|
[ Aleksandar Ilić @ 20.07.2008. 23:19 ] @
| Uskoro kupujem laptop. Odlučio sam se za Acer zbog odnos cena/performanse. E sad, ne mogu nikako da se odlučim da li da uzmem od 15.4" ili 17". Laptop će mi biti zamena za desktop računar, odnosno koristiću samo njega dok sam na studijama.
Koje su prednosti i mane jednog, a koje drugog? Vaši utisci, saveti i mišljenja bi mi pomogla da se odlučim. Hvala. |
[ pri3rak @ 20.07.2008. 23:56 ] @
Za tu namenu 17 definitivno.17 jesu iskljucivo nekakve desktop replacement masine, svakako nisu nesto sto je ugodno vucarati stalno sa sobom a posto ce on biti prilicno statican kao sto si rekao seljakanje od nekoliko puta godisnje ti nece biti problem spram toga koliko ces dobiti na udobnosti u radu.
Nisi naveo koju klasu laptopova trazis (procesor memorija graf karta) ali generalno nemoj tako ishitreno da se vezujes za odredjenu marku, bolje specificiraj sta konkretno zelis od laptopa pa onda to sto zamislis trazi po svim poznatijim brandovima po vecem broju prodavnica.
[ Aleksandar Ilić @ 21.07.2008. 03:00 ] @
Jesi u pravu, međutim, nisam siguran koliko će on biti statičan. Upisao sam Računarski fakultet i ne znam da li ću ga tamo stalno nositi, možda samo povremeno. Još uvek nemam predstavu kako će to izgledati i da li će mi biti potreban u početku. Moraću na njihovom forumu da otvorim temu u vezi ovih pitanja.
Što se tiče izbora laptopa - to će mi biti jedini računar u stanu tako da želim nešto malo jače. Od procesora dolazi u obzir samo Intel Core 2 Duo, memorija minimum od 2GB, hard disk minimum 160GB. Grafička karta, hm, stvarno ne znam, nisam neki Gamer, ali voleo bih da imam mogućnost igranja nekih aktuelnih naslova. Kod Acer-a sam ovakve konfiguracija viđao u rasponu od 800€ do 1.000€, dok kod ostalih nisam našao ništa do ovog iznosa, ili bar nisam detaljno tražio.
Dakle, svaki iznos do 1.000€ (+/- 50€ nije bitno) mi odgovara. Svaka preporuka je dobrodošla.
[ eric.cantona @ 21.07.2008. 06:58 ] @
verovatno ti neće mnogo trebati na faxu jer imaju oni svoje računare, a i na prvoj godini se ni ne radi mnogo na računarima, tj radi se najmanje od svih ostalih, uglavnom su to neke matematike i gluposti, a za to ti je dovoljan računar kategorije kalkulator :)
[ pri3rak @ 21.07.2008. 08:22 ] @
Citat: Aleksandar Ilić: Jesi u pravu, međutim, nisam siguran koliko će on biti statičan. Upisao sam Računarski fakultet i ne znam da li ću ga tamo stalno nositi, možda samo povremeno. Još uvek nemam predstavu kako će to izgledati i da li će mi biti potreban u početku. Moraću na njihovom forumu da otvorim temu u vezi ovih pitanja.
Što se tiče izbora laptopa - to će mi biti jedini računar u stanu tako da želim nešto malo jače. Od procesora dolazi u obzir samo Intel Core 2 Duo, memorija minimum od 2GB, hard disk minimum 160GB. Grafička karta, hm, stvarno ne znam, nisam neki Gamer, ali voleo bih da imam mogućnost igranja nekih aktuelnih naslova. Kod Acer-a sam ovakve konfiguracija viđao u rasponu od 800€ do 1.000€, dok kod ostalih nisam našao ništa do ovog iznosa, ili bar nisam detaljno tražio.
Dakle, svaki iznos do 1.000€ (+/- 50€ nije bitno) mi odgovara. Svaka preporuka je dobrodošla.
Prvo u svakom slucaju pitaj njih tamo da li ti je laptop na faxu potreban, ja iskreno sumnjam ali za svaki slucaj se dobro informisi.Pa sad ako nije onda uzmi 17 ako jeste 15.4.
Sto se samog izbora laptopa tice evo samo primera radi (ako bi bila u pitanju 17 masina) http://www.pcberza.rs/laptop/detail.php?id=42090 Iskreno acer bih uzimao samo ako bi razlika u ceni unutar klase bila bas velika a ja bio dekintiran u tom trenutku, u svim ostalim bih ga zaobisao.
Na kraj krajeva pogledaj i sam http://www.pcberza.rs/laptop/ izaberi c2d sa leve strane pa se setaj po proizvodjacima.Pored HP-a sasvim ok izbor ti je i toshiba i ta dva generalno nisu bas mnogo skupi, od ostalih dell lenovo i sony ali oni vec umeju da kostaju.U svakom slucaju imas prilican izbor i jos jedna napomena ako nadjes laptop koji ima samo 1Gb a sve ostalo ti je OK nemoj ga odmah odbiti zbog toga jer je dodavanje jos 1Gb em veoma jednostavno em isto tako i jeftino, konkretno dodas jos oko 16 do 18 e na cenu i to ti je to.
