[ boka2304 @ 23.07.2008. 12:33 ] @
Ovako imam na racunaru dvije paricije C(NTFS) i D(FAT32) na C particiji je winXp a na
D hocu da instaliram win98. Napravim sam boot disk sa Nerom i resetujem racunar sve u redu dodjem u DOS, predjem na c disk i otkucam C:\>dir i on ispise sadrzaj D diska, a kad predjem na D disk i otkucam D:>dir ispise sadrzaj C dika.
Pa ako neko zna u cemu je problem i kako da ga rijesim.
Hvala.
[ Ivek33 @ 23.07.2008. 17:05 ] @
Citat:
boka2304: Pa ako neko zna u cemu je problem i kako da ga rijesim.
U principu se instalira Win98 ( FAT32 ) na C:\ a potom "WinXP" ( NTFS ) na D:\, tako d aprilikom bootanja biraš koji sistem ćeš izabrati. I uvijek je prvi FAT32 pa NTFS ?
Koliko sam shvatio kod tebe je obrnuto ( možda griješim ), pa shodno nekoj logici i prikazuje pogrešne rezultate.
Ovo govorim pod pretpostavkom da imaš jedan HDD sa 2 particije.
[ calexx @ 23.07.2008. 19:55 ] @
Nisam siguran da je baš ovako kako pišeš. Normalno je da posle startovanja DOSa vidiš taj D (fat32) kao C ali ne verujem da možeš da vidiš sadržaj prvog jer DOS bez nekih dodataka ne može da vidi NTFS particije.

U svakom slučaju je prilično teško da uradiš baš ovako. Kao prvo, Win98 ne može da se instalira bilo gde nego mora na početku harda (zaboravio sam koliko je tačno) a kao drugo, ta instalacija će da poremeti XP.

Neko rešenje je da pomeriš prvu particiju pa ispred nje instaliraš W98, posle toga odradiš jedan fixboot i fixmbr da povratiš XP i na kraju malo edituješ boot.ini da bi mogao da biraš koji će Windows da se startuje. Ako sve bude u redu, opet nećeš moći da vidiš NTFS particiju iz Win98.

Ja sam to nekada radio na sasvim drugi način, napravim tri primarne particije i na njima recimo Win98, Win2k i XP. Svaki startuje za sebe i ne vidi ostale pa i ne može da ih poremeti.
[ boka2304 @ 23.07.2008. 21:22 ] @
Hvala na odgovorima.
Ali kada je tako necu ni instalirati Win98 ne treba mi bas,
mislio sam ga instalirati onako usput ali nema veze.
[ calexx @ 23.07.2008. 21:34 ] @
Obično se ne dodaju za probu toliko bajati operativni sistemi, mislio sam da je nešto važno. Ako baš hoćeš da ga probaš, napravi virtuelnu varijantu ... mada ti nije potreban.
[ zoran_dojkic @ 24.07.2008. 21:23 ] @
Citat:
boka2304: Hvala na odgovorima.
Ali kada je tako necu ni instalirati Win98 ne treba mi bas,
mislio sam ga instalirati onako usput ali nema veze.
A ja baš hteo da te pitam šta će ti to.