. Da ga ne bi nosila u servis, i da ne bi placala dijagnostiku (jer nema novca), zamolio bih vas ukoliko neko zna neki software za dijagnostiku kvara da javi koji je to software. Ne interesuje me da li je crko neki kondenzator na maticnoj..., vec samo da li je crkla maticna, graficka, napajanje... Posto je vec komp crko, treba mi neki program koji radi bez podrske windowsa i biosa tj. koji radi sam za sebe sa diska ili USB-a (ako je ovo moguce).

Uzgred kad vec pisem da opisem i kvar. Kako ona kaze, nisam bio kod nje kuci, kad pali komp cuje se da se napajanje pali i pokrece ventilatore, ali se nista ne pojavljuje na monitoru. Nosila je komp kod komsije (bez monitora) da ga proba da vidi da li mozda crko monitor, ali ni tamo se nista ne prikazuje na monitoru. Znaci monitor je O.K.
Ukoliko je neko imao ovakvih problema neka javi sta je problem tj. sta je crklo.
[ Miroslav Jeftić @ 20.07.2008. 14:30 ] @
U tom slučaju nikakav softver ne pomaže. Moraš imati rezervnu memoriju, napajanje, grafičku, itd, kako bi mogao da zameniš i pronađeš "krivca". Ja sam imao iste takve simptome i problem je bio RAM memorija, ali to nisam mogao znati sve dok nisam ubacio ispravan modul. Naravno, ne mora obavezno da znači da je to problem i u tvom slučaju, ali bih prvo krenuo od memorije, pošto se najlakše menja.
[ neca @ 20.07.2008. 16:53 ] @
Može da bude svašta....ja tipujem na ploču ili na napajanje. Najjednostavnije što možeš da uradiš je da skineš grafiku, očistiš slot i vratiš grafiku i to isto uradiš sa ramom, eventualno je vratiš u drugi slot. Reset BIOS-a takodje.
Za sve ostalo ti je potreban neko stručniji ili rezervni hardver sa kojim ćeš da rotiraš i da isprobavaš.
[ pri3rak @ 20.07.2008. 17:05 ] @
Ja bih na tvom mestu krenuo od graficke, izvadi je pa je vrati mozda ima neki problem sa kontaktom, pa kad je van racunara pogledaj na sta joj lice kondenzatori, ako je makar jedan "nabrekao" onda je vrisnula (mada moze da se odlemi pa stavi novi i ispravan).Sto se memorije tice, ako ima samo jedan modul da je ona problem racunar bi davao ili barem trebao da da zvucne signale prilikom ukljucivana.Inace ako racunar pisti kada se ukljuci zapamti kako pisti (tipa dva kratka jedan dug ... pa pojuri u beep codes-ima za svoj bios).Mada i za memoriju ti vazi isti savet izvadi pa vrati.Dalje dok ti je otvoreno kuciste pogledaj da li ti se vrti ventilator na procesoru ako se ne vrti moze (a ne mora) da signalizira kvar na ploci.I da ako ti ovo nista ne da rezultata moras da racunar ili nosis u servis ili da nadjes generacijski i platformski isti racunar koji je ispravan pa da probas deo po deo.U svakom slucaju nadam se da ti je do sada jasno da softver za ovako nesto ne postoji i da sve ide na probanje.
[ tamindus @ 25.07.2008. 21:31 ] @
Pa imaš one PCI kartice koje ubodeš i izbaci kod greške po kojem znaš koja je komponenta u pitanju.Ne pali baš uvijek i nisu 100% pouzdane.Imaju ih po servisima.E sad kolika je verovatnoća da imaš tu karticu a nemaš par rezervnih komponenti druga je priča.