[ bttp @ 21.07.2008. 14:31 ] @
Mojih 5 para:
Nikako 17"!
Toliko su nezgrapni i teški da ga ne možeš opušteno ni po kući koristiti. Zauzima pola stola, kreveta, kauča, težak ko tuč itd..
Kao DTR za povremeno nošenje, 15,4" MAX.
[ Aleksandar Ilić @ 22.07.2008. 02:07 ] @
Sužio sam izbor na samo dva modela. Oba su Toshiba-ina. Hvala pri3rak što mi otvori oči.
Dakle, ako bih uzeo 15-icu, to bi bio Satellite A300-15(A,B,C ili D). Prva dva su tu oko 1.000€, a za ova druga dva ne znam. Ako ne bude velika razlika onda će izbor pasti na „veće” slovo.
Što se tiče 17-ke, onda Satellite P300-133.
Šta mislite o izboru? Ne znam, jednostavno mi se mnogo sviđa ova serija, mnogo su ubavi. A i specifikacije su izvanredne.
[ pri3rak @ 22.07.2008. 08:47 ] @
1.Nema na cemu.
2.Ako se ja nisam prevario cena Satellite P300-133 je nekih 630e (sa pcberze) sto je stvarno vrlo povoljno pod uslovom da je istinito.U tom slucaju taj laptop je zicer imajuci u vidu cenu.
3.Ponovicu jos jednom pitaj njih tamo da li igde na fakultetu postoji zahtev da moras imati laptop pored sebe tokom nastave.Ja cisto sumnjam al ne bi se tu pravio pametan svakako neko sa raf-a to zna bolje.Ako ti nije potreban na nastavi 17 je po meni bolji izbor jer ti daje vise komocije u radu imajuci u vidu da ga neces seljakati i da ce prakticno skoro svo vreme provesti ne jednom mestu.Skoro sam imao prilike da radim sa jednom 17 masinom i nije mi ostavila utisak neke preterane nezgrapnosti, cak nije bila ni posebno teska.No imaj u vidu da to sto bttp i ja iznosimo jesu licne impresije, ta smatram da ti je pametno da odes do prodavnice i prosto probas tu 17masinu ukoliko pocnes da razmisljas o njoj kao o varijanti za kupovinu.Gledaj kako ti lezi, da li ti je tezak i generalno kako se ti osecas u radu sa tim racunarom, i nemoj da se nesto ustrucavas prodavcu i jeste posao da tetoi (potencijalnog) kupca te nije bitno da li ces ga kupiti ili ne.
4. Ostale sam imao problem da nadjem, na oficijelnom site-u se vec vrte novi modeli sa 305 oznakama te ako ti nije problem baci specifikacije.
[ eee @ 22.07.2008. 09:06 ] @
Iz mog iskustva ja bih isao na 15.4, cak i na 14. Ja volim da imam vise prostora po vertikali nego po horizontali (vise koda mozes da sagledas odjednom) a 17'' laptopovi su samo siri od 15.4'' (i zanemarljivo visi). Jedini dobitak, po meni, je mozda ta numericka tastatura. Doduse, mozes i komotnije da radis sa dva prozora otvorena na 17 u odnosu na 15.4. Jedno vreme (godinu dana) sam radio (kodirao) i na 15.4 i na 14 uporedo i kad budem kupovao sledeci to ce biti 14. Ali ne 14 wide screen. Najbolje je da odes do radnje, uporedis oba i odlucis koji ti vise odgovara. Uostalom, ti ces sedeti ispred njega sledecih par godina.
Samo da dodam, kad sam kupovao moj laptop, prvo sam hteo 17. Medjutim kad sam otisao u radnju i video ih jedan do drugog (15.4 vs 17) u sekundi sam odustao, i to bas zbog te "sirine". A sad eto, da imam ovo iskustvo, isao bi i na 14.
[ eric.cantona @ 22.07.2008. 10:51 ] @
A300-15B je odličan računar, jedino mu je to glossy kućište malo onako kič i lako se izmasti otiscima prstiju i koječega još
imam sličan računar sa istim procesorom i grafičkom i mogu ti reći da izuva. preporuka svakako
[ Aleksandar Ilić @ 22.07.2008. 12:47 ] @
Citat: pri3rak: Ako se ja nisam prevario cena Satellite P300-133 je nekih 630e (sa pcberze) sto je stvarno vrlo povoljno pod uslovom da je istinito. Mislim da cena nije tačna. Mnogo malo para za tu konfiguraciju, više bih rekao da je ispravna ona od 1.100€.
Citat: pri3rak: Ostale sam imao problem da nadjem, na oficijelnom site-u se vec vrte novi modeli sa 305 oznakama te ako ti nije problem baci specifikacije. Evo svih specifikacija:
Satellite A300-15A, Satellite A300-15B, Satellite A300-15C, Satellite A300-15D, Satellite P300-133.
Citat: eee: Samo da dodam, kad sam kupovao moj laptop, prvo sam hteo 17. Medjutim kad sam otisao u radnju i video ih jedan do drugog (15.4 vs 17) u sekundi sam odustao, i to bas zbog te "sirine". A sad eto, da imam ovo iskustvo, isao bi i na 14. Mislim da će ovako biti i u mom slučaju. Više naginjem ka 17" zbog udobnosti u radi, ali mislim da ću se odlučiti za 15-icu, jer možda ću kasnije uzeti i neki Desktop PC samo za stan i tada bi mi 17-ka bila prevelika za nošenje.
Citat: eric.cantona: A300-15B je odličan računar, jedino mu je to glossy kućište malo onako kič i lako se izmasti otiscima prstiju i koječega još. imam sličan računar sa istim procesorom i grafičkom i mogu ti reći da izuva. preporuka svakako Prvo sam se dvoumio između Pro A300-15V i Pro A300-15W, ali sam odustao jer mi se A300 serija više sviđa na izgled.
[ eric.cantona @ 22.07.2008. 14:04 ] @
ja sam se odlučio upravo za Pro A300-15V pored tog A300-15B, upravo zbog izgleda. jeste da ima giga manje, ali ima 3 godine garanciju i dolazi vista biznis uz njega
[ Aleksandar Ilić @ 22.07.2008. 14:21 ] @
Je l' može fotka? Na netu sam našao različite slike za isti model pa ne znam koja je ispravna.
Izmena: U stvari, ne treba. Setio sam se da pogledam na zvaničnom sajtu. :)
Izmena 2: Sad se setih još nešto, postoji li u Beogradu ili Nišu neka radnja gde su izloženi svi ovi modeli (A300, Pro A300 i P300)? Može na PP.
[ andre2000 @ 22.07.2008. 14:37 ] @
Ja sam u poslednjih nekoliko meseci pazario par Toshiba Satellite Pro U300 serije, ekstra su dobri, lagani (2 kg), i sve rade kao desktop mašine, Core2Duo procesori na 2+ GHz, 2 GB RAM-a, 250 GB disk, Vista Business Premium... imaju 13' wide monitore, i sasvim su dovoljni za svakodnevni višesatni rad. Sad im je cena oko 850 - 900 ojra, definitivno moja preporuka.
[Ovu poruku je menjao andre2000 dana 22.07.2008. u 15:47 GMT+1]
[ andre2000 @ 22.07.2008. 14:40 ] @
Da pitam, kad smo već na temi: Vide li neko kod nas Toshiba Satellite Pro P300 seriju? Gledao sam svuda, nisam je našao.
[ pri3rak @ 22.07.2008. 14:49 ] @
U slucaju potencijalne kupovine novog DT racunara onda izmedju ova dva 15.4 i 17 15.4 definitivno.E sad ima mali diskurs.Ako ti imas ili ako ces sigurno imati DT racunar mislim da ti je i 15.4 previse, evo ja vec za sebe razmisljam o 13 racunaru jer su daleko zgodniji za nosakanje.Tu vec treba sebi da preciziras gde ces laptop koristiti.Da li ce to biti iskljucivo zatvorena mesta gde ces imati pristup nekom stekeru, ili pak neka prevozna sredstva gde to nece biti slucaj.U ovom drugom slucaju treba da razmisljas u pravcu ULV procesora i malko jacih baterija, u prvom to nije ni bitno.Sto se izbora izmedju onh 15.4 racunara tice ja bih izabrao najjeftiniji.Za namenu koju mu jedan student racunarstva moze dati i on je iskren da budem predimenzionisan ali vidim da volis da volis da imas mocnie masine.Ako pogledas razlike izmedju onih racunara, kao i to da ti on nece primarno sluziti kao neki multimedia storage system nego kao racunar kojim ces zavrsavati obaveze oko faxa ne vidim zato bi placao vece diskove, a isto tako ni zasto bi placao razliku izmedju procesora kada ce se ona tebi za namene koje mu realno mozes pruziti vise meriti na akademskom nego prakticnom nivou.Sto se prodavnica tice, njih po BG ima sa izlozenim laptopovima ali sad bas da ima ovih 5 izlozenih cisto sumnjam.Uzmi sebi svedi izbor na nekoliko pa nadji radnju koja ih ima i idi da ih pogledas bez obzira jesu li izlozeni ili ne.
[ Aleksandar Ilić @ 22.07.2008. 16:45 ] @
Citat: andre2000: Ja sam u poslednjih nekoliko meseci pazario par Toshiba Satellite Pro U300 serije, ekstra su dobri, lagani (2 kg), i sve rade kao desktop mašine, Core2Duo procesori na 2+ GHz, 2 GB RAM-a, 250 GB disk, Vista Business Premium... imaju 13' wide monitore, i sasvim su dovoljni za svakodnevni višesatni rad. Sad im je cena oko 850 - 900 ojra, definitivno moja preporuka. Gledao sam i njih, tačnije običnu U400 seriju, ali to je više za ljudi koji se često kreću, a kod mene neće to biti slučaj. Možda kasnije kada mi stvarno bude potreban. Hvala u svakom slučaju.
Citat: andre2000: Da pitam, kad smo već na temi: Vide li neko kod nas Toshiba Satellite Pro P300 seriju? Gledao sam svuda, nisam je našao. Našao sam samo Pro U300-15B, skoro 900€.
Citat: pri3rak: Sto se izbora izmedju onh 15.4 racunara tice ja bih izabrao najjeftiniji.Za namenu koju mu jedan student racunarstva moze dati i on je iskren da budem predimenzionisan ali vidim da volis da volis da imas mocnie masine.Ako pogledas razlike izmedju onih racunara, kao i to da ti on nece primarno sluziti kao neki multimedia storage system nego kao racunar kojim ces zavrsavati obaveze oko faxa ne vidim zato bi placao vece diskove, a isto tako ni zasto bi placao razliku izmedju procesora kada ce se ona tebi za namene koje mu realno mozes pruziti vise meriti na akademskom nego prakticnom nivou. Pucam na jače konfiguracije, jer ću taj laptop koristiti duže vreme i na to gledam kao na dugoročnu investiciju (3+ godine). I ako bih uzimao „veće” slovo, to bi bilo samo zbog boljeg procesora. Problem oko storage-a ću lako rešiti sa eksternim hardom, tipa WD MyBook.
Ovaj, pročitao sam negde da je Intel krenuo s Centrino 2 tehnologiju. Da li će Toshiba ugrađivati takve procesore u ove serije o kojima diskutujemo? I kada se očekuju ukoliko da?
[ flighter_022 @ 22.07.2008. 17:23 ] @
Nemojte izgubiti veoma bitnu (barem meni) stavku, a to je ukupna rezolucija ekrana. Trenutno imam laptop sa (samo!) 1440x900 i eksterni ekran 1920x1200, ali uskoro, ako prihodi dozvole, stize laptop sam native WUXGA rezolucijom 1920x1200. Mozda nije toliko bitno za office (tj. nije uopste bitno) ali je itekako bitno kada se programira, radi korisnicki interfejs, pa je potrebno sto vise elemenata ISTOVREMENO na ekranu i gde nikakva skrolovanja ne rade posao... A te visoke rezolucije NE postoje na 14" i 15" ekranima, vec samo na 17" i vecim (ima neki HP sa 20" ekranom, za prezentacije)
[ osmania @ 22.07.2008. 17:44 ] @
ne znam koji ces da uzmes ali meni je i 15 zolla tesko tako da skontaj sta i kako najbolje bi ti bilo da probas.
A druga stvar koju bi ti preporucio da uzmes laptop sa doking station prikljuckom. DOking station ne moras odmah uzeti ali uzmi prikljucak jer ne moze se to nadograditi.
I onda ce ti biti puno bolje...
Ja sam uzeo Dell za manje od 1000 eura i mraka je masina a sad acer ili asus sta vec zelis ne znam...
ali dokings station prikljucak uzmi obaveznooooo.... sigurno se neces pokajati...
[ X Files @ 22.07.2008. 18:24 ] @
Monitor smatram jednim od najvaznjih elemenata konfiguracije.
Kvalitetniji (herci + tehnologija izrade) i veci (inchi) monitor ti obezbedjuje prijatniji dugotrajan rad, a o potrebama za prostorom modernih razvojnih okruzenjima da i ne govorim; ona prosto jedu ekran sa dokabilnim panelima.
Laptop sa manjim (<=15) monitorom bih uzeo jedino ako bi mi sluzio kao sekundarni, tek da negde na terenu zavrsim nesto na kratko. Za dugotrajan rad ili kao zamenu za desktop uzeo bih iskljucivo >=17 monitor.
[ Nemanja_666 @ 23.07.2008. 02:50 ] @
15.4" svakako ako laptop mislis sa sobom nositi. Ako se bavis nekim dizajnom(WEB) onda 17" jer je na 15.4" poprilicno zamorno nesto dizajnirati.
Sto se tice proizvodjaca iz licnog iskustva mogu reci da je toshiba jako kvalitetna. Model A30 koji sam uzeo polovan pokazao se otporan cak na neka laksa i ispadanja, ali kad je usao u trecu godinu zivotu pocele su otkazivati polako stvari (modem, wireless, zvuk). Sto se tice acer-a imam model 5610z nesto vise od godinu dana. Imao sam jedan kvar uzrokovan mojom greskom i nista sem toga, a laptop se koristi oko 12sati dnevno. Zamjerimu to sto se dosta grije i tokom vrucih dana je neugodno raditi na njemu. Pa nije lose obratiti paznju malo na to. Zgodno je vidjeti koliko proizvodjas daje podrsku u zemlji gdje zivis, jer zgodno kad baterija oslabi da se kupi, a da se ne mora natezati preko neta.
I vidimo se na RAF-u
[ Aleksandar Ilić @ 23.07.2008. 03:55 ] @
Odlučio sam se. Definitivno uzimam 15.4", i to A300-15B ako je razlika veća od 100€ u odnosu na A300-15D.
17-ce su, jednostavno veliki laptopovi. I ako mi bude mnogo smetao ekran, kao ono da je mali, kupiću monitor i prikačiti ga kao eksterni. To su mi predložili na RAFovom forumu. Ali mislim da se neću buniti. :)
Kolega Nemanja_666, hvala na savetima, vidimo se u Oktobru.
[ eric.cantona @ 23.07.2008. 10:50 ] @
još kupiš i usb tastaturu i da vidiš ugođaj
[ eee @ 23.07.2008. 11:52 ] @
Citat: flighter_022: Nemojte izgubiti veoma bitnu (barem meni) stavku, a to je ukupna rezolucija ekrana. Trenutno imam laptop sa (samo!) 1440x900 i eksterni ekran 1920x1200, ali uskoro, ako prihodi dozvole, stize laptop sam native WUXGA rezolucijom 1920x1200. Mozda nije toliko bitno za office (tj. nije uopste bitno) ali je itekako bitno kada se programira, radi korisnicki interfejs, pa je potrebno sto vise elemenata ISTOVREMENO na ekranu i gde nikakva skrolovanja ne rade posao... A te visoke rezolucije NE postoje na 14" i 15" ekranima, vec samo na 17" i vecim (ima neki HP sa 20" ekranom, za prezentacije)
Jedno off pitanje, ako ti pravis interfejs u 1920x1200, kako taj interfejs izgleda kad ga korisnici koriste na npr. 1280x1024 (recimo da je to standardna rezolucija za vecinu 17" TFT monitora).
[ X Files @ 23.07.2008. 12:48 ] @
Citat:
Jedno off pitanje, ako ti pravis interfejs u 1920x1200, kako taj interfejs izgleda kad ga korisnici koriste na npr. 1280x1024 (recimo da je to standardna rezolucija za vecinu 17" TFT monitora).
Ne radi se o interfejsu za korisnika, nego interfejsu za programera.
Razvojna okruženja imaju poprilično veliki broj dokabilnih panela + što prostor za unos/pregled koda treba da bude dovoljno velik.
Što se tiče interfejsa za krajnje korisnike vodi se računa o nekom minimumu, a to je tipično 1024x678 i da sve bude resizable.
[ Aleksandar Ilić @ 23.07.2008. 14:17 ] @
Da li je bolje pazarite sada krajem jula/početkom avgusta laptop, ili da sačekam sep/okt? Kad kažem bolje, mislim na cene. A i na seriju A300.
[ eee @ 23.07.2008. 14:32 ] @
@ X Files: Da, pogresno sam te razumeo u prvom postu :).
[ Alexsis @ 23.07.2008. 15:26 ] @
Sto ne uzmes neki msi-jev iz serije GX600-08’? Kostaju samo 700eu a imaju procesore do cak 2,5ghz i graficke 8600gt!!! Mislim stvarno dobra ponuda za tu cenu i ako se nesto pokvari msi daje 2 godine garanciju i servis po svom trosku za 24h!
[ Aleksandar Ilić @ 23.07.2008. 16:37 ] @
Je l' imaš link sa specifkacijom nekog modela iz te serije koji bi parirao dotičnom A300-15B?
[ Alexsis @ 23.07.2008. 19:06 ] @
Brate MSI je jedini pravedan, dok svi ovi ostali slepci stavljaju astronomske cene MSI cini laptop vrednim kupovine.
Evo ovaj recimo kosta 700eu
MSI - GX600PX-211EU
"15.4""WXGA Glare Type
Intel Core2Duo T8100 2.2GHz sa turbo do 2,5
VGA nVidia 8600gt 1280MB
3 GB DDRII Memorije
HDD 250GB SATA II
Wlan,LAN,Bluetooth
HDMI,WEBCAM
Piano Black
2 GODINE GARANCIJE"
Koliko bi ova konf. kostala kod hp-a na primer?
U najavi su i sledeci modeli za koje sam cuo da ce imati slicnu cenu kao i ovi stariji al nisam siguran.
http://global.msi.eu/index.php...maincat_no=135&cat2_no=271
[ osmania @ 23.07.2008. 19:09 ] @
Citat: Alexsis: Brate MSI je jedini pravedan, dok svi ovi ostali slepci stavljaju astronomske cene MSI cini laptop vrednim kupovine.
Evo ovaj recimo kosta 700eu
MSI - GX600PX-211EU
"15.4""WXGA Glare Type
Intel Core2Duo T8100 2.2GHz sa turbo do 2,5
VGA nVidia 8600gt 1280MB
3 GB DDRII Memorije
HDD 250GB SATA II
Wlan,LAN,Bluetooth
HDMI,WEBCAM
Piano Black
2 GODINE GARANCIJE"
Koliko bi ova konf. kostala kod hp-a na primer?
U najavi su i sledeci modeli za koje sam cuo da ce imati slicnu cenu kao i ovi stariji al nisam siguran.
http://global.msi.eu/index.php...maincat_no=135&cat2_no=271
sve to stoji sto ti govoris je super ali ima MSI i nakon 7 mjeseci mozes da ga bacis jer je on neke glupe plastike uradjen sve skripi zamisli cd mi se sam izvuce ono cejf mu... kad dizes monitor i spustas na kraju ti oni spajaci izmedju tft i donjeg dijela razklimaju najgori slucaj moj kolega popucalo. jeftin jest ali kvalitet je klinac.. mislis oklop strasnooo losa plastika i citava konstrukcija niej dihtovana... moje misljenje je los...
[ Aleksandar Ilić @ 23.07.2008. 19:52 ] @
Citat: osmania: ne znam koji ces da uzmes ali meni je i 15 zolla tesko tako da skontaj sta i kako najbolje bi ti bilo da probas.
A druga stvar koju bi ti preporucio da uzmes laptop sa doking station prikljuckom. DOking station ne moras odmah uzeti ali uzmi prikljucak jer ne moze se to nadograditi.
I onda ce ti biti puno bolje...
Ja sam uzeo Dell za manje od 1000 eura i mraka je masina a sad acer ili asus sta vec zelis ne znam...
ali dokings station prikljucak uzmi obaveznooooo.... sigurno se neces pokajati... A je l' ovi „Doking Stejšensi” mogu da se priključe na bilo koji laptop ili on mora da poseduje nešto? Preporuči mi neki Docking Station.
Ma jok MSI, definitivno sam se odlučio za Toshiba-u. Između ostalog, veoma mi se sviđa i dizajn njihovih laptopova, bar na slike izgledaju ekstra.
[ rincha @ 24.07.2008. 00:51 ] @
Moje iskustvo i iskustvo nekih prijatelja kaze iskljucivo HP. Skupo ali kvalitetno.
Nije lep na oko, ali je mazga, kvalitetan, ne skripi, ne pucketa, AUTONOMIJA fenomenalna (moj 8710b - znaci 17", C2D, 3GB ram, NVidia 3200, 160GB HDD - cena oko 1250eur - ladno 3.5h (odgledam dva filma i ostane mu jos 20tak minuta.
+ Garancija na njega 3 godine.
MSI ne pravi nista kako valja, ploce su im loshe, skoro mi je pao do ruke njihov USB Tv tuner - sheet nevidjeni, mislim da se i na laptopove ljudi na forumima zale da su lose uradjeni.
Pogledaj IT berzu, u odeljku laptopovi imas dosta toga i imas komentare pa onda odlucuj.
Toshiba daje najvise za pare koje ulozis, ali joj je autonomija nula, moj pijatelj ima satelit A200 i nece ni sat i po da gura.
Rrazmisli sta ti je bitnije odnosno sta tebi treba - performanse, kvalitet, autonomija, garancija, izlged, pa onda kupi sta tebi najvishe odgovara.
Ovo je moje licno misljenje na osnovu informacija koje imam o laptopovima koje imaju moji prijatelji i ja, mozda moze da ti pomogne u odlucivanju.
PS. Probaj da ga kupis bez OS-a jer ne njemu je Vista Biznis
Pozz
[ flighter_022 @ 24.07.2008. 03:05 ] @
Ja sam u septembru 2005 u Libanupazario Toshiba M60 (centrino, 512 Mb, 80 Gb HDD), posle ga malo unapredio i ubacio 2 Gb memorije i 160 Gb HDD... Do sada je otplatio i sam sebe, i moju svadbu (2006) a bogami i dzeparca mi zaradio... E onda je ekran poceo polako da otkazuje (pocele su da crkavaju vertikalne trake sirine oko 100-200 pixela) i sada radi jedva 10% od celog ekrana. Zamena kosta u BG oko 350 eura, a da ga popravljenog pa makar i tako malo pojacanog, jedva bih toliko dobio. Dakle, ostaje kao rezerva i za neke dosadne poslove tipa ripovanja i slicno (to kad ga popravim) a sada imam HP DV9702 i radi savrseno za pare koje je kostao (17" 1440x900, 2 Gb RAM, 120 Gb HDD, C2D)... ima 2 HDD slota, pa cu da ubacim 2 diska po 250 Gb i 3 Gb RAM kad dodjem u Avgustu kuci... i to je to za sledece 2 godine, osim ako mi ne uleti opet neki posao fin :D
[ osmania @ 24.07.2008. 06:56 ] @
Citat: Aleksandar Ilić: A je l' ovi „Doking Stejšensi” mogu da se priključe na bilo koji laptop ili on mora da poseduje nešto? Preporuči mi neki Docking Station.
Ma jok MSI, definitivno sam se odlučio za Toshiba-u. Između ostalog, veoma mi se sviđa i dizajn njihovih laptopova, bar na slike izgledaju ekstra.
Sto se tice Doking station ne znam ali svaki laptop u biti proizvodjac ima svoj poseban doking. Ja sam uzeo Dell i na kucistu sa donje strane imas jedan otvor u kojem imas nemam pojam izgledao isto kao utor za memoriju nako sa strane pinovi... i to naknadno ne mozes kupiti kod della nego samo moras prilikom narucivanja to da kazes da ti oni fabricki to ugrade...
To je kod dell
vidio sam kod HP takodje ima poseban prikljucak ali lici mi kao SCSI od diskova ono nekako tanko malo sa starne dodje i kupis doking station i onda prikopcas tu i onda imas sve externo sto je moguce da imas... i to sam vidio samo kod novijih hp kod starih nisam vidio...
Za ostale ne znam nista za toshibu vjerovatno ima ali moras uvjek kupiti tako reci njihovu orginal jer samo pase na njih.... mada doking station da se kupi taj externi dio je poprilicno skup 100 eura sam platio za svoj dell...
raspitaj se za toshibu...
mada imas i kao logitech alto mislim ili kako vec ono tastatura pa stavis laptop ali isto 70 eura u biti das za tastaturu sto je preskupo...
[ alagor2000 @ 24.07.2008. 15:58 ] @
Pozdrav,
vrijed li ovo oko 750 E?kakav je kvalitet FS?Za cca 800 e mogu da uzmem
tosibu slicnih karaktreistika?!
Fujitsu Siemens Amilo Pi 2550/T5550
Intel Core2Duo T5550 (1.83 MHz) / 15,4" WXGA, 1280 x 800 BrilliantView /
Graphic power with ATI Mobility Radeon™ HD 2400 with 256 MB (DDR3) dedicated
video RAM and up to 768 MB HyperMemory™ / 2 GB DDR2, 667MHz / 250 GB HDD
S-ATA (5.400 rpm) / DVD±RW±R DL / Built-in 56K, V.92 fax modem, 10/100 Mbps
LAN Integrated Wireless LAN (WLAN) 802.11a/b/g: Intel® PRO/Wireless 3945 ABG
/ 3x USB 2.0 ports, 1x CIR, 1x DVI-D, 1x VGA, 1x modem, 1x LAN, 1x
ExpressCard slot (34/54mm), 1x headphone out combined with 1x S/PDIF digital
out, 1x microphone in combined with 1x line in, 1x power supply, 1x 4-in-1
card reader SD/MS/MMC/MMCPRO / Support of HD audio for S/PDIF output with up
to 7.1 channels, 2 built-in speakers (2 x 2 W), 2 built-in array
microphones, microphone in combined with stereo line-in, headphone out
combined with S/PDIF support, 1x volume regulator (per function key) /
Integrated webcam (1.3 mega pixels) and built-in array microphone /
[ _NEShA_ @ 24.07.2008. 21:07 ] @
Citat: rincha: Moje iskustvo i iskustvo nekih prijatelja kaze iskljucivo HP. Skupo ali kvalitetno.
Nije lep na oko, ali je mazga, kvalitetan, ne skripi, ne pucketa, AUTONOMIJA fenomenalna (moj 8710b - znaci 17", C2D, 3GB ram, NVidia 3200, 160GB HDD - cena oko 1250eur - ladno 3.5h (odgledam dva filma i ostane mu jos 20tak minuta.
+ Garancija na njega 3 godine.
MSI ne pravi nista kako valja, ploce su im loshe, skoro mi je pao do ruke njihov USB Tv tuner - sheet nevidjeni, mislim da se i na laptopove ljudi na forumima zale da su lose uradjeni.
Pogledaj IT berzu, u odeljku laptopovi imas dosta toga i imas komentare pa onda odlucuj.
Toshiba daje najvise za pare koje ulozis, ali joj je autonomija nula, moj pijatelj ima satelit A200 i nece ni sat i po da gura.
Rrazmisli sta ti je bitnije odnosno sta tebi treba - performanse, kvalitet, autonomija, garancija, izlged, pa onda kupi sta tebi najvishe odgovara.
Ovo je moje licno misljenje na osnovu informacija koje imam o laptopovima koje imaju moji prijatelji i ja, mozda moze da ti pomogne u odlucivanju.
PS. Probaj da ga kupis bez OS-a jer ne njemu je Vista Biznis
Pozz
Ta toshiba koju ktvoj prijatelj poseduje, verovatno ima posebnu grafičku, a kolko vidim ti imaš integrisanu, a to puno znači kod autonomije.
[ KLLIKER @ 25.07.2008. 16:47 ] @
U mojim rukama je 1,2,3,...6 po redu lap.Menjao sam i ove i one i ono sto sada znam je da nikada vise osim HP ne bih drzao u rukama.Jednostavno, odlucite se za sta vam treba laptop i kojih performansi i tada uzmete takav HP. O kvalitetu ne treba trositi reci. Jos uvek drzim ovog starog ( upravo ovo kucam na njemu ) Paviliona dv4170us i nema te masine za koju bih ga menjao.Uredjaj strava ( namenski ). Znaci :1. za koju kategoriju vam treba racunar; 2. HP
[ Alexsis @ 25.07.2008. 19:04 ] @
Si normalan ti oni nemaju model ispod 1000eu drugi proizvodjaci daju duplo bolje karakterisitike po duplo nizoj ceni!
[ Aleksandar Ilić @ 25.07.2008. 19:35 ] @
Citat: Alexsis: Si normalan ti oni nemaju model ispod 1000eu drugi proizvodjaci daju duplo bolje karakterisitike po duplo nizoj ceni! Je l' ovo meni upućeno?
Ukoliko da, onda molim te, pronađi mi drugi laptop koji košta 500e, a ima duplo bolje karakteristike od A300-15B.
[ pri3rak @ 25.07.2008. 20:15 ] @
Citat: Alexsis: Si normalan ti oni nemaju model ispod 1000eu drugi proizvodjaci daju duplo bolje karakterisitike po duplo nizoj ceni!
cek o kom ti to proizvodjacu?
[ Alexsis @ 26.07.2008. 17:32 ] @
Acer,msi,toshiba... ma svi ostali gde god da sam gledao nisam nasao nijedan hp jeftiniji od 1000eu sa dobrom neintegrisanom grafickom. Mozda jesu kvalitetni po izradi ali kostaju mnogo za nase uslove.
[ Aleksandar Ilić @ 26.07.2008. 19:00 ] @
Aha, govoriš o DELL-u i ono si uputio KLLIKER-u.
Slažem se s tobom što se tiče drugog dela, da su DELL-ovi laptopovi mnogo skupi.
[ pri3rak @ 26.07.2008. 19:13 ] @
Citat: Alexsis: Acer,msi,toshiba... ma svi ostali gde god da sam gledao nisam nasao nijedan hp jeftiniji od 1000eu sa dobrom neintegrisanom grafickom. Mozda jesu kvalitetni po izradi ali kostaju mnogo za nase uslove.
mozda nije bas najbolji primer ali svakako nije los laptop za 745e
Citat:
HP 6715b (GB835EA)
AMD Turion 64 X2 TL60 2 GHz 1 MB cache, 2 GB DDR2, 160 GB HD SATA, DVD RW DL, 15.4" WSXGA+ TFT 1680x1050, ATI Radeon X1250 do 512 MB, 56K/LAN/WLAN/BT, Card reader 5-in-1, Fingerprint reader, IEEE1394, PCMCIA, TV-Out, Docking connec...
[ osmania @ 27.07.2008. 08:01 ] @
Citat: Aleksandar Ilić: Aha, govoriš o DELL-u i ono si uputio KLLIKER-u.
Slažem se s tobom što se tiče drugog dela, da su DELL-ovi laptopovi mnogo skupi.
ja ne znam gdje to dell skup jedino u srbiji izvini pogledaj konfigurator...
http://www.dell.com/content/pr...&l=en&s=dhs&~ck=mn
i zamisli jos uzmes 20 posto ako ga uvozis iz inostranstva tako da ga mozes dobiti jos 20 posto jeftinije...
pa vidi sta je skupo a sta ne
dell je daleko bolji od svih njega kupis i zaboravi na sve... kvaitet vrhunski...
meni nevelja kod hp tastatura... tipke su nekvalitetne...
[ Alexsis @ 27.07.2008. 12:59 ] @
Govorio sam o hp-u sto se tice dell-a on je tu negde zlatna sredina izmedju cene i performansi ali ja vise preferiram performanse tako da su za mene samo MSI pa Acer.
[ Alexsis @ 27.07.2008. 13:15 ] @
Hm gledam na dell-ovom sajtu ( http://www.dell.com/content/to...;ref=lthp&s=dhs&~ck=mn ) ovaj alienware m9750 koji tamo kosta 1399 dolara sto mu dodje oko 900eu! E sad ovaj laptop bih kod nas kostao sigurno oko 1500eu ako ne i vise. Jel mogu ja nekako da ga dobijem po ovoj ceni od 1399? Mislim sta treba da uradim da odem tamo? da ga narucim? ili sta vec?
[ Aleksandar Ilić @ 05.08.2008. 03:09 ] @
Kupio sam A200-23U. Našao sam ga za 65.990,00 dinara na popustu.
A300-15B mi se uopšte ne dopada uživo. Na slikama je fenomenalan, međutim kad sam ga pogledao, rekao sam ja definitivno ovo ne uzimam. Nije po mom ukusu.
I tako rešim se za Pro A300-15V, ali desi se to da naletim na ovaj gore model s popustom. Razlika je skoro 15.000 dinara i tako odlučim se za ovaj jeftiniji model, a za ovu razliku ću uzeti neki 19"-20" wide lcd monitor i bežičnu tasturu i miša.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|